Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Jag är ingen ”sockerkakslover” men mjuk pepparkaka och morotskaka är stora undantag! Den här härligheten har jag mycket kryddor i, ska det va så ska det va! Jag tror hela Vällingby doftade jul när den gräddades, hihi!
200g smör
3 dl fet mjölk
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
5 dl vetemjöl
3.5 dl råsocker
2 tsk bikarbonat
2 ägg
1 dl gräddfil
1. Pensla formen med smält smör och sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda smör, mjölk och kryddor i en kastrull och värm tills smöret smält. Låt svalna.
3. Blanda socker, mjöl och bikarbonat i en bunke och vispa bort alla klumpar.
4. Häll över smörblandningen och vispa om till en ganska tjock smet.
5. Tillsätt gräddfilen och äggen, vispa snabbt ihop till en jämn smet.
6. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Testa med en sticka.
7. Låt kakan vila i 10 minuter innan du stjälper upp den. Låt svalna helt på galler.
Alla smaker kommer fram mycket mer när kryddorna får värmas upp!
Sätt fart på vispen så alla klumpar försvinner.
Redan nu doftar det så gott så jag funderar på om jag ska strunta i att grädda kakan och bara sleva i mig smeten!
Vispa så du ser att smeten blir jämn och fin.
Skjuts in i ugnen!
Färdiggräddad! Nu får den svalna en stund och sätta sig i formen innan jag vänder på den lilla nätta pjäsen.
Så gott, älskar också när det är extra mycket kryddor. Jag vill även veta var formen kommer ifrån?
Plus tipsa om en kaka som också får hela huset att lukta jul! Saffranskaka med citron.
[…] Den här julen har jag faktiskt inte haft någon längtan alls efter att göra julgodis. Jag övervägen till och med nästan att köpa färdig knäck i år, det är på den nivån! Däremot vill jag gärna baka och man ramlar ju över recept efter recept på bloggar så här i juletider. Mjuk pepparkaka tycker jag är väldigt gott så när förra årets Hela Sverige Bakar-vinnare Caroline Ahlqvist tipsade om ett recept som såg lovande ut så bestämde jag mig för att testa det. Du hittar det här. […]
Åh vad det såg gott ut!!! Vart har du köpt kakformen??
Älskar mjuk pepparkaka men har aldrig gjort det själv, den här ska testas! 😀
Jag vill också veta var du köpt formen:)
Så gott, älskar också när det är extra mycket kryddor. Jag vill även veta var formen kommer ifrån?
Plus tipsa om en kaka som också får hela huset att lukta jul! Saffranskaka med citron.
http://helenasmatresa.blogspot.se/2011/12/saffranskaka-med-citron_03.html?m=1
Allt gott,
Helena
Gjorde kakan idag och den blev fantastisk! Så smakrik och härlig konsistens.
[…] Den här julen har jag faktiskt inte haft någon längtan alls efter att göra julgodis. Jag övervägen till och med nästan att köpa färdig knäck i år, det är på den nivån! Däremot vill jag gärna baka och man ramlar ju över recept efter recept på bloggar så här i juletider. Mjuk pepparkaka tycker jag är väldigt gott så när förra årets Hela Sverige Bakar-vinnare Caroline Ahlqvist tipsade om ett recept som såg lovande ut så bestämde jag mig för att testa det. Du hittar det här. […]