Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Det här, mina damer och herrar, är min absolut bästa chokladtårta! Saftig som bara den, lättbakade bottnar, mmmmm, så mycket choklad så man håller sig nöjd i flera daaaaaagar! Hahaha! Testa! Ni kommer inte bli besvikna, I promise! ❤️
Botten:
5 dl vetemjöl
5 dl strösocker
2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.5 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk vaniljpulver
2.5 dl gammaldags mjölk
1 dl neutral olja
2 ägg
2 dl kokande vatten
Fyllning:
350g rumsvarmt smör
2.5 dl kakao
12 dl florsocker
1.5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Spackel:
5 dl grädde
1.5 dl strösocker
1.5 dl kakao
Garnering:
100g mörk choklad
Flingsalt
1. Blanda ihop vetemjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.
2. Tillsätt mjölk, olja och ägg. Vispa på högsta effekt tills allt gått ihop.
3. Koka upp vattnet och tillsätt försiktigt under lugn vispning. Öka successivt farten och avsluta med att vispa på högsta effekt i 1 min så det kommer in luft i smeten.
4. Fyll två smorda formar med löstagbar kant, ca 22 cm diameter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formarna. Grädda mitt i ugnen ca 35-40 min i 180 grader. Stick ner en tandpetare och känn att den inte är kladdig i mitten, då återstår lite mer gräddning. Låt dom svalna något i formarna innan du tar ut dom för att svalna helt under handdukar.
5. Fyllning: Rör smöret mjukt och sikta ner kakao, florsocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt mjölken och vispa fluffigt.
6. Spackel: Vispa ner kakaon och sockret i grädden så att det precis blandar sig. Ställ in bunken i kylen i 15 min. Vispa sen upp till fluff.
7. Dela varje botten i 2 lager. Bred på fyllning på varje botten och lägg dom på varandra. Spackla eller spritsa tårtan med gräddspacklet och strö över hackad choklad och flingsalt!
Den här är helt galet god, bakade den till vårt dop i september och redan ett par dagar efteråt fick jag göra en till för maken tjatade så 😛
Den till dopet gjorde jag i formar på 18, 15 och 12 cm. Delade varje botten i två. Blev en gullig liten våningstårta 🙂
Hej!
Jag bakade denna tårta för några veckor sedan – grymt god! Nu vill jag baka en liknande åt min son som fyller 9 år. Han är dock ingen stor fan av choklad. Tips på vad man kan ha i istället för choklad? Stort tack på förhand!
Åh, perfekt timing! Min kille fyller 4 om en vecka och hans tårtönskan till kalaset är en chokladtårta! Detta låter ju nästan för smarrigt!
Den här är helt galet god, bakade den till vårt dop i september och redan ett par dagar efteråt fick jag göra en till för maken tjatade så 😛
Den till dopet gjorde jag i formar på 18, 15 och 12 cm. Delade varje botten i två. Blev en gullig liten våningstårta 🙂
Kanske jag som är blind och missar något, men var står det hur mycket Nescafé pulver? Måste prova denna till helgen, låter ju helt underbar.
Kram
Jag gjorde den här botten förra veckan och vilken härlig respons jag fick! Fyllde den med vit chokladpannacotta och chokladmousse…mums!
Jag undrar över snabbkaffe pulvret… Står ingen mängd eller rättaresagt står det inget om det i ingredienserna alls faktiskt:)
Ser jättefin ut!
Kommer du publicera ditt bästa recept på lussebullar innan lucia?
Kram
Låter supergod, nu måste jag komma på ett tillfälle att servera denna! 🙂
Oj, oj, oj….
Låter som en tårta i min smak 🙂
Hur kan det bli så perfekt med spacklet? 🙂 tips?
[…] Min bästa Chokladtårta! Recept: här […]
Har bakat denna 5 gånger! Alltid succé!
Hej!
Jag bakade denna tårta för några veckor sedan – grymt god! Nu vill jag baka en liknande åt min son som fyller 9 år. Han är dock ingen stor fan av choklad. Tips på vad man kan ha i istället för choklad? Stort tack på förhand!
Vad tror du, kan man göra tårtan färdig förutom spacklet och frysa den?