VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Stora chokladmaränger!

Jag tycker att maränger passar bäst till glass och grädde men om man gör dom lite större, pluppar i lite smält choklad, toppar med rostad mandel, mäh, då duger dom som dom är, nakna på kakfatet utan polare!
 
IMG_1748.JPG Ca 10 st
5 äggvitor
5 dl strösocker
1/2 msk citronsaft
100g mörk choklad
50g flagad mandel
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
 
2. Vispa äggvitor, socker och citronsaft över vattenbad på hög effekt tills marängen når 60 grader.
 
3. Tag av från värmen och fortsätt vispa tills marängen blivit blank och bildar toppar som stannar när du ruskar bunken lite.
 
4. Smält chokladen och ringla över marängen. Vänd bara om en eller två gånger och klicka sen ut ca 10 stora högar på en plåt med bakplåtspapper.
 
5. Rosta mandeln lite lätt i en torr panna och strö på toppen av alla maränger.
 
6. Grädda 10 min och sänk sen värmen till 100 grader och låt marängerna stå kvar tills dom lossnar lätt från plåten. Mina stod kvar i 90 min men det beror på ugn och storlek på marängerna.
 
IMG_1740.JPG När du vispar marängen styv efter uppvärmningen så blir den klar ganska snabbt. MEN, om du har det minsta lilla snutten äggula däri så kommer den aldrig styvna. Samma sak om bunken inte är helt rengjord. Jag brukar dra ett varv med citronsaft runtom i bunken innan jag börjar mitt marängbakande. Då är du safe sen. Ett till tips för att undvika att marängen ”faller” dvs, inte blir styv är att vispa i ett enda svep utan avbrott.
 
IMG_1741.JPG Här har ni mitt avbrott första satsen maräng…hon ramlade över lådan en minut innan kortet togs men tog sig snabbt upp igen. Med stövlar på. IMG_1744.JPG Jag vet, man vill börja röra för det ser så härligt ut men låt bli! IMG_1743.JPG Klicka ut på plåt. Dom förändras knappt under gräddningen förutom att dom spricker upp en aning så sätt dom tätt på samma plåt. IMG_1739.JPG Passa mandelflarnen hela tiden för dom bränns lätt! Det värsta Birgitta Rasmusson visste..hehe.. IMG_1750.JPG Stora chokladmaränger Marängerna håller sig finfina i flera veckor i en lufttät plåtburk.

Kommentarer


 1. Viola 10 november, 2014 on 10:59 Svara

  Älskar maränger! Form, storlek, smak (okej, lakrits gillar jag inte…) så tacksamma att göra och håller sig bra om man tänker på förvaringen :-) Till helgen som kommer så laddar jag för att baka biskvier, är inte direkt berömd för mitt tålamod – men ska försöka ialla fall!

 2. Anna 11 november, 2014 on 09:50 Svara

  Hejsan Carro! Dina chokladmarängerna ser jättegoda ut!! Men jag måste le lite för mig själv, för hemma hos oss varar aldrig några bakverk /maränger mer än högst 2 dagar hihi

 3. Carro 10 november, 2014 on 22:02 Svara

  Ååååh! Biskvier, en av mina favoriter! Lycka till! Gör du bottnarna på mandelmassa eller rostar du mandel och mixar? Jag rekommenderar rista, mixa och blanda med äggvita och socker, sååååå j-vla (ursäkta) gott när mandelsmaken blir då tydlig!

  :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *