VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

”3 lika” tårtbotten

 
Att göra sin egna tårtbotten är inte alls svårt!
Det är dessutom bra att ha redo i frysen om man skulle få ett ryck och brassa ihop en tårta till nån och
det ska gå snabbt.
 

Testa det här kända receptet så kommer det bli så bra så!

 
Receptet baseras på hur stor form du har så här är en liten guide: 
 
18 cm diameter = 2 ägg
20 cm diameter = 3 ägg
24 cm diameter = 4-5 ägg
26 cm diameter = 5-6 ägg
 
Bakpulver: 
2-3 ägg = 1 tsk
4-5 ägg = 1.5 tsk
6 ägg = 2 tsk
 
Smör:
2-3 ägg = 25g
4-5 ägg = 50 g
6 ägg = 75 g
 
 
Tag fram tre glas som är lika stora.
Börja med att knäcka äggen i ett av glasen och fortsätt med att hälla socker i nästa glas upp till samma 
nivå som äggen. 
 
I det sista glaset häller du hälften vetemjöl och hälften potatismjöl till samma nivå som de andra 
två glasen ”3 lika” 
 
Avsluta med att slänga på salt, bakpulver och vaniljpulver i mjölglaset.
 
Smält smöret och låt svalna något.
 
Vill du göra en chokladbotten så tar du tre lika delar av vetemjöl, potatismjöl och kakao i glaset så att nivån blir densamma som de andra glasen.
 
1. Vispa sen ägg och socker pösigt på medelhastighet. Glöm turboeffekten på elvispen. Det ger för stora bubblor i smeten och risken för att bottnen sjunker i ugnen är större då. Låt det hellre ta lite tid att få fluff, ca 5-7 min.
 
2. Sikta ner allt från det tredje glaset och häll i smöret och vänd om med stora luftiga tag så att allt blandas ordentligt utan att den uppjobbade volymen förstörs.
 
3. Klä formen med bakplåtspapper både i botten och upp på sidorna. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen tills botten sviktar och stunsar tillbaks när du trycker försiktigt med handen på toppen. Låt det gräddas minst 20 min utan att öppna ugnsluckan. Ett annat bra sätt att se om botten är fördig är när kanterna på kakan har krympt lite och dragit in sig lite från kanterna. Annars, testa med provstickas ner i mitten och den ska komma upp torr.
 
 
 
 

Kommentarer


  1. Linda 13 november, 2013 on 22:21 Svara

    Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!

  2. Linda 13 november, 2013 on 22:21 Svara

    Vad använder du för springform när du bakar tårtbottnarna? Den på bilden ser hög ut? Vart får man tag på en sådan? Så snyggt när man går till en hög vacker tårta!

  3. Anna 14 november, 2013 on 05:21 Svara

    Vart får man tag på en sådan springform som är så hög?

  4. Anna 14 november, 2013 on 05:21 Svara

    Vart får man tag på en sådan springform som är så hög?

  5. Malin´s Diner 13 januari, 2014 on 21:47 Svara

    Jag har inte fått till tårtbottnen med de måtten. Gjorde väl något annat fel kanske.

    Kram kram

  6. Malin´s Diner 13 januari, 2014 on 21:47 Svara

    Jag har inte fått till tårtbottnen med de måtten. Gjorde väl något annat fel kanske.

    Kram kram

  7. Carro 14 januari, 2014 on 16:39 Svara

    Hej Malin!
    Hmm, det här receptet funkar fasen alltid! Vad är det som blir fel när du bakar? Sjunker den ihop?

  8. Carro 14 januari, 2014 on 16:39 Svara

    Hej Malin!
    Hmm, det här receptet funkar fasen alltid! Vad är det som blir fel när du bakar? Sjunker den ihop?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *