VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Vegansk, glutenfri chokladtårta

Hej!

Den här tårtan är galet god. Saftig, smakrik och ingen kan tro att den är vegansk och dessutom glutenfri! Promise! För jag vet att de första suckar och tänker fy vad trist med glutenfritt och veganskt. Smakar ingenting. Nonono! Testa!

P.s Ska baka den igen nån dag och fota bättre bild 😂

2 dl potatismjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl majsstärkelse

1 dl rismjöl

5 dl socker

2 dl kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk zantangummi

2.5 dl mandelmjölk

1 dl neutralolja

2 dl osötad äppeljuice

1 tsk vaniljextrakt

3 dl kokande vatten

Fyllning och spackel:

200g mjölkfritt margarin

1 dl kakao

5 dl florsocker

1/2 tsk salt

1/2 dl mandelmjölk

1. Vispa ihop alla torra ingredienser så det blir klumpfritt.

2. Vispa ner mandelmjölk, olja och äppeljuicen till en jämn smet.

3. Dra ner hastigheten på mixern eller elvispen och tillsätt vattnet lite i taget och öka farten på vispen och kör järnet i 30 sekunder.

4. Klä 2 st 20 cm springformar med bakplåtspapper i botten och kanter. Fyll smeten jämnt i båda och grädda i ca 30-40 min i 175 grader. Testa med en provsticka i mitten på bottnarna för att se att dom är klara/torra. Låt svalna nån kvart i formarna och sen på galler under kökshandduk.

5. Fyllning. Vispa margarinet mjukt och tillsätt övriga ingredienser. Fortsätt vispa till en fluffig ”smörkräm”.

6. Dela varje botten i 2 lager. Fyll tårtan i alla lager med chokladfyllningen och avsluta med att spackla hela tårtan tunt. Ställ in i kylen i 30 min och spackla med resten av fyllningen och dekorera som du vill.

Jag använde @tonyschocolateeu mörka choklad till topping! Den är helt mjölkfri!

Kommentera

Glutenfria cupcakes med citron

Jag bakar sällan cupcakes trots att jag har ett skåp i köket PROPPAT med formar i alla de storlekar och mönster! Jag måste baka mer cupcakes. Enkelt och kul att se på. Kidsen gullar att dekorera när dom får chansen 😄❤️ Så, igår fick jag ett litet ryck när vi hade hantverkare hemma. En saftig och fluffig cupcake, fylld med sötsyrlig lemoncurd…toppad med en len färskostfrosting med även den en touch av citron 😄

12-14 st

200g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 ägg
1 dl mandelmjöl

1 dl rismjöl

2 dl potatismjöl

1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning: lemoncurd (recept längre ner!)

Frosting:
50g rumsvarmt smör
100g Cream cheese
6 dl florsocker
Saft och zest av 1/2 citron

1. Vispa smör och socker så det blir ljust och krämigt, ca 5 min.

2. Knäck i ett ägg i taget och vispa smeten jämn mellan varven på hög effekt.

3. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i smeten. Vänd om med stora luftiga tag så smeten blir jämn och fin.

4. Placera 12-14 muffinsformar i en muffinsform och fyll till 3/4 med smet. Grädda i ca 20 min i 175 grader tills dom känns torra om man sticker ner en sticka i mitten. Låt svalna på galler.

5. Gröp ur ett hål i varje muffins och fyll med lemoncurd.

6.Frosting:
Vispa smöret mjukt och blanda i resten av ingredienserna. Vispa till en fluffig fin konsistens. Spritsa varje muffinsen och servera!

Lemoncurd:
3 citroner, saft och skal
1.5 dl socker
50 g smör
1 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
 
1. Koka upp saft från två citroner och skal från tre citroner tillsammans med socker och smör.
2. Blanda maizena med saft från den tredje citronen och häll i den varma blandningen.
3. Vispa samman äggen och rör ner i kastrullen. Rör under sjudningen tills det tjocknat till önskad konsistens. Låt svalna.
Kommentera

Glutenfritt nötbröd

Det här brödet är mitt favoritbröd och nu har jag gjort det glutenfritt! Suck..jag vet..många av er tycker att det är jobbigt och överambitiöst att baka eget bröd MEN detta orkar alla göra, promise! Gegga ihop alla ingredienser, tryck ner degen i 2 formar, grädda 60 min, klaaaaaart!!

2 limpor

5 dl yoghurt

2 ägg

1 dl mörk sirap

5 dl glutenfria havregryn

3 dl bovetemjöl

1 dl linfrön

1 dl solrosfrön

1 dl sötmandel

1 dl hasselnötter

1 msk salt

1 msk bakpulver

1 msk fiberhusk

2 msk brödkryddor

1 dl russin

Blanda alla ingredienser.

Klä 2st 1.5L brödformar med bakplåtspapper.

Fyll dom med brödsmeten.

Grädda i 175 grader i ca 60 min. Låt svalna på galler.

Hej hopp!

Kommentera (2)

Chokladglass!

Regnet öser ner och temperaturen svävar mellan 10-14 grader idag 😫 MEN! Glass kan man alltid trycka i sig! 😄🥳 Speciellt chokladglass hörni! Den här blev riktigt god!

Ca 6 portioner

3 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl kakao

2 äggulor

1 ägg

1 ½ dl socker

1 nypa salt

100g grovhackad mörk choklad

1. Värm upp grädde, mjölk och kakao tillsätt en nypa salt och låt svalna.

2. Vispa socker, ägg och äggulor pösigt och rör sen ihop med mjölkgrädden.

3. Häll i blandningen i glassmaskinen och kör tills det blivit en len, härlig glass. Avsluta med att vända i grovhackad choklad.

Förvara i frysen en lufttät burk i några timmar för fastare konsistens eller servera direkt!

Kommentera

Baguetter

Igår hade jag brudfest här hemma och jag bjöd på grillat och goda tillbehör. Sååå många av er ville ha receptet på baguetterna och självklart ska ni få det! Jag använder aldrig recept när jag bakar såna här bröd. Jag kör på känn 😅 När man har bakat mycket bröd så känner man att degen är färdigknådad, redo att jäsa, redo att bakas ut, färdiggräddade. Men så här skulle jag säga att måtten är! Kom ihåg att mjölmängden kan variera beroende på hur färsk mjölet är och vilken kvalitet du väljer. Ett riktigt bra mjöl kan du ta en näve av och trycka ihop till en boll 🥳 Jag köper endast ekologiska mjöler.

3 baguetter

 

5 dl ljummet vatten

1 dl surdeg

20g blå jäst

1 msk honung

9 dl vetemjöl (540g)

3 dl rågmjöl (180g)

1.5 msk oraffinerat havssalt

 

1. Blanda alla ingredienser och jobba i maskin i 10 minuter eller för hand 15 min. Känns degen för stum så tillsätt lite mer vatten.

 

2. Olja in en bunke med olivolja och låt degen jäsa där i 30 min övertäckt. Vik degen i ett 3-slag och jäs 30 min. Vik igen och jäs i 30 min. Ställ in bunken i kylen nån timme eller 2 (eller över natten om du minskar eller tar bort jästen helt) Vräk ut degen på mjölad bänk och dela i 3 delar. Tvinna it till baguetter och grädda direkt i 225 graders varmluft eller 250 graders vanlig ugnsvärme i ca 15 min tills dom fått fin färg både på under-och översidan! Låt baguetterna ligga till sig nån timme innan du skör upp och serverar. Då sätter sig konsistensen och dom blir härligt sega och goda!

 

 

Kommentera