VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Färska vårrullar med härlig dipp!

IMG_2681.JPG
Jag har fått det här receptet av en vän till mig som hade gjord dessa små godbitar till en knytismiddag. Jag har gjort dom många gånger sen dess och jag älskar den här sortens mat! Känns så fräscht och mättande på ett skönt sätt. Går finfint att göra bara sallad av alltihop om man inte orkar slå in i rispapper.

1 stor morot
20 cm gurka
2 dl böngroddar
2 dl strimlad isbergssallad
1 dl hackad koriander
1/2 dl hackad mynta
4 st strimlad salladslök
1 dl jordnötter grovt hackade
2 msk risvinäger
1 msk socker
100g räkor, finhackade
100 g tunna risnudlar
1 paket rispapper till vårrullar

Dipsås:
1/2 dl vatten
1/2 dl fisksås
2 msk färskpressad limesaft
2 msk risvinäger
1 msk fint hackat palmsocker
1/2 stång citrongräs mycket fint hackad (endast den ljusa delen)
2-5 st små starka chilifrukter (efter smak)
1 klyfta vitlök

1. Börja med att blötlägga risnudlarna i kallt vatten i cirka 20 minuter. Häll sedan av vattnet.

2. Koka upp nytt vatten och häll detta över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, cirka 2 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt sedan nudlarna rinna av i ett durkslag. Klipp nudlarna med en sax några gånger för att korta ner längden. Sätt till sidan.

3. Skär ur det vattniga kärnhuset ur gurkan och strimla sedan gurka, morot, isberssallad och salladslök mycket fint. Blanda samman alla grönsakerna i en stor bunke och tillsätt hackad koriander, hackad mynta, hackade jordnötter, risvinäger, socker och slutligen glasnudlarna. Blanda väl.

4. Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg lite av salladsfyllningen på rispappret, vik in sidorna, och rulla samman till vårrullar.

5. Dipsås
Blanda samman alla ingredienser och rör, eller skaka allt i en burk med lock, tills sockret har löst sig helt.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *