1 maj 2008. I ett soligt rum på SöS förändras mitt liv för alltid. Tjocktarmscancer och en akut operation där 80 centimeter tarm tas bort. Cellgiftsbehandling i sex månader. Cancern sprider sig till levern men jag blir friskförklarad 2012. Jag jobbar på tidningen Hänt i Veckan och lever tillsammans med sonen Lennox, 10. Cellgifter och champagne, gala och galon. Vill du läsa om mig efter cancerbeskedet söker du på arkiv maj 2008. Vill du lära känna mig innan sjukdomen rekommenderar jag dig att börja från början.

Annons

TA CHANSEN-RÄDDA LIV


Läkarmissionen bjuder in ett antal bloggare för att de ska hjälpa oss att berätta om Mors dag, att man kan ge bort en förlossning i present. Och jag är inbjuden för att berätta om min senaste resa till Kongo. Hanna har tagit fram mina bloggbilder och visar. Minnena kommer tillbaka och jag märker att de som lyssnar blir väldigt berörda. Bra. Det är precis det jag vill förstås.

  img_7755

Tanken är ju att du genom att sms:a Morsdag 150 till 729 72 kan se till att en kvinna i Kongo eller Tanzania får föda säkert på sjukhus istället för hemma i hyddan. Hundratusentals kvinnor dör varje år när man föder barn och det uppstår komplikationer. Jag vet att jag tjatar hål i huvudet på er angående det här men jag tycker, på riktigt, det är en så fin present. Du kan även gå in på Läkarmissionens hemsida förstås.

IMG_7325-600x1068

Jag födde på SÖS. Klockan 8:20 den 7 oktober 2005. En väldigt speciell dag förstås trots regn och blåst. Efter det blev mitt liv inte sig likt igen. Och jag hade inte en enda tanke på att något skulle hända oss. Jag visste att jag hade den bästa förutsättningen att få hjälp.

Annons

GLASSIGT

Glossybox bjuder in till en sittande Mors dags middag. Så superfint och härligt fixat av Frida Fahrman. Hon ville bjuda in mammor som inspirerar henne in vardagen. Frida välkomnar till Skridskopaviljongen på Kastellholmen och vackrare lokal får man leta efter. Många har med sina barn. Jag sitter med Hannah, vi ska ses i morgon, ut och äta och sedan till Pontonen, hade ingen aning om att hon skulle hit. Och så har vi Anna till bordet också. Jag funderar lite på de mammor jag inspireras av. Emma Kock, min egen mamma, Apan satt i granen och många av de kvinnor jag träffat på mina resor. Mammor utan ett skit, pengar, mat, bostad. Och Linda i Habo som trots att hon skulle dö var så tapper och fin med sina barn. En inspiratör kan förstås se helt olika ut. Vi har väl alla våra egna förebilder som mammor men jag tycker […]

Annons

ALLT DET HÄR NYA

Foto: Josef Peyre Tänk att det kan vara så skönt att nysa. Och att basta. Och att sova. De säger att nysa är lite som en nära döden upplevelse just i ögonblicket, hjärnan stannar liksom upp. Den här huvudvärken kommer och går. På ett event förra veckan blev det till migrän, tror jag, jag har ju aldrig haft det.  Fick sprängande pulserande värk på höger sida och kunde knappt hålla ögat öppet. Läskigt, obehagligt. Ja, det är mycket nytt i mitt liv.

Annons

ATT DÖ-NÄR MAN GER LIV

Panzisjukhuset i mars. En ny liten människa föds. Förlossningsavdelning är stor. Varm. Trasiga sängar, fula landstingsfiltar som det står Örebro på. Jag får en klump i magen när jag ser dem. Tänker att de nu omfamnar dem som inget har, som gått långa vägar för att  föda i säkerhet, gratis i skydd av utbildad personal och ömma händer. Kvinnorna härinne är lyckligt lottade. De sitter rakryggade i sängarna i den stora lokalen. På BB Stockholm har man eget rum med vägghängd platt-TV och helkaklat badrum. Här på Panzi delar man. Inte bara utrymmet utan även erfarenheter och glädje. Man vaktar varandras barn, ligger nära, pratar och umgås. Jag lånar lite barn, bär omkring dem i salen. Gråten sitter i halsen. Inte för det är fattigt och ingen TV är inom synfält. Utan för jag gläds över att de här barnen får leva, får vaccin och en bra start. På söndag […]

Annons

TVILLINGPODDEN

Måndag. Trött som ett as. Borde man inte vara utvilad efter helg?  Samma frukost som vanligt men ljuset faller annorlunda i det här köket. Förra veckan medverkade jag i Tvillingpodden med Jessica och Angelica Lagergren. Vi pratade om Läkarmissionen och min resa med dem till Kongo och Panzisjukhuset. Om säkra förlossningar som Mors Dag present. Mer om det i morgon. Lyssna gärna om du vill.