VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vilka underbara människor det finns på detta klot!

Idag när jag kom till jobbet så välkomnade Bosse mig i entrén med ett stort leende på läpparna. ”Jag har bakat bullar idag, vill du ha en?” Mäh, vilken härlig start på den här onsdagen! En stor, nybakad kanelbulle, långjäst över natten. Den smakade fantastiskt! IMG_2084.JPG Jag ska försöka övertala honom att få publicera receptet. IMG_2088.JPG När jag sen kom in i massagerummet så låg det ett kuvert på bordet! Hasse hade fått ett ryck och köpt frimärken med bakverk till mig! ”Jag tyckte att dom passade dig så bra!” Härliga människor! I eftermiddag kommer ett recept på en supergod mjuk pepparkaka! Här får ni en liten sneakpeek…

IMG_1635.JPG


Kommentarer


  1. Bo Gustafsson 26 november, 2014 on 19:13 Svara

    Jodå här kommer receptet. Jag har jobbat med det under hösten och det har tagit 416 kanelbullar att prova ut receptet.
    Publicera gärna om du vill.

    Bullar, Kanel, ungefär 2 kilo, långjästa. Utan ägg, utan tillsatt mjölk.

    Tag ca 0,5dl 35C vatten i litermått
    1 tesked torrjäst för söta degar
    Ströas på ytan utan att röra om
    låt stå i 20 minuter så att jästen får en chans att vakna till medan vattnet sakta svalnar.
    slå på rumstempererat vatten så att du får
    600 ml jästvatten som blandas med
    600 g vanligt vetemjöl i en bunke som sedan
    Täcks med folie, slå en plastpåse runt det hela som värmeisolering och
    Ställ genast in i kylen i 1 dygn för att mjölet ska svälla (6-35 timmar, inte så kritiskt egentligen)

    I smeten läggs därefter
    2dl socker (varav en del kan vara vaniljsocker om du så vill) och
    1 tesked (havs)salt rörs in i smeten tills sockret löst sig och först därefter tar vi
    400g vetemjöl och
    2 matskedar fint rågmjöl samt
    1 matsked kardemummakärnor, grovmalda eller stötta, som du vill, jag kör med kaffekvarn
    andra föredrar att stöta i mortel, mal ned 2 stycken nejlikor också så blir det mer aromatiskt
    Blandas in i smeten så att det blir riktig deg och först därefter blandas stavar av
    200g kallt eller rumstempererat margarin (eller smör) i degen. Smör ger smetigare bröd med mer mejerismak.
    Den som är allergisk mot mjölk får väl använda mjölkfritt margarin, jag kör med vanligt.

    Knådas länge och väl tills degen blir spänstig och slät, detta är det viktigaste steget i receptet.

    Kavla ut och lägg på fyllningen på det sätt du föredrar, jag blandar gärna en ”remons”, fyllning bestående av
    150g rumsvarmt smör, alternativt margarin.
    100g socker (varav en del kan vara vaniljsocker om du så vill eller muskovadosocker)
    40g malen kanel (eller 20g om man vill ha en mer barnvänlig och mindre sträv variant).
    Allt kanske inte går åt men spara överskottet i frysen till nästa gång.

    Degen är ganska mjuk och jag har därför funnit det lättare att göra knyten än att rulla.

    Lägg upp direkt på plåtar med bakplåtspapper och
    ställ in plåtarna i kall ugn tillsammans med en långpanna med vatten för att få en fuktig atmosfär
    Låt jäsa över natten, tack vare den sparsamma jästmängden jäser det långsamt men
    på morgonen ska de ha jäst sig betydligt större
    ta ut bullplåtarna samt långpannan med vatten och
    Starta ugnen, (ugnar är olika, min får gå i 30-40 minuter innan den stabiliserat temperaturen).
    pensla/spraya bullarna med vatten
    strössla pärlsocker på dem efter behag.
    Grädda i 220 grader.(Prova ut temperaturen så att de får snygg färg på ovansidan. Är det blekt på ovansidan får
    man höja lite. Sänka om de blivit för brända uppepå.)
    När undersidan fått färg så är de klara.
    ta ut bullarna då och bums ska de
    penslas med stark sockerlösning (det fräser) så att de får glättig yta.
    (Ännu bättre är karamelliserad sockerlösning, den ger en betydligt godare och mer krispig yta.
    Karamelliserat socker köper man som mörkt kandisocker men enklast och bäst är att hetta upp
    vanligt socker med lite vatten i en kastrull och när önskad färg uppnåtts
    slå i lite vatten för att stoppa omvandlingen och lösa upp karamellsockret.)
    Ställ bullarna på ett galler för avsvalning.

    Lycka till!

  2. Bo Gustafsson 29 november, 2014 on 13:37 Svara

    Man kan ha synpunkter på margarin, jag tycker att det blir godare och bättre med margarin än med smör i degen. Men vad mycket grejer de använder vid tillverkningen av margarin vill man helst inte tänka på, ändå tänker man just på det. Om någon har någon idé hur man kan ersätta margarinet med något annat men som ger lika bra resultat så tas denna tacksamt emot. Är det kanske någon som provat med matolja i degen, exempelvis?, istället för smör eller margarin. Hur blir det då?

Lämna ett svar till Bo Gustafsson Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *