VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Mjuk pepparkaka!

Jag är ingen ”sockerkakslover” men mjuk pepparkaka och morotskaka är stora undantag! Den här härligheten har jag mycket kryddor i, ska det va så ska det va! Jag tror hela Vällingby doftade jul när den gräddades, hihi!
 
Mjuk pepparkaka Mjuk pepparkaka
 
200g smör
3 dl fet mjölk
1 msk ingefära
1 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk kardemumma
5 dl vetemjöl
3.5 dl råsocker
2 tsk bikarbonat
2 ägg
1 dl gräddfil
 
1. Pensla formen med smält smör och sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Blanda smör, mjölk och kryddor i en kastrull och värm tills smöret smält. Låt svalna.
 
3. Blanda socker, mjöl och bikarbonat i en bunke och vispa bort alla klumpar.
 
4. Häll över smörblandningen och vispa om till en ganska tjock smet.
 
5. Tillsätt gräddfilen och äggen, vispa snabbt ihop till en jämn smet.
 
6. Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Testa med en sticka.
 
7. Låt kakan vila i 10 minuter innan du stjälper upp den. Låt svalna helt på galler.
 
IMG_1612.JPG Alla smaker kommer fram mycket mer när kryddorna får värmas upp!
 
IMG_1613.JPG Sätt fart på vispen så alla klumpar försvinner.
 
IMG_1614.JPG Redan nu doftar det så gott så jag funderar på om jag ska strunta i att grädda kakan och bara sleva i mig smeten!
 
IMG_1616.JPG Vispa så du ser att smeten blir jämn och fin.
 
IMG_1617.JPG Skjuts in i ugnen!
 
IMG_1618.JPG Färdiggräddad! Nu får den svalna en stund och sätta sig i formen innan jag vänder på den lilla nätta pjäsen.
 
Mjuk pepparkaka
 
Mjuk pepparkaka
 
Mjuk pepparkaka

Kommentarer


  1. Johanna 26 november, 2014 on 16:18 Svara

    Åh vad det såg gott ut!!! Vart har du köpt kakformen??

  2. Emmi - explorista.se 26 november, 2014 on 17:54 Svara

    Älskar mjuk pepparkaka men har aldrig gjort det själv, den här ska testas! 😀

  3. Emilia 26 november, 2014 on 17:56 Svara

    Jag vill också veta var du köpt formen:)

  4. Helena Nilsson 26 november, 2014 on 19:12 Svara

    Så gott, älskar också när det är extra mycket kryddor. Jag vill även veta var formen kommer ifrån?
    Plus tipsa om en kaka som också får hela huset att lukta jul! Saffranskaka med citron.

    http://helenasmatresa.blogspot.se/2011/12/saffranskaka-med-citron_03.html?m=1

    Allt gott,
    Helena

  5. Susanne 29 november, 2014 on 23:18 Svara

    Gjorde kakan idag och den blev fantastisk! Så smakrik och härlig konsistens.

  6. […] Den här julen har jag faktiskt inte haft någon längtan alls efter att göra julgodis. Jag övervägen till och med nästan att köpa färdig knäck i år, det är på den nivån! Däremot vill jag gärna baka och man ramlar ju över recept efter recept på bloggar så här i juletider. Mjuk pepparkaka tycker jag är väldigt gott så när förra årets Hela Sverige Bakar-vinnare Caroline Ahlqvist tipsade om ett recept som såg lovande ut så bestämde jag mig för att testa det. Du hittar det här. […]

  7. Carro 26 november, 2014 on 21:49 Svara

    Formen är från NordicWare!
    Finns lite här och där, bla på Leilas General Store och i bakaffärer! :)

  8. Carro 26 november, 2014 on 21:49 Svara

    Godaste mjuka kakan tycker jag! Och lätt att baka!

  9. Carro 26 november, 2014 on 21:50 Svara

    Formen är från NordicWare! Dom har såååå himla mycket fina formar och håller värmen superbra!

  10. Carro 26 november, 2014 on 21:52 Svara

    NordicWare märket på formen! Så himla bra form! Tung, sprider värmen suveränt och jämnt!

    Mmmm, låter himla gott hörru! Saffranskaka med citron, mmmm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *