VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Wienerbröd

IMG_9701.JPG
Frasiga, hembakade wienerbröd! Åååååh, det är så kul att baka och så förbannat gott! Testa att baka i helgen hörni! Viktigt för att lyckas är att du håller alla ingredienser kalla under hela bakprocessen och att du kavlar med rikligt mjölad bänk så smöret inte tränger ut ur degen. Det här är ett av dom roligaste bakverken att baka! Yes, klurigt och lite pilligt men övning ger färdighet!
Lycka till!
 
12 st
Deg:
25g jäst
2.5 dl vatten
1 ägg
2 msk socker
1/2 tsk salt
25 g smör
Ca 8-10 dl vetemjöl
300g smör
 
Valfri fyllning tex, mandelmassa, vaniljkräm, choklad, sylt, äppelmos eller bär.
 
Florsockerglasyr:
1 dl florsocker
Lite vatten
 
1.Alla ingredienser skall var kalla, även mjölet så lägg det i frysen några timmar innan du börjar baka.
 
2.Lös jästen med vattnet. Tillsätt ägg, salt, socker, den lilla mängden smör och vetemjöl. Jobba snabbt i några minuter tills den känns smidig och jämn. Plasta in och vila i frysen i 10 min. OBS! Jobba hellre degen för lite än för mycket så wienerbröden blir frasiga.
 
3. Kavla ut degen till en rektangel, ca 1 cm tjock och lika bred som kaveln är lång.
 
4. Lägg det kalla smöret mellan två bakplåtspapper och banka ut det till nån cm tjocklek med en kavel så det blir hälften så stort som degen du kavlat ut. Lägg smörplattan mitt på degen. Vik över den andra deghalvan och nyp till kanterna så smöret stängs in i degen. Tryck till degen lite. Kavla ut till samma rektangel igen. Var lätt på handen och låt kaveln göra jobbet. Borsta av allt mjöl från degen och vik första tre slaget: Tänk dig degen i tre delar, vik den vänstra tredjedelen över mitten delen, vik den högra delen över mitten delen. Du har nu en avlång rektangel i tre lager deg. Plasta in och kyl i frysen 10 min.
 
5. Ta ut degen och lägg skarven mot dig. Kavla ut igen. Vik det andra treslaget, borsta av degen. Kyl 10 min i frys. Om smöret blir för varmt och tränger ut ur degen, släng in allt i frysen en stund för att kallna, fortsätt sen vikningen och kavlingen. Upprepa kavlingen en gång till med skarven mot dig. Sista treslaget. Klassiska wienerbröd är vikta 3*3*3=27 lager.
 
6.Kyl ca 15 min i frysen.
 
7.Kavla ut till 1/2 cm tjock rektangel. Skär till kanterna så degplattan blir jämn. Skär sen i 12 fyrkanter.
 
8.Lägg fyrkanterna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en klick fyllning i mitten. (Jag brukar ta mandelmassa här, funkar bra som klister.) Vik in alla fyra hörn och tryck till i mitten så hörnen överlappar varandra en liten bit. Jäs 60 min på plåt. Låt dom inte jäsa för varmt, hellre längre tid på ett svalt ställe.
 
9. Pensla wienerbröden med ägg och fyll gropen med valfri fyllning.
 
10. Grädda i 225 grader ca 10 min. Låt svalna på galler tills dom blivit gyllenbruna och du ser hur degen skivat sig och blivit frasig. Svalna på galler.
 
11. Rör ihop florsockret med lite vatten till en tjock kräm. Ringla över glasyren över wienerbröden.
Dom här raringarna mår bäst av att käkas dagsfärska.

Kommentarer


  1. Solveig Gustafsson 25 februari, 2017 on 16:21 Svara

    Korkat av mig…… ser ju nu att ni gjorde allt från början!!! GLÖM MIN FRÅGA!!!!!

    • Älska att baka 25 februari, 2017 on 21:44 Svara

      Hehe, vad härlig du är 😄 Alltid egen smördeg här hemma! Såååå roligt att baka!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *