Vårträning

Alltså den här solen! Åh, vad jag längtat efter den. Både igår och idag har vädret varit kanon här. När jag styrketränade på eftermiddagen när Agnes sov fick jag öppna balkongdörren i vardagsrummet. Hur underbart?

fullsizeoutput_2232

Våren är helt klart en av mina favoritårstider! För ett år sedan kom vi hem från BB den här dagen och då var det också jättefint väder kommer jag ihåg.

En av de bästa sakerna med att träna hemma är att du inte behöver bry dig så mycket om vad du har på dig. Igår slängde jag bara på mig ett par cykelbyxor och en sporttopp. Hur gött?

fullsizeoutput_2233

Jag är så tacksam över vad träningen gett mig under min föräldraledighet. Jag har kunnat träna varenda dag, om jag orkat och kroppen känts bra. Hur lyxigt är inte det? Självklart, hade vi sovit dåligt på nätterna hade ju såklart inte orken funnits där. Vi har det verkligen lyxigt på den fronten och jag är så tacksam för det!

Två dagar i veckan försöker jag få till styrketräning. Det kanske bara blir en gång/vecka nu till förmån för cyklingen. Båda gångerna kör jag igenom hela kroppen och jag använder mig av min egen kroppsvikt, pilatesboll och hantlar. Mer än det behövs inte. Jag är sugen på att införskaffa ett miniband för att skapa extra motstånd när jag gör benböj, höftlyft och div. rumpövningar.

Jag kör alltid supersets, dvs jag alternerar två övningar i varje set, t ex 15 bicepscurl och 20 höftlyft på pilatesboll och sedan x 3. Jag gillar verkligen att träna så. Tempot blir lite högre och du tröttar inte ut muskelgruppen du kör på samma sätt som om du skulle göra varje muskelgrupp 15/10/20×3 för sig. Plus att pulsen går upp och du blir andfådd. Ett flertal övningar gör jag också två muskelgrupper kombinerat, t ex axlar och ben där jag kör benböj och axelpress i ett. Du kan också göra marklyft med biceps, statiskt utfall och triceps. Det finns hur många övningar som helst. Det är egentligen bara fantasin som stoppar dig.

Viktigt är dock att inte köra kombinerade övningar förrän du kan de var och en för sig. Annars är det otroligt lätt att felbelasta och skada sig, framförallt ryggen och knäna. Många pass som finns på youtube kör kombinerade övningar. Med andra ord, kör inte de förrän du tränat styrka själv och i långsammare tempo. Skaderisken är stor annars! Köp en bok med styrkeprogram som går igenom många basövningar och googla fram om du vill se videos på det. Det är ett tips. Gör gärna övningarna framför en spegel sedan så att du ser att du har rätt vinkel på ryggen, rätt böjning i knäna och att du inte har knäna framför fötterna. Det är tre ”fel” som många gör. Slutligen: börja med lätta vikter och arbeta dig successivt uppåt!

Lite styrketips från en amatör!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *