VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Kalljästa korvbröd

Idag har det varit en magisk dag! Jag tig ledigt från jobbet och drog ut i skogen med kidsen och älskade vänner ❤️ Det blåste en hel del men solen lyste och vi grillade korv och fikade efter att ha promenerat i skogen upp och ner, hit och dit. Moss var lycklig hund och kidsen i harmoni näääästan hela tiden 😅 Här är recept på kalljästa korvbröd som vi gräddade i morse!

Ca 20-25st

15g jäst

5 dl mjölk eller vatten

50g smält smör

660g (11 dl vetemjöl)

1/2 msk salt

1 msk honung

1 ägg

Topping:

1 ägg

Sesamfrön

1. Lös jästen i mjölken och blanda ihop med resten av ingredienserna. Knåda degen minst 10 min tills den känns slät och elastisk och släpper bänken. Jäs övertäckt i 20min.

2. Dela degen i ca 20 bitar och knåda till korvbröd. Placera på plåt klädd med bakplåtspapper och pudra över med mjöl. Täck plåten/plåtarna med plastfilm och ställ i kylen över natten.

3. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö på semsamfrön. Grädda i 225 graders ugnsvärme i ca 10 min till både ovansidan och undersidan blivit gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Kommentera

Annons

Glutenfri ananaspaj!

Den här pajen är min favorit! Jag vet inte varför jag inte bjuder på den oftare men jag glömmer typ bort hur god den är! 😂 En gammal vän till mig bjöd på den här för minst 15 år sen och den hamnade direkt i min bok ❤️ Nu har jag gjort den glutenfri och botten blev riktigt bra! Amarantmjöl är ett glutenfritt mjöl som kan ske inte finns i alla butiker så hittar du det inte, ta fin glutenfri mjölmix.

Botten:

150g smör

1 dl rismjöl

1 dl maizena

1 dl Amarantmjöl

(Eller 3 dl glutenfri mjölmix)

3/4 dl florsocker

1 msk fiberhusk

2/3 tsk salt

1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

500g avrunnen burk ananas i skivor

3/4 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula (spar vitan till att pensla botten med)

2 dl creme fraîche

1. Blanda alla ingredienser till botten. Knåda snabbt till en smidig deg. Smörj en 24 cm pajform med ett tunt lager smör och pudra med rismjöl. Tryck ut degen i formen. Kyl 30 min. 

2. Nagga botten med en gaffel så den inte höjer sig i ugnen. Lägg ett bakplåtspapper som täcker botten och upp på kanterna. Fyll hela pajen med ärtor eller ris. Grädda skalet i nedre delen av ugnen i 10 min i 200 grader. Tag bort ärtorna/riset och bakplåtspapperet. Pensla botten med den sparade äggvitan. Grädda botten 10 min till.

3. Gör fyllningen. Skär alla ananasringar i smala strimlor tvärs över dess fibrer och mixa slätt med stavmixer. Låt moset rinna av en stund i durkslag. Blanda i resten av ingredienserna.

4. Fyll pajskalet med fyllningen och grädda igen i ca 35 min. Låt svalna.

Servera med lättvispad grädde eller en kula glass!

 

Kommentera

Annons

Vaniljpannacotta med havtorn

Hej!

Den här desserten är enkel att göra och kombon sött/lent mot syrligt är såååå god! Jag köpte havtorn i frysdisken på Hemköp.

4-6 portioner

3 gelatinblad

4 dl grädde

1 dl fet yoghurt

1 dl strösocker

1 vaniljstång

Havtornspegel:

2 gelatinblad

200g havtorn

1 dl strösocker

1. Pannacottan. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

2. Kola upp grädde, yoghurt, socker och vaniljstång.

3. Rör ner gelatinbladen. Låt svalna några minuter och häll i serveringsglasen. Låt stå kallt i ca 2 timmar tills den satt sig.

4. Havtornspegel. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.

5. Mixa havtornen med stavmixer och sila bort kärnorna med baksidan av en sked.

6. Koka upp saften från bären med socker. Rör ner gelatinbladen och låt svalna något.

7. Häll försiktigt havtornspegeln över varje portion pannacotta och ställ kallt i nån timme tills allt stelnat.

Servera!

Kommentera

Annons

Petit Choux

Det här lilla bakverket är fantastiskt! Möjligheterna är oändliga då du kan fylla med mer matiga alternativ såsom skagenröra, svampstuvning, fräscha röror eller så serverar du som dessert med vaniljkräm, Nutella, chokladmousse, glass eller halloncreme! Ni hör ju, underbart! Spritsa ut som små maränger, korvar, eller varför inte en krans! Grädda ordentligt,hellre för mycket färg än för lite för då sjunker dom ihop och blir trista. Smeten håller sig i sin spritspåse i 2 dagar i kylen vilket är skönt då man kan grädda innan gästerna kommer utan att få för mycket jobb.

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl (eller 2 dl potatismjöl och 1 dl rismjöl för glutenfritt)
3 st ägg
1 nypa salt
1. Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och tillsätt vattnet, koka upp.
2. Vispa ner mjölet och fortsätt vispa kraftigt så att det bildas en deg som släpper botten på kastrullen, ca 2 min.
3.Tillsätt äggen, lite i taget och vispa med en trädlev, som en galning igen tills det blir en slät, blank, tjock smet.
4. Fyller spritspåse och spritsa ut dina små petit choux på en plåt med bakplåtspapper. Stora som en gammal 5-krona är ca 15 min i ugn, större…ja, längre tid. Låt svalna och fyll!
Kommentera

Annons

LakritsDrömmar

Idag är det släktens tur att fira Tobbe som fyllde 40 förra helgen. Lite käk och självklart efterrätt i form av äppelpaj med vaniljsås (Tobbes favvo) wienerbröd och lakritsdrömmar! Här är receptet på kakorna från himmelriket 😄

(Nej, drömmar med lakrits..inte scones med vallmofrön 😂)

Ca 35 st

100g rumsvarmt smör

2 tsk lakritspulver

2.5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

Drygt 1/2 dl neutral olja

4 dl vetemjöl (240g)

1/2 tsk hjorthornssalt

Lakritsgranulat

1. Vispa smör med lakritspulver i minst 5 min så det ökar i volym och blir fluffigt.

2. Blanda i resten av ingredienserna och knåda snabbt ihop till en jämn deg. Kakdeg ska aldrig knådas länge för då blir det inte spröda kakor utan stumma och hårda.

3. Rulla degen till en korv och dela i 35 bitar. Rulla till bollar och doppa i lakritsgranulat. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda ca 12 min i 130 graders varmluft. Akta nyllet när ni öppnar ugnsluckan för hjorthornssaltet bildar en skarp lukt som slår emot en som en käftsmäll om du inte backar 😂

Hej hej!

Doppade i lakritsgranulat innan gräddning men går lika bra med lakritspulver.

Kommentera