VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Sankt Honore’

Den här rackaren är verkligen en utmaning. Många tekniskt avancerade moment men sååå rolig att göra!
(Recept: Johan Sörberg)
Blixt/Americans smördeg:
250 g vetemjöl 
250 g kallt, tärnat smör 
100 g vatten 
20 g äggula 
5 g salt 
5 g citronsaft 
Pate Choux:
200 g mjölk 
200 g vatten 
160 g smör 
8 g salt 
250 g vetemjöl 
400 g ägg 
Chiboust kräm:
4 st gelatinblad 
1 st vaniljstång 
170 g mjölk 
100 g äggula 
60 g strösocker 
700 g vispgrädde 
30 g cointreu 
Karamell:
100 g vatten 
250 g strösocker 
60 g glukos 
1. Blixt/Americans smördeg:
Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice. Arbeta ihop degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.
Kavla ut degen och vik den i 2 st 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
2. Pate Choux:
Koka upp allt utom vetemjöl och ägg, rör ner mjölet och ”rosta” i 3-4 minuter. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg, lite i taget. Låt svalna.
3. Chiboust kräm:
Lägg gelatinbladen i blöt, dela vaniljstången. Koka upp mjölken med vaniljstången, tag bort från värmen och låt stå i 5 minuter.
Vispa gulor och socker, lägg i gelatinbladen, tag bort den urskrapade vaniljstången. Kyl krämen till ca 20 grader. Vänd ner spriten, vispa grädden och vänd ner i krämen. Lägg i en spritspåse.
4. Karamell:
Koka ingredienserna till ljus karamell (180 grader) utan omrörning.
5. Kavla ut smördegen ca 3 mm tjock och skär den rund.
6. Spritsa pate choux i en spiral ovan på den runda smördegen. Grädda ca 25-30 min 200 grader.
7. Spritsa små bollar av pate chox och grädda. Fyll när dom svalnat med chiboustgrädden och garnera med karamell.
8. Spritsa mönster av chiboustgrädden ovanpå hela tårtan och dekorera med pata choux bollarna runtom!

Kommentarer


  1. Marias Bakglädje 8 november, 2013 on 14:48 Svara

    Tittade på er igår! Jag hejar på dig och Fredrik! Ni verkar så himla sprudlande och goa båda två! Meeeen, klart att jag tycker du ska vinna 😉

  2. Marias Bakglädje 8 november, 2013 on 14:48 Svara

    Tittade på er igår! Jag hejar på dig och Fredrik! Ni verkar så himla sprudlande och goa båda två! Meeeen, klart att jag tycker du ska vinna 😉

  3. Marias Bakglädje 8 november, 2013 on 14:56 Svara

    ..och just det, vad himla glad jag blev när ajg såg att du, värsta tvkändisen, följer lilla mig på Instagram! <3

  4. Marias Bakglädje 8 november, 2013 on 14:56 Svara

    ..och just det, vad himla glad jag blev när ajg såg att du, värsta tvkändisen, följer lilla mig på Instagram! <3

  5. Veronica 12 november, 2013 on 18:17 Svara

    Tack för receptet! Jag har provat den nu å min " jury" iform av arbetskamrater gillade den massor. Hade lite problem med krämen som inte satte sig först men det gick bra till slut. Jättegott! Heja dej och Fredrik!!! På torsdag sitter jag bänkad å hejar på er igen!
    //v

  6. Veronica 12 november, 2013 on 18:17 Svara

    Tack för receptet! Jag har provat den nu å min " jury" iform av arbetskamrater gillade den massor. Hade lite problem med krämen som inte satte sig först men det gick bra till slut. Jättegott! Heja dej och Fredrik!!! På torsdag sitter jag bänkad å hejar på er igen!
    //v

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *