VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Så här lyckas du med pajskalet!

Jag ääääälskar paj! Matiga eller söta, lika härligt!
A och o är pajskalet tycker jag. Lyckas man med det så kan man slafsa i vad som helst som fyllning sen.

Här är några tips!

1. Jobba ihop degen snabbt utan att knåda den för mycket. Jag brukar blanda alla ingredienser och trycka till allt intensivt med knogarna tills degen börjar gå ihop. Om man arbetar degen för mycket så utvecklas gluten och då krymper den ofta i ugnen och blir ”hårdseg”. Så knåda lite slarvigt! Ett pajskal ska vara frasigt!

20140315-133537.jpg

2. Plasta in degen och lägg i kylen minst 30 min. Då sätter sig degen och blir mer följsam att kavla ut sen.

20140315-133709.jpg

3. Kavla ut degen tunt, ca 2-3 mm på ett mjölat bakplåtspapper. Då blir den lätt att förflytta till formen sen.

20140315-133943.jpg

4. Smörj formen med smör och skaka runt lite mjöl så det fördelas jämnt. Jag använder nästan alltid pajformar med lös botten för det är så fint att servera ifrån. Har man smort och mjölat innan så riskerar man inte att skalet fastnar sen när pajen ska serveras. Men det gäller även med formar som har fasta kanter, typ porslin.

20140315-134211.jpg

5. Lyft över den färdigkavlade degen till formen med hjälp av bakplåtspappret. Tryck till degen så den ligger tight mot hela formen. Nyp av kanterna genom att trycka ut den överflödiga degen över kanten hårt med tummen.

20140315-134613.jpg

6. Lägg ett bakplåtspapper över formen så du ser den igenom pappret. Klipp några cm utanför i en cirkel. Klipp sen fransar med 2-3 cm mellanrum runtom.

20140315-134803.jpg
Tryck försiktigt ner pappret så att hela pajdegen täcks. Fyll sen hela formen med ärtor eller ris. Grädda ca 10 min.
Det här gör att pajskalets kanter hålls på plats mot formen. Ofta innehåller pajdegen mycket smör som såklart smälter i ugnen och gör att kanterna glider ner mor botten på formen. Men inte nu!

20140315-135035.jpg
Tag ut formen från ugnen, ta bort ärtor/ris och pappret från skalet. Grädda lite till tills bottnen börjar få färg. Skalet ska vara helt klart innan det gräddas igen med fyllningen.

20140315-135217.jpg

7. Om du fyller pajskalet med en lös fyllning så pensla botten med lite uppvispat ägg innan. Det funkar som en liten fuktbarriär så fyllningen inte blöter upp den färdiggräddade botten.

20140315-135354.jpg

LYCKA TILL NU!

20140315-135637.jpg


Kommentarer


  1. Johanna 18 mars, 2014 on 08:02 Svara

    Kan man återanvända riset eller ärtorna senare eller kastar man dem?

  2. Johanna 18 mars, 2014 on 08:02 Svara

    Kan man återanvända riset eller ärtorna senare eller kastar man dem?

  3. Kristin / Onlyfemale.se 18 mars, 2014 on 08:15 Svara

    Wow, vilka bra tips. Hade jag aldrig tänkt på annars. tack för tipsen.
    Ser frameemot att prova detta.

    Kram Kristin

  4. Kristin / Onlyfemale.se 18 mars, 2014 on 08:15 Svara

    Wow, vilka bra tips. Hade jag aldrig tänkt på annars. tack för tipsen.
    Ser frameemot att prova detta.

    Kram Kristin

  5. Veronica 18 mars, 2014 on 21:49 Svara

    Mmmm är det citronpaj? Ser gott ut å tack för matnyttiga tips!

  6. Veronica 18 mars, 2014 on 21:49 Svara

    Mmmm är det citronpaj? Ser gott ut å tack för matnyttiga tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *