VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Chokladbollstårta

Chokladbollens Dag idag!

Håller ni med om att en enkel chokladboll med en touch av kaffe och salt är ett galet underskattat bakverk? 🥳 Idag blir det chokladbollar som lördagsgodis här hemma! Älskart 😄🎉

12 bitar

200g rumsvarmt smör

2.5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

7 dl havregryn

1.5 dl kakao

En nypa salt

2 msk starkt kaffe

Dekoration:

1/2 dl grädde

100g vit choklad

Strössel, pärlsocker, kokos

1. Knåda ihop ihop alla ingredienser till en härlig chokladbollsdeg. Ta lite deg och rulla till 12 bollar. Rulla dom i kokos, strössel eller pärlsocker.

2. Ta resten av degen och forma en runt tårta med fina kanter. Fukta kanten lite runtom och rulla hela tårtans kanter som ett hjul i kokos eller pärlsocker.

3. Finhacka chokladen. Värm grädden och häll över chokladen. Rör sakta till en jämn ganache. Häll ganachen över tårtan och bred ut. Placera chokladbollarna i en ring på tårtan.

Kommentera

Annons

Chokladbiskvier med salt Dulce de Leche

Min farmor var en mästare på biskvier. Hon gjorde dom små små och helt perfekta. Här har jag gjort chokladbiskvier med marängsmörkräm och saltad Dulce de Leche 🥳 Såååå galet goda!!! Jag gör oftast bottnarna med rostad sötmandel så det blir mer smak. Dulce de Leche kan man antingen koka själv av kondenserad mjölk men det finns färdig 😄

Botten:

175g sötmandel

2 dl socker

2 äggvitor

1 nypa salt

Marängsmörkräm:

2 äggvitor

1.5 dl socker

1 nypa salt

75g mörk choklad

200g rumstempererat smör

1 dl Dulce de Leche

1.5 tsk salt

250g mörk choklad att doppa i

1. Bottnarna.

Rosta mandeln i ca 15 min i 175 grader. Låt svalna och mal dom fint. Rör ihop med socker, salt och äggvita till en trög smet.

2. Klicka ut smeten i små högar så stora som du vill vill ha dina biskvier. Jag brukar fästa bakplåtspappret med små klickar smet i varje hörna undertill så går det lättare att spritsa ut. Grädda i ugnen i ca 14 min tills dom blivit svagt gyllenbruna men fortfarande sega i mitten. Svalna.

3. Marängsmörkräm:

Blanda äggvita, socker och salt i en rostfri bunke och ställ över ett vattenbad. Rör sakta runt i blandningen så alla sockerkristaller löser sig. Känn efter genom att gnugga lite smet mellan fingrarna eller använd termometer och värm till 60 grader.

4. Tag av bunken från värmen och vispa på hög effekt tills marängen är blank och fin och svagt ljummen. Smält under tiden chokladen och låt svalna. Tillsätt smöret i omgångar medans du vispar. Tillsätt den avsvalnade, smälta chokladen och vispa på hög effekt i nån minut tills du har en fluffigt härlig marängsmörkräm!

5. Vispa ihop Dulce de Leche med saltet och fyll en spritspåse.

6. Montering!

Fyll en spritspåse med marängsmörkräm och spritsa höga ringar på varje bottens baksida. Fyll hålet med kolakrämen. Ställ kallt i 30 min.

Spritsa över kolan med resten av marängsmörkrämen. Ställ kallt igen i 30 min.

Smält chokladen. Temperera om du vill få en blank yta som inte kladdar och doppa varje biskvi så marängsmörkrämen täcks.

Kommentera

Annons

Schackrutig tårtbotten!

Hej!

Häromdan la jag ut en bild på en påsktårta med schackrutigt mönster i och har fått så många frågor om hur man bygger upp en sån. Det är inte alls svårt! Promise! Jag använder gelfärger som finns antingen på nätet eller Dr.Oetkers gelfärger i matbutiken.

Jag gör 2 bottnar efter receptet 3-lika med 2 ägg per sats.

Recept tårtbotten HÄR

Jag färgar satserna med smet i 2 olika färger med gelfärg. Färgen har du i när ägg och socker är färdigvispat.

Dela varje botten i 2-3 lager.

Sen stansar du ut ringar av varje botten med så jämnt mellanrum som möjligt. Jag tog en stor tyll i mitten, en bakform som andra ring, en stor pepparkaksform som 3:e och en liten springform som 4:e ring.

Vispa ihop en valfri fyllning. Jag gjorde en creamcheesegrädde med smak av citron.

Recept:

5 dl grädde

100g färskost

Skal och saft av 1 citron

Vispa ihop allt till en fluffig, spritsbar konsistens.

Sen börjar du med att montera lager 1. Välj vilken färg som ska starta ytterst och sen monterar du varannan färg med fyllning emellan.

Varv nr 2, starta med den andra färgen ytterst och kör varannan inåt.

Avsluta med att spackla hela tårtan med ett tunt lager creamcheesegrädde och ställ svalt. Hit kan du förbereda dan innan servering.

Sen färgade jag resten av creamcheesegrädden i olika färger och dekorerade tårtan hejvilt.

Klart!

Kommentera

Annons

Kolakakor med passionsfruktssmörkräm

Kolakakor med en touch av sälta med len passionsfruktssmörkräm emellan 🥳 Härlig kombo som känns lite vårig tycker jag! Glutenfria gjorde jag dom. Annars tar ni och byter ut rismjöl och majsstärkelse till 4.5 dl vetemjöl.

Ca 20 st

200g rumsvarmt smör

2 dl rårörsocker

1 tsk salt

3 dl rismjöl

2.5 dl maizena

1 tsk bikarbonat

2 msk muscovadosirap (eller vanlig ljus)

Passionsfruktssmörkräm:

200g rumsvarmt smör

2.5 dl florsocker

1 äggula

6 passionsfrukter, silade (jag köper fryst passionsfrukt)

1. Kakorna. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till en smidig deg. Slå in degen i plastfilm och kyl 30 min.

2. Dela degen i ca 40 bitar och rulla till små bollar. Lägg bollarna på minst 2 plåtar klädda med bakplåtspapper. Tänk på att lägga dom med rymligt avstånd emellan då dom flyter ut en del.

3. Grädda i ca 10 min till en gyllenbrun färg i 180 grader. Låt svalna på plåten helt.

4. Smörkrämen. Vispa ihop alla ingredienser på hög effekt i några minuter och bred på hälften av kakorna. Jag spritsade ut krämen för jag tycker det blir snyggare. Kläm ihop kakorna 2 och 2 och låt dom gärna ligga nån timme innan servering. Smörkrämen går utmärkt att frysa in om det skulle bli över!

Kommentera

Annons

Gräddbullar!

Gräddbullar…mums mums.. Ett roligt litet bakverk som är barnsligt gott 😄

Botten ca 20 st:

Biskvibottnar, rån, kex, mördegskaka, chokladkaka. Efter smak!

Maräng:

1,5 gelatinblad

0,75 dl vatten

0,5 dl glykos

2 dl strösocker

4 äggvitor

1 msk socker

Garnering:

400 g mörk choklad 70 %

1,5 msk rapsolja

Ev strössel, hackade nötter, frystorkade bär, dajm, hackad choklad eller kokos.

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka vatten, glykos och strösocker till 120 grader.

3. Vispa äggvitorna till ett fast skum under tiden.

4. Häll sakta ner sockerblandningen i marängen med en tunn stråle samtidigt som du vispar på hög effekt. Fortsätt vispa tills marängen känns fast och ljummen.

5. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dom försiktigt i micron. Blanda i lite maräng och rör om. Vänd sedan tillbaka detta i marängen och vispa runt med stora tag så gelatinet fördelar sig jämnt. Fyll en spritspåse.

6. Placera alla bottnar på en bricka och spritsa ut marängen fint i höga toppar. Ställ in brickan i frysen i minst 2-3 timmar så det går att doppa dom i choklad sen utan att falla av kexen.

7. Smält chokladen över ett vattenbad eller i omgångar i micron. Rör i rapsoljan. Doppa varje gräddbulle och skaka försiktigt av överflödig choklad. Dekorera med strössel, frystorkade bär, hackad choklad, dajm, kokos eller nötter! Låt svalna i kylen.

Kommentera