VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Chokladmacarones med mockakräm

20140410-210547.jpg Ca 50 st
 
3 dl mandelmjöl
3 dl florsocker
1 dl kakao
3 äggvitor
3 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 äggvitor (1 tsk äggvitepulver, ej nödvändigt)
 
Mockakräm:
200g rumstempererat smör
4 dl florsocker
1/2 dl espresso
 
1. Blanda mandelmjöl, florsocker och kakao i en bunke. Sikta gärna igenom allt så ev klumpar försvinner.
 
2. Vispa 3 äggvitor (och ev äggvitepulver) till fast skum i en ren bunke.
 
3. Koka upp vatten och strösocker till 118 grader. Använd en termometer. Se till så att kanterna på kastrullen är fri från socker för att undvika kristalleresering.
 
4. Fortsätt vispa äggvitorna sakta och häll försiktigt ner den varma sockermassan. När allt är tillsatt, öka upp farten på vispen och håll igång i ca 5-6 min.
 
5. Blanda ner 3 äggvitor i mandelblandningen. Det kommer att kännas torrt men det gör inget.
 
6. Tag en rejäl skopa marängsmet och vänd ihop med mandelblandningen. Tillsätt så mycket maräng så att den totala smeten får en tung konsistens som sakta droppar av slickepotten när du håller upp den. Vänd alltihop med stora luftiga tag så så mycket luft som möjligt från marängen behålls i smeten.
 
7. Fäst bakplåtspapper på 4 plåtar med en liten klick smet i varje hörn.
 
8. Fyll en sprits med smeten och spritsa ut 100 rundlar, stora som femkronor. Spritsa rakt ovanifrån och dra bestämt upp med ett ryck så smeten släpper från spritsen. När du är klar så banka varje plåt hårt en gång rakt ner i bänken så ev luftbubblor försvinner. Låt macaronerna torka i rumstemperatur i 30 min. Innan gräddning ska ytan ha bildat ett skinn som går att peta på utan att man blir kladdig.
 
9. Grädda i mitten på ugnen i 150 grader ca 15-20 min beroende på ugn. Macaronerna ska släppa lätt från bakplåtspappret. Låt svalna och tag loss allihopa.
gluten
Fyllningen: Blanda alla ingredienser till en smidig smet, vispa 5 min så det blir fluffigt. Fyll en spritspåse och fyll hälften av macaronerna. Para ihop dom två och två med dom som liknar varandra mest. Macaroner tycker jag är godast dan efter dom blivit ihopsatta. Lite sega och goda blir dom då. Annars håller dom i kyl nån vecka i en lufttät burk och i frys 3 månader. 20140410-215859.jpg Så här ser äggvitepulvret ut. Det binder ihop smeten lite extra, ger mer glans och hårdare yta åt macaronerna. 20140410-215752.jpg Vänd ner marängen i mandelblandningen. 20140410-215819.jpg Spritsa rakt uppifrån och dra snabbt bort spritsen så smeten släpper. 20140410-215841.jpg Färdiggräddade! Med fin krage och allt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *