VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

267 DAGAR

 

Syster Yster

 

Fredag. Våga vägra jul. Jag kör graviditet istället. Oj vilken räckmacka. Inte en krämpa. Gud ske lov i höjden. Jag visste att det var en pojke tidigt. Hela min kropp kände det på något vis. Och jag minns när jag kissade på den där stickan och la den i den i bokhyllan bredvid dubbelsängen och så låg vi där som två döda fiskar på rygg, Threst och jag.

 

”Du får gå upp och titta!”

”Nä, det får du göra!”


Till slut var det Threst som kikade och mycket riktigt var det två tydliga streck och jag förstod inte då hur totalt förändrat mitt liv skulle bli. Då. Sedan lunkade det på. Eftersom jag är emetofob (sjukligt rädd för att spy) så var det en av anledningarna att jag inte vågade bli gravid.(en ännu större var förstås att jag inte ville ha barn alls) Jag mådde som en prinsessa. Inte ett illamående så långt ögat nådde. Inte det allra minsta och jag fick inga konstiga cravings heller. Åt normalt och gick upp totalt 13 kg. Inga bristningar, inga hormonsvängningar, inget kissande på nätterna. Kort sagt var allt som vanligt i stort sett förutom att det var otympligt. Jag lyckades dölja magen till vecka 14 på jobbet innan jag släppte ut den. I åttonde månaden blev det svårt att sitta då Lennox sparkade mig högt uppe på revbenet på höger sida. Men sedan ändrade han position och det blev lugnare. Nej,  jag hade en drömgraviditet på alla sätt och vis.

 

Brevet till Lennox 2007

 

Vi har alla en massa oskrivna brev att skriva. Samtal att ringa. Ord att säga men Livet kommer emellan och stjäl energi, tid och fokusering. Nu tänker jag iallafall skriva det där brevet till dig…
Jag var egentligen inte så sugen. Tyckte mest synd om trötta mammor med skrikande ungar i skitiga tröjor och kladdiga händer. Tyckte mitt fläckfria liv med långa sovmornar och vita soffa var det ultimata. Hur kan man sakna något man aldrig haft? resonerade jag med hormonstinna nyblivna mammor som sjöng moderskapets lovsång. Men så kom du.
Som en liten brottare anlände du en grådisig fredag och aldrig har har väl Södersjukhuset varit bättre än då. Du tog mig i självklar besittning med ditt rättframma krävande jag. Med dina uppfodrande skrik och bestämda blick knackade du hål på mitt hjärta.
Att älska dig är lätt. Att vara arg på dig likaså. Just därför blir banden mellan oss båda så starkt. Det skär genom allt och genomsyrar varje cell i min kropp. Jag vet att du tycker jag är dum ibland. Det säger du och blänger på mig med dina nötbruna ögon men sedan lägger du huvudet på sned och säger ”förlåt mamma” och i den stunden är du förlåten allt.
Tack för att du kom till just oss. Att du vänder upp och ner på just våra liv i din strävan efter att bli självständig. Att du lär mig mer om mig själv varje dag. Fortsätt vara så där stark och bestämd, jobbig och underbar. Mamma kommer alltid älska dig ändå vem du än blir…


Kommentarer


  1. Marianne 21 december, 2012 on 12:39 Svara

    Anna skriver:
    december 21, 2012 kl 11:08 f m
    Marianne, jag har sett dina otäcka kommentarer under flera inlägg, inte bara under detta. Utifrån ditt val av ord och sätt att uttrycka dig anser jag att ordet rasist är utomordentligt passande att använda.

    Mina siffror är statistik från Migrationsverket, var kommer dina ifrån? Kanske avpixlat?

    Och Marianne, du sa det så bra alldeles själv, ”om du läste tidningarna och lyssnade på nyheterna, så skulle du inte vara så okunnig”.

    kommentaren är kränkande och du borde anmäla denna person

    • Benita 21 december, 2012 on 17:28 Svara

      Är inte det här Lottas blogg och hon kan väl försvara sej själv om hon tycker någon skriver något opassligt skulle man tycka?

      • Marianne 21 december, 2012 on 19:08 Svara

        Nätikett finns det något som heter och alla bör följa den

  2. Hope 21 december, 2012 on 16:08 Svara

    Härlig bild och vilket fint brev till Lennox!

  3. Epi 21 december, 2012 on 16:18 Svara

    Marianne…..kan du SLUTA någon gång??

    ZZZZZZzzzzzzzzzzz snark

    • Marianne 21 december, 2012 on 17:18 Svara

      Det är inte min kommentar

  4. Estelle 22 december, 2012 on 01:42 Svara

    Ni som kritiserar Marianne:
    Ska vi ha helt öppna gränser?
    Ni svarar antagligen JA på den frågan.

    Vilken ersättning ska vi bidra med till dessa personer som vi ska hjälpa?
    Ni svarar antagligen ”typ vanlig A-kassa”.

    Vem ska betala för detta miljardprojekt?
    Ni svarar antagligen inte jag själv, min nuvarande familj eller mina gamla föräldrar.

    Fatta någon gång ni PK-galningar – detta systemet funkar inte. Det bidrar till global misär och lokal olycka. Vi måste hjälpa människor där dom finns – inte förflytta dom och bygga upp getton i Väst.

    • Emma 22 december, 2012 on 08:12 Svara

      Jag tror inte du inser att människor flyr för sina LIV!

      Tänk dig följande scenario; Sverige är i krigstillstånd, ditt hem finns inte längre och du har ingenstans att ta vägen- du sover i ett flyktingläger under en presenning och har blivit sjuk av infektionssjukdomar, du fryser och är konstant hungrig och törstig, du är helt själv för din familj dödades av en bomb när ni skulle försöka få tag på mat och vatten, din dotter våldtogs av rebeller framför dina ögon, hela landet är i kaos- du är i kaos. Du är i fruktansvärt dåligt skick både fysiskt och psykiskt.

      Känns dumt att behöva skriva ovanstående scenario, men det är för att du ska förstå. Berättelsen är från en flykting från ett land i krig.

      Ska oskyldiga människor vara kvar i ett land i krigstillstånd för att ”vi ska hjälpa dem på plats”? Hur ska det gå till?

      • Marianne 22 december, 2012 on 10:45 Svara

        jag tror inte du är lika duktig som jag, jag är en farmor och jag arbetar med *Frälsningsarmen *här på Gotland, vi samlar till fattigpensionärer, till fattiga svenska mödrar och barn, och i år kan vi distrubera ut 750 julklappar! Slå det om du kan, tala vackert kan du, men GÖR du något för våra fattiga svenska barn?? Alla svenskar har fått det sämre i år och värre blir det följande åren! Då ska man sluta ta emot ännu fler fattiga i Sverige! Som blir sittandes i läger utan nånsin få jobb!!
        Och i ryssland har hundratals barn omkommit i en kyla på minus 40, vad har du gjort för dem?? ?Handla först och tala sedan!

        • Louise 22 december, 2012 on 23:09 Svara

          Vadå fattiga svenska barn? De papperslösa möjligen och de nytillkomna asylsökande som bara har hälften av normalt försörjningsstöd av någon anledning. Annars är det väl bättre att hjälpa barn i de länder där man inte tar hand om föräldralösa barn på samma sätt som i Sverige, de länder som inte har någon LSS-lag eller vårdbidrag osv, eller rätt till skäligt bistånd för sin överlevnad.

          • Christel 23 december, 2012 on 08:51

            Om du inte vet att det finns fattiga svenska barn lever du med skygglappar !
            Finns de familjer där båda blivit av med sina jobb och där föräldrarna lever på att stämpla kanske t.o.m blivit utstämplade ………… där går ingen LSS in och dom får inget vårdbidrag heller .
            Klart att alla andra länder inte har det skyddsnät som vi i Sverige ……….. men det är ju ett annat land med annat sätt att leva och andra som bestämmer !
            När vissa pratar är det som om man tror att det går att förändra andra länder till att bli som Sverige ………… Kommer aldrig att gå för det finns för många olikheter !!
            Det vi har… har framförallt våra förfäder kämpat för !
            Vi har inte alltid haft det så bra i Sverige heller ………… men vi ligger kanske några år före !!

      • Christel 22 december, 2012 on 10:45 Svara

        Klart dom skall få hjälp !!
        Men lilla Sverige kan inte hjälpa hur många som helst …….finns fler länder som kunde ta emot fler i så fall ….. Inte ens alla kommuner som gör det !!
        Därför ser det ut som det gör i en del bostadsområde !!
        Har ju läst här bland kommentarerna att man säger ………. Vi kan inte hjälpa alla …. men vi kan hjälpa någon !!

        God Jul !!

      • Emma 22 december, 2012 on 11:41 Svara

        Nu var det ju flyktingar vi diskuterade. Svara gärna på mitt förra inlägg istället.

        Vi diskuterade inte vad vi gör för vilka, eller hur ”duktiga vi är”.

        Jag har inget behov av att slå mig för bröstet och berätta hur ”duktig jag är”, och klanka ner på andras engagemang, fast jag inte har en blekaste aning om det.

        Marianne du har fortfarande inte svarat på vad du hämtar dina siffror om 200 000 syrier ifrån?

        Ingen har heller påstått ”att vi ska hjälpa alla”. Det är nämligen även långtifrån vad vi gör.

    • Marianne 22 december, 2012 on 10:47 Svara

      jag har försökt förklara detta för blåögda PKister, men de fattar inget. De kanske fattar först när vårt välfärdsland har gått under!

      • Christel 22 december, 2012 on 10:55 Svara

        Då är det för sent !
        Men det är inte invadrarnas fel ……… klart man tar emot vad man kan få !
        Däremot borde våra politiker tänka till lite !!
        Släng nu inte i nosen på mig att jag är SD för det är jag definitivt inte !!!!!!!!!!

        • Marianne 22 december, 2012 on 11:02 Svara

          arka”

          ”Utbildning för ungdomar” Det börjar lite coolt med brajja men slutar ofta på en skitig toalett. Det här är sorglig men vanlig kväll på allmänna toaletten utanför slottet.
          Foto: Pasi Lehtonen

          Ferlin på Klarbergsgatan Vad skulle Nils Ferlin ha skrivit om idag? Han skulle säkert sett tiggerskan på Klarabergsgatan. Ferlin brydde sig om orättvisor.
          Foto: Irene Pettersson
          Det handlar om tusentals stockholmare, människor som drabbats av hemlöshet och lever sina liv utanför samhället.
          Nu kan du få en unik inblick i deras liv genom fotoutställningen ”Mitt Stockholm – för en mänskligare stad” på Fotografiska med start på juldagen.
          – Min önskan är att utställningen bidrar till en större förståelse för vad det innebär att inte ha ett hem och inte leva i en gemenskap, säger Per Broman, en av Fotografiskas grundare.

          Siffrorna är skrämmande.

          Enligt Stockholms Stadsmission lever i dag omkring 5 600 människor i Stockholms län och 2 900 i stan i hemlöshet. Ett liv i utsatthet och utanför samhället som är nästan omöjligt att få inblick i som utomstående.

    • Louise 22 december, 2012 on 23:10 Svara

      Jag vill att min skatt ska gå till detta ja.

  5. Amanda 22 december, 2012 on 12:53 Svara

    Hej Lotta! Fint brev till Lennox! Du det slog mig när jag tittade på bilden av din mage att skuggan på magen går ju ett L och det är väl precis där du har ditt ärr nu som ett L? Jag kan ju ha helt fel men skuggans linje påminnde så om ditt ärr. GOD JUL! Kram

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *