VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vaniljkräm

IMG_0352.JPGMmmm, det är så himla gott med riktig, hemmagjord vaniljkräm! Och det är inte svårt alls att göra! Promise! Testa nu och fyll dina bullar, en tårta, bakelser eller vad du nu vill ha krämen till. Du kommer aldrig mer att köpa färdig vaniljkräm.
 
5 dl gammaldags mjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1.5 dl strösocker
3 msk maizena
25g smör
 
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med både stång och frön och ta sen av från värmen och låt stå och dra i 15 min så smakerna kommer fram.
 
2. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt.
 
3. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa helt slätt.
 
4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Det går himla snabbt på slutet så passa noga så den inte skär sig! Får inte koka!
 
5. Tag av från värmen när du tycker att konsistensen är lagom krämig och lägg i smöret. Rör om tills det smält in helt och krämen blivit blank och fin. Häll krämen i en bunke och täck med plast direkt på ytan och ställ att svalna en stund på bänken, sen in i kylen. Håller i ca 3 dagar. Hej hopp!

Kommentarer


 1. Edina 7 september, 2014 on 10:45 Svara

  Hej fina du, snälla snälla skulle inte du kunna fixa fram ett recept på en len och underbar chokladkräm??

 2. Alexandra 9 september, 2014 on 08:12 Svara

  Hej! Det låter verkligen så himla enkelt. Har gjort nu vaniljkräm vid två tillfällen dem två senaste veckorna och misslyckades båda gånger :( Första gången tjocknade krämen lite till en bra vaniljsås konsistens, men eftersom jag skulle ha det som tårtfyllning var det inte tillräckligt. Igår gjorde jag det igen, men denna gång skulle jag ha det som vaniljsås till paj, men den blev ännu mer rining än första gången. Jag följer receptet (Leilas – men ganska likt din) men ändå.
  Jag såg att du lämnar den kokande mjölken att svalna lite innan, det skulle inte jag enligt receptet. Kan det ha gjort det? Problemt är bara att den inte tjocknar, den skär sig inte, och smaken är underbar. Vad gör jag för fel???
  Vill verkligen lära mig det, för hemma gjord vaniljkräm slår köpes med hästlängder!!!
  Kramizar
  Alexandra

 3. Alexandra 11 september, 2014 on 20:35 Svara

  Hej! Jo du Caroline! Jag provad ditt recept, och visst det fungerade! Jag tror dock att felet jag gjorde var att jag fegade lite med värmen på plattan när det skulle sjuda upp på slutet. Nu chansade jag på högre, och det gick hur fint som helst. Det tjocknade, utan att koka upp. Den fick perfekt konsistens, och blev sååå god :) Jag kommer aldrig mer köpa vaniljsås (för det var sås jag skulle ha till en paj). En sista fråga, kan verkligen en metall visp påverka färgen på krämen? Min blev lite gråaktig…
  Kramizar
  Alexandra

 4. diana - tårtmakartösen 6 juni, 2016 on 11:04 Svara

  Hejsan! Kan man laga denna vaniljkräm laktosfri? Har haft problem med laktosfri glasskräm som jag gjort på laktosfri mjölk och ekströms/ blåbands marsan pulver…den blir lösare efterhand liksom. :( Och det är rena mardrömmen med en sådan tårtfyllning om man behöver laga tårtorna klara dagen före. :( Skall fixa ihop mina egna bröllopståror och funderade på vaniljmousse och rabarbermousse. :)

 5. Ulrika Engelbrecht 28 september, 2019 on 18:44 Svara

  TACK CARRO för bästa vaniljkrämen ….
  bara man är noga med att röra hela tiden så är det väldigt enkelt åh om man är vaniljfreak som jag så har jag letat efter en enkel kräm 🤗🙌🤗

  • Älska att baka 21 december, 2019 on 10:26 Svara

   Men vad kuuuul!!! Tack snälla!

 6. Carro 8 september, 2014 on 21:25 Svara

  Hej! Menar du som en vaniljkräm med chokladsmak eller mer en mousse?
  Här har du en chokladkräm som du själv kan bestämma tjockleken på beroende på hur långe du sjuder! Mer mjölkchokladsmak!

  Chokladkräm:

  3.5 dl mjölk
  75g mörk choklad
  3 äggulor
  1/2 dl strösocker
  1 msk mjöl
  1 tsk maizena

  Värm mjölken till under kokpunkt. Smält chokladen i den heta mjölken. Vispa ihop resten av ingredienserna till en kräm och häll sedan halva mängden chokladmjölk däri. Tillsätt resten och häll sen allt tillbaks i kastrullen och sjud försiktigt under omrörning tills den tjocknas ordentligt. Låt svalna med plast på utan.

 7. Carro 10 september, 2014 on 22:15 Svara

  Hej!
  Visst slår hemmagjord vaniljkräm köpt med hästlängder! Såååå gott!

  Om ditt problem är att krämen inte tjocknar tillräckligt så vispa ner nån tsk extra maizena när du vispar socker och ägg pösigt! Ha tålamod när du sjuder så kommer det att tjockna! Testa mitt recept, hehe, och se om det funkar! Jag blir förvånad om den inte blir tjock!
  Du måste höra av dig om hur det går!

  Kraaam!

 8. Carro 13 september, 2014 on 08:17 Svara

  YEAAAAAH!!! Vad kul att du lyckades nu! Härligt!
  Det är en hårfin balansgång det där med värmen. Mardröm om den skär sig! Hellre för låg värme än för hög :)

  Kram från Carro

 9. Caroline Ahlqvist 10 juni, 2016 on 07:03 Svara

  Absolut! Jag har till och med gjort den på havremjölk men den blir lite gråare i färgen då. Annars tar du laktosfri mjölk och smör. Lycka till nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *