Välkommen in i bloggen med fötterna i Nacka och huvudet i IT-bubblan. Med två störtsköna ungar (och en sambo) tar jag mig an universum och försöker hänga upp mig på livets bästa. Hittar ni inte oss i Nacka så är vi nog ute och reser. Vi gillar nämligen sånt. Kan också vara så att jag har ett något oekonomiskt intresse för barnprylar och numera även träningskläder. Gillar fart och fläkt, men kan vara det lataste du någonsin skådat. Är numera en freshie inom RollerDerby för Royals och tränar betydligt hellre än bra.

Erfarenhet av att flyga med Air China.

2013-06-12 (3 av 15)Jag gillar när det finns information på internet, eftersom jag själv hade en del problem att hitta relevant input när vi skulle resa kommer här en iakttagelse av att resa med Air China. 

Vi reste med kvällsflyget (det enda som finns) från Arlanda mitt i veckan. Av erfarenhet från tidigare förseningar hade jag denna flight under uppsikt och visste på förhand att det var ungefär 60% chans att vi skulle vara mer än två timmar försenade tack vare flightstats. Incheckningen var aningen katastrofal, då inte automaterna (dvs det system som Air China använder sig av för biljetthantering online) hade stöd för hantering av spädbarn samt att bagage-drop kön var mer av en andra incheckning. Från SAS (som kör codeshare med Air China till Peking) fanns en kvinna till hjälp som löste situationen åt oss. Däremot extra bagagetag till vagnen fick vi tjata både en och tre gånger för att få ut.

Planet, en rätt sliten Airbus A330-300 kom dock iväg i tid, men var ekiperad med flygvärdinnor som kändes inte bara orutinerade utan också aningen rädda. När en man plötsligt föll ihop i kabinen var det väldigt mycket handfallenhet och ingen som riktigt vågade ta tag i situationen förrän en läkare trädde fram. Säkerhetsbälte till vår 1-åring fick vi specifikt be om. Maten vill jag helst inte ens kommentera, den var under all värdighet och jag är glad att vi stashat upp med rejält mycket snacks eftersom barnet serverades precis samma sak som oss, spädbarnet inget alls.  Att parkera vid gaten när man landat i Peking visade sig vara rätt tidskrävande. Ungefär 27 minuter från det att vi satte hjulen i marken tills dess att vi stod still.

Till Bangkok hamnade vi på ett än mer slitet plan (har till och med förträngt flygplanstyp) och fastnade i turbulens i samma sekund som vi lyfte. För mig som lite harig med det här att flyga blev det en lång resa på nålar eftersom personalen återigen själva verkade rädda och ropade ut varningar till höger och vänster i högtalarsystemet. Maten ska återigen lämnas okommenterad. Hemvägen bestod vårt enda missöde i en vagn som aldrig kom av vid gaten (som inte var en gate) och därmed tog oss närmare tre timmar att få ut från det härliga papperslandet Kina eftersom den bara var checkad till Peking.

2013-06-12 (2 av 15)

Så flygplatsen i Peking då? Jag nämnde ovan att vi hade tagit med oss rejält med snacks. Reser man med barn så är det extra viktigt, för det här är ingen vanlig flygplats. Här pratar vi långa, kala och strippade gångar med absolut ingenting. Inte ens mat var lätt att hitta, vi körde på Pizza Hut då det kändes som ett säkert alternativ, men fick lämna pasta med tomatsås oäten då den var spicy så det brände i våra vuxna munnar och ungarna inte ville ha pizza. Här finns inte heller några direkta affärer att strosa i, eller något att titta på. För att vara en stor internationell flygplats är den faktiskt död. Då jämför jag främst med sina liknande i Bangkok, Kuala Lumpur och Hong Kong som alla är betydligt trevligare och mer befolkade. Tips är Starbucks som faktiskt har vettiga smörgåsar perfekta att ta med på flighten!

För barn i Peking finns i alla fall några höjdpunkter, där den ena är dessa vagnar som går att låna överallt liknande bilar. Dessutom finns en del lekplatser strategiskt placerade runtomkring, vi testade i alla fall fyra eller fem av dem varav den ena är importerad med samma typ av träleksaker (tåg, lok) som återfinns på många lekplatser runt om i Sverige.

Positivt att resa med Air China

 • Billigt
 • Relativt bra bolag (sett från Skytrax)
 • Bra restider
 • Okej benutrymme

Nackdelar med att resa med Air China

 • Personalen känns oerfaren och rädd
 • Kommunikationen på engelska är undermålig
 • Maten är i skandinaviska mått mätt riktigt dålig
 • Vissa av flygplanen känns utdaterade (vet att de håller på att byta ut sin flotta)
 • Man måste resa via Peking 

7 reaktioner på ”Erfarenhet av att flyga med Air China.

 1. Alltså, VAR hittade ni Starbucks och Pizza Hut?! Låter som en dröm, haha. Kanske precis nyöppnade? Vi fick livnära oss på sämre kinesisk mat (jag har ju tack och lov hyfsad koll på kinesisk mat så jag kunde utröna vilka saker som vi skulle undvika). Plus att vi ju fick fem timmars försening mot BKK då…

  Mm, jag vetesjutton om vi någonsin mer reser med Air China. Fast samtidigt, när man är borta så länge så är det ju ganska mkt värt att spara in nästan 10 000…

  1. Starbucks var inte öppet när vi passerade på nervägen till Bangkok, utan vi snubblade över det (tack vare att vår gate ändrades) när vi skulle resa hem. De hade tre olika typer av smörgåsar varav en var ätbar och de andra två smakade något helt annat. Pizza Hut låg längs en av långsidorna i E-terminalen, men syntes inte om man gick mitt i terminalen (dvs där de flesta går). Vi ägnade timtals åt att bara gå för att inte få rastlösa barn.. 😉

   1. Mm, I hear you. Vi hade ju 11 timmar att bara gå runt och rasta barnen där så jag trodde att vi sett allt! Och jo, haha, jag vet att smörgås inte är smörgås i Kina oavsett men Starbucks brukar ju vara snäppet mer pålitliga åtminstone- typiskt!

 2. Vi hade förresten problem med att lyfta när vi var på det försenade planet. Det var något fel på motorn… Flygvärdinnorna såg ej glada ut. Bara info på kinesiska (som jag tack och lov förstod lite av men, ja…).

  1. Nej, jag är den första att erkänna att jag inte är helt sugen på att resa med Air China igen. Det beror som sagt inte på varken flygplanen, piloterna eller (okej lite då) flygvärdinnorna. Men utan ätbar mat och dessutom utan vettiga alternativ på flygplatsen så nej, toksugen är jag inte.

   1. Mmm, asjobbigt. Shanghai Pu Dong är (snäppet) bättre så om vi flyger med AC igen kanske det kan vara ett alternativ (om det finns som alternativ). Asrörig flygplats det dock. Mycket folk. Men åtminstone liiite shopping och mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *