VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Cronut…schhh

Den hetaste trenden i USA nu och på väg hit till Svedala. ”En hybrid av croissant och donut” Jag blev så nyfiken så jag nästan sprack och var tvungen att testa denna lilla alien idag!
Det ryktas om att dess skapare, kocken Dominique Ansel, har tagit patent på Cronuten så jag får 
döpa om den till…hmm…sockerfettklumpen? 
Let’s rock!

Drygt 1/2 dl vatten
Drygt 1/2 dl mjölk
10 g jäst
250 g vetemjöl
30 g socker
1 tsk salt
150 g kallt smör
1L neutral olja
Några dl strösocker
Vaniljkräm:
3 dl mjölk
1/2 vaniljstång
3 äggulor
1 dl socker
1 msk maizena
30 g smör
Glasyr:
4 dl florsocker
3 tsk citronsaft
1. Blanda vatten och mjölk och lös jästen.
2. Blanda vetemjöl, socker, salt och smör grynigt. Knåda snabbt ihop med degspadet tills det precis går ihop till en smörklumpig deg. Vila inplastad i kylen 2 timmar.

3. Kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och vik 3-slag 3 gånger. Vila inplastad i kylen 4 timmar.

4. Kavla ut degen till ca 5 mm tjocklek och stansa ut ca 8st donuts med hål i. Placera alla små härligheter på en plåt och jäs övertäckt i 1 timme.
5. Värm upp oljan (jag kör med solrosolja) i en vid kastrull till 170 grader. Fritera varje cronut ca 1-2 min per sida till en gyllenbrun färg. 
(Passa så oljan inte blir för varm och behåll fläkten avstängd så det inte tar fart och börja brinna. Ha ett stort lock bredvid OM det skulle gå fel och börja brinna.)

6. Häll socker i en skål och rulla varje cronut så dom täcks runtom. 

Låt svalna på galler.
7. Vaniljkräm:
Sjud mjölken med den urskrapade vaniljstången och fröna i. Tag av från värmen och låt stå att dra i 10 min. Vispa äggulor, socker och maizena vitt och pösigt. Sila den ljumma mjölken över äggvispet. Rör om en sväng och häll allt i kastrullen och värm sakta under omrörning till önskad tjocklek. Klicka i smöret, rör om och låt svalna.

      8. Fyll en sprits med lång tyll och   injicera varje cronut med vaniljkrämen.

9. Glasyr:
Sikta florsockret så alla klumpar försvinner. Rör till en tjock glasyr med citronsaften. Färga till önskad färg med pastafärg eller hushållsfärg.

10. Dekorera varje cronut med glasyr och ta en stooooor tugga av himmelriket!

Betyg: Hmm.. Alltså, jag har testat 3 olika recept nu och får inte riktigt upp höjden på dom så dom ser ut mer som donuts med smördeg. Men, sjukt goda, som att ta en tugga av ett litet moln!
Med glasyr blev den alldeles för söt tycker jag så jag nöjde mig med att enbart rulla dom i socker.
Det är ett roligt litet bakverk att göra och jag ska fnula lite på receptet och testa fler varianter för att verkligen på en perfekt hög Cronut.
Mums mums!


Kommentarer


  1. Clara 20 oktober, 2013 on 15:43 Svara

    Har provbakat din "Rainbowcake" under helgen! Gud i himmelen vad god!!!
    Skrev ett inlägg om den på min blogg, i fall du har lust att kolla in. 🙂

  2. Clara 20 oktober, 2013 on 15:43 Svara

    Har provbakat din "Rainbowcake" under helgen! Gud i himmelen vad god!!!
    Skrev ett inlägg om den på min blogg, i fall du har lust att kolla in. 🙂

  3. Clara 20 oktober, 2013 on 15:45 Svara

    Har provbakat din "Rainbowcake" under helgen. Gud i himmelen vad god den var!! 😉
    Skrev lite om den på min blogg, I fall du har lust att kolla in. 🙂

    clarapkarlsson.devote.se

  4. Clara 20 oktober, 2013 on 15:45 Svara

    Har provbakat din "Rainbowcake" under helgen. Gud i himmelen vad god den var!! 😉
    Skrev lite om den på min blogg, I fall du har lust att kolla in. 🙂

    clarapkarlsson.devote.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *