En till Allt för föräldrar webbplats

6 konkreta Self Care tips!

Det är inte bara jag som känner av regnigt, blåsigt väder, evigt snorande barn och oro kring Coronaviruset bland annat. Känns som att listan kan göras exakt hur lång som helst, och det är fasiken rätt tungt ibland. Det är okej, och det går att lätta upp vardagen lite. Man kanske inte tar bort alla känslor av depp med en lång dusch tex, men för mig fungerar ofta dessa saker i kombination.

  1. Ge dig själv en mobilfri halvtimme, helst i kombination med något du gillar. Jag brukar sätta på riktigt bra musik, kanske en ansiktsmask och städa. Det ger mig lugn och ro, snabbt dessutom.
  2. Träna – Alltid en bra ide. Träning kan vara en promenad, yoga i 30 min i hemmet, ett 10 min HIITpass du hittar på youtube, eller en löptur. Vad som helst. Träning brukar ofta bryta mina tankebanor – så när jag kör fast eller känner mig nere, så kan jag ge mig själv en snabb omstart genom att vara fysiskt aktiv.
  3. Drick varmt – Lugnande och ofta en ceremoni bara i själva tilltagandet av drycken – lugnar mig och ger mig något att fokusera på.
  4. Gå och lägg dig i tid. SOV. Det är kanske en av de viktigaste saker vi behöver göra för hälsa – forskning visar på att sömnen påverkar vårt immunförsvar, allmäntillstånd, vår inställning, vår upplevda känsla av välmående osv osv. Ni hör ju, sov. Starta om, vila.
  5. Morgonrutiner –  kanske låter lite jobbigt att behöva se över hela morgonen, men det är inte alls så jag menar. Jag menar mer att med hjälp av en vettig rutin på morgonen, så kan du ge dig själv nästan som en boost av self care, så du klarar dig under dagen. Så ser jag min morgonrutin, som ett skydd. Jag går upp innan resten av familjen, dricker lite kaffe eller te och ett stort glas vatten, sen yogar och mediterar jag. Så ser min rutin ut, du kanske vill göra något helt annat. Det viktiga med morgonrutiner är att man försöker gå upp ungefär samma tid på dagen, och gör något som du känner är meningsfullt.
  6. Ät färgglatt, ät nyttigt, ät onyttigt. Ät för både kropp och själ.
Processed with VSCO with b5 preset

Processed with VSCO with b5 preset

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *