Hej! Jag heter Caroline Ahlqvist och här på bloggen skriver jag om allt från livet som 2-barnsmorsa, matte, sambo, kostrådgivare, massageterapeut och träningsälskare till mitt intresse inom bakning och vinnare av Hela Sverige Bakar 2013! Här bjuder jag på recept som passar den som är ny i köket och vill hålla det enkelt till den som har lite mer vana och kanske vill utmana sig lite. Jag vill att ni ska bli sugna på att baka mer hemma så låt oss inspirera och tipsa varandra i bakningens värld för fullärd blir man aldrig. Kom gärna med synpunkter och tips! Det ser jag fram emot! ROCKA LOSS I KÖKET OCH NJUUUUT AV ATT BAKA!
Det är dessutom bra att ha redo i frysen om man skulle få ett ryck och brassa ihop en tårta till nån och
det ska gå snabbt.
Testa det här kända receptet så kommer det bli så bra så!
Receptet baseras på hur stor form du har så här är en liten guide:
18 cm diameter = 2 ägg
20 cm diameter = 3 ägg
24 cm diameter = 4-5 ägg
26 cm diameter = 5-6 ägg
Bakpulver:
2-3 ägg = 1 tsk
4-5 ägg = 1.5 tsk
6 ägg = 2 tsk
Smör:
2-3 ägg = 25g
4-5 ägg = 50 g
6 ägg = 75 g
Tag fram tre glas som är lika stora.
Börja med att knäcka äggen i ett av glasen och fortsätt med att hälla socker i nästa glas upp till samma
nivå som äggen.
I det sista glaset häller du hälften vetemjöl och hälften potatismjöl till samma nivå som de andra
två glasen ”3 lika”
Avsluta med att slänga på salt, bakpulver och vaniljpulver i mjölglaset.
Smält smöret och låt svalna något.
Vill du göra en chokladbotten så tar du tre lika delar av vetemjöl, potatismjöl och kakao i glaset så att nivån blir densamma som de andra glasen.
1. Vispa sen ägg och socker pösigt på medelhastighet. Glöm turboeffekten på elvispen. Det ger för stora bubblor i smeten och risken för att bottnen sjunker i ugnen är större då. Låt det hellre ta lite tid att få fluff, ca 5-7 min.
2. Sikta ner allt från det tredje glaset och häll i smöret och vänd om med stora luftiga tag så att allt blandas ordentligt utan att den uppjobbade volymen förstörs.
3. Klä formen med bakplåtspapper både i botten och upp på sidorna. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen tills botten sviktar och stunsar tillbaks när du trycker försiktigt med handen på toppen. Låt det gräddas minst 20 min utan att öppna ugnsluckan. Ett annat bra sätt att se om botten är fördig är när kanterna på kakan har krympt lite och dragit in sig lite från kanterna. Annars, testa med provstickas ner i mitten och den ska komma upp torr.
Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!
Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!
Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!
Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!
Vart får man tag på en sådan springform som är så hög?
Vart får man tag på en sådan springform som är så hög?
Jag har inte fått till tårtbottnen med de måtten. Gjorde väl något annat fel kanske.
Kram kram
Jag har inte fått till tårtbottnen med de måtten. Gjorde väl något annat fel kanske.
Kram kram
Hej Malin!
Hmm, det här receptet funkar fasen alltid! Vad är det som blir fel när du bakar? Sjunker den ihop?
Hej Malin!
Hmm, det här receptet funkar fasen alltid! Vad är det som blir fel när du bakar? Sjunker den ihop?