VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

KLIMAKTERIET ANYONE?

 

Lördag. Innebandy för Lennox. Sedvanligt godisköp på BEA och jag som fått helgen på mig att fundera på något. Ett TV-erbjudande om att vara med i en serie. Mer kan jag inte säga. Så jag måste ta mig en ordentlig funderare på det där. I dagsläget känns det nej även om det är ett seriöst och bra sammanhang. Det är mer att jag inte kan leverera tror jag.

 

I morgon åker Lennox till Kungsbergen med klasskompisar hela dagen. Det betyder att vi blir ensamma, Threst och jag. Det betyder även att träden behöver beskäras. Något som måste göras även om det är superjobbigt. Visst kan man ta in någon som gör det men det kostar pengar. Onödiga pengar bara för man är bekväm.

 

Och jag har fått träffa en häst. En vild sådan. Jag och fotograf Malin var hemma hos någon och gjorde Lotta möter. Och där fanns det hästar. Men jag upptäckte att jag var lite rädd. Det är ju fan att man ska bli lite rädd när man blir gammal. Hattig och spattig. Rädd för att bli sparkad. Jag som har hållit på med hästar ända fram till 20-års åldern

Och så till något annat. Jag har nog kommit i klimakteriet. Kan kan vara så ni som vet? Min mens har fått tokspel senaste tiden. Kommer några dagar, försvinner, kommer tillbaka. Är väldigt oregelbunden. Kan man göra något åt det eller bara vänta ut att den försvinner helt? Svettas på nätterna och sover rätt dåligt. (Kan ju också bero på att jag har mycket på jobbet)


Kommentarer


  1. Inger44 7 mars, 2015 on 15:52 Svara

    Vill inte skrämma dig Lotta, klimakteriet kan visst börja så men för säkerhets skull, besök en gynekolog, oregelbundna blödningar ska inte ignoreras.

    • Lotta 7 mars, 2015 on 18:34 Svara

      För mig visade det sig vara polyp i livmodern och cysta på en äggstock. Boka en tid.

  2. Kia,ängeln Simons mamma 7 mars, 2015 on 16:07 Svara

    Lotta,håller med tidigare….gå till gynekolog.Min mens försvann för några år sedan för att återkomma med en störtblödning efter ett år.Var på kontroll men det var inget onormalt.Men att kolla sig är en bra försäkring.Kram Kia

  3. maria 7 mars, 2015 on 16:55 Svara

    Snälla nån, tar du bloggläsarnas hjälp för att få reda på om klimakteriet? Du har väl en mamma, kompisar, egen gynekolog! VAD är du egentligen ute efter? Fler kommentarer? För ditt barn skull, var inte så privat på nätet!!!!

    • Moa 7 mars, 2015 on 18:26 Svara

      Var inte så elak på nätet och särskilt inte i Lottas blogg.
      Trist att läsa den sortens kommentarer.

    • Malin 7 mars, 2015 on 21:53 Svara

      Vilket skambeläggande. Ja hu för att prata om mens, alldeles för privat med något som 50 % av alla människor har!
      Mens är varken skämmigt eller för privat, tvärtom är det något vi borde prata mer öppet om. Samma gäller klimakteriet. Alla har det förr eller senare!
      Hur kan det vara för privat att prata om mens, det är ju mer privat isåfall att berätta om förhållanden och kärleksliv, där är ju varje historia unik och privat men det berättar alla kändisar mer än gärna…

      • Tina 8 mars, 2015 on 21:34 Svara

        Håller med. Jag vet inte när min mamma hamnade i klimakteriet för sådant pratade man minsann inte om – och gör tydligen inte fortfarande!…
        Mens har ju alla kvinnor och alla hamnar i klimakteriet. I många länder firas mensen!
        Skärp till dig nu och tänk efter på riktigt varför du tycker det inte ska pratas om.

  4. Lena 7 mars, 2015 on 18:23 Svara

    Jag blir 50 snart och jag har haft så som du beskriver nu i ett år…..så ja du närmar dig nog…kvinnans gissel 🙂

  5. Marie 7 mars, 2015 on 18:44 Svara

    Hej!

    Min mens började krångla, kunde hoppa över en månad och sedan kom den, var helt hopplöst. När mensen väl kom sedan så fick jag störtblödningar, det kom så mycket så det bara rann ut för benen, inte så roligt när man är på jobbet kan jag säga och vansinnigt ont i magen vilket jag inte hade haft förut. Fick tips av gyn-mott att sätta in hormonspiral. Det har fungerat klockrent! Ett litet tips bara!

    • AnitaL 7 mars, 2015 on 20:04 Svara

      Hormonspiraler är kanske inte optimalt för en f d cancerpatient.. Sök läkare(gynekolog) Lotta och få bekräftat att det är klimakteriebesvär!

      • Malin 7 mars, 2015 on 21:56 Svara

        Varför är hormonspiral inte optimal, Lotta hade inte bröstcancer?
        Vad jag vet är det bara bröstcancerpatienter som ska undvika hormonspiral.

  6. Tina 7 mars, 2015 on 20:39 Svara

    Håller med om att gå till gyn och kolla. Tar jag inte fel kan de även med ett blodprov kolla om det är klimakteriet, du är ju i rätt ålder vad jag förstår. Annars känns de nattliga svettningarna igen, kan jag säga…..

    För övrigt blir jag så jävla förbannad på människor som signatur ”Maria” som av någon anledning förmodligen får en kick av att vara elak. Lägg ner näthatet! Lev, och låt leva!

  7. Karin 7 mars, 2015 on 21:44 Svara

    Klimateriet är inget när man haft cancer och fått cytostatika!
    Jag är så tacksam över livet, att få åldras. Om man har jobbiga nätter kan man prova ackupunktur!
    Kram!

  8. Asta 7 mars, 2015 on 21:51 Svara

    Ja det låter som klimakteriet. Absolut. Säger jag som både ssk och kvinna kring 45.
    Jag fattar inte varför en del av dina läsare alltid envisas med att vara elaka el som nu försöka skrämmas.
    När kom din mamma i klimakteriet, sånt är ofta ärftligt. Alltså tidigt/ sent.
    Låter helt normalt, även om jag förstår att det är jobbigt. Själv fasar jag för det, är grymt känslig för hormonsvängningar och har reagerat kraftigt vid pubertet, efter graviditet, på P-piller osv.
    Vallningarna kan jag (kanske) stå ut med men är orolig för depressioner å skit.
    Hormonspiral sägs hjälpa/ mindre. Prata med din gynekolog. Varför skulle du inte kunna ha det för att du haft cancer? Det är pyttedoser hormoner vi pratar om som ffa verkar lokalt, typ jämförbart 2 p-piller/ månaden.
    Till den där ”Maria” som skrev. Gå å göm dej ditt troll!
    Människor tar väl för fan upp vad de vill på sin blogg. Det är det ju väldigt valfritt att läsa en blogg.
    Stör du dej så läs nån annan, nån mindre privat.
    Gosh!
    Kram på dej Lotta

  9. Maja 7 mars, 2015 on 22:41 Svara

    Du kan lätt kolla om du är klimakteriet.
    Gå till din VC o de tar blodprov. Så får du svar efter några dagar

  10. Lina 8 mars, 2015 on 08:36 Svara

    Min första tänke är vikten, du ser ju så otroligt mager ut på bilderna och vad jag vet så kan mensen krångla om man är underviktig. Jag har sett Katerina Janouch på flygplatsen och hon är smal som en sticka. Bredvid dig på bilden i röda klänningarna ser hon nästan tjock ut. Så det säger ju en hel del om hur mager du är nu Lotta. Tycker du skall kolla upp det men framför allt äta upp dig lite. Fråga också din mamma när hon kom i klimakteriet, tror att det är ärftligt hur tidigt/sent det blir.

    • cinam 8 mars, 2015 on 09:10 Svara

      Bra svar

    • MariaG 8 mars, 2015 on 15:04 Svara

      Men hur kan man säga till en annan människa att hon är mager? Det övergår mitt förnuft! En nära väninna skulle jag, på ett fint sätt ge en hint om att hon möjligtvis är några kilon för lätt, men att till en helt främmande människa säga att hon är mager, nej så gör man inte.
      Helt oacceptabelt i min värld iallafall!

      • Lina 8 mars, 2015 on 15:30 Svara

        Smal, tunn, mager är väl samma sak eller. Jag skrev det inte för att vara elak utan att det faktist är så att om man går ner för mycket i vikt så kan mensen börja krångla. Jag har själv fått höra hela mitt liv att jag är för mager men alltid tolkat det som att folk menar väl och inget illa. Man behöver ju inte tro det värsta om folk. Lotta har ju faktist kört 5:2 länge nu och vem vet hon kanske blir glad av att höra att det syns att hon tappat vikt. Men eftersom hon frågade vad vi bloggläsare tror gällande hennes besvär så svarade jag vad en av anledningarna skulle kunna vara om det nu inte är klimakteriet. Inte svårare än så

        • Isa 8 mars, 2015 on 17:06 Svara

          Nej, smal, tunn eller mager är inte samma sak. Det är tre olika ord som har lite olika betydelse. Förstår inte allt snack om Lottas vikt (generellt, har sett många den senaste tiden), det sker dessutom till 90% i en negativ och tråkig ton. Hade det varit ok att påpeka en viktuppgång på samma sätt? ”Jag förstår att du är trött, så tjock som du har blivit.”. Man påpekar inte människors vikt överhuvudtaget. Om man inte känner personen ifråga och på allvar är orolig för hans eller hennes hälsa. Om du alltid har blivit kallad ”för mager” och tagit det positivt så är jag förvånad. Tror inte att det påpekandet klingar lika positivt i allas öron. Det finns absolut en poäng i att mensen kan krångla vid stor viktminskning men det kan den ju göra av många orsaker. Klimakteriet är en, liksom stress. Lotta frågade vad det kunde tänkas vara men det är tråkigt att flera av de svar hon får är med tillägg om hennes ”magra kropp”. Låt oss fokusera på annat än så triviala saker som andras vikt. I synnerhet som den det gäller inte har bett om de åsikterna.

          • Catarina 8 mars, 2015 on 17:35

            Så sant Isa. Om man säker något om viktuppgång så är det kränkande. Om man säger något om viktnedgång så är det tydligen oro. Konstigt!

            Nej, man påpekar inte andras vikt!

          • Carina 8 mars, 2015 on 17:38

            Jag har alltid fått höra ”Men gud vad du är mager!!” Precis som att det inte kan såra åt det hållet. Precis som att jag skulle utbrista; Men gud vad du är tjock! till någon. Obetänksamt och sårande, faktiskt.
            Carina

          • Tina 8 mars, 2015 on 21:30

            Men om vikten påverkar mensen då? Ska man låtsas som om ingenting?
            Jag skulle nog försökt skriva om det oavsett om hon gått ner eller upp i vikt. Om hon frågar vad som kan stå på – och det är uppenbart att en stor viktförändring spelar in – ska man inte säga det då?

          • Emma 8 mars, 2015 on 23:55

            +1

  11. LenaMaria 8 mars, 2015 on 18:44 Svara

    Kolla med gyn – det är viktigt!
    Det finns alternativ till östrogen. Då jag själv inte får ta östrogen (efter att ha haft äggstockscancer) använder jag mig att ett preparat från antroposoferna. De har en vårdcentral i Stockhom (och är nåbara i Göteborg o Norrköping)

  12. C 8 mars, 2015 on 21:06 Svara

    Jag fick klimakteriebesvär då jag körde 5:2. Då jag slutade upphörde besvären. Trodde inte på det sambandet men det finns det tydligen efter lite googlande. Sen dess har jag haft vallningar till och från men är glad över att jag inte har medicinerat för då hade jag inte vetat om ifall det hade gått över eller inte och blir det inte värre än så här ser jag ingen orsak.
    Min mor har ätit östrogen i 30 år (!) till följd av detta fick hon bröstcancer, det gick bra men ingen trevlig resa. Man kan tycka att läkaren borde ha hejdat sig i sin iver att skriva ut medicinen.

  13. Emma 8 mars, 2015 on 23:53 Svara

    Jag har hört att man kan gå in i klimakteriet tidigtare än väntat om man blivit behandlad med cellgifter. Vet inte 100 % om så är fallet, man bara en tanke. Och till tidigare kommentarer, håller med! Det är kvinnodagen idag, är klimakteriet fortfarande något privat och pinsamt? Prata om det, alla kvinnor kommer att gå igenom det! Alla jag känner i min generation har då inget problem att skoja och skratta om allt vi har fått gå igenom med mens och hormoner. Så jag hoppas det är påväg åt rätt håll, länge leve kvinnan! Med allt som kommer därtill, hormoner, gynundersökningar, mammogram, mens och pms! Prata om det så att det slipper vara stigmatiserat! / 1984

    • LIsa 9 mars, 2015 on 08:24 Svara

      Jag kom i klimakteriet i slutet av förra sommaren. Min mens bara slutade komma. Mina symptom är vallningar (från bröstkorgen och upp, nattliga svetttningar, sömnproblem, ängslig och har lätt för att bli ledsen. Jag vill inte ta östrogen så jag försöker rida ut det och hoppas att det inte varar länge. Har du småblödningar så tycker jag också att du ska göra en gynundersökning.

  14. åsa 9 mars, 2015 on 10:05 Svara

    Låter som förklimatkteriet. Är ett år yngre än dig men min mens förändrades plötsligt för 3 år sedan. Jag har även fått sämre sömn, mer oro….också vanligt när man kommer i denna ålder. Håller mig på banan än med ett naturmedel. Det är typiskt att första tecknet är just att mensen börjar krångla, kan komma tätare, bli rikligare, mer sällan, småblödningar…hursomhelst med andra ord!! Det är våra hormoner som fått fnatt. Stor kram

    • LIsa 10 mars, 2015 on 14:31 Svara

      Tänk på att även naturläkemedel innehåller östrogen.

  15. Sofia 10 mars, 2015 on 19:37 Svara

    Hej Lotta! Då min mamma inte känt av någon förändring över huvudtaget (och hon är 82 nu) trodde jag så klart att jag med skulle skonas – alls icke! Allt kom lagom till femtioårsdagen – med råge! Humörsvängningar som hette duga-blev rent elak!, vallningar som fullkomligt knockade mig, bara för att följas av frusenhet, otroliga sömnsvårigheter osv – jag som alltid kunnat sova överallt – alltid, och aldrig känt av pms. Läste massor, och provade olika naturmedel, kost och motion – så klart! En del hälsokost fungerade ett tag; andra inte alls. Nu fyra år in sover jag jättebra, vaknar lite varm ibland bara- inga problem, vallningarna har blivit mycket sällsynta och humöret har stabiliserats. Fick rådet att prova Femarelle kosttillskott och resultatet kom fort och jag mår bra igen. Fantastisk skillnad! Tränar yoga sedan många år och äter bra mat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *