VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Saffransmunkar med apelsinkräm

Saffransmunkar med apelsinkräm, smarrig kombo i juliga smaker! Goooooott! Jäs över natten så blir dom saftiga och smakrika. Bjud över lite folk på adventsfika vettja! Nu ska jag iväg på Luciafirande i Melwins skola!
Hej hej!
 
IMG_2108.JPG 25 st
 
10g ekologisk jäst
4 dl fet mjölk
1g saffran (2 paket)
1 msk råsocker
1 dl strösocker
4 äggulor
2 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl
100g rumsvarmt smör
1 L neutral olja typ majs eller solros
2 dl strösocker
2 tsk kanel
 
Apelsinkräm
Saft från 3 apelsiner
Skal från 1 apelsin
1.5 dl strösocker
75g smör
2 msk maizena
3 äggulor
1 ägg
 
1. Munkarna. Mortla saffranet med råsockret och värm upp med mjölken till ljummet.
 
2. Blanda ihop allt utom salt och smör och jobba till en deg som släpper bunkens kanter. Tillsätt salt och smör och ev litenhet mjöl och jobba degen en stund till. Den ska kännas smidig och jämn. Jäs övertäckt i bunken över natten i rumstemperatur.
 
3. Forma ca 25 bollar av degen och jäs på plåt tills degen studsar tillbaks när du petar på den lätt med fingret. Den här tiden skiljer sig mycket beroende på om det är svalt/varmt/fuktigt/dragigt eller hur degen är jobbad. Mina bollar behövde 4 timmar i avstängd ugn med en kastrull hett, ångande vatten under sig. Degar gillar fukt och värme!
 
4. Värm upp oljan till 175-180 grader. Tag hjälp av en termometer. Använd en stor och djup kastrull och ha ett lock nära till hands OM oljan skulle bli överhettad och ta eld. Släng på locket bara! Pluppa ner några bollar i taget. Fritera dom ca 3-4 min/sida. Dom ska bli ordentligt gyllenbruna. Tag upp dom och rulla dom i socker blandat med kanel, låt sen svalna på galler.
 
5. Apelsinkräm. Koka upp saft och skal med socker och smör. Sila och häll tillbaks juicen ner i kastrullen. Krama ur nån msk saft från en av apelsinerna och rör ut maizenan med den. Häll i kastrullen och rör om. Vispa snabbt ihop äggulorna med det hela ägget och tillsätt i kastrullen. Rör konstans tills det tjocknat till önskvärd konsistens. Drag av från värmen, lägg plast på ytan och låt det stå och coola ner sig.
 
6. Fyll en spritspåse med spetsig tyll och injicera apelsinkrämen från sidan. Känn hur munken fylls inifrån! Öppna munnen och tag en stor tugga! 
 
IMG_2126.JPG l Vikt, ca 50g/boll. IMG_2140.JPGCa 3-4 min per sida!
 
IMG_2117.JPG Lite socker med en touch av kanel.
 
IMG_2120.JPG
 
IMG_2115.JPG
 
IMG_2110.JPG Jag vette tusan vad jag hittade för tyll hemma! Men den funkade!
 
IMG_2109.JPG Fyllda och färdiga att njuta av!

Kommentarer


 1. Gülay 8 december, 2014 on 17:22 Svara

  Hej Carro
  Jag var en av dem lyckliga vinnarna som vann en bakmaskin OBH Nordica. Den är röd,står alltid framme och jag älskar den så mycketttt-:)) Jag har kroniska värkar i armarna,så med bakmaskinen underlättar det enormt mycket för mig. Känslan av att vinna något så dyrt och fint var också härligt.

 2. Katarina 11 december, 2014 on 06:09 Svara

  Vilka fina munkar och jag är säker att de smakar underbart!

 3. Sofia 11 november, 2016 on 08:26 Svara

  Det här ser ruskigt gott ut! Hittade ditt I dra-konto via bakboxen, och har redan fått mycket inspiration:) Behöver man äta munkarna samma dag för att de ska va goda eller håller de sig fräscha en dag till?

  • Älska att baka 11 november, 2016 on 09:03 Svara

   Vad kul! Välkommen! Jag skulle antingen jäsa dom utbakade över natten i kylen och slutföra dagen efter. Eller bara fylla dom nån timme innan servering men orkade inte krångla så håller dom sig absolut till dagen efter. Lite saftigare då. Gott! Lycka till!

 4. Carro 13 december, 2014 on 09:13 Svara

  Men vad himla härligt att vinna en sån fin maskin! Vad kul att du använder den flitigt :) Allt som jan underlätta i köket är välkommet! Kraaaaaam till dig!

 5. Carro 13 december, 2014 on 09:14 Svara

  Tack Katarina! :)
  Dom blev himla goda! Äggulorna i degen gör att man får den där rätta munkkonsistensen! Testa i helgen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *