En till Allt för föräldrar webbplats

44h Retreat – Forsa Bruk Januari

”Ligg stilla och upplev andetaget i hela er kropp.

Rikta klart och stadigt er närvaro mot hur andetaget strömmar genom er. 

På utandningen släpper ni all prestige. Släpper alla måsten och borden. 

De kommande dygnen är det ingen som förväntar sig något av er. Ni behöver inte känna att ni ska bli bättre på något, leva upp till något. Tillåt dig bara att få vara stilla, pausa och återhämta dig.”

Vilken fin helg det blev! En helg fylld med vila, yoga, meditation och god mat. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA          Processed with VSCO with f2 preset

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Processed with VSCO with f2 preset

När hela gruppen efter 43 timmar, som avslutning sitter samlade i en cirkel och delar sina upplevelser, förstår vi att en retreat kan bidra med något stort på kort tid:

”När jag kom hit kände jag att jag hade mycket ångest. Nästan som om jag inte kunde andas. Nu har den släppt lite och det känns lättare. Jag vill vara kvar här ett tag till med er alla.”

”Det har känts så bra att vara tillsammans med er andra i detta. Det har känts tryggt och inspirerande. Den gemenskapen tar jag med mig tillbaka hem.”

IMG_3520

Att lämna sin vardag och att under 44 timmar dedikera varje minut åt yoga, meditation, vila, stillhet, tystnad, hälsosam mat och trevligt umgänge kan förändra något på riktigt. Det är vår övertygelse och vi har nu sett det hända upprepade gånger. Fastän de flesta på ankomstdagen var främlingar inför varandra så hann vi tillsammans skapa en trygg yta som var behövlig för att förvandlingen skulle kunna ske. Det som förvånar oss allra mest är hur kort tid som behövs för att skiftningen ska äga rum. När vi leder veckokurser i yoga och meditation tycker vi oss märka en förändring i rummet efter ca 6-8 veckor. I detta sammanhanget märks skillnaden redan efter ett dygn. 

Mitt i all stress, mitt i vardagen. Mitt i.

IMG_3398

De fyrtiofyra timmarna tillsammans flyter förbi. Som is blir till vatten. Vi andas i ett Breath Work och rör oss tillsammans i en yogasekvens till en rytm i 56 bpm. När ett större antal människor rör sig så i takt tillsammans är det som att rörelsen nästan står stilla på ett vackert sätt. Det blir ett andetag, en rörelse i rummet. Vi spenderar tid i tystnad tillsammans. Låter rastlöshet, stress och spänningar släppa sitt hårda tag om oss allt eftersom. 

Vi ser till att låta alla vila, äta gott. Alltid känna sig omhändertagna hos oss. Mycket god mat och snacks från Smiling, Talanda och Vitamin well som vi jobbar mycket med.

IMG_3414 IMG_3421 IMG_3437

Vi hittar det ansträngningslösa i ansträngningen i dynamiska yogaflöden. Vi saktar ner i sittande och liggande meditation. Vidare till en gående meditation som har sitt slutmål ute på en brygga vid en sjö. Där väntar vår kock Stina på oss med Pukkate i Primus termosar att dricka i enskildhet men ändå tillsammans. Tillsammans med Barmony och Flapjacks, så alla fick något gott att ta med sig.

IMG_3487 IMG_3464

IMG_3455IMG_3475

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett bad i upplevelser av naturen blir senare på kvällen kallbad från bryggan och vedeldad bastu. Alla får tid att formulera sin intention, sin motivation; Vad önskar jag mer respektive mindre av i det liv jag lever?

IMG_3388

Frågor man ibland måste få tid att formulera och vänta in svaren på.

Varje moment, varje andetag, varje yogaröresle leder till sist gruppen fram till det absolut stilla.

Som om allt vi gjort under de här timmarna ledde oss just dit. In i ögonblicket, till den där pausen som gör att vi kan återvända till vardagen med förnyad energi. Till den där ytan mellan stimuli och respons som vidgas i meditationen och som skapar perspektiv och ro även när det känns jäktigt. Vi tycks behöva vila i den.

Snart. Snart är det dags igen, kanske vill du följa med nästa gång. 

Hitta vilan. 

Uppleva stillheten. 

Tystnaden. 

 

2 thoughts on “44h Retreat – Forsa Bruk Januari

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *