VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

”Porten”

 

Jag undrar om de kommer att ta bort min port-cat i maj. Den sitter under huden som en liten upphöjd dosa. Och eftersom jag är så svår att hitta kärl på så har den varit en perfekt liten kompis de senaste åren. Nu kan man ta prover och sätta kontrast där när jag ska röntgas. Många får problem med ”porten”. Att den slammar igen eller att det blir stopp i den men min har skött sig perfekt. Anledningen att man inte plockat ut den är om jag skulle få ett återfall och behöva cellgifter igen. Så den sitter där och påminner mig om att resan inte är färdig ännu.

 

 

Jag var var vaken under operationen. En kvinnlig operatör. Hon tänkte lite  estetisk, satte den uppe vid nyckelbenet istället för mer i mitten av bröstkorgen. Nu kan jag bära klänningar och tubtoppar  utan att den syns även om jag inte skulle brytt mig ett skvatt ändå. Min vän Malin väntade på mig och körde mig hem. På bilden kan man se dosan tydligt.  Jag får en del frågor av människor som ska få en sådan här inopererad och för mig har den varit till stor hjälp. Att plocka bort den kommer att vara ett mycket tydligt steg i att jag nu är frisk. Men jag vill inte prata så mycket om det. Jag vill inte utmana ödet.  Jag väntar till maj och får mitt svar.

 

 


Kommentarer


  1. Lena 22 februari, 2012 on 14:07 Svara

    Porten är ett fantastiskt verktyg. Vår dotter fick sin port efter många år och slapp en massa lidande av stick, i slutvården tyvärr hann den inte användas så länge:( och fattar inte varför de inte gav henne denna tidigare, fattar inte varför vi inte fixade så hon fick det…sådana tankar finns ständigt varför gjorde vi inte si och så…om allt…Pappa fick sin port borttagen i samband med att han blev frisk förklarad:) vill du ha den som minne sa de? far- nej fy fan.. minnen av denna sjukdom har jag ändå…släng skiten långt bort;);)……..Kör hårt Lotta kram

  2. Syster Å 22 februari, 2012 on 15:57 Svara

    Arbetar som sjuksköterska och det råder minst sagt delade meningar om hur port-a-cath skall skötas om, jag skulle gissa på att de kan sitta kvar i flera år. En fd kursare hade en anhörig som haft sin port i 10 år, den skulle nog kunna hålla såpass länge om den sköts om noggrannt med regelbundna flushningar samt heparinisering. Fråga i samband med ditt återbesök, den kan säkert tas bort om du önskar det!

  3. malin 22 februari, 2012 on 16:22 Svara

    Jag tyckte det var oerhört skönt att bli av med picclinen i armen, tror du kommer att kunna känna samma befrielse i maj!
    kram

  4. Maria 22 februari, 2012 on 18:11 Svara

    Jag fick aldrig ngn port, konstigt… Stack mig sönder och på de allra mest konstiga ställen..
    En helt annan sak- hur var det på Komet programmet?
    Hört lite men vill veta mer!
    Bra, dåligt? Gav det ngt? I så fall vad?
    Kram

  5. Linda 22 februari, 2012 on 19:50 Svara

    Tog bort min port 7 månader efter avslutad behandling. Dom tyckte att det var bättre att ta bort den än att ha ett främmande föremål i kroppen. Gjorde ondare att ta ur än sätta i. Hade varit skönt med lite starkare värktabletter första natten. Sparade min, det var så många som var nyfikna på hur den ser ut. Jag tyckte att porten var en bra kompis.

  6. Åsa 22 februari, 2012 on 20:49 Svara

    Jag tog ut min port tre månader efter sista behandlingen. Jag gjorde en liten operation och var nersövd, jag fick då två ärr istället för endast ett som jag trodde jag skulle få. Men jag tycker inte att mina ärr stör mig så mycket, de syns om jag har linne på mig. Jag ville ha bort den och sa att om det skulle vara så att jag fick återfall och måste ha en port igen, då fick de sätta in en då. Sjukdomen har ju även lämnat ärr som inte syns med blotta ögat. Gillar att läsa din blogg, stor kram till dig.

  7. Malin 22 februari, 2012 on 21:11 Svara

    Hej Lotta!

    Vet inte vad som krävs för att du ska vilja ”pusha” en sida men skulle inte du kunna länka till http://www.antibiotikaellerinte.se/.

    Jag tycker det är så otroligt viktigt att öka kunskapen om antibiotikaanvändning så att människor får en större förståelse för att man som en i övrigt relativt fullt frisk person kanske måste ”bita ihop” och genomlida t.ex. en hals- eller öroninflammation utan antibiotika för att man ska kunna bota infektioner i samband med t.ex. cellgiftsbehandlingar vid cancer, operationer, vård av för tidigt födda barn osv.

    Du har verkligen genomslagskraft i din blogg som jag för övrigt läser varje dag och ofta får mig en tankeställare av. Stor kram till dig!

  8. Kathleen 22 februari, 2012 on 22:13 Svara

    Min man fick behålla sin port i sju år, och eftersom han var extremt svårstucken – och hade extremt mycket följdsjukdomar – så var den gudasänd.
    Men trots att vi sköljde den efter alla konstens regler, så slutade det med infektioner och ett antal allmänna blodförgiftningar. Det visade sig var ett par njurstensanfall som skickat upp elaka bakterier i plastslangen, där de gömde sig bra och stack upp sitt fula huvud vid sämst tänkbara tillfällen. Så vi var tvungna att ta bort den – och vad jag saknade den de där sista dramatiska dagarna….

  9. Cecilia Läckberg Blom 23 februari, 2012 on 11:14 Svara

    Min tog dom bort direkt efter cellgifterna trots att jag bad om att ha den kvar…i fall att…men har ett ärr som för alltid kommer att vittna om det man har/ är med om

  10. Karin Björklund-Jonsson 23 februari, 2012 on 21:48 Svara

    Hej Lotta!

    Det var en otroligt skön känsla att bli av med venporten, som i mitt fall satt över mitt ena bröst ganska synligt. Jag var otroligt irriterad av slangen som gick upp i halsevenen och som ”nöp” mig i halsen, dessutom hade jag svårt att ligga på mage. För min 9-åriga kille var det en stor lyckokänsla att spåren av min sjukdom försvann. Han kuden lita på att jag inte var sjuk längre. Jag kände mig inte heller riktigt frisk förrän porten var borta. Jag hoppas du snart får uppleva detta!

    Stor kram! Tack för all din klokhet och inspiration!

  11. piscinas cubiertas en barcelona 5 oktober, 2014 on 19:10 Svara

    piscinas cubiertas en barcelona…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  12. My Web Page 6 oktober, 2014 on 01:07 Svara

    My Web Page…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  13. 40 Yard Rarden OH 7 oktober, 2014 on 06:17 Svara

    40 Yard Rarden OH…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  14. eye exercises to improve vision 16 oktober, 2014 on 14:22 Svara

    eye exercises to improve vision…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  15. sms lån 17 oktober, 2014 on 10:50 Svara

    sms lån…

    404 Not Found…

  16. radio Online 5 Live 18 oktober, 2014 on 04:39 Svara

    radio Online 5 Live…

    404 Not Found…

  17. sell junk cars 24 oktober, 2014 on 13:53 Svara

    sell junk cars…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  18. car accident with death 8 november, 2014 on 07:05 Svara

    car accident with death…

    404 Not Found…

  19. stufz burger press instructions 10 november, 2014 on 01:10 Svara

    stufz burger press instructions…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  20. the girlfriend activation system pdf download…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  21. games etc 11 november, 2014 on 21:23 Svara

    games etc…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  22. i need money 21 november, 2014 on 06:23 Svara

    i need money…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  23. pest control Hamilton 4 december, 2014 on 06:43 Svara

    pest control Hamilton…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  24. fast money 9 december, 2014 on 13:39 Svara

    fast money…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

  25. obral pakaian anak murah 5 mars, 2015 on 02:23 Svara

    obral pakaian anak murah…

    ”Porten” : Vimmelmamman…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *