VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Petit Choux

Det här lilla bakverket är fantastiskt! Möjligheterna är oändliga då du kan fylla med mer matiga alternativ såsom skagenröra, svampstuvning, fräscha röror eller så serverar du som dessert med vaniljkräm, Nutella, chokladmousse, glass eller halloncreme! Ni hör ju, underbart! Spritsa ut som små maränger, korvar, eller varför inte en krans! Grädda ordentligt,hellre för mycket färg än för lite för då sjunker dom ihop och blir trista. Smeten håller sig i sin spritspåse i 2 dagar i kylen vilket är skönt då man kan grädda innan gästerna kommer utan att få för mycket jobb.

3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl (eller 2 dl potatismjöl och 1 dl rismjöl för glutenfritt)
3 st ägg
1 nypa salt
1. Värm ugnen till 175 grader. Smält smöret och tillsätt vattnet, koka upp.
2. Vispa ner mjölet och fortsätt vispa kraftigt så att det bildas en deg som släpper botten på kastrullen, ca 2 min.
3.Tillsätt äggen, lite i taget och vispa med en trädlev, som en galning igen tills det blir en slät, blank, tjock smet.
4. Fyller spritspåse och spritsa ut dina små petit choux på en plåt med bakplåtspapper. Stora som en gammal 5-krona är ca 15 min i ugn, större…ja, längre tid. Låt svalna och fyll!
Kommentera

Annons

LakritsDrömmar

Idag är det släktens tur att fira Tobbe som fyllde 40 förra helgen. Lite käk och självklart efterrätt i form av äppelpaj med vaniljsås (Tobbes favvo) wienerbröd och lakritsdrömmar! Här är receptet på kakorna från himmelriket 😄

(Nej, drömmar med lakrits..inte scones med vallmofrön 😂)

Ca 35 st

100g rumsvarmt smör

2 tsk lakritspulver

2.5 dl socker

1 tsk vaniljsocker

Drygt 1/2 dl neutral olja

4 dl vetemjöl (240g)

1/2 tsk hjorthornssalt

Lakritsgranulat

1. Vispa smör med lakritspulver i minst 5 min så det ökar i volym och blir fluffigt.

2. Blanda i resten av ingredienserna och knåda snabbt ihop till en jämn deg. Kakdeg ska aldrig knådas länge för då blir det inte spröda kakor utan stumma och hårda.

3. Rulla degen till en korv och dela i 35 bitar. Rulla till bollar och doppa i lakritsgranulat. Lägg på plåt klädd med bakplåtspapper och grädda ca 12 min i 130 graders varmluft. Akta nyllet när ni öppnar ugnsluckan för hjorthornssaltet bildar en skarp lukt som slår emot en som en käftsmäll om du inte backar 😂

Hej hej!

Doppade i lakritsgranulat innan gräddning men går lika bra med lakritspulver.

Kommentera

Annons

Fisktårta!

Fisktårta? Låter ju jädra smarrigt 😂 Nä, en liten 5-årig kille älskar fiskar och önskade sig en fisktårta på sitt kalas!

Vaniljbottnar med hallonmousse, chokladmousse, spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste och marsipan. Gräddad i en 24 cm form till ca 16 pers.

Fisktårta
Fisktårta

Botten:

”3 lika” (klicka och kom till sidan)

Chokladmousse:

3 dl grädde

1/2 dl socker

1/2 dl kakao

Hallonmousse:

150g hallon

2 gelatinblad

1/2 dl socker

2 dl vispgrädde

Smörkräm: (tog ett himla bra recept av ”Fikastunder” som jag alltid använder 💕)

150g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

ca 0,5 dl kokhett vatten

1 msk vaniljsocker

Frosting (till gräset)

20g rumsvarmt smör

2 msk färskost

3 dl florsocker

Färgpasta

Sugarpaste till lock och figurer.

Jag blandar alltid 50% sugarpaste med 59% marsipan för godare smak men det gör man som man vill så klart 😄

Sanden är krossade Mariekex.

1. Botten. Gör så här!

2. Chokladmousse. Vispa ihop allt en snabbis så ingen kakao flyter torr på ytan. Ställ bunken i kylen i 10 min och vispa sen upp till fluff.

3. Hallonmousse.

Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten.

Mixa hallonen fint tills det blir en puré. Köper du frysta så tina i kastrull och sen mixa. Sila ev bort kärnorna men jag brukar låta dom vara kvar för extra struktur. Blanda purén med sockret. Tag hälften av purén och koka upp i en kastrull. Krama vattnet ur gelatinet och rör ner tills det smälter ihop med hallonen. Tag av från värmen och rör ihop medvursten av purén. Låt svalna. Vispa grädden fluffig och vänd ihop med hallonpurén. Ställ in i kyl 1 timme.

4. Smörkräm.

Koka upp vattnet. Vispa ihop smör, florsocker och vaniljsocker till härligt krämig konsistens. Tillsätt det kokande vattnet lite i taget medan du vispar tills du får en jämn fin smörkräm. Vispa länge, i 10 minuter. Fyll en spritspåse.

5. Frosting:

Vispa smöret krämigt och tillsätt florsockret, färskost och färg. Vispa på hög hastighet till fluff.

6. Montera!

Skär bottnarna i 3-4 lager. (Beroende på hur hög den blev i ugnen) lägg den understa delen på ett tårtfat eller guldbricka. Spritsa en ring runt botten som en ram. Fyll med chokladmousse. Lägg på nästa lager och gör samma sak fast med hallonmousse. Fortsätt tills sista lagret är på toppen. Avsluta med att spackla hela tårtan med resten av smörkrämen. Låt gärna tårtan stå i några timmar för att sätta sig.

Färga sugarpasten i den färg du vill ha till locket och kavla ut på en vaxduk till ca 2-3 mm tjocklek. Rulla upp locket på en kavel och lyft över till tårtan. Pudra över lite potatismjöl. Se till att locket fäster jämnt på ovansidan utan luftbubblor.

Smek med lätta, lätta händer runt övre kanten och lyft locket över kanterna samtidigt som du jobbar med svepande händer ner mot bänken. På så sätt blir resultatet jämnt och kanterna blir utan veck. Borsta bort potatismjölet och skär bort överflödig sugarpaste runtom.

Dekorera hejvilt! Fäst figurer eller bokstäver på tårtan genom att fukta baksidan lite lätt med vatten.

Skär sen tårtan med en vass, slät kniv för rena, skarpa kanter på bitarna.

Kommentera (3)

Annons

Glutenfritt knäckebröd med västerbottenost & dill!

God morgon!

Idag ska vi ha kräftskiva här hemma. Vi kör lite knytis och jag ska baka baguetter, glutenfri västerbottenpaj och igår gjorde jag dessa härliga knäckebröd. Originalreceptet finns både i min bok och här på bloggen sen länge men jag ville ha en glutenfri variant så här är det!

30-35 st

25 g jäst

3 dl ljummet vatten

1/2 dl fiberhusk

1 msk honung

1 dl linfrön

2 tsk salt

1.5 msk dillfrön

2 dl majsmjöl

2 dl durramjöl

2 dl havremjöl (Sellton glutenfritt)

3 dl västerbottenost

1. Lös jästen med ljummet vatten och rör i fiberhusk. Låt svälla i 5 min.

2. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta degen i 8-10 min tills den känns smidig. Glutenfria degar blir inte elastiska på samma sätt utan mer kladdiga. Jäs övertäckt i 45 min.

3. Dela degen i 30-35 bitar. Kavla ut så tunt som fröna i degen tillåter. Det är så himla bra för då blir alla bröd exakt lika tjocka!

4. Placera 4 bröd per plåt och grädda 9-10 min i 225 grader.

Kommentera

Annons

Saftiga äppelbullar i långpanna

Hej!

Vips så var det fredag igen och jag har precis dansat Sh’bam 😍 Det är bland det roligaste som finns! Bra drag i salen och glada deltagare som lyfte taket och höjde värmen till 100 grader! 😄💃🏼

Igår fick jag ett ryck och bakade bullar med äpplen här hemma. Luktade FANTASTISKT och såg himla himla gott ut! Bjöd folket på styrelsemötet och det mumsades glatt. Jag och family kör ju sockerstopp så vi suktades. Ni måste testa att baka dessa! Det är ju så gott om äpplen i år!

Ca 25 st

10-20g ekologisk jäst

5 dl ljummet vatten eller mjölk

1 msk mortlade kardemummakärnor

1.5 dl ljus sirap

1 tsk salt

1 ägg

700g vetemjöl

1 dl fint rågmjöl

150g rumsvarmt smör

Fyllning:

200g cream cheese

100g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

4 msk kanel

4 äpplen

Pensling:

1 ägg

En nypa salt

1 tsk vatten

Topping:

Mandelspån

Pärlsocker

1. Blanda ihop alla ingredienserna förutom smöret tills degen släpper bunkens kant eller bänken.

2. Tillsätt smöret och knåda några minuter till. Runddriv (Gör en slät boll) degen och pudra mjöl över. Täck med lös plastfilm och jäs till dubbel storlek.

3. Blanda ihop allt till fyllningen.

4. Kavla ut degen till en stor rektangel och bred ut fyllningen över hela degen. Skala och tärna äpplena och strö på 1/3 av mitten på degen. Vik degen i ett treslag så äpplena täcks. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och lyft över degen. Platta försiktigt ut hela degen så plåten täcks. Klipp hål i degen lite här och där så fyllningen syns lite. Dela in degen i rutor så stora som du sen vill servera. Jäs till dubbel tjocklek under kökshandduk.

5. Värm ugnen till 225 grader. Rör ihop ägg, salt och vatten och pensla hela degen. Strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda ca 20-30 min tills både ovan-och undersidan är gyllenbruna. Låt svalna något och skär i rutor!

Kommentera (2)