VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladpaj med kola

IMG_0266.JPG Idag har jag varit hemma med båda kidsen för dom har hostat hela natten. Jag satt och fnulade på vad jag var sugen på att baka och frågade Melwin vad han tyckte. ”Jaaaaa! Baka! Jag vill göra nåt med mycket choklad i!” Det är min pöjk det!
Det blev en chokladpaj med kolatäcke…mäh, den blev såååå jädrans god!!! Mäktig och finfin, räcker till många :) Vad ska jag göra med resten av pajen? Hmm…får skicka ut ett sms till grannarna.
 
Pajskal:
4 dl vetemjöl
1 dl kakao
1.5 dl strösocker
1/2 tsk salt
150g kallt smör
2 ägg
 
Fyllning:
300g mörk choklad
250g smör
4 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
4 ägg
 
Kolasås:
1.5 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
20g smör
Flingsalt
 
1. Botten. Mixa alla ingredienser utom äggen tills allt blivit finfördelat. Knäck i äggen och mixa vidare tills det bildas en deg. Plasta in och släng in i frysen i 10 min. Kavla ut degen till 1/2 cm tjocklek mellan två bakplåtspapper. Klä en form, klä med bakplåtspapper och fyll med ärtor, bönor eller ris. Grädda i 15 min 175 grader. Tag bort ärtorna och pappret och grädda 10 min till.
 
2. Fyllning. Smält ihop choklad, smör och socker i en bunke över vattenbad. Vispa ner mjöl, salt och vaniljpulver. Knäck i ett ägg i taget och vispa emellan till en slät smet. Fyll pajskalet och grädda i ca 25 min på 175 grader. Svalna.
 
3. Kolasås. Koka socker, sirap och grädde till 115 grader. Låt det koka vilt och rör då och då. Använd en stor kastrull så hår det både snabbare och kokar inte över. Klicka i smöret och tag av från värmen. Låt svalna 10 min och häll sen kolan över pajen. Strö över lite flingsalt!
 
Låt svalna helt i några timmar så pajen sätter sig ordentligt, gärna över natten i kylen, då blir det krämig så in i bomben! IMG_0251.JPG Sluta mixa precis när degen gått ihop! Jobbar du den längre så försvinner frasigheten i pajskalet. IMG_0252.JPG Kavla degen större än pajformen så slipper du lappa ihop till resten. IMG_0236.JPG Fotograf Melwin. IMG_0242.JPG Det härligaste momentet! Fylla skalet med chokladsmeten…mums.. IMG_0248.JPG Koka vilt i en större kastrull än den jag använde så slipper du passa kolan hela tiden från att koka över, hehe.. IMG_0254.JPG Det näst härligaste momentet =) IMG_0258.JPG

Kommentarer


 1. Gülay 3 september, 2014 on 23:50 Svara

  Pajen ser gudomlig ut. Passar fint fint till choklad galningen mig och mina döttrar

 2. Gülay 3 september, 2014 on 23:51 Svara

  Detta kom inte med. Tack för att du delar med dig Carro. ♥

 3. Louise 4 september, 2014 on 17:44 Svara

  Bakar just nu din smarriga chokladpaj o hoppas den blir lika god som den ser ut. Har dock ingen termometer så jag får väl köra på känn :) kram på dig.

 4. louise 4 september, 2014 on 18:18 Svara

  hmmm funderar på att smälla ihopa en till mig inför hela sverige bakar – ja inte hela tårtan. Men då sover min Melwin så de kan få imorgon. Ska testa göra allt gluten/mjölkfritt så lillebror också får äta.

 5. Emelie 9 september, 2014 on 20:15 Svara

  Hur får du ut pajen ur formen när den är klar? :) Har bara en vanlig porslins/keramik form.. :( Den får kanske ligga kvar helt enkelt i formen 😛

 6. Ida 21 november, 2014 on 12:36 Svara

  Hej!

  Håller på och bakar pajen nu… Dock blev inte bottnen så lyckad och sjönk ner.. Funderar på om det blir bra ändå fastän inte det kommer täcka sidorna när jag häller på fyllningen.. Gjorde i en form med löstagbar kant så håller tummarna nu att det kommer gå att ta loss det sen ändå trots att det blev som det blev.. Verkar hur gott som helst i alla fall. Smeten smakar gudomligt 😀

 7. Caroline 4 september, 2014 on 09:52 Svara

  Vad härligt! Baka i helgen! Den var ännu godare dan efter kan jag säga..hehe. Seg och krämig ochfarligt farligt god.

  Kraam!

 8. Carro 10 september, 2014 on 22:08 Svara

  Kör på känn! Du ser när den börjar tjockna och se fet ut! Gör kulprovet också :)

 9. Carro 10 september, 2014 on 22:09 Svara

  Hihi, vad härligt! Det går finfint att köra mjölkfritt!

  Lycka till och njuuuut!

 10. Carro 10 september, 2014 on 22:10 Svara

  Hej!
  Om du har en form med fasta kanter så får du servera direkt ur den. Jag har formar med löstagbar botten så jag kan trycka upp hela pajen när den är klar! Det blir så fina bitar då!

  Köp en sån, finns alla möjliga former!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *