Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Jag använder ofta vaniljextrakt när jag bakar mjuka kakor tex för att få riktigt härlig vaniljsmak. Men det är dyrt och flaskorna är så småååå! Slurp så är det slut. Jag ska göra min egen från och med idag 🙂 Ta för vana att lägga undan din urkokta, använda vaniljstång från ex vaniljkrämer eller annat. Tvätta den från ev grädde eller mjölk, lägg den på en assiett och låt den torka. Här kommer receptet:
Det färdiga extraktet är mörkbrunt i färgen så jag kommer fota den igen i November.
2.5 dl vaniljextrakt
4-5 torkade vaniljstänger
2.5 dl vodka
Stick ner vaniljstängerna i en liten glasflaska. (Jag köpte min på ÖB.) Häll ner vodkan så stängerna täcks. Låt flaskan stå och gotta till sig i 2 månader. Vänd runt den nån gång då och då. Fyll på med nya torkade stänger och vodka vartefter det sinar i flaskan. Förvara mörkt och svalt! Bra va!
Hur kan 2,5 dl vodka och 4 vaniljstänger bli 3 dl extrakt? 😀
Du kanske är som jag, bra på att baka men dålig på att räkna? 😀 😉
Älskar din blogg, superrecept, lite humor och lite personligt som jag lätt relaterar till. Keep it up!!!
Smart!
Jag har rätt många lite för torra som ligger här som jag inte vet vad jag ska göra med. Detta ska jag testa!
Måste det vara vodka el fungerar det med annan sprit också?
Kan även tipsa om att köpa vaniljstänger från ebay. Man kan få 20 st för runt 100 kr.
Hur kan 2,5 dl vodka och 4 vaniljstänger bli 3 dl extrakt? 😀
Du kanske är som jag, bra på att baka men dålig på att räkna? 😀 😉
Älskar din blogg, superrecept, lite humor och lite personligt som jag lätt relaterar till. Keep it up!!!
Hejsan! Delar man på stängerna innan man har i dem?