VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Krämig jordgubbspaj

Det är inte samma sak att köpa jordgubbar på vintern så det gäller att passa på nu när det kryllar av dom både i butik och ute i landen! Det här är en paj som är krämig och smakrik. Underbar med en klick grädde till!

20140718-111645-40605510.jpg
Deg:
175g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
3.5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl creme fraiche
2 äggulor
Rivet skal från 1 citron
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
1L jordgubbar (eller andra bär)

1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till degen. Smörj en 24 cm ugnsform och tryck ut degen jämnt där i. Ställ in formen i kylen en timme så den sätter sig.

2. Vispa ihop creme fraiche och ägg så det blir slätt. Häll i socker, citronskal och vaniljsocker. Fyll formen och lägg i alla sköljda och ansade jordgubbar. Jag gillar att behålla dom hela men vill du dela dom i mindre bitar så gör det.

3. Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen i ca 45-55 min (beror så mycket på vilken form och ugn du har) tills den har fått lite färg och fyllningen är fast när du försiktigt ruskar formen.

Låt den stå och svalna ett tag innan servering. Njut med en klick halvvispad grädde eller en kula glass till!

20140718-111719-40639534.jpg
Jag brukar både smörja med smör och mjöla formen innan degen trycks i. Då fastnar det garanterat inte när du ska skära upp pajen sen.

20140718-111844-40724307.jpg
Tryck ut degen så jämnt som möjligt och pensla sen botten med uppvispat ägg. Det fungerar som en fuktspärr så degen inte blir kletig efter gräddning.

20140718-111952-40792990.jpgProppa fullt med härliga gubbar!

20140718-112223-40943689.jpg
Gottgottigottgott!


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *