VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Butterkaka med äppelmos!

Jag var bara tvungen att göra nåt gott med äppelmoset som jag kokade igår och som fyllning i bullar passar det så bra så man får gåshud! Det blir 3 butterkakor av en deg eller så bakar du ut resten av degen till längder eller vanliga bullar…ni fattar..;) image
 
3 st
 
Bulldegen hittar ni här!
 
Fyllning:
200g rumsvarmt smör
1,5 msk kanel
2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
Äppelmos
 
1 ägg att pensla med
100g flagad mandel
 
Glasyr:
1 msk citronsaft
2 dl florsocker
 
1. När degen har jäst första omgången så kavlar du ut den till en stor rektangel, ca 1 cm tjock. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen förutom äppelmoset och bred på hela degen. Rulla till en lång korv och dela in i 24 bullar. Smörj springformar på 24 cm och ställ ner bullarna, 8 per form i en cirkel med en bulle i mitten. Jäs övertäckt tills bullen studsar tillbaks när du petar till den med fingret.
 
2. Pensla bullarna med uppvispat ägg och fyll en sprits med äppelmoset. Använd en så spetsig, smal tyll som möjligt. Tryck tyllen långt ner i bullen och tryck ut en rejäl dos äppelmos. Det ska nästan börja välla upp mos på bullen, mums. Strö över flagad mandel och skjutsa in formen/formarna i ugnen. Grädda lite längre ner i ugnen i 230 grader tills butterkakan fått en härlig gyllenbrun färg. Ca 25-30 min beroende på ugn och form.
Låt svalna en liten stund innan du lossar kanten från formen. Låt sen svalna helt utan botten och kant på galler. Låter du den svalna helt i formen så bildas kondens och den blir blöt under, inte härligt.
 
3. Vispa ihop florsockret med citronsaften till en vit, tjock glasyr. Ringla över den helt avsvalnade butterkakan.
Servera i solens sken!
 
 image
Ställ inte bullarna för tätt i formen för då kommer dom jäsa och skena uppåt som små torn i ugnen!  

Kommentarer


  1. Christin 11 augusti, 2014 on 21:06 Svara

    Ser jättegott ut :o)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *