VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Kardemummabullar

Bakade med kärlek. />20140617-114248-42168843.jpg 20-25 st
 
7g ekologisk jäst
5 dl ljummen mjölk
1 msk kardemummakärnor, mortlade
1.5 dl strösocker
1 tsk oraffinerat salt
1 ägg
12 dl vetemjöl
150g rumsvarmt smör
 
Fyllning:
150g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
2 msk mjöl
 
Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl strösocker
 
1 dl råsocker
1 msk kardemummakärnor, mortlade
 
1. Autolys: Vispa ihop jäst, mjölk, kardemumma, strösocker, salt, ägg och hälften av mjölet. Vispa ihop så att det blir en slät smet. (Använder du oraffinerat salt så kan den tillsättas på en gång, den hjälper gluten att bildas. Vanligt salt är mer aggressivt och tillsätts efter autolysen.) Tillsätt resten av mjölet och gegga ihop så att allt blandas snabbt. Täck över bunken med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i 1 timme. Det här metoden bildar glutenkopplingar för att vätska och mjöl blandas. Ingen knådning behövs.
 
2. Vält ut degen på en omjölad bänk. Degen är lite kladdig men MJÖLA INTE. Nu har degen bildat gluten men måste bara jämnas ut lite. Tillsätt det rumsvarma smöret, kläm in det sakta med stora händer. Om du knådar degen hårt så försvinner både näring och smaker och bullarna blir torrare sen. Därför funkar den här metoden så suveränt bra! Kattmetoden: Tag upp degen som att du lyfter en katt, med stora fingrar under bröstkorgen och tummarna på skuldrorna. Lyft upp degen och släpp ner baktassarna och rumpan på bänken och vik överkroppen över bakbenen, som att du skulle hjälpa katten att göra en kullerbytta, hehe, fattar ni? Det är inte så noga! Vrid degen 90 grader och ta ett nytt grepp, lyft, släpp med lite fart så degen dras ut. Degen behöver inte släppa bänken men skall kännas slät och smidig. Jag var nöjd efter ca 15 lyft. Jag lovar att filma det här nån dag! Pudra lite mjöl över och lägg degen i en bunke. Täck med ett lock och jäs i 2-4 timmar tills den blivit dubbelt så stor.
 
3. Kavla ut degen på mjölad bänk till en enda stor kvadrat, ca 1/2 cm tjock. Blanda ihop allt till fyllningen och bred på hela degen. Vik degen dubbel och skär i 2-3 cm breda remsor. Snurra ihop varje remsa till en liten snigel. (Mycket djur nu…) Spraya bullarna med vatten, täck med en handduk och plasta in plåten med löst sittande plastfilm. Ställ in i kylen och säg godnatt, ses imorgon.
 
4. Ställ fram plåtarna på bänken och sätt på ugnen. Tryck försiktigt med fingret på en bulle och kolla att degen buktar tillbaks direkt. Gör den inte det så låt bullarna stå framme i rumstemperatur nån timme.
 
5. Koka upp socker och vatten till sockerlagen så sockret löser sig helt.
 
6. Grädda bullarna i 230 grader (vanlig värme) i ca 12-15 min beroende på ugn. Pensla bullarna med sockerlagen DIREKT efter gräddningen och strö över socker/kardemummblandningen. (Det ska fräsa om bullen när sockerlagen penslas på) Låt svalna på galler! Jag tycker att dessa härligheter smakar mycket mer än vanliga kortjästa bullar. Dom blir fluffigare, saftigare och håller sig saftiga mycket längre! Visst, dom tar många timmar att baka men den effektiva baktiden är bara 3 min typ!
 
Testa till midsommar!

Kommentarer


  1. Erika 22 juni, 2014 on 09:42 Svara

    Åååh! Blir bullbak idag. Va min kille kommer bli glad.
    När ja ska ha i saltet om jag använder vanligt salt? När den är deg precis innan första timmens jäsning eller? Förstod inte det.

    Kram på dig, grym blogg!!

  2. Hanna Femtvik 29 juni, 2014 on 23:18 Svara

    Låter mumsigt! Kul att följa din blogg.
    Måste prova detta recept! En liten fråga dock: ska det bara vara 7 gram jäst???
    Med vänlig hälsning, Hanna

  3. Henrietta 11 juli, 2014 on 15:17 Svara

    Jisses vilka bullar! Jag önskar mig lite klipp på olika sätt att knyta bullar! De där hade en tokfin form alltid kul att testa nytt. 🙂

  4. Lisa 17 augusti, 2014 on 20:09 Svara

    Hej!
    Dom här bullarna verkar supergoda och så snygga !! 🙂
    Kan jag ta 2dl surdeg istället för jäst? Eller blir dom bäst men en liten nypa jäst? 🙂
    Tack för din blogg och underbara recept 🙂
    Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *