En till Allt för föräldrar webbplats

Lindrande yogapositioner vid mensvärk

Vi pratar inte så mycket om mens. Eller jag brukar inte göra det, men känner nog att det är dags för en förändring på den fronten nu. Det är ju många kvinnor som spenderar en hel del tid med värk i både kropp och själ. Jag är en av dom. Varje månad så har jag både pms, med oro, ångest och allmän nedstämdhet, och sen mycket smärta. Jag har testat det mesta för att kunna hantera mitt mående, och hittat flera yogapositioner som faktiskt lindrar min smärta. Yogan kan även göra så det psykiska släpper lite med, men inte alltid och inte helt.  Det har forskats en del på just yoga för att lindra mens och pmsbesvär, och resultaten har visat förbättrat allmäntillstånd, och tex minska upplevd känsla av nedstämdhet och spänningar i kroppen.

_RR_9134Jag väljer att inte göra min ashtangayoga praktik de första 2-3 dagarna på min mens. Istället gör jag tex yinyoga eller mjukare hathayoga.

Så här kommer fem positioner för att lindra mensvärk.  Obs, alla positioner är endast enkelt beskrivna! Stanna i 10 andetag och fokusera på att slappna av.

 

  1. Barnets Position/ Balasana – Det här är en viloposition som lindrar stress och trötthet och släpper på spänningar i ländryggen. Sätt dig med knäna antingen ihop eller isär och luta dig framåt. Vila pannan i mattan eller på något mjukt, och låt armarna antingen vila fram eller bak längst med sidorna av kroppen. Slappna av och ta några djupa andetag.
  2. Liggande Twist – Från liggande, låt armarna komma ut från sidan av kroppen. Sen för du ihop benen mot bröstet och sen ned åt ena sidan.
  3. Squat/Malasana – Placera fötterna lite mer än höftbrett isär och låt rumpan gå ner mot golvet samtidigt som överkroppen kommer fram mellan benen, om det är tillgängligt kan man sätta ihop händerna framför hjärtat och låta armbågarna och armarna hjälpa till att hålla benen utåtsidan så man kan öppna upp på fram och baksida bröstkorgen.
  4. Kamelen/ Ustrasana – Ställ dig på knä,  höftbrett isär, aktivera låren och tryck framåt med höftbenen samtidigt som du försiktigt böjer dig bakåt med händerna placerade i ryggslutet, fingrarna pekar nedåt mattan. Lyft bröstet och bredda bröstkorgen och om det känns okej placera händerna på hälarna. Var försiktig med denna position då det är en djup bakåtböjning som sträcker hela framsidan av kroppen. IMG_5826
  5. Fjärilen/ Baddha Konasana – Placera fötterna med fotsulorna ihop nära kroppen, låt knäna komma ut åt sidorna, hitta längd i ryggen, slappna av så mycket det går i ljumskarna, ta tag om fötterna och för varje utandning luta lite framåt med en så rak rygg som möjligt. Jag gillar att luta mig in i tex ett bolster och sträcka fram armarna.  Denna position/asana går även at göra liggande på rygg, med tex bolster under om man vill stanna länge, ger något olika effekt men är väldigt skönt, slappna av i höfterna._RR_9137

_RR_9143

Var snäll mot dig själv med, jag ser mens som tillfälle att vila och vara ännu snällare mot mig själv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *