VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Å här står jag och bakar!

Nähä? Jorå!
Jag experimenterar. Jag älskar ju bullar. Klassiska kanelbullar med mycket kardemumma, mmmmmmm.
Efter helgens kurs så har jag tänkt om när det gäller degar, jäsning, jäst och vilotid..
Om jag byter ut typ 2 dl surdeg mot ca 5-7g ekologisk jäst och behandlar degen precis som en surdeg…och tillsätter ägg, socker och smör, blir det bra bullar då? Borde bli fantastiskt!

20140616-212956-77396987.jpg
Den här degen är bara ihopblandad i några sekunder. Ser ut som att det är hyffsat mycket glutentrådar ändå eller vad tycker ni?

På kursen fick vi lära oss att det är helt fel att knådning av deg ger glutenutveckling. Det är ett tillvägagångssätt som kommer från den industriella bakningen där bröd massproduceras och tiden hålls så kort som möjligt från enskilda ingredienser till färdig produkt.

Dagens jäst är som anabola steroider för degar och jäsprosessen går turbosnabbt. När en deg jäser turbosnabbt så förloras både näring och smak. Vad faan! Jag bakar och kämpar ju för att få så mycket smak det bara går att få! Jag känner mig nästan lurad! 😉

Om man nu vill baka på jäst istället för surdeg så tag bara 5-10g av ett 50g paket! Jäs över natten i kylen så alla smaker kommer fram och njut sen av en bulle som är bakad med riktigt mycket kärlek och omsorg! Iiiiiih vad mysigt!
(Sorry, jag är en sån sjuk jävla baknörd numera…)

Nu blir ni som är lika nördiga som jag nyfikna va? Hihi!
Mitt nya recept kommer imorgon för det är först då jag ser om det funkade bra. Bullarna står i kylen och ska jäsa över natten nu. Sen ska ni få alla tips och trix om hur man behandlar en deg så alla fantastiska smaker kommer fram!

To be continued!


Kommentarer


 1. Viola 17 juni, 2014 on 09:43 Svara

  Lustigt att du skriver om just mindre jäst, i söndags så ställde jag mig och bakade just kanelbullar, men hade bara ett halvt paket jäst hemma ( te kakorna tog den andra halvan på lördagen ). Jag började baka med filosofin ”det får bära eller brista” :-) Under tiden degen jäste så passade jag på att städa hemma, tvätta lite och tjattra lite med grannarna – degen fick jäsa bra mkt längre än vanligt utan att det var meningen och vilka bullar! Jisses, de smakade mer och var så luftiga! Så mindre jäst åt folket ( eller så hade jag bara tur, men det ska man ju också ha ibland så! )

 2. Carro 17 juni, 2014 on 12:03 Svara

  Åååh vad kul!
  Vet du vad, mindre jäst, mer smak! Så mjölet hinner suga åt sig av vätskan och dmakerna i sin egna takt! Ta bara ett litet hörn av jästen nästa gång och jäs över natten, ojojoj, mindre jäst åt folket!

  Läs dagens inlägg!

  Kraaaaam till dig BullMaster!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *