VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Citron&pistagekaka

Ett önskemål från er läsare var att baka en mjuk citronkaka. Det är så himla viktigt att att en sockerkaka är saftig! Hur många gånger har ni inte satt tänderna i en bit som bara fastnar i gommen och dammar när man hostar till? Hehehe, jaja, ni fattar. Här har ni en saftig härlig mjuk citronkaka med pistage och en lite syrlig vitchokladfrosting på toppen!
 
P.s Jag gjorde den glutenfri men vill ni baka med vanligt mjöl så ta 3 dl.

IMG_1102.PNG 4 dl Lailas glutenfri mix

2.5 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl grekisk yoghurt
1 dl neutral olja
3 stora ägg
3 citroner, saft och skal
100g pistagenötter
 
Frosting:
100g vit choklad
250g creme fraîche
Citronskal
 
1. Blanda ihop glutenfria mixen med socker, bakpulver, salt och vaniljpulver så alla klumpar försvinner.
 
2. Vispa ihop yoghurt, olja, ägg och citronskal och saft till en slät smet.
 
3. Blanda ihop mjölblandningen med yoghurtsmeten.
 
4. Skala alla pistagenötter och mixa fint. Vänd ner i smeten.
 
5. Smörj en 24 cm springform och klä med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda ca 45 min i 180 graders värme i nedre delen av ugnen. Kolla med en sticka i mitten av kakan att den är torr. Låt svalna.
 
6. Smält chokladen över vattenbad och rör ihop med creme fraîchen så det blir en slät frosting. Bred på den avsvalnade kakan och riv lite citronskal över!
 
HAJ!

IMG_1087.JPG Vispa runt så det blir klumpfritt. Glutenfritt mjöl har ofta lite potatismjölkonsistens och blir lätt klumpigt.

IMG_1093.JPG Lite mixade pistagenötter gör kakan saftigare och lite tyngre, like it!

IMG_1094.JPG Jag klipper ut remsor av bakplåtspappret som är lite högre än formens kant. Då finns det marginaler för smeten att höjas utan att välla över kanten.

IMG_1095.JPG Vänd ihop den smälta chokladen med creme fraîchen så det blir slätt.


Kommentarer


  1. Ulla 9 oktober, 2014 on 11:41 Svara

    Hej Hej Älskar att baka!
    Åh vad jag älskar din blogg, den är så inspirerande och härlig på alla vis….
    Men en fråga, ska det verkligen vara 3 citroner i kakan?

    Ha en fin dag.
    Kramis från Ulla på Tjörn

  2. Victoria 11 oktober, 2014 on 12:33 Svara

    Hej. Testade att baka denna kaka igår, blev supergod men dock så blev den alldeles för kompakt. Tror det är för mycket vätska?

  3. Karin 13 oktober, 2014 on 13:54 Svara

    Snälla tänk på att inte skriva att det ska användas stora ägg. Hönorna mår hemskt dåligt av att behöva kläcka stora ägg -det är inte naturligt och de spricker sönder av dem. Onödigt att bidra till såna vidrigheter. I övrigt -fantastisk kaka!!

  4. Linn 13 oktober, 2014 on 14:26 Svara

    Super god kaka! Jätte kul och bra med lite glutenfria recept. Skulle gärna vilja få ett bra recept på glutenfria småkakor, för hur mycket jag än letar och försöker så misslyckas jag med varje bak.

  5. Felicia 6 november, 2014 on 07:16 Svara

    Hej! Älskar din blogg får massa inspiration! Denna kakan ska jag baka till pappa i fars dag 🙂

  6. Sue 13 februari, 2015 on 12:08 Svara

    Hej!
    Antar att det är neutrala pistagenötter i och inte saltade?

    MVH / Sue

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *