VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

DILEMMA

Vart ska jag börja? Jag började ju med hormonplåster i september. Estradot. Och fattade aldrig at man också måste ta en  tablett också under vissa dagar under en 28-dagars period. Naturligvis sa min gynekolog det och skrev ut det i samband med plåstren men någonstans ramlade det helt ur huvudet och jag bara tagit plåstren. Inte när jag har hämtat  dem har de nämnt något på apoteket om tabletterna som hör ihop.

För två veckor sedan fick jag mens, eller vad det är. Jag blöder Så jag kontaktade gynekologen igen och var idag kl 11 där för en undersökning.  Hon försökte ta något prov me eftersom jag har gjort kejsarsnitt så var jag för ”trång” och det gick inte.

Så nästa vecka måste jag få lätt narkos och göra en skrapning eftersom min slemhinna blivit för tjock pga av att jag inte tagit de här tabletterna (gestaten)

Hon var lite otrolig eftersom jag är en f.d cancerpartient

Fass:

Kraftig förtjockning av livmoderslemhinnan (endometriehyperplasi) och cancer i livmoderslemhinnan (endometriecancer)

”Användning av HRT med enbart östrogen ökar risken för kraftig förtjockning av livmoderslemhinnan och cancer i livmoderslemhinnan.

Genom att ta gestagen som tillägg till östrogen under minst 12 dagar i varje 28 dagars-cykel är du skyddad mot denna extra risk. Läkaren kommer att förskriva gestagen om du har din livmoder kvar. Om din livmoder är bortopererad (hysterektomi) ska du rådfråga läkaren om du kan ta läkemedlet utan gestagen”.

Jag blir förstås superstressad av det här. Läkaren vill att jag gör den här skrapningen så fort som möjligt förstås och skrev även ut en hormonspiral. Det är bättre än att hålla på med plåster och tabletter och minskar risken för cancer i underlivet.

Har ni någon erfarenhet kring spiral och hur nojjig bör jag vara över det här strulet?

 

 

 


Kommentarer


  1. Louise 31 juli, 2017 on 22:03 Svara

    Har du inte fått erbjudande om P-spruta istället för spiral?

  2. Åsa 31 juli, 2017 on 22:19 Svara

    Östrogenet mår man bra av. Gestagenet är nödvändigt mellan varven just för det med slemhinnan som måste blöda ut regelbundet. Men, men, Gestagenet mår man ofta inte bra av. Så kolla vad du får i spiralen. Om det blir en konstant dos av gestagen så prova först tabletterna, dem tar du bara tio tolv dagar, om du inte tycker du mår så dåligt av dem är det ju ok, annars är det skönt att bara behöva ta dem ibland. tyvärr kan man inte skippa dem helt om man har kvar livmodern. En ständigt tjockare slemhinna är farlig, man måste blöda bort den regelbundet.

  3. Karin Nyberg 31 juli, 2017 on 22:49 Svara

    Hej Lotta!

    Jag vet inte om det här besvarar din fråga och minskar dina hormonella besvär men oron för livmodern, ta bort den. Jag tog bort min 41 år gammal och jag känner mig lätt & fri! Ingen mens, ingen oro för ev cancer där och inget preventivmedel. Jag frågade när jag tog det rutinmässiga cytologprovet och fick veta att de utför 10-12 op varje dag. Jag hade låga blodvärden och alltid haft så med den bakgrunden var min anledning men om jag vetat hur stor skillnad det gjort för mitt välbefinnande hade jag gjort det tidigare!

    Bästa hälsningar Karin

    • Elsa 1 augusti, 2017 on 20:10 Svara

      Jag har velat bortoperera min livmoder pga kraftiga blödningar men läkarna sa åt mig att de rekommenderar inte det om det inte är alldeles nödvändigt. Och som den sista utvägen.
      Tänk så olika det kan vara mellan kommuner och landsting. Du hade tur som fick det gjort.
      Nu håller jag på med Provera, just för att inte slemhinnan ska bli för tjock.

      • Anna 2 augusti, 2017 on 13:19 Svara

        Hade som du. Jättetjock slemhinna och kraftiga blödningar. Har velat operera bort min livmoder sen jag var 26 men inte fått eftersom man i mitt landsting också gör det som sista utväg. Tillslut (efter att ha kämpat i över 10 år för att få hjälp med mina blödningar) så fick jag ÄNTLIGEN träffa en gyn som sa att såhär kan du inte ha det.
        Jag fick göra en ablation av livmoderslemhinnan. Dvs man bränner bort den eller stora delar av den. I Sverige använder man NovaSure tekniken. Kolla om inte du kan få hjälp med det med !
        Har fått tillbaka mitt liv !! Detta ingrepp sker över dagen och jag är såå tacksam över att jag fått det gjort !!! Man måste vara färdig med barnafödandet. Finns grupper på FB där mankan hitta mer info. Tyvärr finns det inte mycket info på nätet i övrigt och en del av det som finns är de gånger som gått lite snett men i FB grupperna får man en mer nyanserad bild.
        Lycka till !!

  4. Annika 31 juli, 2017 on 22:59 Svara

    Hej Lotta ! Jag har haft min hormonspiral i ca 8 år och innan den hade jag vanlig kopparspiral. Jag är super nöjd med hormon spiralen, mensen försvann helt och jag mår hur bra som helst. Kram o lycka till med vad du än bestämmer dig för / Annika

  5. Sabina Svärd 31 juli, 2017 on 23:00 Svara

    Hormonspiral är Guds gåva till kvinnor??

  6. Petra 31 juli, 2017 on 23:08 Svara

    Hej!
    Jag tog bort äggstockarna för fem år sen. Efter det har jag hormonspiral och estradot, mår jättebra och har inga problem alls. Det var vad läkaren på KS ordinerade.

  7. Hanna 31 juli, 2017 on 23:16 Svara

    Hej!

    Jag har haft en hormonspiral i 5 år nu och har ingen mens och mår toppen.
    Lycka till med allt ?

  8. Flipp 31 juli, 2017 on 23:52 Svara

    Mår skit av p-piller. Fick enormt kraftiga blödningar i 10 dagar av kopparspiral. Blev övertalad till hormonspiral och var skeptiskt, men vilken skillnad. Nästan ingen pms, ingen mensvärk och såklart ingen mens. Men just humöret, känsligheten och ångesten/oron vid menstid är nästan helt borta!

  9. Jonna 1 augusti, 2017 on 04:59 Svara

    Hormonspiral är toppen! Det hjälper mig med mitt humör, jag slipper få mens och är inte hormonell. Hormonspiral kan jag verkligen rekommendera!

  10. Lena 1 augusti, 2017 on 07:31 Svara

    Tycker inte du ska oroa dig ( vet att du gör det ändå) men ville bara säga..det är så kort tid du använt dina hormoner så försök att ta det lugnt… Befinner mig i samma dilemma men försöker stå ut utan hormoner…få se hur det går 😉 Kram

  11. Ann.B 1 augusti, 2017 on 08:51 Svara

    Jag brukar alltid försöka tänka…

    Oro dig inte över problem som aldrig blir några problem..

    Försök att släppa det tills du vet, Tur att det upptäcktes så fort endå.

  12. Maria 1 augusti, 2017 on 09:30 Svara

    Shit blev min första tanke. Jag har pga BRCA1 genen gjort en dubbelsidig masektomi och opererat bort äggstockarna. När de tog äggstockarna tog de bort livmodern också. Jag kunde än Så inte få barn och slipper då mensen men största anledningen var att jag inte ville oroa mig för cancer i livmodern. Använder Estradot sen flera år nu. Men det där extra pillret har ingen sagt något om. Men det kanske inte behövs när man opererat bort allt?
    Usch nu blev jag nervös. Måste kolla upp.
    Kram

  13. Cath 1 augusti, 2017 on 09:34 Svara

    Hjälper en hormonspiralen mot klimakteriebesvär eller vad menar ni? Kan inte minnas att då Lotta skrev om sina besvär att nån rekommenderade det då? Akupunktur, plåster, hälsokostpiller och östrogen vill jag minnas var alternativen.
    Var rädd om dig och ta till dig av den information som lämnas! Känns som det inte är att leka med tanke på din oro och tidigare sjukdomsbild. Håller tummarna kram.

  14. Ann-Charlotte 1 augusti, 2017 on 10:36 Svara

    Hej Lotta. Förstår inte varför du inte opererat bort livmodern. Det gjorde jag för 25 år sen, var 44 år då o det är det bästa jag gjort. Inga blödningar, inga preventivmedel, använder Estradot plåster som fortfarande fungerar fint mot hormonella besvär.
    Välkommen in i tantåldern. ?

  15. Zenita 1 augusti, 2017 on 11:33 Svara

    Tror inte att du behöver oroa dig. Du har fått en så kallad postmenopausal blödning. Det läkaren ville göra, var att gå in i livmodern och dels titta runt, dels ta ett prov (biopsi).

    Jag har gjort detta tre gånger, men är också för trång i livmodertappen, så det har gjorts under narkos. Ingen av gångerna har något ”farligt” visat sig. Äter numera Propavan, en tablett om dagen, och det funkar fint.

    • Siv 1 augusti, 2017 on 12:45 Svara

      Är inte propavan en insomningstablett/sömntablett, Zita?

      • Zenita 1 augusti, 2017 on 13:24 Svara

        Propavan är en insomningastablett, helt rätt. Jag menade Provera.

  16. Yvonne 1 augusti, 2017 on 12:06 Svara

    Förstår precis din rädsla, har varit i samma situation i sommar med blödningar och skrapning och förtjockade slemhinnor!! P g a cancerrisk, för det finns i mina gener, så gick jag ta Ovesterin i stället! Läkaren rekommenderade det, man sprutar in kräm i slidan! Fick börja med varje dag före operationen men efteråt blev det två gånger i veckan!

  17. Maja 1 augusti, 2017 on 13:24 Svara

    Haft hormonspiral i 10 år nu, mår prima, inga blödningar och inga hormonsvägningar. Enligt barnmorskan kan jag behålla spiralen och det ska lindra klimakteribesvären.

  18. Mormor 1 augusti, 2017 on 13:51 Svara

    Be din gynekolog att operera bort allt; äggledare, äggstockar och livmoder.
    Låt dem ta blindtarmen också när de ändå är på plats.
    Ingen vits med att spara något gynmässigt i ditt läge. Räddas från den ena cancern är föga tröst om man drabbas av den andra.
    Det valet gjorde jag och det har jag aldrig ångrat.

  19. Mia 1 augusti, 2017 on 14:33 Svara

    Hej Lotta!
    Jag har blivit ordinerad att äta mini-piller(Cerazette) ihop med användandet av Estradot-plåster. Då äter jag ett piller om dagen utan något uppehåll men slipper på så sätt blödningar. Detta har funkat bra för mig och skönt att slippa blödningar en gång i månaden. Detta ska också hålla livmoderslemhinnan i ”kontroll”. Hoppas det går bra för dig och att du hittar ett sätt som funkar för dig och din kropp!

  20. Christina 1 augusti, 2017 on 17:05 Svara

    Haft hormonspiral 1 år nu och är supernöjd. Ingen mens, nästan ingen pms, toppen bra.

  21. Anna 1 augusti, 2017 on 20:02 Svara

    Hormonspiralen innehåller gulkroppshormon (gestagen). Den lindrar inte klimakteriebesvär då det beror på Östrogen brist. Hormonspiralen innehåller mycket låg dos gestagen jämfört med tabletter eller p-spruta och den skyddar endometriet vid östrogenbehandling. Om man har livmodern kvar ska man ta gulkroppshormon, annars inte och minst biverkningar ger hormonspiralen.

    Man får inte själv ”välja” att ta bort livmodern, det gör av medicinska skäl som t e x myom (i ditt fall Lotta kanske man bedömer annorlunda). Vi får inte själva bestämma vilka operationer vi vill göra, det finns inte resurser för det i vården.

    Barnmorskan

    • Elsa 1 augusti, 2017 on 20:20 Svara

      Så är det. Jag har velat göra en hysterektomi, ta bort allt pga blödningar så kraftiga att jag använde sonens blöjor. Men läkarna gör inte det och jag får inte välja som sagt.
      Så nu äter jag Provera i perioder och det funkar också bra.
      Mycket att hålla reda på bara och räkna dagar hit och dit. Och inte glömma ta tabletterna.

      • Anna 2 augusti, 2017 on 13:32 Svara

        Be om att få göra en NovaSure ! Bränn bort skiten så slipper du hålla på med sonens blöjor, tabletter och matte 😉
        Långt ifrån alla barnmorskor och gynekologer vet att denna metod finns. (blev varse det när jag skulle göra cellprov)
        Stå på dig !! 🙂

  22. Carro 1 augusti, 2017 on 20:23 Svara

    Efter att ha ätit ”vanliga” p-piller fick jag byta till minipiller efter jag fyllt 45, vilket inte blev bra för min del. Hade småblödningar typ varje dag i 7 mån innan jag gav upp.. Blev då rekommenderad att byta till hormonspiral. Den fungerade inte heller.. blödningar hela tiden. Bytte igen och nu till den gamla hederliga kopparspiralen, vilken faktiskt funkar. Visserligen mens, men nu bara 1 gång i månaden.. ?

  23. Lena 1 augusti, 2017 on 20:41 Svara

    Men om du sätter in hormonspiral, behöver du i vilket fall östrogenplåstren om du har svettningar o alla andra problem östrogenbrist ger. Det som hjälper är att du inte får en förtjockad livmoderslemhinna, och då ingen cancerrisk. Dock är det gestagen i hirmonspiral, och det är inte bioidentiskt=kroppseget. Kanske ska du försöka få utrogest=kroppseget progesteron som gyn söker på licens istället? Estradot ihop med utrogest är alltså samma hormoner din keopp producerade under fertil ålder och innebär även lägst cancerrisk. Lycka till!

  24. Chris 1 augusti, 2017 on 21:59 Svara

    Har opererat bort livmodern. det bästa jag gjort. Titthålsoperation. Låg kvar på sjukhus över natten. Vilade 4 dagar. Jobbade sedan igen.

  25. Christel 2 augusti, 2017 on 00:03 Svara

    Hej Lotta! Jag rekommenderar att komplettera Estradot plåster med utrogest( licenspreparat) som skyddar livmodern o ger få biverkningar. Ett bioidentiskt hormon som kroppen mår bättre av! Ätit det i 1,5 år o det sämsta är småblödningar men annars mår jag stort sett som innan klimakteriet???Mindre risk för cancer. Det finns en gynekolog som heter Hilde Löfqvist som arbetar i Stockholm som skriver dessa licenser på bioidentiskt progesteron under namn utrogest el utrogestan, hon har jobbat med detta länge! Hoppas hon inte gått i pension..
    Lycka till, du är värd att må bra?Hormonspiral har jag testat med blev nedstämd?
    Kram!

  26. Annki Lilja 2 augusti, 2017 on 09:49 Svara

    Klart du ska sätta dit hormonspiralen. Jag har det och estradot och enligt min läkare är det en bra kombo. Behöver endast äta den lilla tabletten i tio dagar var 4:e månad.

  27. Ann 10 augusti, 2017 on 23:59 Svara

    Lider inte av klimakteriebesvär men testade hormonspiralen har en del pms. Fick mycket finnar på ryggen samt kala fläckar, tappade hår på huvudet. Detta var väldigt stressande i sig har aldrig haft liknande problem tidigare. Tog ut den och min kropp blev som vanligt. Har nu kopparspiral och det fungerar bra. Men man kan ju fundera över vad hormoner gör med våra kroppar, verkar som det är väldigt olika.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *