VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Wienerbröd

(Recept: Birgitta Rasmusson)

Antal: 30 st
50 g jäst 
2,5 dl kall mjölk 
1 st ägg 
0,5 tsk salt 
2 msk socker 
8 dl vetemjöl 
300 g smör 
Fyllning:
1 sats vaniljkräm 
Garnering:
Ägg till pensling 
1 dl florsocker 
1 msk vatten 
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är upplöst. 
2. Blanda i ägget, saltet, sockret och det mesta av mjölet. Spar resten till utbakningen. Arbeta samman degen snabbt. Låt den vila i kylskåp 10 minuter.
3. Ta fram smöret ur kylskåpet och skär det i 9 skivor. Lägg dem på ett smörgåspapper i rumstemperatur. 
4. Kavla ut degen på lätt mjölad arbetsbänk till en platta, 30×40 cm.. Lägg smöret på den ena deg halvan, 2-3 cm innanför deg kanten. Vik upp kanterna över smöret. Täck därefter med den fria deg halvan. Nyp samman kanterna.
5. Mjöla arbetsbänken lätt. Vrid degen 1/4 varv. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Kavla ut degen försiktigt. Degen får inte spricka. Vik degen i 3 delar, Vrid den 1/4 varv. Kavla ut degen drygt 1 cm tjock. Den stängda delen ska vara vänd mot den som kavlar. Vik i 3 delar. Låt vila i kylskåp 10-15 minuter.
6. Upprepa kavling och vikning ytterligare en gång. Kavla ut degen på nytt drygt 1 cm tjock. Dela den mitt itu. Linda in delarna i plastfolie. Låt dem ligga i kylskåpet 15 minuter. Låt den ena halvan ligga kvar i kylskåpet medan den andra bakas ut till önskade wienerbröd.
7. Kavla ut en deghalva i taget till en fyrkantig platta, 36×36 cm. Skär dem i 9×9 cm bitar. Lägg en klick vaniljkräm mitt på bitarna. Vik upp hörnen mot mitten. Tryck till ordentligt.
8. Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa täckta ca 1 timme. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 250 grader mitt i ugnen, 7-10 minuter. Låt wienerbröden kallna. Bred sockerglasyr över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *