Den här rackaren är verkligen en utmaning. Många tekniskt avancerade moment men sååå rolig att göra!
(Recept: Johan Sörberg)
Blixt/Americans smördeg:
250 g vetemjöl
250 g kallt, tärnat smör
100 g vatten
20 g äggula
5 g salt
5 g citronsaft
Pate Choux:
200 g mjölk
200 g vatten
160 g smör
8 g salt
250 g vetemjöl
400 g ägg
Chiboust kräm:
4 st gelatinblad
1 st vaniljstång
170 g mjölk
100 g äggula
60 g strösocker
700 g vispgrädde
30 g cointreu
Karamell:
100 g vatten
250 g strösocker
60 g glukos
1. Blixt/Americans smördeg:
Blanda vetemjöl, salt, smör så att det börjar gå ihop. Tillsätt vatten, gulor och citronjuice. Arbeta ihop degen och låt vila i kyl ca 10-20 minuter.
Kavla ut degen och vik den i 2 st 3-slag. Plasta och låt vila 10-20 minuter.
2. Pate Choux:
Koka upp allt utom vetemjöl och ägg, rör ner mjölet och ”rosta” i 3-4 minuter. Häll över smeten i en bunke och blanda i ägg, lite i taget. Låt svalna.
3. Chiboust kräm:
Lägg gelatinbladen i blöt, dela vaniljstången. Koka upp mjölken med vaniljstången, tag bort från värmen och låt stå i 5 minuter.
Vispa gulor och socker, lägg i gelatinbladen, tag bort den urskrapade vaniljstången. Kyl krämen till ca 20 grader. Vänd ner spriten, vispa grädden och vänd ner i krämen. Lägg i en spritspåse.
4. Karamell:
Koka ingredienserna till ljus karamell (180 grader) utan omrörning.
5. Kavla ut smördegen ca 3 mm tjock och skär den rund.
6. Spritsa pate choux i en spiral ovan på den runda smördegen. Grädda ca 25-30 min 200 grader.
7. Spritsa små bollar av pate chox och grädda. Fyll när dom svalnat med chiboustgrädden och garnera med karamell.
8. Spritsa mönster av chiboustgrädden ovanpå hela tårtan och dekorera med pata choux bollarna runtom!
Tittade på er igår! Jag hejar på dig och Fredrik! Ni verkar så himla sprudlande och goa båda två! Meeeen, klart att jag tycker du ska vinna 😉
Tittade på er igår! Jag hejar på dig och Fredrik! Ni verkar så himla sprudlande och goa båda två! Meeeen, klart att jag tycker du ska vinna 😉
..och just det, vad himla glad jag blev när ajg såg att du, värsta tvkändisen, följer lilla mig på Instagram! <3
..och just det, vad himla glad jag blev när ajg såg att du, värsta tvkändisen, följer lilla mig på Instagram! <3
Tack för receptet! Jag har provat den nu å min " jury" iform av arbetskamrater gillade den massor. Hade lite problem med krämen som inte satte sig först men det gick bra till slut. Jättegott! Heja dej och Fredrik!!! På torsdag sitter jag bänkad å hejar på er igen!
//v
Tack för receptet! Jag har provat den nu å min " jury" iform av arbetskamrater gillade den massor. Hade lite problem med krämen som inte satte sig först men det gick bra till slut. Jättegott! Heja dej och Fredrik!!! På torsdag sitter jag bänkad å hejar på er igen!
//v