Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Ett önskemål från er läsare var att baka en mjuk citronkaka. Det är så himla viktigt att att en sockerkaka är saftig! Hur många gånger har ni inte satt tänderna i en bit som bara fastnar i gommen och dammar när man hostar till? Hehehe, jaja, ni fattar. Här har ni en saftig härlig mjuk citronkaka med pistage och en lite syrlig vitchokladfrosting på toppen!
P.s Jag gjorde den glutenfri men vill ni baka med vanligt mjöl så ta 3 dl.
4 dl Lailas glutenfri mix
2.5 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl grekisk yoghurt
1 dl neutral olja
3 stora ägg
3 citroner, saft och skal
100g pistagenötter
Frosting:
100g vit choklad
250g creme fraîche
Citronskal
1. Blanda ihop glutenfria mixen med socker, bakpulver, salt och vaniljpulver så alla klumpar försvinner.
2. Vispa ihop yoghurt, olja, ägg och citronskal och saft till en slät smet.
3. Blanda ihop mjölblandningen med yoghurtsmeten.
4. Skala alla pistagenötter och mixa fint. Vänd ner i smeten.
5. Smörj en 24 cm springform och klä med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda ca 45 min i 180 graders värme i nedre delen av ugnen. Kolla med en sticka i mitten av kakan att den är torr. Låt svalna.
6. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med creme fraîchen så det blir en slät frosting. Bred på den avsvalnade kakan och riv lite citronskal över!
HAJ!
Vispa runt så det blir klumpfritt. Glutenfritt mjöl har ofta lite potatismjölkonsistens och blir lätt klumpigt.
Lite mixade pistagenötter gör kakan saftigare och lite tyngre, like it!
Jag klipper ut remsor av bakplåtspappret som är lite högre än formens kant. Då finns det marginaler för smeten att höjas utan att välla över kanten.
Vänd ihop den smälta chokladen med creme fraîchen så det blir slätt.
Hej Hej Älskar att baka!
Åh vad jag älskar din blogg, den är så inspirerande och härlig på alla vis….
Men en fråga, ska det verkligen vara 3 citroner i kakan?
Snälla tänk på att inte skriva att det ska användas stora ägg. Hönorna mår hemskt dåligt av att behöva kläcka stora ägg -det är inte naturligt och de spricker sönder av dem. Onödigt att bidra till såna vidrigheter. I övrigt -fantastisk kaka!!
Super god kaka! Jätte kul och bra med lite glutenfria recept. Skulle gärna vilja få ett bra recept på glutenfria småkakor, för hur mycket jag än letar och försöker så misslyckas jag med varje bak.
Hej Hej Älskar att baka!
Åh vad jag älskar din blogg, den är så inspirerande och härlig på alla vis….
Men en fråga, ska det verkligen vara 3 citroner i kakan?
Ha en fin dag.
Kramis från Ulla på Tjörn
Hej. Testade att baka denna kaka igår, blev supergod men dock så blev den alldeles för kompakt. Tror det är för mycket vätska?
Snälla tänk på att inte skriva att det ska användas stora ägg. Hönorna mår hemskt dåligt av att behöva kläcka stora ägg -det är inte naturligt och de spricker sönder av dem. Onödigt att bidra till såna vidrigheter. I övrigt -fantastisk kaka!!
Super god kaka! Jätte kul och bra med lite glutenfria recept. Skulle gärna vilja få ett bra recept på glutenfria småkakor, för hur mycket jag än letar och försöker så misslyckas jag med varje bak.
Hej! Älskar din blogg får massa inspiration! Denna kakan ska jag baka till pappa i fars dag 🙂
Hej!
Antar att det är neutrala pistagenötter i och inte saltade?
MVH / Sue