VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Det går att göra mycket roligt med en vetedeg!

Men först ett bra recept på finfin bulldeg!

25g blå jäst

5 dl gammeldags mjölk

1 msk kardemummakärnor

1 ägg

2 dl strösocker

13-15 dl vetemjöl Special

150g rumsvarmt smör

1 tsk salt

Fyllning:

150g rumsvarmt smör

1.5 dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

3 msk kanel

Pensling:

1 dl vatten

1 dl strösocker

pärlsocker, strösocker eller flagad mandel

1. Blanda alla ingredienser förutom saltet och arbeta ordentligt för hand 10 min eller i maskin 8 min.

Tillsätt saltet och jobba några minuter till.

Jäs övertäckt 90 min.

2. Blanda alla ingredienser till fyllningen.

3. Baka ut till bullar eller längder eller 2 av denna lilla skapelse.

Jäs övertäckt i 90 min.

4. Grädda mitt i ugnen i 230 grader (200 varmluft) tills härligheterna är gyllenbruna och låter ihåliga om man knackar dom underifrån. Allt från 7-20 min beroende på typ av bulle.

5. Koka upp socker och vatten till sockerlagen och pensla bullarna med den, strö över garneringen, KLART!

 

20140408-175852.jpg

Smörj en springform och kavla ut en rund bit deg, ca 1/2 cm tjock och lägg i botten av formen.

20140408-175923.jpg

Bred på ett härligt lager fyllning!

20140408-180023.jpg

Lägg på två lager runda degbitar till med fyllning emellan. (Locket ska ej ha fyllning på sig..)

20140408-180051.jpg

Lossa kanten på springformen och skär 16 snitt nästan ända vägen in i mitten men spar en liten cirkel tom.

20140408-180125.jpg

Ta tag i två snibbar i taget och vrid dom 2 varv ifrån varandra. Fortsätt hela vägen runt. Jäs och grädda!

Jag har tyvärr ingen bild på den färdiggräddade skapelsen då en 1-åring vid namn Milou kraschade min skapelse… Ibland ska man baka ensam…

Jag blev däremot så sugen på att testa igen så jag brassar nog loss en snabbis imorgon efter jobbet.


Kommentarer


  1. Sabine 8 april, 2014 on 22:16 Svara

    Ser ju döfin ut! Måste testas i helgen.
    Men jag undrar varför du väljer blå jäst istället för den röda för söta degar?

  2. Sabine 8 april, 2014 on 22:16 Svara

    Ser ju döfin ut! Måste testas i helgen.
    Men jag undrar varför du väljer blå jäst istället för den röda för söta degar?

  3. Jenny 8 april, 2014 on 23:27 Svara

    Först o främst vill jag tacka för den fina hälsningen i boken som jag fick idag!!!
    Sen undrar jag varför du använder vetemjöl special, vad är skillnaden på det o vanligt vetemjöl?

    //Jenny

  4. Jenny 8 april, 2014 on 23:27 Svara

    Först o främst vill jag tacka för den fina hälsningen i boken som jag fick idag!!!
    Sen undrar jag varför du använder vetemjöl special, vad är skillnaden på det o vanligt vetemjöl?

    //Jenny

  5. Mariana 10 april, 2014 on 07:20 Svara

    Ser mycket god ut! Blir den en eller två formarna av receptet (på 25g jäst)?

  6. Mariana 10 april, 2014 on 07:20 Svara

    Ser mycket god ut! Blir den en eller två formarna av receptet (på 25g jäst)?

  7. Emelie 11 april, 2014 on 09:52 Svara

    Hej!

    Vilket otroligt bra recept! Den ska ja ge mig på o prova! :)
    Känns som en enklare modell av bullar? :)
    Tack för en bra blogg med en massa spännande recept! :)
    Gillar din härliga personlighet! :)

  8. Emelie 11 april, 2014 on 09:52 Svara

    Hej!

    Vilket otroligt bra recept! Den ska ja ge mig på o prova! :)
    Känns som en enklare modell av bullar? :)
    Tack för en bra blogg med en massa spännande recept! :)
    Gillar din härliga personlighet! :)

  9. Karin 28 april, 2014 on 19:59 Svara

    Ser jättespännande ut!
    Pärlsocker på?
    Ser fram emot att se färdig bild om du gör den igen :)

  10. Karin 28 april, 2014 on 19:59 Svara

    Ser jättespännande ut!
    Pärlsocker på?
    Ser fram emot att se färdig bild om du gör den igen :)

  11. Eva Nordin Silén 10 juli, 2014 on 09:16 Svara

    Ville bara säga att detta är den ABSOLUT BÄSTA vetedegen! Jag har testat massor med olika varianter! Senaste två gångerna har jag gjort denna, testat vanliga kanelbullar, ”skapelsen” ovan och en variant med mandelmassa i. Suveränt resultat hela vägen!

  12. Eva Nordin Silén 10 juli, 2014 on 09:16 Svara

    Ville bara säga att detta är den ABSOLUT BÄSTA vetedegen! Jag har testat massor med olika varianter! Senaste två gångerna har jag gjort denna, testat vanliga kanelbullar, ”skapelsen” ovan och en variant med mandelmassa i. Suveränt resultat hela vägen!

  13. Carro 8 april, 2014 on 23:10 Svara

    Hej Sabine och tack!

    Kul att testa lite andra utbakningssätt!
    Jag köper aldrig röd jäst. Jag väljer den blåa jästen för att få längre jästid så degen utvecklar mer smak!
    Skyndar inte på jästiden helt enkelt!

    Testa!

    Lycka till med bakningen!

  14. Carro 8 april, 2014 on 23:10 Svara

    Hej Sabine och tack!

    Kul att testa lite andra utbakningssätt!
    Jag köper aldrig röd jäst. Jag väljer den blåa jästen för att få längre jästid så degen utvecklar mer smak!
    Skyndar inte på jästiden helt enkelt!

    Testa!

    Lycka till med bakningen!

  15. Carro 9 april, 2014 on 22:44 Svara

    Det är mer protein i vetemjöl special och det är proteinet som bildar gluten. Vetemjöl special ger därför ett luftigare, högre bröd. Därför används bara vetemjöl special till bullar, matbröd osv inte till kakor eller annat.

  16. Carro 9 april, 2014 on 22:44 Svara

    Det är mer protein i vetemjöl special och det är proteinet som bildar gluten. Vetemjöl special ger därför ett luftigare, högre bröd. Därför används bara vetemjöl special till bullar, matbröd osv inte till kakor eller annat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *