VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Gör din egna vaniljextrakt!

Jag använder ofta vaniljextrakt när jag bakar mjuka kakor tex för att få riktigt härlig vaniljsmak. Men det är dyrt och flaskorna är så småååå! Slurp så är det slut. Jag ska göra min egen från och med idag :) Ta för vana att lägga undan din urkokta, använda vaniljstång från ex vaniljkrämer eller annat. Tvätta den från ev grädde eller mjölk, lägg den på en assiett och låt den torka. Här kommer receptet:

IMG_0490.JPG Det färdiga extraktet är mörkbrunt i färgen så jag kommer fota den igen i November.

 
2.5 dl vaniljextrakt
 
4-5 torkade vaniljstänger
2.5 dl vodka
 
Stick ner vaniljstängerna i en liten glasflaska. (Jag köpte min på ÖB.) Häll ner vodkan så stängerna täcks. Låt flaskan stå och gotta till sig i 2 månader. Vänd runt den nån gång då och då. Fyll på med nya torkade stänger och vodka vartefter det sinar i flaskan. Förvara mörkt och svalt! Bra va!

Kommentarer


 1. Annika Andersson 14 september, 2014 on 13:50 Svara

  Smart!

  Jag har rätt många lite för torra som ligger här som jag inte vet vad jag ska göra med. Detta ska jag testa!

  Måste det vara vodka el fungerar det med annan sprit också?

  Kan även tipsa om att köpa vaniljstänger från ebay. Man kan få 20 st för runt 100 kr.

 2. Elin 14 september, 2014 on 23:06 Svara

  Hur kan 2,5 dl vodka och 4 vaniljstänger bli 3 dl extrakt? 😀
  Du kanske är som jag, bra på att baka men dålig på att räkna? 😀 😉
  Älskar din blogg, superrecept, lite humor och lite personligt som jag lätt relaterar till. Keep it up!!!

 3. Lotti 2 december, 2014 on 19:23 Svara

  Hejsan! Delar man på stängerna innan man har i dem?

 4. Carro 14 september, 2014 on 22:54 Svara

  Jamen visst känns det bra att man kan ta till vara på hela vaniljstången!
  Jag körde på vanlig vodka och tror att det blir bäst. Så det inte kommer in nån annan smak i den färdiga extrakten!

  Testa! Man kanske kan ta vaniljvodka i såna fall, hehe..

 5. Carro 14 september, 2014 on 23:27 Svara

  HAHAHAHA!!! Feeeeel av mig! Glömde att jag bara fick ner 2.5 dl i flaskan, hihihi! Sorry!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *