Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Veckan rusar på och swisch swosch så är det tisdag! Dax för den tredje kladdkakan att presenteras, Kladdkaka med Lakritsfudge! Jag använder lakritspulver som är 50% salmiakpulver i. Riktigt gott tillsammans med den krämiga chokladen 🙂
125g smör
3dl strösocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl (eller 2.5 dl glutenfri mix)
2 ägg
Lakritsfudge:
2 dl grädde
2 dl råsocker
4 msk ljus sirap
1 msk kakao
1 msk lakrits/salmiakpulver
100g smör
Flingsalt
1. Smält smöret och låt svalna.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser.
3. Rör i smöret och knäck i äggen. Vispa till en jämn smet.
4. Smörj en 20 cm springform och skaka runt kakao så formen täcks. Häll i smeten och grädda i ca 30 min i 175 grader. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten när den gräddats klart. Den sätter sig fint i kylen sen och blir krämig och kladdig precis som den ska va!
5. Fudgen. Koka ihop alla ingredienser utom smöret tills smeten är blank och lite tjock. Tag av från värmen och rör i smöret. Häll över kakan och strö över lite flingsalt. Svalna på bänken, stelna till i kylen. Hej då!
Hejsan! Älskar din blogg och dina recept & framförallt att du skriver ut glutenfritt alternativ!! DOCK skulle jag önska att du skriver vilken mix det ska vara (om de nu är så att du faktiskt bakat recepten själv med en glutenfrimix?!) för de är ju skillnad på mix och mix, Semper,FINAX, Lailas osv de ter ju sig olika och vissa är med mjölk andra utan, och de passar sig till olika saker tex mjukakakor, hårda kakor, bullar osv SÅ att skriva 2,5 dl glutenfri mix kan för en som aldrig bakat glutenfritt bli väldigt fel om den väljer fel mix //Tack på förhand och bye the way imorgon ska jag baka kladdkakan med jordnötter och kolakräm, jag ska prova med Lailas blåa mix…tror det blir bra 🙂
kram Elin (som levt med celiaki i 30år)
Hej, tack för en inspirerande blogg och ett toppenrecept på kladdkaka, jag och min man är galna i lakrits, denna är grymt god. En fråga, jag tänkte baka denna nu men i mindre form, tror de är ca 10 cm. Jag har 3 st men de borde räcka att dela smeten på 2, sen måste nog graderna på ugnen ändras lite och även tiden, men jag är inte helt 100 på hur. Tänker 150 grader i ca 20 min kanske? Vad tror du? Med vänlig hälsning, lovis
Den ser riktigt god ut! Jag har varit så sugen på att baka kladdkaka, länge nu! Ja, och bullar, cupcakes och tårta också 😉
Hej
Du har använt olika recept på själva kladdkakan-vad blir det för skillnad på dem?
Hur många grader på ugnen?
Hej,
Jag undrar om man ska servera med grädde?
Mvh Therese
Hejsan! Älskar din blogg och dina recept & framförallt att du skriver ut glutenfritt alternativ!! DOCK skulle jag önska att du skriver vilken mix det ska vara (om de nu är så att du faktiskt bakat recepten själv med en glutenfrimix?!) för de är ju skillnad på mix och mix, Semper,FINAX, Lailas osv de ter ju sig olika och vissa är med mjölk andra utan, och de passar sig till olika saker tex mjukakakor, hårda kakor, bullar osv SÅ att skriva 2,5 dl glutenfri mix kan för en som aldrig bakat glutenfritt bli väldigt fel om den väljer fel mix //Tack på förhand och bye the way imorgon ska jag baka kladdkakan med jordnötter och kolakräm, jag ska prova med Lailas blåa mix…tror det blir bra 🙂
kram Elin (som levt med celiaki i 30år)
Hej, tack för en inspirerande blogg och ett toppenrecept på kladdkaka, jag och min man är galna i lakrits, denna är grymt god. En fråga, jag tänkte baka denna nu men i mindre form, tror de är ca 10 cm. Jag har 3 st men de borde räcka att dela smeten på 2, sen måste nog graderna på ugnen ändras lite och även tiden, men jag är inte helt 100 på hur. Tänker 150 grader i ca 20 min kanske? Vad tror du? Med vänlig hälsning, lovis