VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Tävling – Vinn BabyBjörn Matstol + fint matset!

Nu var det dags för en tävling igen, det var ett tag sen sist så nu kör vi:)

Den här gången tävlar jag ut en BABYBJÖRN Matstol och ett matset som består av BABYBJÖRN tallrik med bestick, mjuk haklapp och barnglas allt snygga färgen grönt – ett totalt värde på 2392kr.

Jag gillar BabyBjörns matstol den är verkligen genomtänkt, barnet sitter jättebra och blir automatiskt fastspänd tack vare matbrickan som är en slags låsbygel (som är justerbar så den passar alla barn oavsett storlek på magen:) – inga selar behövs. Det är en av dom få matstolarna som passar småttingar redan från 6månader så sitter dom riktigt bra i stolen, sen att man kan ha den upp till 3års åldern gör ju inget:). Det bästa är att den är duschbar – efter några måltider så brukar stolen och omgivningen se ut som ett mindre katastrofområde – perfekt att bara ställa i duschen och tvätta av!

BABYBJÖRN Matstol med grönt matset - supervinst!

Tävlingen är enkel: svara på en fråga och kom med ett tips:)

Frågan är hur många år fyller BabyBjörn i år, hitta svaret här. Som ni vet sen förut så gillar jag att tävla med att vi ger varann tips och råd. Jag har en liten tjej som vägrar att sitta och äta vid bordet, hon har myror i brallan – kan inte sitta still. Det har hänt mer än en gång att hon får äta klart i vardagsrummet framför tvn (ja jag vet, dålig mamma men vad gör man….). Jag vill helt enkelt veta ert bästa tips att få barnen att sitta kvar vid bordet och äta klart – jag vet att det är fler än jag som skulle vilja ha ett supertips:)

Tävla genom att skriva en kommentar i det här inlägget.

Tävlingen håller på till och med söndagen 2 oktober kl 23.00 så kör hårt!

Psst ni som inte vinner BABYBJÖRN Matstol + matset kan köpa det i shoppen till och med den 20 oktober till ett riktigt bra kampanjpris – klicka här för att se mer.

Ulrika


Kommentarer


  1. julia september 24, 2011 on 11:29 f m Svara

    hej! jag känner igen mig o min dotter. att stana kvar o ätta vid bordet har altid vrit en kämpande situotion. doligmamma? kanske men demär små bara nu såfårman ha den nöje att bussa till o haroligt så ändras detnärdem bli litte äldre.

    • Marina september 27, 2011 on 3:56 e m Svara

      Hejsan.
      Babybjörn fyller 50 år i år!
      Jag har ett litet tips, se till att vara ute en stund före måltiden och aktivera barnet. Då är det lagom trött att sitta still och blir hungrig av att leka ute i friska luften.
      Kram

  2. Petra Alfredsson september 24, 2011 on 12:02 e m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Mitt tips för att få barnen att sitta kvar vid matbordet är:

    Försök att sitta tillsammans, hela familjen och gör det till en mysig rutin i vardagen. Börja tidigt. Om barnet ser att mamma och pappa samt syskon äter vid tv:n, så vill de självlart göra lika. Förklara varför man ska sitta vid matbordet och börja med maten innan något intressant tv-program börjar. I början kommer barnet förmodligen att krångla så att programmet både hinner börja och sluta, men var bestämd och avslappnad så kommer det att bli bättre.

  3. Linda K september 24, 2011 on 1:39 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Har tyvärr inget tips när det gäller att få barnen att sitta kvar vid bordet och äta då jag är höggravid nu och inte har några barn sedan innan. Men jag suger gärna åt mig av alla tips eftersom jag säkerligen förr eller senare hamnar i den situationen själv.

    Mvh
    Linda K

  4. Karolina september 24, 2011 on 2:48 e m Svara

    Babybjörn fyller hela 50 år i år!

    Jag väntar mitt första barn så mitt tips kanske inte är helt genomförbart i verkligheten, men många av mina vänner som har barn som springer runt sitter faktiskt sällan och äter själva. Om man äter samtidigt som barnet, småpratar och bekräftar en lugn stund med barnet så kanske stämningen man skapar kan hjälpa? Och givetvis utan musik och tv igång.

    Med förhoppning om en praktisk vinst till lilla bebisen
    Karolina

  5. angelixa84 september 24, 2011 on 3:19 e m Svara

    Jag har samma problem som du, men oftast brukar jag låta han sitta i tripptrapp stolen där han inte kommer ur själv och på så sätt brukar han vilja sitta kva, men det är inte alltid man lyckas, men det gäller att stå på sig.
    Baby björn fyller 50år i år.

  6. Karolina - 17 år & morsa till 6 månaders son september 24, 2011 on 4:26 e m Svara

    Hej!
    Jag hade ungefär samma sak med min son, och jag fixade det till slut. Jag satte min son i stolen vid matbordet och hade maten framför honom, samtidigt som jag hade kökslampan ovanför bordet tänt. Han tycker väldigt mycket om ljus, speciellt ifrån lamporna jag har här hemma.
    Så tänd lampan, och samtidigt som din dotter tittar upp kan du busa till det lite med att ge henne mat. Så funkade det för mig i alla fall, och ett annat tips jag har är att börja mata henne i babysittern, och sedan flytta henne till matstolen.

    BabyBjörn fyller 50 år i år.

  7. Linda september 24, 2011 on 5:42 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Ett tips är att komma på något som hon gärna vill ha men för att få det ska hon komma upp i ex antal klistermärken ska vara fina klistermärken som hon gärna vill ha. Klistermärkena får hon när hon suttit stilla och ätit sin måltid.

    Min brorson har detta knepet fasst där gäller det att göra stora A på toaletten. Han får fina klistermärken med glittriga bilar på som han sååå gärna vill ha.
    Fungerar väldigt bra.

    Lycka till!

  8. Emmie september 24, 2011 on 8:43 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Mitt bästa tips är att man äter tillsammans vid matbordet. Även fast du inte äter när hon väl äter, ta en skål med yoghurt eller något liknande. & som någon skrev här ovan gör det till en vana från första början. Vet själv hur lätt det är att man hamnar framför TV:n tillslut för att det är mycket lättare att mata där, har en 6 månaders dotter här hemma som mer eller mindre bli jätte arg så fort vi sitter i köket och äter, så ibland tar tålamodet slut och vi hamnar framför tv:n (minst lika dålig mamma jag som låter en 6 månaders ”titta” på tv), dessutom har hon fått för sig att man vid varje gång hon ska svälja behöva ha tummen i munnen, för annars går det inte svälja, men bästa tipset på det är en strumpa på handen, arg blir hon till en början men det leder bort tankarna från tummen. 🙂 Man måste vara lite påhittig!

  9. madde september 25, 2011 on 1:52 e m Svara

    hej
    mitt bästa tips är att sitta vid köksbordet hela familjen och ha tvn avstäng så den inte stör i bakgrunden
    babybjörn fyller 50 år i år

  10. Tanya september 25, 2011 on 8:01 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Vi försöker just nu, vår tjej är 6månader i morgon; med att redan innan man ska äta sätts oss en liten stund vid bordet för att leka lite och lyssna på musik. Samma skiva varje gång. När det väl är dags för mat plockar vi undan ev leksaker ställer fram dricka och matskål framför så man kan ta och känna lite på det och sedan kör vi:)

  11. Anna-Maria september 25, 2011 on 9:12 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Oj bästa tips…
    Självklart ska barnet ha en fin o skön stol (Baby Björns!) att sitta på vid ett fint dukat bord.
    Låt barnet vara med och duka, kanske med ett nytt fint glas (tallrik, bestick, underlägg…) som barnet själv har fått vara med o välja/köpa.
    Låt barnet rita/skriva placeringskort till alla som deltar vid måltiden.
    Tänd ljus.
    Låt barnet vara med o välja/laga maten…
    Erbjud en liten efterrätt (ex enkel fruktsallad) efter huvudmålet…
    Ha en mysig stund tillsammans!

  12. Lisa Norberg september 25, 2011 on 10:05 e m Svara

    Hej Mitt tips är att barnet får vara med och göra maten med dig så hon känner sig stolt och duktig så när ni ska äta maten kan ni på minna henne om att denna goda maten har hon gjort och prata om hur hon gjorde den m.m , nu vet jag inte riktigt hur gammal hon är men det kanske fungerar!
    Babybjörn fyller 50 år!

  13. Mattias september 25, 2011 on 11:18 e m Svara

    Har nog inte heller någon chans att vinna men läser gärna alla andras tips då vår tid med trotsig bäbis också lär komma.
    Än så länge går det bra, vår lilla tjej är sju månader nu men eftersom hon föddes redan i vecka 25 är hennes utveckling som en 3månaders bäbis och vi har precis börjat med små smakportioner. Nu sitter hon lugnt i mammas eller pappas knä och njuter med stora fundersamma ögon av att äta potatis/majs puré. Det är så underbart att se henne, att från sin start i livet på 800gr nu nästan väga sju kilo och glatt glufsa i sig ”riktig” mat, det är WOW!
    Men man kan nog inte ha barnen i knät hur länge som helst, så mattips känns nog snart aktuellt.

    Förresten, Baby Björn fyller 50!

  14. Lena Eriksson september 26, 2011 on 4:06 f m Svara

    Svar: 50 år

    Mitt tips är att du sätter på musik som hon tycker om, t ex Vivaldis Vinter, Mozart – Piano Concerto No. 21 – Andante http://www.youtube.com/watch?v=df-eLzao63I, Beethoven – Fur Elise eller någon annan klassisk musik (barn gillar oftast klassisk musik av någon anledning).
    Hoppas att något av alla tips funger, annars är det bara tålamod som gäller.
    Lycka till.

  15. Sofie september 26, 2011 on 8:46 f m Svara

    Babybjörn fyller 50år!

    Min lilla är inte så gammal än, så de problemet har inte uppstått, men min tanke är att samla hela familjen, sitta tillsammans och prata och uppmuntra en mysig stund runt bordet. Kanske ett roligt tablett/tallriksunderlägg att titta på mellan tuggorna? Ha ett par olika att välja och variera mellan. När barnet blir lite äldre kan de få välja vilket han/hon vil ha denna måltid.

    lycka till=)

  16. Sophie 29 år & nybliven 7-barnsmamma september 26, 2011 on 9:17 f m Svara

    Babybjörn fyller hela 50 år, hurra hurra hurra! 🙂
    Mitt tips är att hela familjen gör middagen till en mysig stund tillsammans. Barnet kanske vill hjälpa till lite med maten, sedan sitter alla tillsammans vid måltiden utan att stressa. Låt barnet plocka med maten själv, känna och smaka på maten i lugn och ro. Lycka till!

  17. Maria Andersson september 26, 2011 on 9:20 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt tips är ge barnet saker den kan plocka med (olika sorters grönsaker).
    och framför allt låt barnet äta själv vem bryr sej om ifall man blir kladdig .
    Man får se matstunden som en lärande situation det är en del av motorik träningen.
    Jag jobbar på förskola och jag har inte sett ett enda barn som inte tycker om att äta själv.
    Och sitta kvar ja kan vara jobbigt men man får inte ge sig utan kanske barnet kan få lite frukt till efterrätt…..Mvh Maria

  18. Micke september 26, 2011 on 9:26 f m Svara

    50 År

    Mitt tips är.
    Tänk ljus och lite musik i bakgrunden. Sitt ner hela familjen och prata med varandra. Lägg upp mat roligt på tallrike

  19. Susanne Fängström september 26, 2011 on 9:51 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Ända sedan vår (snart) 3-åring började äta mat så har vi suttit vid köksbordet tillsammans (visst, enstaka tillfällen vid tv:n, men väldigt sällan) och det är inte förrän de sista månaderna som han velat springa iväg från bordet och leka istället.
    Knepet som har fungerat på honom är att äta ett visst antal tuggor, eftersom han tycker det är roligt att räkna =) Vi lägger helt enkelt upp så många fingrar som han ska äta tuggor på bordet och tar bort ett finger för varje tugga. Funkar nästan jämt =) Sen kan han ha glömt att han ville iväg och äter upp resten också, eller så får han gå. Huvudsaken för oss är inte att han äter upp all mat utan att han sitter med oss och äter (om än lite) i lugn och ro.

    /Susanne (snart tvåbarnsmor =))

  20. Marie september 26, 2011 on 11:34 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50!

    Vi har inga barn sedan tidigare utan väntar första i april/maj nästa år. Men jag vet hur mina förlädrar gjorde med mig när jag var liten och det funkade tydligen ganska bra.

    Jag var en mycket bestämd ung dam så tricket med mig var att vara ännu mer bestämd att NU var det mat och den skulle ätas vid bordet och den skulle ätas UPP! Självklart underlättade dom för sig själva genom att laga mat dom visste att jag tyckte om och jag fick nästan alltid någon form av efterrätt (typ frukt mm). Dom brukade prata om den här efterrätten långt innan det var dags att äta och framställde det som att tex det där äpplet jag skulle få var minnsan helt fantastiskt god och det var ju bara snälla barn som åt ordentligt som fick efterrätt. Och det höll dom stenhårt på. Åt jag inte upp blev det ingen efterrätt oavsett hur mycket jag skrek. Och självklart var det samma sak om jag sprang runt. Då tog dom bort maten och jag fick gå hungrig. Men dom gjorde också väldigt klart för mig att om man går ifrån bordet då har man ätit klart och var mätt!
    Jag fick för övrigt alltid förklara mina handlingar om jag gjorde nåt som dom tyckte var fel och hade jag en vettig förklaring så accepterades det ofta även om mina föräldrar kanske inte alltid hade samma åsikt. Men det kom ju lite senare.

    Vet inte om samma taktik hjälper på ditt barn men jag tror på handling/konsekvens. Iaf tills jag har egna barn:)

    MVH
    Marie

  21. AnnMarie Heidenreich september 26, 2011 on 1:32 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Mitt absolut bästa tips är att berätta en saga medans man äter, alla har en varsin dag då man ska berätta en historia. Den ska gärna vara egen påhittad så man slipper kladda ner en bok! Funkar nog mest på lite äldre barn. Men för de små kan man skära lite frukt i bitar och ge som de kan plocka med själva. Alltid uppskattat härhemma!

  22. Johanna Engström september 26, 2011 on 2:02 e m Svara

    Hej, vilken rolig och bra tävling med riktigt fina priser;)

    BabyBjörn fyller 50år i år.

    Ett tips kan faktiskt vara, att eftersom hon har myror i brallan som du säger kanske att hon behöver få pyssla med något medans hon äter. Men bara om hon äter upp dvs. (Det märker ni efter bara någon gång om hon bara utnyttjar det eller om det funkar) Kanske kan hon få rita medans hon äter, eller varför inte lyssna på någon saga. (som läses eller som spelas upp under tiden)
    Testa och Lycka till!

    Mvh: Johanna Engström

  23. Johanna Engström september 26, 2011 on 2:04 e m Svara

    OBS!
    FEL E-POST i den föregående kommentaren!!!!!!

  24. Alexandra.F september 26, 2011 on 2:31 e m Svara

    Hej!

    Jag mutar/lockar min dotter att sitta kvar och äta upp sin mat med att lägga hennes favoritleksak en bit bort, men rakt framför henne på bordet. För varje tugga hon eller jag tar så hamnar leksaken ett steg närmare henne. När vi har ätit upp sista skeden/gaffeln får hon leksaken och så går vi ifrån bordet… Om det är ett korrekt sätt enligt ”boken” eller inte vet jag inte men jösses vad det fungerar bra för oss!

    Svaret på frågan är 50år!

  25. Aniika september 26, 2011 on 3:14 e m Svara

    Hej, vilken fin tävling! BabyBjörn fyller 50 år.

    Jag har två små med mycket spring i benen. Försöker göra matstunden till en positiv upplevelse, genom att låta båda barnen vara med medan jag lagar mat. Jag har ställt deras leksaks-spis i vårt kök, så att barnen kan stå och fixa, samtidigt som jag lagar mat. De får några små plastskålar, och tex en handfull okokad pasta som de kan stå ”laga”. När det sedan är dags att äta har de ofta ”lekt av” lusten att stöka alltför mycket med den maten vi äter. Det är såklart också viktigt att alla i familjen sitter ner och äter tillsammans, och att stänga av radio, tv och musik så det inte finns en massa omkring som stör barnen.

    Detta har funkat för oss, till viss del. Självklart är det ”krig” vid matbordet då och då, men det är nog svårt att komma ifrån helt. /Aniika

  26. Johanna september 26, 2011 on 3:27 e m Svara

    I år önskar vi BabyBjörn 50 år!

    Känner igen min familjs situation i din, samma dilemma men annan situation. Vad ska man göra, utan att klassas som dålig förälder för att man ger med sig? Vår son får sitta med när vi äter, för det mesta men han vill inte äta själv och sitter bara och kladdar med maten. Han är nu 17 månader och har fått för sig att man inte ska äta lagad mat. Får han en macka eller frukt kan han sitta där utan protester men när vi försöker få i honom middag blir han helt hysterisk och vi kan inte göra något annat än att sätta ner honom på golvet (han lugnar sig dock inte direkt utan det kan ta ett bra tag)
    Det känns svårt att ge honom konsevenser för att han inte äter och beter sig illa, hade han varit äldre hade jag nog kört på att ”om du inte äter får du inget förrän” men det går ju inte nu (anser jag) visst han förstår mycket men jag tror inte att han kan koppla ihop detta redan. Någon som har tips??? För övrigt började detta när han började på dagis!!

    V’änliga hälsningar // Johanna

  27. Susanna september 26, 2011 on 3:46 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är att låta barnet lyssna på sin favoritsaga (eller skiva med låtar) när han/hon äter. Är ett alternativ till middag framför TV:n och då kan man sitta kvar vid köksbordet:)

  28. malin björling september 26, 2011 on 8:44 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 bast och firas med pompa och ståt.
    Mitt tips är (för min 7-månaders flicka) 1. torra frukostflingor att pilla med och tugga på medan maten värms.
    2. Att en av katterna sitter under barnstolen och väntar på att hon ska spilla lite mat, hon garvar som fasen.
    3. Att pappa gör roliga miner och konstiga ljud medan jag skyfflar in maten, mammas miner funkar oxå men inte lika bra.

  29. Tea september 27, 2011 on 6:33 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt tips är att låta barnen hjälpa till med att duka och göra fint vid bordet. Det blir roligare att äta om man gjort fint med servetter och tända ljus. Ljusen får man bara blåsa ut när maten är slut. Och blåsa ut ljus är kul 🙂

  30. jeanette september 27, 2011 on 6:59 f m Svara

    hej..

    Jag brukar låta min son får vara med och duka, även kanske hjälpa oss att bre våra hårda smörgåsar. Om han börjar bli otåliga och kladdar med mate, brukar det få bli ett flygplan som kommer med hans mat som ska parkera i hans mun. För att han ska äta..
    Härom dagen vill han ha sin nalle i knät, då tog ja fram babystolen så fick nalle sitta med vid matbordet…

    Babybjörn fyller 50 år.

  31. Anna Krentzel september 27, 2011 on 8:37 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt tips är att äta samma tid varje dag, och att man äter tillsammans hela familjen! Min son är likadan fast han bara är 1½ år. Men jag har börjat ge han mat på dom riktiga porslinstallrikarna och det uppskattas + att han får dricka ur glas! Nu sitter han still och äter, men sen är det väldigt viktigt att barnen faktiskt får ”kladda” lite med maten. Man kan även låta barnen lägga upp maten själv för att på så sätt bli mera delaktiga.

  32. camilla dahlberg september 27, 2011 on 9:29 f m Svara

    hej

    babybjörn fyller 50 år.

    Jag som har fyra st barn som gärna leker klätterapa vid frukost och middags bordet bruka köra med att dom får hjälpa till att duka fram. även min 1,5 åring älskar det och dom får känna sig delaktiga och stora. sen har min dotter en ramsa från sin dagmamma som vi sitter och lyssnar på innan mat och den går såhär ” händerna på ryggen, händerna i knät, alla är tysta, varsigod och ät”

  33. kela september 27, 2011 on 9:33 f m Svara

    baby björn fyller 50 år i år 🙂
    Min dotter är lika dan, och jag brottas med samma ”dåliga” samvete när jag ger henne frukosten framför tv:n bara för att hon ska få i sig något. Men på ett sätt tycker jag ändå att det är ok, börja måltiden vid bordet, avsluta vid tv:n. Bara hon är glad så. Ett annat sätt vi brukar använda är att hon har några speciella matleksaker som hon kan få ha vid bordet. Men det är egentligen inte heller nått jag gillar att göra, men det funkar.

  34. Camilla Lagergren september 27, 2011 on 9:40 f m Svara

    Baby björn fyller 50 år i år!

    Har en son på 6 år där det lite nu och då krånglat med maten, då han är en kräsen pojk. =)
    Har provat med en klistermärkesbok där han fått ett nytt fint klistermärke varje gång han ätit upp maten eller vågat prova något han inte egentligen tycker om. Det fungerade väldigt bra en period.
    Annars har man fått köra med samma som på dagis att man sitter kvar vid bordet tills alla ätit upp även om man inte alltid fått honom att äta upp. Det har också fungerat en del men ibland går det bara inte att få honom att sitta kvar. Vill man göra allt samtidigt så är det ibland svårt att sitta stilla vid bordet. =) Sådana dagar är det bara att släppa med vetskapen att imorgon kommer det förhoppningsvis att fungera bättre. Sen tror jag att barn ändå får i sig det de behöver även om de bara sitter 5 minuter.
    Låta barnen vara med att duka innan middagen brukar också fungera.

  35. Jana september 27, 2011 on 9:48 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år.
    Det finns flera tips. För att min son ska sitta och äta upp måste man göra det till en rutin, vi pratar med varandra. Det jag har märkt är att han inte får vara vrålhungrig för att då blir det problem. Sedan ska man alltid lova en efterrätt. Det barnet gillar bäst. Min son gillar fruktsallad.

  36. Rebecka september 27, 2011 on 9:52 f m Svara

    Hej,
    Baby Björn fyller 50 år.
    Jag erkänner faktiskt att lillans portabla DVD-spelare med USB-minne fyllt av Mamma Mu, Peppa Pig etc. är det aldra enklaste sättet att få henne sitta kvar och äta mer, men det är väl inte inte det bästa kanske… 😉

  37. Pernilla september 27, 2011 on 9:54 f m Svara

    Baby björn fyller 50år..

    Kommer nog inte heller vinna för jag har aldrig haft problemet att barnen inte vill sitta kvar, utom nu när den äldste är 9år gammal o vill ut o leka. Men han går de ju diskutera med. Lillkillen sitter fortfarande i barnstol men sitter snällt tills vi lyfter ner honom o skullle han vara yttråkad är det bara ge honom en lång brödpinne(typ grissini) så blir han nöjd. Lycka till och grattis till den som vinner

  38. Terese Sjöström september 27, 2011 on 9:58 f m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Jag har en son som också har myror i brallan och inte har tid att sitta och äta som han ska.
    Vi brukar ofta göra matstunden lite roligare genom att leka att gaffeln med mat är olika fordon som ska köra in i tunneln (läs munnen). Han blir ofta lugnare om vi även driver en pratstund om vad han gjort idag eller vad vi ska göra efter maten.
    Jag brukar även lägga fram en frukt som han har att se framemot att äta efter maten. Han är ju en frukt älskare!!

    Lycka till därute!!!

  39. Cecilia september 27, 2011 on 10:00 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år

    Mitt tips är som många andras gemensam middag och att varje gång hon reser sig eller hoppar ur stolen så får hon frågan om hon ätit klart. Svaret i mitt fall kommer med hur hon uttrycker sig med kroppen då ja och nej inte är helt hundra vad hon menar. Vill hon fortsatt hoppa ner så är det ok, men då tvättar vi händer och mun och är på golvet. Jag och min man fortsätter att sitta kvar vid bordet. Hon kommer om hon är fortsatt hungrig tillbaka efter kort stund och vill ha mer mat. Då är det ok men man måste då sitter på stolen när vi äter. Vill hon hoppa ner igen så är det samma visa med tvättning och lek på golvet. Är man tålmodig så ger det resultat, min dotter ber nu sällan om att få hoppa ner under maten då hon är fortsatt hungrig och när hon är mätt så är det för mig helt ok att hon leker på golvet.
    Det har även lätt till att hon äter bättre nu när vi inte tvingar henne eller försöker locka.

  40. Marie K september 27, 2011 on 10:02 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Det finns bords underlägg med plats för 4 foton. Sätt in foton på mormor, Pippi, hunden eller vad det nu kan vara, någon att peka på och prata om under matstunden. När man sen har tröttnat byter man lätt ut bilderna till några andra fina!

    Lycka till!

  41. Carin september 27, 2011 on 10:06 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är faktiskt att inte tjata om att barnen måste sitta vid bordet. Vill de inte så är det ”tack för maten och varsegod att gå från bordet”. Efter några dagar med den metoden är det inte lika kul för dem att ”bråka” med föräldrarna och de sitter kvar längre! Lycka till!

    Carin

  42. Hanna september 27, 2011 on 10:08 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Vår tanke är att att maten skall ätas med hela familjen (som är hemma) tillsammans i lugn och ro utan tv och musik. Tyvärr har det blivit lite mer spring sedan man fick 2 barn och man ska hinna få allt på bordet i veckorna innan barnen blir för trötta, vilket gör det lite svårare för dem att förstå att de måste sitta stilla. Vi har försökt vara stränga och att barnen måste sitta stilla vid bordet väljer de att gå ifrån bordet så är middagen över och då är man inte välkommen tillbaka, vilket gäller både 3,5 åringen som 1 åringen. Visst kladdar barnen men gör dom det avsiktligt kastar på golvet, häller ut drickan m.m. då erbjuds man att avsluta middagen eller skärpa sig. Självklart är våra middagar kaosiga speciellt när barnen är trötta efter förskolan men att nöta in hur vår rutin ser ut gör att det går bättre för var dag som går. Min filosofi att låter man dom göra ett undantag en dag får man sedan kämpa flera dagar att få in dem i den önskvärda rutinen igen. Däremot vill jag poängtera att det är min filosofi men det är inte alla dagar man tyvärr har det tålamodet att följa den men vi försöker.

  43. Paula september 27, 2011 on 10:08 f m Svara

    Hej!
    Baby Björn fyller 50 år 🙂

    Vi har gjort så med våra pojkar att man har fått läsa en saga eller låta dom måla en teckning eller liknande, dom dagarna man inte orkade det så var det bra med en stol med ‘bälte’ då satt dom kvar!
    Men lätt är det inte 😉

  44. Jennie september 27, 2011 on 10:09 f m Svara

    Hej BabyBjörn fyller 50 år!

    Ett tips är att helt enkelt strunta i det ett tag. Sitter hon fem sekunder så låt det vara så. Tids nog så lär de sig. Och vill man hinna äta själv och behålla något så när sinnesfrid så … låt dem komma och gå lite. Det går över som sagt.
    Och tycker man detta var det sämsta tipset hittills och verkligen VILL att barnet ska sitta kvar ändå så gör något kul med maten. Typ trä ett halsband av ärtorna eller gör tallriksgubbar.
    Det ska vara lekfullt så blir det roligt. Sen kommer resten när de är mogna.

    Hej från mig!

  45. Cecilia september 27, 2011 on 10:11 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Mitt bästa tips är att lägga upp maten färdigdelad på små fat (gärna plast) så att barnet kan ta för sig själv. Eftersom maten redan är delad är det bara att börja äta! Vill man sen ha mer av något är det bara att ta. Fungerar även för riktigt små barn, speciellt om det serveras lite tålamod till föräldrarna samtidigt :-). Det är roligt att välja själv! Och mellan uppläggningarna brukar det faktiskt bli en hel del ätet.

  46. Liza september 27, 2011 on 10:14 f m Svara

    Vi brukar göra en berättande saga av det vi gjort under dagen. Man kan krydda berättelsen med finurliga namn på personerna, t.ex. Maja blir Maja Potatisplättsslukerskan och Johan blir Johan den förskräcklige med den tappade tanden. Det brukar få treåringen att sitta kvar och förväntansfullt lyssna på fortsättningen. Och i vår familj kör vi också med schyssta underlägg med bokstäver, sjöfåglar och fisksorter. När sagoberättandet inte funkar brukar vi köra en liten lek där treåringen får ta en bit mat för flugsnapparen eller bokstaven R. När han pekat på objektet får han äta. Hipps vipps så är maten uppäten och allt är tipp topp rosenknopp! (….men inte alltid förstås….)

    Babybjörn är en stolt 50-åring i år.

  47. Teresia Jönsson september 27, 2011 on 10:14 f m Svara

    Hejsan!

    Baby Björn fyller år!

    Det som fungerar på min son när han inte vill sitta still och äta är att han får en liten skål med lite hundmat i så att han kan mata hunden medan han själv äter sin egen mat. För då tänker han inte på att han äter sin egen mat samt vovven blir super glad!

  48. Sofie september 27, 2011 on 10:16 f m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50år!!!

    Jag har två ”jo-jo barn” som vill göra allt annat än att sitta still vid matbordet och äta. 3-åringen far upp och ner och fram och tillbaka stolen och 1-åringen ska naturligtvis göra som storasyster.

    Mitt råd är i teorin enkelt: LEK….och det går faktiskt att göra det rent praktiskt också. Maten blir till olika djur och figurer som lever sitt eget liv vid middagen. Mat på skeden kan bli till en ”råttfälla” och rätt som det är när mamma och pappa tittar bort så har råttan varit där och ätit upp maten. -Oj vilka stora råttor vi har i vårt hus! Det blir kladdigt och mer omständigt men på samma gång så är det ju vid matbordet som allt det roliga händer och då brukar barnen oftast vilja vara med tillslut.
    Ett litet tips är ju att försöka eliminera alla andra störningsmomen så som tv:n och annat som lockar under måltiden. Gör stunden till bara er och centrera allt kring måltiden. Barn brukar snabbt lista ut vart det roliga händer.
    LEK för livet!
    Kram

  49. Teresia Jönsson september 27, 2011 on 10:16 f m Svara

    Hejsan!

    Baby Björn fyller 50år i år!

    Det som fungerar på min son när han inte vill sitta still och äta är att han får en liten skål med lite hundmat i så att han kan mata hunden medan han själv äter sin egen mat. För då tänker han inte på att han äter sin egen mat samt vovven blir super glad!

  50. Sofie september 27, 2011 on 10:18 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Är sjv fortfrande bara gravid men har tre småsyskon (den första kom när jag var 12.) som jag har kämpat med detta med och de jag tycker verkar funka bäst är att som så många andra säger. Ingen tv på. Alla sitter vid bordet (inte springa runt och greja med annat samtidgt) viktigt vid alla måltider även mellanmål annars lätt att ta en macka och springa runt men de kommer de ihåg.
    Hade varit kul med detta settet till den kommande bebisen då vi inte har sådana saker ännu,. och ja precis förlorat jobbet.

  51. Veronica september 27, 2011 on 10:21 f m Svara

    Hej!
    Mitt tips är att låta barnen hålla i något när de äter tex egen sked eller någon favorit leksak.
    Jag kan även läsa en bok under tiden vi sitter och äter. (eller en bok med ljud är toppen)

    Hipp hipp hurra för Baby Björn fyller 50 år i år

  52. Nadja september 27, 2011 on 10:24 f m Svara

    Baby Björn fyller 50.

    Har samma problem hemma, men Saga brukar få ha en leksak med vid matbordet. Just nu är det en speldosa, börjar tröttna nått fruktansvärt på låtarna den spelar. Men det funkar. För när varje låt är slut trycker hon så en ny sätts i gång och under tiden äter hon.

  53. Jeanette Magnusson september 27, 2011 on 10:24 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50år – grattis! 🙂

    Mitt bästa tips är att släppa idén om att små barn ska klara saker som de inte kan! 😉 Att sitta vid bordet en lååång stund är ju helt omöjligt när det kliar i en av utvecklingsiver och leklust. Jag brukar försöka känna av barnens dagsform, och sen anpassa matsituationerna därefter. Ibland är det bäst att laga maten tillsammans, prata om alla ingredienser, smaka och sen mysa tillsammans vid matbordet. Men lika ofta är det för mycket spring i benen, och då får man ta det därifrån. Ofta äter vår minsting före oss andra, bara för att han inte kan låta bli att nyfiken på bordet som håller på att dukas. Då får han grönsaker, brödbitar, pasta eller vad som finns. Och sen när maten är klar är han mätt, och kan leka medans vi andra äter middag tillsammans½

  54. Jeanette Magnusson september 27, 2011 on 10:25 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50år – grattis! 🙂

    Mitt bästa tips är att släppa idén om att små barn ska klara saker som de inte kan! 😉

    Att sitta vid bordet en lååång stund är ju helt omöjligt när det kliar i en av utvecklingsiver och leklust. Jag brukar försöka känna av barnens dagsform, och sen anpassa matsituationerna därefter. Ibland är det bäst att laga maten tillsammans, prata om alla ingredienser, smaka och sen mysa tillsammans vid matbordet. Men lika ofta är det för mycket spring i benen, och då får man ta det därifrån. Ofta äter vår minsting före oss andra, bara för att han inte kan låta bli att nyfiken på bordet som håller på att dukas. Då får han grönsaker, brödbitar, pasta eller vad som finns. Och sen när maten är klar är han mätt, och kan leka medan vi andra äter middag tillsammans, och han kommer ofta och avslutar måltiden tillsammans med oss! 🙂

  55. Johanna september 27, 2011 on 10:26 f m Svara

    Hej,

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt tips för lugnare matro och stillasittande barn är att själv sitta still och äta och prata med barnen under middagen och låta telefonerna vara. Ringer det under middagen får det ringa. Sen brukar vi ibland skoja till med att berätta en saga och för att saga ska fortsätta måste man stoppa in mat i munnen (som en jukebox ungefär). Jag berättar några meningar på sagan (som jag oftast hittar på) och sen måste en ny tugga in i munnen och då berättar jag några meningar till. Det brukar alltid funka 🙂

  56. Maria september 27, 2011 on 10:27 f m Svara

    Hejsan!

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Bästa tipset är att göra middagsstunderna till dagens mysigaste stund.

    Dämpa ner ljuset

    Stäng av TVn och ev fläkten i köket så inga jobbiga ljud stör

    Kanske lite låg klassisk musik i bakgrunden

    Tänd ljus

    Duka fint. Fina glas på fot brukar uppskattas av barnen. Behöver ju inte vara några dyra sådana. Finns billiga i både glas o plast. Fina servetter till ser ju också fint ut =)

    Brukar göra lite olika typer av plockgrönsaker till. Typ morotsstavar, gurkstavar mm
    Dessa får ätas med händerna =)

    Servera vatten med lite karamellfärg i. Ser skojigt ut o sånt gillar barnen. Bra mycket bättre än saft =)

    Se till att allt finns vid bordet när ni sätter er. För om du som förälder ränner fram o tillbaka mellan bordet o köket och hämtar diverse saker , så kan du räkna med att barnen absolut inte sitter still. Dom gör ju som du gör 😉

    Se till att toalettbesök avklaras före middag, annars slår det aldrig fel att någon såklart blir kissnödig just under middagen. Glöm inte att tvätta tassarna före middagen =)

    Det är en lite av det vi försöker hålla på för att göra det riktigt mysigt vid middagsbordet. Ibland falerar det såklart, men i vilken barnfamilj gör det inte det 😉

  57. Anna Strandell september 27, 2011 on 10:28 f m Svara

    Min son har också myror i brallan. Han äter fint ett par tuggor sen ska han iväg på nya äventyr. Jag har gjort så att han får mata mig och dockan och så matar jag honom. Han gillar att laga mat och får ofta hjälpa till. Det riktigt lyser i ögonen när han serhur jag och dockan blir mätt i magen och han blir det också. Vi leker med maten! 🙂

    Prova!

  58. Anna Strandell september 27, 2011 on 10:29 f m Svara

    Hahaha glömde ju skriva Baby Björn fyller 50 år!

  59. Eva september 27, 2011 on 10:32 f m Svara

    50 Grattisår fyller Baby Björn!

    Det är verkligen svårt att få barn att sitta still vid matbordet och att ge ett bra tips kan vara svårt då barnet inte alls tycker den idén är lika rolig nästa dag.

    För oss varierar det stort vad vi gör. Sjunga ramsor är omtyckt just nu och att fråga vart en sak i köket är som hon sedan får peka på från stolen kan få hennes ögon att lysa av stolthet då hon lyckats pricka rätt.
    Duka bordet är något som blivit populärt och hjälper den hungriga magen att vänta lite lite till innan maten står på bordet, jag får även en stark känsla av ett lugn och glädje av att hon varit delaktig i allt som står på bordet.

    Är barnet äldre och förstår belöning kring t.ex. att få ”stjärnor” vid gott uppförande och att verkligen försöka göra något bra osv. och efter viss många så gör man något kul tillsammans eller får något efterlängtat.

    Tvn får aldrig stå på under stunden då vi äter då jag märkt att huvudet gärna drar sig ditåt och gärna vill ner och se vad som händer på tvn.
    Radion får heller inte vara på men det kanske är mest för mamman efter en dag i bullrig och stressig förråds och truck miljö. 😉

    Då jag sitter här och tänker så ger jag inte min dotter något att äta en viss stund före maten, än hur litet det är, det ger bråkigare stund vid matbordet och det är klart det blir svårare att äta då man inte är lika hungrig längre men förväntas äta jätte bra ändå.

    Hoppas på fina höstdagar och ett lycka till! 😀

  60. Nicole september 27, 2011 on 10:35 f m Svara

    Hej hej!
    Svaret på frågan är att BabyBjörn fyller 50 år i år. De grundades 1961.

    Tips och råd:
    Vi har alltid gjort så att alla i familjen får lov att sitta kvar trots hur lång tid en familjemedlem tar vid matbordet. Lite långtråkigt men då kan man ju passa på att fråga alla hur deras dag har varit, hur alla mår etc. På så vis sätter man ju lite press men samtidigt gör det familjärt.
    Alla ska ju få äta i sin takt 🙂
    Ett annat tips kan ju vara hjälpa till alt. låta barnet göra själv och träna att vara självständig och självgående 😉

  61. maria september 27, 2011 on 10:36 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år iår.

    Oj tips på hur man kan få dem små att sitta kvar vid bordet.

    Göra barnen delaktiga beroende på åldern deras då självklart. Men kanske göra lite plockmat som de kan äta med händerna , roliga bestick etc. Sist men inte minst ha det lugnt och skönt vid matbordet att när man äter så är det lugn och ro ingen tv det funkar för oss. Sen tycker ja det är viktigt att man äter samtidigt men ibland funkar det inte då det bara pratas. Lycka till.

    Hoppas på att vi har turen på vår sida då det är dags att uppdatera stolen för vår minsta.

  62. Sara Klinth september 27, 2011 on 10:36 f m Svara

    BB fyller 50 år.

    När barnen är lite större och har bråttom från bordet, eller helt enkelt bara inte vill äta mer så har vi lurat dem att äta lite mer genom att säga tex ”Näää nu FÅR du inte äta mer! Du får verkligen INTE smaka på tomaten! Nej sluta genast att äta!!” med ”arg” röst ;-).
    Detta går de på varje gång och tycker är jättekul! Går att variera i oändlighet både med att äta upp, smaka på nytt, sitta still osv osv.
    Lite kul måste man ju få ha även vid matbordet!

  63. Camilla september 27, 2011 on 10:40 f m Svara

    Baby Björn fyller femtio fantastiska år :D.

    Mitt tips är att låta henne ha någon superrolig leksak vid bordet när det är ätdags, och bara där! Kanske att ni väljer ut en tillsammans, du förklarar på ett bra sätt för henne att hon ska få ha en leksak som håller henne sällskap vid maten och så går ni och kanske köper en ny eller så har hon en docka eller annat hon gärna vill ha med! Om hon gillar böcker/tidningar så kan hon ju få en sådan att bläddra i, det funkar super för min brorsdotter som tycker att allt är roligare än att äta :). Något annat som kan vara en hit är att bjuda på plockmat som är lätt för henne att själv finna rolig. Jag brukar bjuda min 9månaders kille på tapas. En avokado, röd paprika, majs, kokt ris blandat med gräddfil, lite köttfärs, kokta champinjoner osv- bara fantasin sätter stopp! Allt i lagom små bitar och var för sig så det blir rena härligas smaker med bra variation. Gott , färglatt och KUL att äta 🙂

  64. Sofie september 27, 2011 on 10:40 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år iår!

    Mitt bästa tips är att varje dag vid måltiden berätta en saga eller göra en lån om vad som hänt under dagen elelr vad man ska göra efter maten är uppäten. Det brukar gå fort att få i maten då.

  65. Sofie september 27, 2011 on 10:41 f m Svara

    *lån = sång

  66. Isabelle september 27, 2011 on 10:41 f m Svara

    BabyBjörnen fyller 50 år.

    Jag tror på att barnet ska få känna sig självstängt! Att få känna ”att jag kan själv”. Det är trevligt när hela familjen sitter runt bordet även för barnet.

    Att få hjälpa till med maten är även ett bra sätt att få barnet att vilja äta vid ordentligt vid matbordet.

  67. Mimmi september 27, 2011 on 10:42 f m Svara

    Hej Ulrika,
    Svaret på frågan är att Baby Björn fyller 50 år! Hipp, hipp, hurra till ett bra märke!

    Mitt bästa tips kom jag på för ca 3 veckor sen och jag har använt mig av det ett antal gånger därefter, med framgång. För att få min dotter som är 1,5 år att stanna kvar och äta ordnar jag helt enkelt middagsbjudning med några av hennes större favoritgossisar. Vi har Nalle Puh och ibland Kalle Anka (storlek större) på övriga stolar runt bordet. De får hakklappar precis som M. De får egna tallrikar och skedar och jag som mamma har fullt upp med att mata M, ”luft-mata” Nalle och Kalle och torka alla runt munnen och underhålla M och ”hennes vänner”. M skrattar så hon kiknar och tycker det är hysteriskt roligt när de alla 3 ska äta och mamma stressar runt med matningen. Detta är mitt tips. Man kan ju även låta barnet själv välja ut gossedjur att bjuda in till måltiden. M har ibland plockat med sin apa och Kajsa Anka som fått sitta ner med hakklapp också.

  68. Malin september 27, 2011 on 10:43 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Mitt bästa tips för att få barnen att sitta kvar vid matbordet är att använda en rolig äggklocka. Själv har jag en äggklocka som ser ut som en nyckelpiga, som jag köpte på en loppis i somras. Den drar jag upp till 20 min och när den ringer får man gå från bordet (om man vill). Äggklockan gör att barnen slutar stressa vid matbordet samtidigt som det hjälper dem att få en tidsuppfattning om hur länge de förväntas sitta kvar vid bordet. Efter bara några dagar började barnen själva att påminna om ”Nyckelpigan” och alla sitter gärna kvar länge vid bordet och äter och samtalar nu.

    Hoppas att tipset funkar på din lilla tjej också! 🙂

  69. Ellinor september 27, 2011 on 10:43 f m Svara

    Hej!

    Vlken fin tävling!
    Stolen är ju topp – en sådan skulle jag vilja ha!

    Baybybjön fyller respektabla femtio år!

    Mina tre tips, som redan delvis är nämnda
    * Försök att stressa ner själva, var lugn och koncentrera er på det som ni är där för att göra, äta. Inte kolla FB, inte ringa någon stans, inte sortera papper.

    *samla hela familjen och sitt tillsammans, det ska liksom vara så ”man gör” och såklart, ha tålamod.

    *Det funkar för mig att låta barnet äta själv så mycket som möjligt (japp, det blir kladdigt men med en sådan här fiffig och enkelt tvättbar stol så funkar det ju ändå – skaffa en hund också, haha!)

    *Om man vill kompromissa mellan bordet och tv så ställ dator/i-phone/annat flyttbart media på bordet med programmet som lockar på!

    Tack för mig!

  70. Anna september 27, 2011 on 10:44 f m Svara

    Babybjörn fyler 50 år.

    Mitt tips är att alla äter samtidigt och har det som rutin. Funkar bra för det mesta iaf=) nnars är en leksak att föredra..

  71. mia september 27, 2011 on 10:47 f m Svara

    50 år fyller babybjörn 🙂 HIPP HIPP HURRA HURRA HURRA HURRA! 🙂 klart att en grymt bra produkt håller sej kvar ute på marknaden, hoppas på 50 till 😉

    vi är ganska så ”hårda” på regler och rutiner, pga av att våran tjej bor hos sin biologiska mamma varannan vecka utan regler! Så för att lillebro 8mån ska kunna se å lära så är de viktigt med lugn och ro runt bordet. Alla äter samma måltid (till viss del) och att de blir en trevlig och mysig stund. Både före under å efter måltiden.
    🙂

  72. Philippa - Mamma till Therese och Ellinor september 27, 2011 on 10:47 f m Svara

    Babybjörn fyller 50

    Rutiner, mutor och ett glatt humör är det bästa i mitt tycke. Sitter man kvar tills alla ätit klart så får man en glass. Middagen ska vara en rutin där hela familjen samlas och pratar om dagen, se till att barnet/barnen får vara delaktiga i samtalet så blir det mycket roligare. Sedan var jag själv en sådan som ”lekte” med maten. potatismoset blev ett hus, eller en igloo. Glada gubbar osv osv, mycket roligare att äta då

  73. Alexandra september 27, 2011 on 10:48 f m Svara

    Baby björn fyller 50 år.

    Jag gillar inte att locka med leksaker. Min syn på mat är att det fyller en funktion – göra oss mätta samt att umgås och socialisera med andra. Vi brukar vara lite mer hårda i början. Vill de inte sitta still och äta då äter vi inte alls. Tror inte man ska vara för rädd att de typ svälter om de missar en måltid eller äter senare. är de hungriga så äter de 🙂 kanske låter elakt men jag är snäll. Va konsekvent och bestämd. Du ska styra.

  74. Petronella september 27, 2011 on 10:48 f m Svara

    Hej.
    Babybjörn fyller 50 år.
    Mitt bästa tips är att inte låta barnen titta på TV strax innan måltiderna (framför allt frukost och middag) och har den avstängd under måltiden. På så sätt har de inte påbörjat den ”aktiviteten”. Min son (2,5 år) har också mycket spring i benen och vi låter honom äta – ståendes, vid matbordet, på golvet eller i våra knän. Men vi äter i köket och när maten serveras. Han får äta på samma typ av tallrikar som oss vuxna. Ibland kommer ”pastatåget” på besök (småmatas). Ingen mår bra av gnäll vid måltiden och har han ätit upp får han springa iväg om han vill, efter att ha tvättat händerna. Han har bara tråkigt när det är ”vuxensamtal”. Jag låter honom göra av med energin och tar sitta still-fighten när han blivit lite äldre.

  75. Carene Pålsgård september 27, 2011 on 10:49 f m Svara

    Baby björn fyller 50 år i år

    Mitt bästa tips är att inte sätta henne vid bordet förens alla andra har börjat att äta,
    då känner hon sig utan för och vill vara med.
    Tala om för henne vad som gäller vid bordet, och gör hon inte som hon ska så får hon gå
    från bordet utan mat, Sitter hon som hon ska beröm henne & ge henne en belöning ex favorit grönsak, lite mer sylt eller lite frukt efter maten.
    Efter ett par dagar har hon lärt sig att hon inte får se på TV om hon krånglar vid bordet.
    Fungerar på alla åldrar även på barn under 1 år.
    Har 3 barn på 11 mån , 5 år & 6 år.

  76. Åsa Rosencrantz september 27, 2011 on 10:50 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Vi brukar sitta hela familjen och äta tillsammans – tända ljus brukar höja stämningen vid matbordet när det börjar bli mer skumt hemma. Men vårt bästa tips är att lillkillen får mata storebror och oss föräldrar med en sked nu och då från sin tallrik och vi säger högt hur gott det är och mmmm-ar – det tycker han är jättekul och sitter gärna kvar och pratar och äter!

  77. Maria Pahlberg september 27, 2011 on 10:51 f m Svara

    svar: 50år.
    mitt tips kommer från en bok av Ankie Almroth. Tipset handlar om en belöningsburk

    Tejpa tre remsor runt en glasburk på lagom avstånd från varandra. Skriv på den första remsan
    tex. popcorn, på den andra film och på den tredje popcorn och film. Har man skött sig under
    middagen får man lägga 3 makaroner i burken. föräldrarna är domare och det kan också vara föräldern som lägger i en makaron för varje barn som har skött sig. Har man inte skött sig får man inte lägga i någon makaron i burken och vägen till popcornen blir längre.
    Det kan få gå ganska fort att komma upp till första nivån för att bibehålla motivationen hos
    barnen och sedan ta lite längre tid för att uppnå nästa osv. På detta sätt kan syskon lära och motivera varandra att sitta still!
    Funkar jättebra hos oss! Barnen tjänar ihop till en mysfilmkväll med popcorn ca 1 gång i månaden.

    Lycka till allihopa!

  78. Sadaf KAzmi september 27, 2011 on 10:52 f m Svara

    Hej,

    Baby Björn fyller 50 år! älskar deras produkter 🙂

    Vi har inte haft så mycket problem med vår son som är snart 2 år nu. Vi sitter vid matbordet alla tre och han sitter på sin stol och äter fint. Det jag har märkt istället är att om vi gör annorlunda än så dvs vi äter i vardagsrummet istället för köket eller någon ut av oss gör något annat, då bli han lite otålig liksom.

    Sedan så kan vi inte förvänta små barn att stitta still för länge så vi bruka sätta honom vid bordet först när allting är klart. om vi sätter honom innan och sedan börjar ställa saker på bordet då bli det också så att han bli otålig efter en stund.

    Så de var mina erfarenheter och man kan dra slutsatsen att man ska sitta tillsammans på matbordet och sätta brnet när allting är klar och är färdig dukat. barnet kan få egen tallrik och bestick så är de sysselsatta under måltiden.

    Hoppas att de tips är till någon hjälp.

    MVh
    sadaf kazmi

  79. Anna B september 27, 2011 on 10:52 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år

    Nu vet jag inte åldern på ditt barn men jag brukar engagera mitt barn i matlagningen, dvs röra i såsen, vispa i pannkakssmeten och prata om hur det kommer att smaka, och smaka på saker tex grönsaker. På så sätt har det blivit spännande att sitta vid matbordet och få smaka på det han själv hjälpt till med. Självklart får man ge en hjälpande hand utan att han vet det. Sedan vid matbordet får han äta själv och får en hjälpande hand när det inte alltid hamnar i munnen och vi vuxna kan själva äta så hela familjen sitter vid bordet.

  80. Louise september 27, 2011 on 10:56 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Jag tror att om du själv kan hitta något som gör dig avslappnad och glad vid middagsbordet så är det en bra början. Strunta i att disken står på bänken, att hunden måste ut, tvätten hängas o.s.v Jag satt och spände mig väldigt mycket i början när vi åt tillsammans vid bordet, man lägger så mycket fokus på barnet och att det ska äta, gärna rätt mängd och i samma takt som oss, att det känns konstigt. Vid tv:n hade jag ju något annat att fokusera på och då fick dottern nästan dra i mig för att få sin sked 🙂 Kanske fungerar det, kanske inte men jag hoppas att ni får en bättre upplevelse båda två med detta tips!

  81. Martina september 27, 2011 on 10:57 f m Svara

    Hej Ulrika!

    babybjörn fyller 50år
    Här kommer mitt tokiga tips (hoppas du också är en tokig mamma): Göm nåt kul under tallriken, under pannkakan, i vattenmuggen som hon får upptäcka själv. Jag tänker att om ni har skojs vid bordet så kanske hon vill sitta där och/eller sitta längre. Lycka till!

    MvH Martina

  82. tina september 27, 2011 on 10:58 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år ! Grattis 🙂

    Då jag är höggravid (41+3) så har jag ännu inga konkreta tips att ge, men ser hur bekanta gör och suger åt oss hur vi INTE ska göra. Och suger åt mig av alla era tips.
    Tror att det är viktigt att sitta ner hela familjen (känns fortfarande konstigt-första barnet….)sitter ner vid köksbordet och äter tillsammans. Att inte barnet ska äta själv medan vi springer runt. Middagen ska vara gemenskap- redan från början. Att äta en för mamma och en för pappa fick jag göra när jag var liten, och det kommer vi försöka med.

    Hoppas på en användbar och praktisk vinst till lillan 🙂

  83. Theresa Halldén september 27, 2011 on 11:00 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år.

    Min son är ett levande exempel på att inte vilja sitta kvar, helst inte äte heller. Vi har kämpat med detta sen han började sitta, han är nu 4,5 år. Nu vet han om att han ska sitta kvar och äta upp. Antingen sitter en av oss kvar och pratar med honom eller så plockar vi undan och han får sitta kvar. Vi är alltid dock kvar i köket.
    Men fortfarande kan omvänd psykologi funkar, såsom: ”Jag tror inte du kan äta upp maten på tallriken” osv.

  84. Ulrika september 27, 2011 on 11:00 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år, en gammal baby det 😉

    När min lillebror var liten var det svårt att få honom att sitta still vid matbordet och framför allt svårt att äta upp, så papa sa att ”jag ska rita kors i taket om du äter upp” till slut blev det många kors i taket.

    Måltiden ska vara en trevlig och god stund, en tid av samvaro och samtal om dagens händelser, sen tror jag det är bra att barnen får i sin egen takt smaka på olika saker, de uppskattar ju ”rena smaker”, grönsaks bitar i stället för ihop blandad sallad, sås och mat var för sig.

  85. Sara Östensson september 27, 2011 on 11:00 f m Svara

    Hej!

    Svaret är 50 år.

    Våra barn sitter faktiskt oftast kvar vid bordet 🙂 Vi har alltid suttit vid matbordet tillsammans och ätit från de att barnen varit bebisar. Så helt enkelt att göra rutin av det. Sen har vi aldrig tvingat barnen att äta eller smaka. Ett annat tips är att skära grönsaker i stavar så de kan plocka och äta med fingrarna. Man kan också skära upp lite frukt innan maten och ställa undan tills barnen är less på sitta, så kan man ta fram det och få dem att sitta en stund till. Och de behöver inte heller sitta hur länge som helst… Verkar de mätta och nöjda så kan de gå från bordet 🙂

  86. Theresa Halldén september 27, 2011 on 11:00 f m Svara

    Skulle även tilläga att vi väntar tillökning och hoppas då såklart att det blir lättare med denne/denna 🙂

  87. malin september 27, 2011 on 11:01 f m Svara

    Hej,

    babybjörn fyller 50 år. och jag har använt dem i 10.
    Är snart 4barns mor och har faktiskt lite tips.

    – se till att inte mata utanför matbordet. Man blir mätt och nöjd när man sitter vid bordet. inte när man springer omkring. Ta bort maten om barnet vill gå ifrån, om de implikerar att de inte är hungriga längre.
    – tjata inte, gnata inte. Låt barnet äta så mycket/lite det vill. De har en enormt bra känsla för hur mycket/lite de vill ha.
    – kör lite snacks innan maten, mellan hämtning och maten står på bordet. Lite äppelskivor, banan, frysta ärtor eller majs. Något att få upp sockret i kroppen med så att de orkar koncentrera sig på att sitta och äta sen.
    – Alla sitter samtidigt vid matbordet. Ju äldre barnen blir desto längre kan man förvänta sig att de stannar. Min 10 åring får sitta med tills slutet, medans minstingen får springa efter en 10 min. Så lång koncentration har han.
    – Mys! Se till att det är stunden inte maten som är det viktiga. Även om barnet inte riktigt än kan prata, så fråga frågor om dagen, lyssna på jollret.
    – Skit i att alltid laga så pretantiös mat. Fil och macka funkar fint, gröt och ägg. Gör sånt som går fort och är lätt så att de inte blir för trötta.

    Sen så har jag vänner som aldrig åt mat, en levde på enbart köttbullar och pannkaka, åt inte särskilt ofta när han var liten. Idag är han 1.96, högutbildad och gift med en spansk/fransyska som lever för mat. Man ändras…barnen svälter inte ihjäl.

  88. Carolin september 27, 2011 on 11:07 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år, GRATTIS till dem!

    Mitt tips är att låta barnet som i mitt fall är 1 år ”äta själv”. Det blir lite kletigt och så men ack så mysigt. Ofta gör jag mat som han lätt kan äta med händerna för det här med sked är fortfarande svårt. Jag tror på att göra måltiden till något roligt och mysigt, mat ska inte vara något nödvändigt ont utan nödvändigt gott 🙂 Är du som ”matare” på gott humör och ser på denna stund som något positivt ni gör tillsammans blir det oftast lättare.

    Allt gott till dig och dina läsare

  89. Therese Östberg september 27, 2011 on 11:09 f m Svara

    50 år fyller babybjörn i år 🙂
    Att sitta tillsammans och göra en mysig stund av det känns ganska självklart. Vi har även gjort egna underlägg (laminerade) med roliga kort och bilder som vi kan prata om medans vi äter. Slå av tv´n så att den inte står och låter i bakgrunden. framför allt så tror jag att man ska låta måltiderna vara en rolig upplevelse, vill inte barnet äta en dag så låt det vara så. Ingen svälter av det. Hellre det änb bråk och tjafs!

    Lycka till önskar jag både dig o mig, skulle verkligen bli lycklig över denna stol till dottern som snart ska få börja sitta med oss vid bordet och äta =)

  90. Annelie september 27, 2011 on 11:09 f m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50 år.
    Mitt tips till middagsbordet är att servera maten och lite olika ”plock” i små skålar och burkar. Kanske lite ärtor, små grönsaksbitar, någon sås att doppa i osv. Min dotter blir koncentrerad på att undersöka och smaka på allt i de små burkarna. Hon sitter still och får samtidigt i sig både mat och grönsaker, underbart!
    Värt att prova, lycka till!

  91. Anita september 27, 2011 on 11:09 f m Svara

    50 år firar BabyBjörn.

    Har två tjejer, en är 8 månader & där kan maten inte komma fram till bordet och in i munnen snabbt nog och så en som är 2 år och 8 månader där INTE mat gäller i alla situationer. Hon har verkligen myror i brallan och ALLT som kan användas för att slippa äta kör hon med. Jag har nog testat det mesta; vara med o hjälpa till att ordna maten & duka, vi tänder ljus, sjunger, pratar äter tillsammans, ingen radio eller tv på, duka fint – få ta mat själv, att prata om ngn dessert – då vill hon bara ha den genast och om jag skulle säga att hon absolut inte får äta så tycker hon att det är toppen, då är hon ju färdig genast. osv.osv. You name it I’ve tried it 🙂 Jag skulle behöva den fina matstolen för att inte minstingen ska ramla ur sin nuvarande matstol under allt ståhej. Kanske kommer jag att hitta några nya supertips här att testa, efter många turer nöjer jag mig för tillfället att ta fighten om att hon ska sitta med vid matbordet och åtminstone provsmaka maten.

  92. Veralena september 27, 2011 on 11:09 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år

    Mitt tips:
    När min son inte vill sitta vid bordet och äta så brukar vi bläddra i en fågelbok samtidigt. Han älskar boken och sitter gärna en stund till och äter, om man bläddrar tillräckligt fort då förståss 😉

  93. Eva-Marie Eriksson september 27, 2011 on 11:11 f m Svara

    Bästa tipset jag har är att sitter man inte kvar vid bordet och äter så är det något annat roligt som går bort. Tex ett besök till kompisen. Föräldrarollen är inte alltid lätt, men det gäller att vara konsekvent och inte ge med sig. Det kmr ta ett tag. Men det lönar sig att vara bestämd. Lycka till ! Baby björn fyller 50 år 🙂

  94. Nina september 27, 2011 on 11:11 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år. Grattis!

    Jag är gravid med mitt första barn och har inga tips att komma med. Men jag tar tacksamt emot alla tips jag kan få så kan jag sprida dem vidare när jag har fått chansen att testa dem själv. 🙂

  95. Marina september 27, 2011 on 11:15 f m Svara

    Hipp hipp HURRA för Baby-Björn som fyller 50 år i år! 🙂

    Mitt bästa tips på ditt ”problem” får du kanske ta med en nypa salt. Jag har inga barn ännu. Men ett i magen som vi längtar enormt efter och som jag kommer behöva alla tips och råd i världen för att vara en bra förälder till. Har läst igenom alla kloka råd du redan fått och läser och lär :). Men för att inte ge samma sak som du redan fått. Så varför inte prova att börja med att det får vara ok att sitta i vardagsrummet, men med tv:n avslagen (dra ut sladden och skyll på att den är sönder eller nåt.. :)). Då är förhoppningsvis inte den platsen kanske lika intressant efter några gånger. För att sen göra matbordet till ett mer lockande alternativ kanske det funkar med något så enkelt som att ni tänder levande ljus vid matbordet när ni ska äta. Är hon tillräckligt stor kan ni tända och släcka ljuset/ljusen tillsammans som början och avslut på måltiden?

    Tja, bara en tanke och ingen rocket science direkt. Men det var vad en snart blivande förstagångsmamma kunde komma på. 🙂

    Lycka till och berätta gärna vad du fick till att funka!

    Kram
    / m

  96. Therese september 27, 2011 on 11:19 f m Svara

    Hej!

    Bästa BabyBjörn fyller 50 år i år!

    Mitt tips är att inte försöka bli stressad själv… Låt barnet/barnen hjälpa till att fixa maten eller duka vilket gör att de tycker att det är roligare att sitta med och mysa vid bordet… Se till att alla (även vuxna) sitter kvar tills alla är klara… =)

  97. Saras, Tuvas och lilla oktoberräkans liv september 27, 2011 on 11:19 f m Svara

    50 år. 🙂

    Mitt tips är att göra maten till en rolig lek, då vill de vara kvar vid bordet. Vi brukar räkna tuggor och hejja på. Vi brukar börja med 10 tuggor och visa 10 fingrar och sen får hon vika ner finger efter finger, och när de 10 tuggorna är uppätna brukar hon hejja på att hon vill ha 5 eller 10 till. 🙂

    Om man ”bara” kan få dem att fokusera på något annat än att de är TVINGADE att sitta still vid bordet så brukar det funka bra. Men det krävs ju rätt mycket arbete av föräldrarna… Tappar vi fokus på henne så har hon ju hunnit springa bort. Men som sagt, att fokuset ligger på något kul vid bordet, att vi pratar om något kul som barnet kan vara med att prata om osv. Eller bara helt enkelt leker att hon är en häst, och maten är hö-korv och gräs-potatis. 😉

  98. Emilia Corrigan september 27, 2011 on 11:19 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år! Stort fan av Babybjörn som har så genomtänkta produkter. De var bland de första att arbeta med industridesigners!
    Vi har också en dotter med myror i byxorna. Mitt bästa tips, det som funkar för oss just nu, är att ha ett tallriksunderlägg med alfabetet på. (Hon är 2 år och 4 mån). Så när det börjar bli rastlöst tittar vi på bokstäverna och pratar kring dem, tex ”där är M som i mamma” (eller som i morot eller makaroner om det är det vi äter). Sen tror jag det är viktigt att sitta tillsammans och ha det lugnt och skönt. Ingen Tv eller radio, gärna tända ljus. Försök också att fördela uppmärksamheten lika på alla familjemedlemmar, det är lätt att som föräldrar bli en ”jury” som kommenterar och iakttar barnen för mycket.
    Lycka till 🙂

  99. Marie september 27, 2011 on 11:20 f m Svara

    Babybjörn fyller hela 50 år i år!

    Har 4 barn och de tycker det är skoj att sitta stilla och äta om de själva fått vara med att duka(ja de två större) plocka fram och ställa iordning fint. Sedan att lägga upp själva på tallriken. Vi sitter allihop och pratar om hur dagen varit etc. Måltiden brukar vara rätt lugn ….

  100. Annica september 27, 2011 on 11:21 f m Svara

    Hejsan

    Baby Björn fyller fantastiska 50 ÅR!!

    Min son (2 år) har aldrig varit någon storälskare av mat…..Vi har alltid haft svårt att få honom att sitta vid bordet och äta. Nu gör vi så att vi (mamma och pappa) sitter vid bordet och vi låter vår son sitta med i sin barnstol, sätter ingen mat på hans plats utan han får peka och smaka på vår mat, då får vi iaf i honom lite mat! Tack och lov att välling finns!

  101. Lena Myhrberg september 27, 2011 on 11:21 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt bästa tips är att hela tiden uppmärksamma barnet, så fort hon/han börjar vrida på sig ochvilja gå ner sjunger man en liten snutt, prasslar med något eller ger någon leksak framför henne/honom, så får man sitta åtminstone ett par minuter innan nästa gång och då får man hitta på något nytt… 😉 lite jobbigt men det fungerar för oss och nu har det blivit rutin 😉 förhoppningsvis lär vi åtminstone henne att man sitter vid bordet och äter tills man är klar 😉

  102. kicki september 27, 2011 on 11:21 f m Svara

    Hej

    Babybjörn fyller hela 50 år !!

    Mitt bästa tips till att få mina 2 vildingar att sitta still vid matbordet är att ge dom en tallrik var med lite majs, gurka och äpple. På så vis kommer dom ner i varv och kan sitta någolunda sitlla hela middagen 🙂

  103. Linda Thelin september 27, 2011 on 11:21 f m Svara

    Baby björn fyller 50 år

    Ja detta med att få barnen att sitta still och äta upp maten är ingen lätt sak. Vi har fyra barn hemma nu och ett femte på gång och det är ibland med svett och tårar som man får dem att sitta kvar. Vi tar alltid tillfället till akt och pratar om dagen som varit och om vad som ska hända sen på kvällen och morgonen därpå. Det blir en trevlig stund för ALLA i familjen att både umgås (utan andra störande moment som kompisar och mobiler). Även de yngsta i familjen tycker om denna stunden eftersom det är ett tillfälle att samlas hela familjen och det blir som med samlingen på dagis att man berättar om det varit något som hänt under dagen. Vi ruckar inte på detta och alla i familjen vet om det och det är en tradition vi har.

    Lycka till ni alla där ute och se till att njuta av vardagen för varje dag som går kommer aldrig mer igen.

  104. Kicki september 27, 2011 on 11:25 f m Svara

    Babybjörn nu vi hylla
    när de 50 år fylla
    Som mamma till barn på 1 och 3 år
    vilka hela tiden nya busiga idéer får
    för att slippa allt tjat
    när det är dax att tillsammans äta mat
    är det äggklockan på tid som funkar för dem
    att sitta stilla under måltiden i sitt hem
    detsamma gäller även vänner små
    när de kommer och hälsar på
    så detta är mitt bästa tips
    när klockan ringer är de iväg vips

  105. elmedina september 27, 2011 on 11:31 f m Svara

    baby björn fyller 50 år…

    mitt bästa tips är att ta ut kablarna ur strömmen och visa barnet att tv n inte funkar säg att den gick sönder och ha den avstängd.
    sätt dig ner vid matbordet tillsammans och sjung ramsan som dom sjunger i dagis innan dom ska börja äta.
    laga tillsammans mat, så att barnet ser fram emot att smaka det som barnet har lagat.
    gör det mysigt för er maten handlar ju om att njuta och inte stressa.
    Be barnet sedan att hjälpa dig och diska så att barnet glömmer tv n helt o hållet.
    det var mina tips….lycka till

  106. Nettan september 27, 2011 on 11:32 f m Svara

    Hejsan,
    Babybjörn fyller 50 år i år =).

    Mitt tips är att lägga upp maten på ett roligt sätt, mycket färg & form. Kanske sånt som hon själv kan sitta & plocka med. Samt att göra dem delaktiga i den mån de klarar av !

  107. Annika Apell september 27, 2011 on 11:36 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år. Grattis!

    Mitt tips är att låta sina barn kladda med maten. Mitt barn har alltid fått kladda och känna på maten, han har ätit mestadels med händerna.
    Nu är han jätteduktig på att äta med sked och gaffel, brukar använda BabyBjörns fat och sked.

  108. Anna Maria september 27, 2011 on 11:39 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år i år.
    Mitt tips är att sitta med vid matbordet och inte ha tv eller radio på, utan koncentera sig på maten. Det funkar utmärkt att leka att tåget, bilen, bussen m m (dsv skeden/gaffeln) lastad med mat vill köra in i garaget (dvs munnen) 😉

  109. Josefin september 27, 2011 on 11:42 f m Svara

    Hej hej!

    BabyBjörn fyller hela 50 år iår!

    Hösten och vintern närmar sig med storsteg och ett litet tips är att försöka göra det så mysigt som möjligt vid matbordet, tänd lite levande ljus, ha någon blomma på bordet och kanske till och med sätt på radion eller en skiva med barnlåtar så din dotter tycker det är en mysig och rolig plats att vara på och inte vill iväg till sitt rum och leka eller till tvn.
    Om det finns tid och möjlighet till det (beroende på ålder också) låt henne vara delaktig i matlagningen, få henne intresserad utav det du gör, berätta för henne, låt henne kanske få skära några grönsaker (med barnvänlig kniv!) eller röra lite i såsen. Då ska du nog få se att hon tycker det är mycket roligare att sitta vid matbordet en längre stund sen och äta!

    Lycka till 🙂

    Kram kram

  110. Amanda september 27, 2011 on 11:42 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år. 🙂

    Vi har en en son som varit sjuk sen han föddes (i december 07) och som därför haft svårt att komma igång att äta själv. Han har fått en knapp (PEG) inopererad i magen så vi sondmatar honom men förhoppningen är att han så småningom ska kunna lära sig äta helt själv. Eftersom han inte kommit igång att äta själv har han också utvecklat överkänslighet i munnen och riktig ovilja att ens vilja smaka på något.
    Vi har haft mycket, mycket träning vid matbordet. Regel nummer ett hemma hos oss är att göra måltiden till något positivt. Lägg upp maten på ett roligt sätt som tilltalar barnet. Gör måltiden till något roligt och inte till ett tvång. Vår son gillar tex bilar och då har vi köpt bestick i form av bilar. Om han sen leker lite försiktigt med besticken under måltden är ju inte det någon katastrof i mina ögon. Huvudsaken är att han får i sig maten och att det blir en trevlig måltid!

  111. Jannike september 27, 2011 on 11:43 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Jag är själv med min dotter 10 dagar i stöten då min sambo jobbar i Norge och bara är hemma 4 dagar varannan vecka. Jag brukar låta Dottern sitta i stolen och leka medan jag gör ordning maten och vi brukar alltid sjunga Pippi Långstrump innan vi äter. Hon får kladda bäst hon vill och vi avslutar med smörgåsrån efter maten som hon älskar.
    Jag är ett stort fan av rutiner och detta ha vi gjort sen hon va fyra månader gammal och de går att göra överallt. Hon är 7 månader nu så vi får hoppas att de håller sig framöver.

  112. Qamilla Bjärneroth september 27, 2011 on 11:44 f m Svara

    Baby björn fyller 50 år! Grattis till långvarig success!!!

    Mitt råd är att göra måltiden till ett roligt event, när barnen är tillräckligt stora, låt dom vara med och laga maten, vara engagerade i dukningen och gör kanske uppläggningen lite fantasi rik så att det blir kul att äta, och låt dom äta med fingrar osv om det är det dom vill! Spelar ju ingen rill i början hur maten kommer ner, bara den landar i magen! 🙂 Sen att alla sitter tillsammans tills alla ätit klart. Även om det finns äldre syskon, låt inte dem gå ifrån innan, utan avsluta tillsammans, kanske med nån kul liten lek som alla uppskattar!!!

  113. Anna S september 27, 2011 on 11:48 f m Svara

    Svar: 50 år.

    Tips: Låt barnet vara med under hela måltiden. Det vill säga, försöka väcka intresset redan innan genom att vara med och laga maten (kanske redan när maten inhandlas?!). Hitta gärna på lite roligare lösningar, så som att använda pepparkaksformar för att få potatisplättar i olika figurer. Låt sedan barnet vara med att duka fint och få bestämma vissa saker själv. Kanske vilket porslin som ska användas, vilka glas och så vidare… Så blir det lite mer festligt och under måltiden kan man samtala om matlagningen och berömma 🙂 Det funkar hos oss iaf.

  114. Susanne Pettersson Österbäck september 27, 2011 on 11:48 f m Svara

    Stort 50 års kalas kan Baby Björn stoltsera med i år.

    Att sitta stilla länge vid ett matbord har inget av mina barn lyckats med, jag har 3 och en 4 på väg. Lugn och ro. Låta barnen göra mycket själva, lägga på mat och äta själv. När värsta hungern är stillad och intresset svalnat så har jag faktiskt gett de en liten leksak att pyssla med en stund. Sedan har de fått gå.
    Mvh Susanne

  115. Jessica Axelsson september 27, 2011 on 11:58 f m Svara

    Svar: 50år!

    Mitt tips är att låt barnen äta där de vill. Jag har ett barn som har problem med mat och att äta och det går 100% bättre att få i henne mat om hon själv då bestämma vart hon vill sitta.
    Man kan ha trevliga konversationer även om man inte sitter vid just ett matbord! Här hemma har vi lika trevligt om vi så sitter på golvet och äter!

  116. Sandra september 27, 2011 on 12:00 e m Svara

    Hej !

    Mitt bästa tips är : Låt henne pilla med maten själv ! Jag gör så mycket som möjligt i stavar , sen använder jag pepparkaksformar en hel del och gör maten rolig . Min tjej gillar även att dippa all mat , så en egen dippskål är ett måste !

    En laxpasta kan se ut såhär ; pasta penne i en skål , lax i en skål , gurkstavar och haricot verts i en och sås i en . Då dippas och äts det meer än gärna ! 🙂

    BabyBjörn fyller 50 härliga år !

  117. Catherine september 27, 2011 on 12:00 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år i år!!

    När små barn är besvärliga kan det vara smart att se till att ”LEKA” er fram till bordet när maten ska ätas. Att ni är på en resa någonstans och helt plötsligt hittar ni ett läger där maten redan är framme (bordet) etc. Variationerna på lekar och sånt är oändliga! Är barnen väldigt små kanske det räcker med att man leker med skeden som ska in i munnen och busa att mamma vill äta upp det om inte hon/han ska ha det. =)

    För övrigt är grön min favoritfärg och detta set från babybjörn var gudomligt fint!!!!

    // Catherine

  118. Therese Hedman september 27, 2011 on 12:02 e m Svara

    Svaret är 50 år.

    Mitt tips är att låta barnen vara med att laga maten. Och att inte sätta dom för tidigt vid bordet då de oftast har mindre tålamod. Lägg upp all mat på tallrikarna innan ni serverar, på så sätt har ni sparat mycket tid som för barn är ganska lång tid. Ett extra tips är att skära ut grönsaker eller annan mat med pepparkaksformar så att maten ser lite roligare ut.

  119. Karin september 27, 2011 on 12:04 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Min lillkille är bara 9 veckor än så länge, däremot har har två kusiner som jag ofta är barnvakt åt.
    Att få vara med att göra maten och sen lägga upp den på ett skojigt sätt. Att göra ansikten eller skriva barnets namn brukar funka. 3åringen som brukar springa runt och vägra äta grönsaker, satt stilla och gillade helt plötsligt paprika sist jag var där :). Gör barnen delaktiga och lek fram matlusten är mitt tips!

  120. Emma Widegren september 27, 2011 on 12:04 e m Svara

    Min dotter är 3 månader så det problemet har inte uppstått än.
    Men jag har en syster son som är 3 år och älskar såklart alla superhjältar… Batman sången brukar funka bra och förklara för att bli stark som batman måste man äta. Nanananana nananana BATMAN och där slänger jag in en sked i munnen 🙂

    • Emma Widegren september 27, 2011 on 12:06 e m Svara

      Ops glömde svara på frågan!! 50 år fyller babybjörn GRATTIS!!

  121. Kristin Wilhelmsson september 27, 2011 on 12:04 e m Svara

    Svar: Babybjörn fyller 50 år i år

    Tips: För att få min lilla tjej till att äta ser jag först till att det är lugn och ro och ingen stress. Sedan lägger jag små godsaker i småbitar runt om på bordet och så får hon plocka själv medan jag matar henne. Hon är då fullt koncentrerad på att försäka ta tag i de små bitarna och sedan föra dem in i munnen. De små godsakerna kan bestå av små ostbitar, kokade morötter med lite smör på, riskorn, klippta katrinplommon – ja det som hon tycker är väldigt gott för tillfället.

    Lycka till!
    /Kristin

  122. Eva-Lott september 27, 2011 on 12:05 e m Svara

    Hej! Babybjörn fyller 50 år.
    Låt barnet vara med i köket när maten lagas/förbereds. Sitt ner alla tillsammans, utan tidningar, TV och leksaker. Å blir det spring låt barnet hållas då men låt alltid maten stanna kvar vid köksbordet. Barnet ska ju äta där maten finns inte tvärtom. Låt barnet förstå att om man inte kommer till maten så blir man utan. För eller senare så blir de hungriga och kommer å ber om mat. Låt dem då sitta ner vid bordet själva å äta upp sin mat, medans man som vuxen donar med något annat i köket för å hålla lite koll. Men ignorera barnet lite lagom mycket så kommer det ju så småningom även att inse det tråkiga i att äta ensam. Det hela kan ju helt klart ta sin lilla tid att genomföra men får alla till slut en lugn matstund så är det värt det. Sen är det ju som med allt att detta passar att göra med vissa barn och med andra inte.

  123. Olivia september 27, 2011 on 12:09 e m Svara

    50 hela år fyller BabyBjörn!

    Mitt tips är att , förutom att ha en varierad kost, när de tröttnat och vill ner så visar man efterrätten (frukt, yoghurt eller dylikt) men man måste vara hård. Om de inte äter så får de heller inget. Tro mig, de kommer att äta slutligen för att få det goda. Men man måste vara hård som sagt, de får inte det goda om de inte ätit upp sin mat först.

  124. Johanna Ladic september 27, 2011 on 12:09 e m Svara

    Hej

    Vi har köpt en aktivitetsleksak som gör ljud och är färgglad. Agnes älskar den! Den avleder och därför blir det lättare att mata henne. Dessutom försöker vi sitta allihop vid bordet samtidigt. Hon gillar att se på när vi äter och är nyfiken på det. Brum-ljud med munnen är spännande. Likaså att få kladda lite med gröten och känna på den är kul och gör att det är roligare att äta.

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Mvh/Johanna och lilla Agnes

  125. Camilla september 27, 2011 on 12:16 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år i år!

    Mitt tips för en lugn måltid är att vara konsekvent 😉 Vilket är jätte enkelt när man är småbarnsförälder… (är själv mamma till tre prinsessor)
    Hemma hos oss insåg vi i alla fall till slut att om måltiderna skall vara någorlunda behagliga gäller några enkla regler varav en är att alla sitter stilla vid bordet tills alla BARN har ätit klart. Alla barn har rätt att äta i lugn och ro och inte känna att det skall skynda sig för att någon redan är klar. När barnen är mätta och belåtna får de gå från bordet och behöver inte vänta på sina föräldrar som nu kan äta klart och dricka kaffe i lugn och ro. Har resulterat i en nöjdare familj i matsituationerna.

  126. Kristina Westerberg september 27, 2011 on 12:17 e m Svara

    Babybjörn fyller 50år.
    Och mitt tips/råd är vad det flesta redan vet, att man ska försöka sitta tillsammans och äta hela familjen. Att det är lugnt och harmoniskt runt mat bordet. Och att man följer denna rutin oas om det är frukost,lunch eller middag mm.

  127. Susanne september 27, 2011 on 12:18 e m Svara

    50 år !!

    Jag har en son på 3 månader så jag har inte några tips att komma med som jag har testat. Men jag ser våra måltider som vi kommer ha som en viktig stund på dagen. Där man samlar hela familjen och pratar om vad som har hänt under dagen. Det ska vara en lugn och rolig stund! Barnen får gärna vara med och hjälpa till med maten när de är så pass gamla för att klara av det.

  128. Elin september 27, 2011 on 12:22 e m Svara

    I år fyller Babybjörn 50 år.

    Väntar första barnet så jag har ingen erfarenhet mer än några tillfälliga barnvaktssessioner och sett hur andra gör.
    Det tips som jag kommer att följa är det sätt som jag sett fungerar bra och tror på. Maten äts på bestämda tider och det blir ingen TV förrän maten avslutats. Aldrig mat ”på språng” utan ska det fikas eller ätas så är det en enskild aktivitet.
    Fast man vet ju aldrig hur det blir när det själv är dags, kanske är man så glad att de små överhuvudtaget äter så de får göra det precis vart och hur de vill 😉

  129. Anja - 17 & mamma! september 27, 2011 on 12:25 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år! 🙂
    Min dotter är bara 11 månader, så jag har inte ritkgit det problemet än. 🙂 Men kan försöka komma på något som kanske funkar. Det mamma körde med när jag var liten var bilen eller flygplanet som ville komma in i garaget, men jag tycker nog inte den funkar så bra! 😉 Något som bör fungera är att man distraherar barnet på något vis, t.ex. kan man berätta en spännande saga medans man matar, eller lägga fram plockmat på bordet att sitta och pilla med. 🙂 Vad som helst som distraherar barnet!

    [email protected]

  130. AnnaR september 27, 2011 on 12:28 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Min dotter gillar inte heller sitta vid bordet och äta varje dag. Ddet som har hjält oss är följande:
    – När hon var liten 6-12 månader brukade vi sjunga för henne för hon älskar musik. Det hjälpte.
    – Nu är hon 18 månader och får vara med i köket när vi lagar mat. Hon får stå eller sitta på en säker stol, så hon inte skadar sig. Hon tycker det är intressant att se vad mamma och pappa gör i köket. Efterson hon är med i köket när vi lagar mat har det lett till att hon vill provsmaka det vi lagar, både undertiden vi lagar mat och vid matbordet.
    – Vi har även infört att alla äter samtidigt tillsammans och äta innan hon blir för trött på kvällen.
    – Men visst händer det att det ovan inte funkar, då brukar hon få mat från våran gaffel istället för sin sked. Då blir det genast intressant att äta igen, trots att det är samma mat.

    Hoppas detta hjälper någon att få trevligare matstunder!

  131. Elin september 27, 2011 on 12:29 e m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Det som funkar bäst på min dotter som är 6 månader, är om hon får äta själv! Hon älskar att sitta och pilla med och suga på tex. en gurkstav, då kan hon sitta i matstolen hur länge som helst!

    MVH Elin

  132. Linnea september 27, 2011 on 12:30 e m Svara

    Min son är tre och i perioder har det varit väldigt svårt att få honom att sitta still och äta i lugn och ro.

    När han var nybörjare med att äta mat lät vi honom alltid kladda och känna på maten hur mycket som helst. Mycket tvätt och tork men han älskade det.

    Sen han började bli runt ett och ett halvt har han hjälpt till med det han kan. Röra och blanda, vispa sås eller stå och ”diska”. Massor av beröm hela tiden och särskilt sen när vi satt oss vid bordet. Åh vilken god soppa vi har lagat, kommer du ihåg vad vi hade i osv…

    Nu är han tre och är med ganska mycket, får vara med och välja rätter ibland och välja tallrik och sked, duka med servetter och annat pyssel.

    Men det viktigaste tipset av alla tror jag är att vara nöjd om barnet äter så att det är mätt och belåtet, mår bra, växer och trivs med livet. Och när perioder av för mycket myror i brallan kommer….Hellre än macka framför TV´n än en hel måltid full av tjat och bråk!

  133. Linnea september 27, 2011 on 12:31 e m Svara

    Och justja, Babybjörn fyller 50 år!

  134. Therese september 27, 2011 on 12:31 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Min son är bara 6 månader än men jag tänker på hur mina föräldrar gjorde när det gällde mat när vi var något äldre och i mitt hem kommer samma sak gälla. Jag och min bror fick vara med på allt när det gällde maten. Vi var med och handlade, vi hjälpte till så gott vi kunde med matlagningen och när vi skulle äta satt hela familjen vid bordet i köket. Både Tv och radio stängdes av så att vi skulle kunna prata i lugn och ro. De förekom heller aldrig att barn och vuxna åt olika saker (gäller också förstås då vi var några år). Vi hade nästan alltid efterrätt också som bestod av någon typ av frukt.

    Som sagt så är min son inte så gammal än så det var lärorikt att läsa tipsen för yngre barn 🙂 Tack 🙂

  135. Annica september 27, 2011 on 12:31 e m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är att låta barnet vara med och laga maten & duka fint.
    Prata med barnet och berätta vad ni lagar för mat.
    Sitt och ät samtidigt som barnet och visa att så här gör ni varje dag.
    Var också bestämd och håll på rutinen med mat. Barn behöver rutiner.
    Barn tycker också om plockmat. Lägg tex lite majs, köttbullar, gurkbitar
    eller flingor i en skål så ska ni få se att barnet plockar i sig och smaskar!

    Good luck! 🙂

  136. Sandra september 27, 2011 on 12:35 e m Svara

    Hej!

    Baby Björn fyller 50 år, grattis! 😀

    När det gäller att barnet ska sitta kvar vid bordet så kan jag tipsa om de alternativen som funkar med min dotter (hon är 2 1/2 år): 1) att sitta hela familjen tillsammans vid bordet är mycket roligare för henne än att sitta själv. Hon äter gärna samma mat som vi äter, det gillar hon också! 2) Om det blir så att man inte kan sitta tillsammans (och det händer ibland när man måste hinna med allt!) så sitter hon själv vid bordet med min bärbara dator framför henne och kollar på ”Pocoyo”, som hon ÄLSKAR! Här får du länken till Pocoyo. Prova om den funkar. http://www.youtube.com/watch?v=3QYRYk1Jo6Y

  137. Jennie september 27, 2011 on 12:36 e m Svara

    Hej!

    Baby Björn fyller 50 år i år!

    Outstanding bästa tipset är att se till att barnet är hungrigt när man skall äta!
    Då sitter iaf vår dotter gärna stilla vid bordet och äter och hela familjen får
    en mysig matstund tillsammans!!

  138. Christin september 27, 2011 on 12:39 e m Svara

    Mitt bästa tips är att ge barnet en egen liten tallrik o sked, det tycker min 7 månaders är superkul. ibland får hon något litet i tallriken att öva sig med. Bredvid sitter jag och matar med mat ur en annan tallrik. Det kan vara knivigt att få de lite äldre barnen att sitta still med, där brukar vi ha frågestund vid middagstid. Stående frågor är ”vad har gjort dig mest glad i dag?” och ”har något gjort dig ledsen i dag?” det gör att man också får veta lite mer om hur dagen har varit.
    Babybjörn fyller 50 år.

  139. Mikaela september 27, 2011 on 12:44 e m Svara

    Hej,

    Babybjörn fyller 50år i år!

    Tror säkert du har testat det mesta. Min lilla tjej har inte börjat med mat än men är snart där då hon är 4månader. Ska bli spännande att hur det kommer att gå. Så detta matpaket skulle passa oss perfekt lagom tills det är dags 🙂

    Vet när jag hade hand om min syster son så försökte jag att leka maten in i munnen. Olika brummande ljud, som bilen ska in i garaget ovs… Sedan vet jag att vi körde mycket med att partnern sa – äter inte du så äter jag upp din mat. Å då brukade det bli fart på honom!
    Han fick också välja vad han skulle äta på, dricka ur och också vara med när vi fixade till hans mat.
    Tror det är viktigt att de får vara med och känna sig delaktiga då blir allt mycket roligare 🙂
    Lycka till och jag håller tummarna på att jag vinner det fina paketet :))

    Ha det fint
    Mikaela

  140. Tessan september 27, 2011 on 12:46 e m Svara

    hej!
    Babybjörn fyller ju 50 år=)
    prata om saker ni gillar och låssas köra maten till munnen med olika verktyg/släktingar/djur det brukar funka bra hos oss!
    Hjälpa till med maten, duka och diska eftermaten brukar vara en favorit!!

  141. Pirjo september 27, 2011 on 12:53 e m Svara

    Babybjörn = 50 år!

    Jag har en 1-åring, när han börjar bli okoncentrerad och inte vill sitta vid bordet längre så brukar jag flytta lite saker närmare honom t ex ketchup flaskan eller mjölkpaketet så att han har något att titta på och sen pratar jag med honom om vad vi har gjort eller ska göra under dagen. Det funkar ett tag i alla fall :))

  142. Sofie september 27, 2011 on 12:56 e m Svara

    50 år fyller babybjörn.

    Mitt tips är att låta barnet få ta plats vid matbordet. Ge barnet uppmärksamhet genom att prata med det tex berätta vad som finns på bordet (de äldre barnen kan berätta själva). Låt alla som sitter vid bordet berätta tex hur dagen har varit, åt det lilla barnet kan den förälder som varit med barnet den dagen berätta vad de har gjort tex genom rörelser som barnet kan känna igen. Barnen älskar att berätta när någon lyssnar.
    Låt barnen vara med o duka, låt dem ha en egen sked och låt dem sitta intill bordet så att de känner gemenskapen. Tror att man genom att prata om andra saker som även för det lilla barnet är intressant så kommer de automatiskt börja äta under tiden utan att de tänker på det.

  143. Camilla - mamma till Theodore september 27, 2011 on 12:58 e m Svara

    Hej!

    BabyBjörnen firar hela 50år :O)

    Mitt bästa tips (och så jag håller sonen sysselsatt) är att han får två skedar, blir så mycket kladd annars då han ska ha i den tomma handen i maten. Blir han allt för otålig ser jag till att vi har lite plockmat (majskorn, korvbitar eller makaroner) så att han kan pilla med och så har jag en sked till honom och lassar in lite då och då :O) Kanske någon mer som lyckas på detta vis? :O)

  144. Sofie september 27, 2011 on 1:02 e m Svara

    Försök sitta hela familjen i lugn och ro, jag vet det är inte helt lätt. Gör det till en trevlig rutin att alla berättar något som varit bra under dagen. Plockmat har fungerat för våra barn. Sådant som de kan äta med fingrarna och som sysselsätter dem en stund. Tex ärter, majs, pasta och egentligen allt som går att dela i små bitar. Tränar även pincettgreppet.

  145. Sofie september 27, 2011 on 1:03 e m Svara

    Glömde ju svara på att baby björn firar 50 år i år.

  146. redsaga september 27, 2011 on 1:07 e m Svara

    Hej! Babybjörn fyller 50 år idag.

    För oss har det mest effektiva och roligaste varit att göra matstunderna till något kul; låt barnet vara med att laga maten, duka fram med lite roliga servetter eller tända ljus och döp maten till något lustigt (t.ex. piratgryta, spökpasta, djungelbollar osv.) och hitta på en historia om hur just den maträtten kom till någon gång för länge länge sen som du/ni berättar under matstunden… Allt blir så mycket mer spännande och roligt då – för alla!

  147. Malin september 27, 2011 on 1:13 e m Svara

    Babybjörn firar 50 år.

    Min son är 8 månader o ibland en väldigt bestämd herre. ibland går de inte överhuvudtaget att mata klart honom, men ibland hjälper de om han får en egen sked att försöka äta själv med eller bara leka med. Ibland går de bra iaf:)

  148. Madde september 27, 2011 on 1:25 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år! Grattis!

    Kanske någon form av guldstjärnesystem kan fungera för att sitta stilla vid matbordet, där ex. fem stjärnor i följd ger något roligt, exempelvis utflykt till badhuset, picnic i lekparken eller någon annan uppevelse som är lockande. Lycka till!

  149. Ellen september 27, 2011 on 1:33 e m Svara

    Baby björn fyller 50 år..

    Försök att göra det till en mysig stund allt alla i familjen sitter och äter tillsammans i köket och att man aldrig sitter framför tv och äter. Man kan ju också försöka att locka med någon form av belöning om hon sitter och äter vid bordet t.ex att man åker någonstans hela familjen och gör något som hon tycker är roligt eller att hon får en lite present.

  150. Familjen Hson september 27, 2011 on 1:35 e m Svara

    50 år 😀
    Mitt bästa tips vid bordet är att köpa ett bokstöd som ställs på bordet bakom tallriken- man ställer en barnbok eller en kartongbit med urklippta bilder på som barnet kan titta på. Sen avleda när det blir gnälligt genom att visa- titta en bil, en sol, katt osv :D. Då går måltiden fortare för barnet och det handlar inte bara om mat- som ju kan vara lite tråkigt för de små att inta. Hoppas du gillar mitt tips som jag använt själv när några av våra 6 barn varit småkinkiga som små :D.

  151. Annika Andersson september 27, 2011 on 1:38 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år

    Mitt bästa tips är att sitta tillsammans utan en massa runt omkring som stör och distraherar. Men det finns ett trick till, den som äter upp och sitter kvar får en mumsig efterrätt på fruktsallad eller en smoothie på färska bär…. brukar fungera på både barn och vuxna!!!

  152. Anna Szelberg september 27, 2011 on 1:40 e m Svara

    hej hej…
    Svaret på frågan: BabyBjörn fyller 50 år i år. De grundades 1961.

    Min tips:
    Tvinga aldrig, ju mindre tvång desto större intresse från barnets sida.
    Har aldrig haft problem problem med ätande, då min dotter älska mat 🙂 Därför behövs det en ny matstol till minstingen då den gamla är riktig väl använd…
    Hälsningar Anna

  153. Hanna september 27, 2011 on 1:40 e m Svara

    Hej!

    Nu när BabyBjörn fyller 50 år vill självklart jag också vara med och tävla om detta urhärliga matset. Då jag väntar mitt första barn snart så har jag inte hunnit skaffa mig någon erfarenhet av att få barnet att sitta kvar. Men ett tips är väl att vara lugn själv och inte tappa tålamodet och försöker göra ätandet lite roligare genom t.ex. de här nya skedarna som kommit som ser ut som flygplan eller bilar som kan åka in i munnen. 🙂

  154. Josse september 27, 2011 on 1:41 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Jag har inte något tips direkt då min dotter precis har börjat sitta.
    Det vi gör dock är att vi sitter tillsammans och äter middag, hittils har vår dotter suttit i sin Bumbo stol (på bordet) men är nog dags att försöka sätta henne i en ”matstol”.

  155. Johanna - mamma till Leia september 27, 2011 on 1:49 e m Svara

    50 år.

    Som så många andra säkert skrivit så tror jag det handlar om att göra det till en mysig stund. Vi brukar tända ljus vilket vår dotter tycker är oerhört spännande att titta på. Sen prata, prata, prata. Hålla uppe intresset 🙂

  156. Linda Johansson september 27, 2011 on 1:51 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Servera god mat å snyggt upplagt. Även barn äter med ögonen. Stäng av tv och radio och annat som stör, ät tillsammans. Låt bli att bläddra i dagens post utan samtala om ditten och datten och om maten istället. Ät ALLTID vid matbordet och ingen annanstans, äter inte barnet där så är det inte hungrigt eller vill inte ha. De får alltid i sig vad de behöver om de inte är sjuka.

    Linda, Elton 19 mån och Linna 2,5 mån

  157. Jenny Eriksson september 27, 2011 on 2:02 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt tips är väl att äta tillsammans och låta barnet i den mån det går få äta själv. Det funkar jätte bra på min dotter iallafall. Annars vid matning göra skeden med mat till en bil som måste in i garaget. Lycka till! 🙂

  158. Tina J september 27, 2011 on 2:09 e m Svara

    Babybjörn blir 50 år iår!

    Jag tror inte att det finns några mirakeltips för att få barnen att sitta still. Vi har en tjej på 2,5 som är hopplös! Jag tror att rutiner är det enda som hjälper. Till slut vet de att det inte är nån idé att krångla. Ingen tv på i bakgrunden, lugn och ro vid matbordet. Det ska även vara lustfyllt att äta, så vi bråkar aldrig om maten. Man behöver inte äta upp, men man sitter på sin plats tills alla ätit klart.

    Ett litet tips vi jag har är dock att servera maten separerad och låta dem ta själv. Då äter iallafall min dotter mer. Vi har tex pasta i en skål, köttfärssås i en annan, små bönor i en skål, tomater i en och så vidare. Då får hon plocka själv och det brukar gå bättre då, än att man geggar ihop allting..

  159. Ina september 27, 2011 on 2:16 e m Svara

    Hej!
    Jag har 5 barn och 3 av dem sitter så snällt och äter. Sen har vi två yrväder som inte alls vill sitta som man ska. Men det e bara att gilla läget och försöka få dem att iallafall sitta fläckvis under måltiden 🙂

  160. sara september 27, 2011 on 2:26 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Vi kanske är helknäppa i våran familj men barnens kompisar VILL äta hos oss därför att vi tokar oss så mycket vid matbordet. Vi leker lekar, någon sjunger, vi har dessutom en specialist på Bellmanhistorier så att sitta kvar är aldrig något problem hos oss. Alla äter tillsammans och alla väntar på varandra.

  161. Madelene september 27, 2011 on 2:27 e m Svara

    Hejsan!
    Babybjörn fyller 50år.
    Jag jobbar som förskolelärare när jag inte är mamma ledig och det jag brukar göra när barnen ine vill sitta vi matstunden är.
    1. Ber dem snällt , men bestämmt att sitta kvar.
    2. Tvingar dem aldrig att äta någon mat, är dem färdiga ok. men vi sitter vid bordet.
    3.barn äter de ,vill ha + att man ska aldrig tvinga eller be om att de ska äta det ger fel signaler kring mat.
    4. Nu vet jag ju inte om ni i familjen äter alla tillsammans om inte så det bör ni göra det och gör det till en trevlig stund där ni berättar tex om hur dagen varit.
    5. tänd ljus och mys , duka lite finare gör något specielt av matstunde.
    6 Låte tv och radio vara avstäng.
    7 kan ju bli lite problem nu i början (efter som erat barn är van att få gå från bordet och se på tv)
    8Hoppas mina tips hjälper er på vägen.

  162. Malin Stolt september 27, 2011 on 2:31 e m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år i år!

    Min lilla dotter är 6 månader, och hon vet vad hon vill! Vill hon inte sitta still och äta så låter hon resten av familjen veta det också 🙂 Vi har märkt – efter många om och men – att det som hjälper allra bäst är när vi alla sitter tillsammans vid bordet – så att hon inte behöver sitta där och äta ”ensam”. Att försöka distrahera henne med andra saker är också något som brukar fungera, speciellt en sång som vi har; ”Titta, titta, titta! Var är magen? Ska vi kittla, ska vi kittla? Titta, titta, titta! Var är lampan? Ska vi peka, ska vi peka?” och så vidare, så tänker hon på något annat för tillfället, och ”glömmer bort” att vara arg 😉

    Både jag och min lilla tjej hoppas att vi vinner detta, så det kanske blir ännu lättare att sitta still och äta vid bordet 🙂

  163. Monica september 27, 2011 on 2:39 e m Svara

    Hej! Babybjörn fyller 50 år!
    Gud vad många bra tips du har fått! Mitt tips är att först stänga av tvn, hon ska sitta fast i stolen och ni ska sjunga en sång om att äta (som man kommer på själv) sången ska fortsätta bara om maten kommer in i munen på henne! Hon kommer säkert att få i sig i alla fall några skedar! Lycka till!

  164. Regina september 27, 2011 on 2:53 e m Svara

    Baby Björn Fyller 50 år!

    Mitt bästa tips:
    För mig har det varit viktigt att barnen sitter kvar av egen vilja och inte av tvång.
    Det som har fungerat hos har varit att fånga barnens intresse med en saga medan vi ätit.
    Någon i familjen börjar, någon annan tar vid och barnen får naturligtvis också fylla i.
    Ibland har vi skapat en saga kring en måltid och sagt t.ex. så tog hon lite potatis på skeden och stoppade i munnen eller något liknande.
    Det har fungerat toppen för oss 🙂

    Hälsningar Regina

  165. Gabriella september 27, 2011 on 2:57 e m Svara

    50 år fyller babybjörn idag hipphipphurra!!!

    E hög gravid med våran första lilla fjäril.Men drömmer om hur det ska ser ut i framtiden.Vad som känns viktigt är att familjen är samlad,gemensamma måltider redan från början så barnet får rutin och trygghet och hoppas att barnet lär sig att det e vid matsalsbordet man ska sitta och äta innan man får gå o leka 🙂

  166. Dana Vlad september 27, 2011 on 3:07 e m Svara

    Babybjörn fyller 40 år i år.
    Prova med ”matansikter”. När man har framför sig så en rolig talrik, kan inte säga nej till att sitta stil och äta up alt.

  167. Caroline september 27, 2011 on 3:12 e m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Jag är gravid och har inga barn sedan tidigare. Så jag kan bara tipsa om vad jag tror är det bästa=) Jag tror att det är bra att ge mat när resten av familjen äter så att man sitter ner tillsammans. Och små barn brukar tycka att om när man har lite kul när man äter, se glad ut och skoja lite=) Och att dem kanske får hjälpa till lite själva.

  168. Malin Mertala september 27, 2011 on 3:26 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt tips är att man kan ha ett belönings system ha en platta som är indelat efter hur många måltider som ni har per dag för varje gång hon har ätit upp och har suttit kvar vid bordet så får hon en guld stjärna och när hon har klarat sig en hel dag,2 dagar 1 vecka bestäm själva hur länge men det ska vara fyllt med stjärnor så får hon något tex en godispåse om det blir en lördag välj själva vad ni vill ge henne det kan vara små saker.

  169. Maja73 september 27, 2011 on 3:29 e m Svara

    Hej!
    BabyBjörn fyller 50 år i år! Vi har babysitter samt bärsele BabyBjörn som båda har över tio år på nacken och har använts av flera barn. De är lika bra ännu!

    Ett tips för att barnen ska sitta kvar vid bordet är att leka gissningsleken. Den som börjar säger exempelvis ”Jag tänker på en tecknad figur på M” och så får man gissa i tur och ordning. Denna lek funkar ju lika bra på resor eller kalas m.m.

  170. Carin september 27, 2011 on 3:32 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Mitt tips är att ta tid till att verkligen sitta ner och äta klart. Gör middagen till en rolig stund där ni sitter ner och pratar om hur dagen har varit. Viktigt att det inte finns något som stör barnet (tv på tex). Gör det som en rutin kanske att barnet får titta på tv efteråt. De lär sig vad det är som gäller till slut. Var tydlig!

  171. Charlotta september 27, 2011 on 3:36 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.
    Hur man får ett barn att sitta vid matbordet. Undrar hur gammal barnet är?
    För oss så hjälpte det att han fick köpa ett fint underlägg, mugg och en sittdyna till sin stol. Ifall han som mindre hade vägrat att sitta vid matbordet, så hade jag nog gått den ”dåliga vägen” att han fått se på film…ju yngre de är desto svårare är det ju att locka de att sitta med något.
    Lycka till!

  172. Petra Landin september 27, 2011 on 3:37 e m Svara

    Hipp Hipp Hurra för Baby Björn 50 år!
    I vår familj börjar vi alltid med att berätta vad som
    varit roligast under dagen. Alla får berätta !
    För vår minsta lägger vi maten i olika små högar
    på tallriken, och vi försöker alltid lägga något nytt
    eller spännande att smaka på som tex russin,
    en äppelbit en morotspeng eller vad som helst.
    Detta kan göra måltiden lite mer spännande
    även om de alltid är svårt för små att sitta still.
    Lycka till !

  173. Anna september 27, 2011 on 3:46 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Min son brukar oxå har myror i brallan, vi har gjort så att varje fredag har vi fredagsmys och äter då i vardagsrummet, och det har funkat bra, så nu sitter han med oss i köket och äter varje dag och ser fram emot fredagen då vi sitter tillsammans i vardagsrummet och äter.
    Lycka till!!!!

  174. Nina september 27, 2011 on 3:52 e m Svara

    50 år.

    Våra döttrar brukar tycka om att sitta och plocka i sig tex majs, ärtor, äppelbitar, knäckebröd el nåt annat gott efter maten och då brukar även nån extra sked mat slinka ner.. 😉

  175. Anna september 27, 2011 on 3:53 e m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år i år!

    Min dotter vägrade sitta still vid matbordet förut, hon srang runt och kom på en massa saker att göra istället för att ära… Jag fick slut på det genom att först välja ett fint underlägg till hennes tallrik och sedan tända ett ljus som jag lovade att hon skulle få blåsa ut efter middagen om hon var duktig och satt still. Hon tyckte det var superspännande med ljuset, det tycker hon fortfarande 2 år senare hehe =)
    Lycka till!

    (Skulle vara mkt trevligt med en sådant fint paket till lillebror =)
    /Anna

  176. Nathalie september 27, 2011 on 4:11 e m Svara

    BabyBjörn blir hela 50 å i år! Jag har nog egentligen bara ett tips för att hålla kvar barnet vid bordet… Jag hade/har ibland samma problem. Låt henne kladda. Eller ja, försöka äta själv. Nu vet ju inte jag hur gammal din tös är. Men min son på 6 månader sitter gärna kvar med oss om han också får försöka med sin sked. Lycka till = )

  177. Cathrin Larsson september 27, 2011 on 4:15 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.
    Mitt tips är att göra maten rolig. På http://www.enbarnsligarevardag.se/ kan man få tips på hur maten blir rolig. Och om maten är rolig så är det lättare att få barnen att vilja sitta kvar vid bordet!

  178. Tina Nicklasson september 27, 2011 on 4:23 e m Svara

    Hej,

    Svaret är: babybjörn fyller 50 år

    Mitt tips:
    Jag själv får mitt första barn på torsdag ( planerat kejsarsnitt) men min mamma säger att detta alltid fungerat både med mig och mina syskon.
    Det är både ett belöning och straffsystem.
    Börja med att barnet får vara med och påverka ngt med maträtten som hon tycker om.
    Fråga sedan barnet vad de vill göra efter maten, detta blir belöningssystemet. Påminn gärna dem om detta under måltiden och prata hur kul/mysigt det ska bli. Om barnet inte lyder blir viktigt att vara konsekvent och inte göra det som nibsagt att ni ska göra efter maten. Förklara gärna varför det inte blev så. Kommer vara tufft ett par dagar men ska sedan fungera!

    Mvh

    Tina

  179. Josefine september 27, 2011 on 4:58 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Hej! När min son (9 månader) och jag sitter vid matbordet och ska äta så brukar jag leka att skeden är en bil! Och det tycker han är väldigt roligt 🙂 Och då sitter han stilla! Och så brukar han få skeden i handen med mat på och äta själv 🙂

    Mvh

    Josefine

  180. Maria september 27, 2011 on 4:59 e m Svara

    Hej!
    Grattis till Baby Björn som fyller 50år!

    Det som fungerar bäst hemma hos oss är när hela familjen sitter till bords och äter samtidigt. Nu är barn nr tre 1½ år och med två större syskon är det alltid liv och rörelse runt bordet. Hon har så fullt upp med att titta och lyssna på dom, att hon inte ”hinner” krångla (oftast).

    Att få hjälpa till med egen sked har också fungerat bra.

  181. Ester Thureborn september 27, 2011 on 5:04 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år.

    När hon krånglar brukar vi sjunga Blinka lilla stjärna och andra roliga sånger (gärna på ett töntigt vis) så hon har nåt kul att titta på och gärna digga lite själv stolen och blinka lite med handen som en stjärna under tiden hon äter. Sedan är hon besatt av lampor och kökslampan är röd och fin och har en fin klang om man trummar på den med fingrarna som en trumvirvel när hon ska ta skeden, även det en väldigt bra disktraktion och hon verkar tycka att det är en rolig belöning för att hon tar en sked! Kanske lite udda tips (iaf det med lampan!) men lycka till!

    Mvh Ester, Patrik och Edith (matmonstret som gillar lampor)

  182. LaSueca september 27, 2011 on 5:10 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Efter att ha provat med morot ok predikan utan succé gör jag sa och det funkar.
    När barnet står up i stolen (jättefarligt…) säger jag ”Är du klar med maten?” och tar talriken borta till kylskåpen. Då sitter barnet sig igen ganska snabbt. Första gången och lite till måste man verkligen ta bort maten och inte ge tillbacka om barnet inte sitter (om det kan äta framför TVn finns det ingen motivation för att sitta vid bordet).

  183. Maja september 27, 2011 on 5:12 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är att hela familjen har samma mattider. Hemma hos oss äter hela familjen tillsammans, den förälder som inte hämtar på dagis är alltid hemma till middagen och den förälder som inte lämnar på dagis stannar alltid och äter frukost. Under måltiderna pratar vi bara om sånt som alla kan vara med och prata om, vuxen-pratet sparar vi till senare. Sen ställer vi inte orimliga krav på måltidens längd, man äter och sedan lämnar vi bordet tillsammans.

    /Maja

  184. Tove september 27, 2011 on 5:15 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år. Enda sättet att få vår lilla tjej att sitta still är att ge henne något att plocka med själv. Hon får majs, kokta morötter eller något annat som hon kan pilla med. Nyttigt och övar motoriken . Skulle gärna prova stolen. Min lilla A klänger sig ur varenda stol hon sitter i.

  185. Helena Karlsson september 27, 2011 on 5:20 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 fantastiska år!

    Mitt tips är att barnen är delaktiga i matlagningen/dukningen på något sätt (beroende på ålder). Då tycker de oftast att det är mer spännande att äta ”det de har lagat”. 🙂
    Sedan skall självklart de sitta med kring bordet. De gör som vi gör, inte som vi säger.

  186. Susanne september 27, 2011 on 5:22 e m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50 år!
    Mitt tips är att förvarna lite innan maten att det är dags att äta. Sen när man väl äter förklara att man gärna önskar att barnet sitter kvar så att man själv får sällskap. Man får inte glömma att prata med barnet också, så att man inte bara pratar med de vuxna.

  187. Madelen Arvidsson september 27, 2011 on 5:29 e m Svara

    Babybjörn fyller 50år!

    Här ser vi till att tv:n är avstängd och försöker se till att äta, hela familjen tillsammans, innan bolibompa. För de större barnen kan det ibland vara något ”viktigt” program som går mitt under middagen och då måste jag säga att en inspelningsbar hårddisk till boxern är ovärderlig för att få dem att sitta stilla.

  188. Ida W september 27, 2011 on 5:34 e m Svara

    Hej! Babybjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är nig det vanligaste och svårt att följa, börja tidigt i kivet och var konsekvent. Ha mysigt runt matbordet, servera inte mat någon annanstans eller efteråt. Min dotter brukar vara duktig på att sitta kvar även om hon är dålig på att äta ganska ofta. Vi brukar prata med henne om att det inte blir mer mat idag men sen får hon välja om hon äter eller inte, vilket sker ibland och ibland inte. Självklart smiter också hon iväg från bordet, vi brukar säga till men inte skälla och låta maten stå kvar en stund för att sedan förvarna 5 min innan vi och maten försvinner från bordet! Fungerar oftast väl även om vi ibland fått stiga upp mitt i natten och servera fil och flingor. En treåring kan ju inte ta ansvar för sina beslut in absurdum. Och nu är det 6 mån sedan senaste nattmåltiden och som sagt fungerar matsituationen oftast bra! Däremot behöver vi råd o
    hur man får en treåring att klä på sig och ta sig ut genom dörren utan att vi andra ska behöva vänta en timme på ”ska bara” och ”kan själv”, råd och tips föräldrar imellan är inte dumt!

  189. Catta september 27, 2011 on 5:36 e m Svara

    BabyBjörn fyller hela 50år = halvt sekel=otroligt häftigt!

    Mitt tips är att göra ett bytbart tallriksunderlägg att lägga på ”brickan” med olika djur eller bilar, sådant som du vet intresserar din dotter.

    Antingen gör du ett eget med lite knep o knåp eller så köper du ett färdigt som du klipper till så att det passar ”brickan”.

    Sätt vit häftmassa under så underlägget så det sitter fast, annars kan det hända en olycka… eller mer bus 😉

    Det funkade på min son, hoppas det fungera påmdin dotter.

    //Catta

  190. Malin september 27, 2011 on 5:45 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!!

    Min son är precis likadan! men han får ha ett berg av leksaker med sig vid bordet. Populärast just nu är hans minikastruller och ”matvaror” i plast. Han äter då duktigt och leker samtidigt. Det blir lite kladdigt ibland så det gäller att ha leksaker som går att diska efteråt.
    Hoppas det löser sig för er! lycka till!!

    MVH
    Malin

  191. malin september 27, 2011 on 5:48 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Börja inte för sent med middagen. Är barnen alldeles för hungriga har koncentrationen och lugnet oftast redan gått förlorat. Det är ibland supersvårt att tajma in hämtning/hunger/matlagning osv men man får trixa med gurkstavar, morötter, en liten smörgås eller annat under tiden man lagar mat!

    HEJA!

  192. Alexandra Persson september 27, 2011 on 5:55 e m Svara

    Svaret är 50 år:)

    Jag kan tyvärr inte ge tips i detta ämnet. har en 15 månaders pojke som bara ä’lskar mat, så jag har än så länge inga problem ( ta i trä).
    Men det är mycket trevligt att läsa alla tips till framtiden.

  193. Nasim september 27, 2011 on 6:04 e m Svara

    Hej Babybjörn fyller 50 år!
    Jag brukar berätta hur min dag har varit och allt spännande som har hänt under dagen. Då sitter hon still och lyssnar. Då och då måste jag avbryta det jag berättar för att påminna henne om att ta en sked. Samtidigt så äter jag själv också. Det blir knäppt tyst vid matbordet och alla lyssnar med spänning. jag måste förstås hitta på historier eftersom jag har ett jätte tråkigt jobb 🙂
    Förut så bad jag henne berätta om sin dag men det funkade inte eftersom hon åt inte då utan pratade för mycket för att få en sked i munnen. Lycka till!

  194. Sanna september 27, 2011 on 6:10 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Mitt bästa tips är att se till att hela familjen är delaktig i matlagning/dukning. Även det allra minsta kan göra något och de ger åtminstone för min familj, en bättre sammanhållning när alla får vara med och delta på sitt vis. Sen tycker jag det kan vara roligt att göra olika former av maten som ex. att skiva potatisen i bitar och koka det uttryckta i stjärnor, hjärtan etc. eller att blanda grönsaker i olika skålar och låta barnen själva vara med och bestämma lite vad som ska vara på tallriken och inte. Sen är det ju en fördel om barnet sitter bra och givetvis att hela familjen är samlad utan datorer, tv apparater etc. som är på i bakgrunden och lockar.

    Ett annat tips som jag själv har börjat köra med här hemma, sedan jag läste en artikel i en föräldratidning är belöningssystemet. Det går ut på att min dotter får en guldstjärna när hon gjort något bra på ett papper som sitter på kylskåpet och när ett antal stjärnor finns gör vi något roligt hon själv får välja ex. åka till badhuset, leklandet etc. och de kanske funkar även vid maten (då barnet får en stjärna när de sitter kvar och äter bra).

    Kram Sanna

  195. Carolin september 27, 2011 on 6:11 e m Svara

    Ha tålamod! Visa hur mysigt ni har det vid bordet, även när hon inte är med. Och vill hon gå ner, låt hon gå ner. Men då blir det heller ingen mer mat.

    Tänk bara på att inte bli arg om hon inte vill sitta vid bordet. Snart inser hon att enda sättet att stilla hungern är att sitta vid matbordet där resten av familjen är. Visa att ni är glada över att äta tillsammans och att ni vill att hon ska vara med er. Uppmuntra och beröm mycket då hon själv vill! 🙂

    Det kan ta tid, men det fungerar i längden 🙂

    Babybjörn fyller 50 år 🙂

  196. Stina september 27, 2011 on 6:24 e m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50 hela år, grattis till dom!
    Sen har jag ett tips som kanske är värt att prova, jag läste någonstans att om man ger barnet fler valmöjligheter så att barnet själv kan känna att hon kan få vara med att bestämma genom att man berättar för barnet att (om hon nu vill se på tv t.ex.) nu ska familjen äta mat och om du äter riktigt duktigt så kan du få 10 min extra framför tvn t.ex eller om hon nu sitter framför tvn eller leker så kan man säga att hon får leka i 10 min till och sen så kommer hon och äter. Barn älskar valmöjligheter och jag har provat på denna metod och barnen lyssnar bättre då dom får höra att dom har fler valmöjligheter eftersom barn vill gärna bestämma men denna metod begränsar ändå bestämmandet i sig.
    Svårt att förklara men jag hoppas att du förstog? 🙂

  197. Emma september 27, 2011 on 6:25 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år! Mitt tips är att låta barnet äta själv från början, så kallad baby-led-weaning. Låt barnet leka och kladda – det ska vara roligt att äta. 🙂

  198. Jessica september 27, 2011 on 6:32 e m Svara

    Hej!

    50 år i år… Stort Grattis 😉

    Mitt lilla pyre har bara hunnit bli 10 veckor men i bekantskaps kretsen har detta lilla dilemma dykt upp. Nu vet jag inte hur gammal din lilla är men att barnet får äta själv med egna bestick har haft vissa framgångar 😉 Och de förslag som givits ovan är kanonbra så de tänker jag ”sno” med mig för framtiden!

    Kramar

  199. Sofia september 27, 2011 on 6:34 e m Svara

    Hej!

    Jag vill bara kommentera att det var tråkigt att vi som väntar vårt första barn ”inte kan” vara med i tävlingen…

  200. Emma september 27, 2011 on 6:35 e m Svara

    Hej

    Baby Björn fyller 50 år. Min dotter är 5 månader så jag har inte upplevt det själv än. På jobbet äter jag dock mellis med de små ibland och då brukar jag duka med de barn som har svårast att sitta stilla och de får hjälpa till att göra fint med duk och ljus. Sen brukar jag prata om något som intresserar dem medan vi äter och det brukar fungera bra som distration samt att prata med en lägre röst och använda ett lugnt kroppsspråk. När de börjar varva upp varvar jag ner och då smittar det av sig på barnen 🙂

  201. Maria september 27, 2011 on 6:42 e m Svara

    Hejsan!
    Babybjörn fyller 50 år.

    Jag har ochså en liten dotter som är 3 år så jag vet precis vad du pratar om.

    Först börjar vi med att hon får duka bordet(vi använder melamin tallrikar när hon dukar) det får henne att känna sig stor & duktig att hon får hjälpa till,sen har vi börjat med en mysig liten rutin att jag tänder ett ljus en blomma, som hon sen får blåsa ut när hon ätit klart,det tycker hon är spännande.

    Sen brukar jag alltid säga att det blir bolibompa när magen är mätt & belåten och det vill hon ju inte missa och ha tvn avstängd under måltiden, annars blir det svårt att koncentrera sig.

    Mitt tips är att du försöker ha tålamod i början & hitta er mysiga rutin i samband med måltiden & påmin henne om allt kul hon ska få göra när hon är klar.

  202. Eva Litgård september 27, 2011 on 6:44 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år 🙂
    Våra tre krabater (1, 3, 6 år) försöker vi hålla kvar vid matbordet genom att ha det intressanta där. Vi äter tillsammans i lugn och ro, och låter dem äta själva trots spill. Mycket plock-grönsaker som tar lång tid att stoppa i sig gör att måltiden inte går allt för fort. Att byta till andra bestick när intresset svalnar har räddat många middagar, och ibland får man leka in maten. Vi spelar in barnprogrammen, och har ingen tv förrän middagen är avslutad. Om nån ändå lämnar matbordet nån gång låter vi det vara, men ingen annan mat erbjuds än den som serveras till middagen. Om de inte vill ha så klarar de sig i regel utan det målet.

  203. Angelica september 27, 2011 on 6:47 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn blir 50 år !! Grattis ! 😉

    Jag har inga erfarenheter av att få mitt eget barn att sitta kvar vid bordet eftersom han bara är 5 månader än så länge.
    Men har en del tips jag kommer använda mig utav ifall jag råkar ut för den situationen själv.

    * Leka ett tag innan så ”myrorna” i brallorna är bortsprungna.

    * Ha en tallrik med motiv i botten och fyll tallriken med mat, sen gäller det att hitta ex. elefanten i botten genom att äta upp det som ligger där. Vill man avancera kan man ju köra med ”elefantens öra, öga, snabel osv..”

    * Låta barnet vara med och bestämma lite på matlistan till veckan, men då är det också viktigt att förklara att alla ska sitta kvar och äta för att få vara med och hjälpas åt med listan, kan ju gälla exempelvis syskon också men även föräldrarna.

    * Stjärnsystem. Ett papper med alla dagar uppskrivna där hon får en stjärna för varje gång hon sitter bra vid bordet. Vid ca 7 stjärnor (alla middagar) får hon en liten överraskning. Och det behöver inte alls vara något speciellt. Beroende på ålder så finns det massor med bra belöningar!! Det behöver inte alltid vara en sak heller utan kanske lite extra kli på ryggen, vara uppe en halvtimme längre, kanske baka eller bara göra något barnet tycker extra mycket om.

    *Att prata om vad som hänt under dagen, vad som ska hända eller kanske prata om annat spännande med inlevelse så barnet blir intresserad och inte vill missa något av ”middagspratet”.

    * Bestämma att en halvtimme innan middagen serveras ska tvn vara avstängd om det nu är den som hellre lockar vid maten, den får inte heller sättas igång förrän en halvtimme efter maten.

    Nu har jag svamlat på, skulle kunna skriva hur långt som helst. Men för att inte ta upp hela sidan så slutar jag här 😉 Jag tror ändå att med lite tålamod och bestämdhet så kan det lösa sig. Man får aldrig glömma att det kan ta tid och bli jobbigt stundtals. Men skam den som ger sig!!

    Hoppas min son får äran att kunna sitta i den fina babybjörnstolen!! Den verkar så himla praktiskt !

  204. ioana september 27, 2011 on 6:51 e m Svara

    Hej!

    babybjörn fyller 50 år i år!

    jag har ett litet barn på 7 mpånader som sitter och äter vid bordet, så jag kan inte prata av erfarenhet. men jag skulle försöka göra det till en litet rutin, dör alla pratar om vad de har gjort under dagen, på jobber och på dagis, man man ska göra nösta dagen eller i helgen. Jag tror att, om samtalsämnet ör intressant för alla, så går tiden utan att man tänker på det och så vips är allt man i magen :-p jag vet att det inte ör så enkelt nör man har barn, men kanske värt ett försök 🙂

  205. Veronica Johansson september 27, 2011 on 6:56 e m Svara

    Hej!
    Baby Jörn fyller 50 år i år.

    Mitt tips:
    Låt henne äta samtidigt som ni äter och låt henne äta själv. Min dotter älskar att få sitta och pilla i sig sin mat själv, tillsammans med mamma och pappa vid matbordet! Om man har i ställningen att det inte gör något om det blir grisigt så blir det inte alls lika jobbigt. Jag brukar lägga upp maten på bordet framför henne och så har hon på sig en ”tröjhaklapp”.

    Lycka till!

  206. Sofie september 27, 2011 on 7:02 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år! Grattis till dem 🙂

    Mitt tips är inte prövat här hemma ( har en son på 5 mån) men fick idén under en föreläsning. Gör lite vardagslyx vid matbordet. Duka upp borden fint med servetter, tända ljus m.m. Kanske inte ”nobelmiddagsuppdukning” en vardag men det där lilla extra och samlas sedan hela familjen vid matbordet. Samtala med barnet och varandra om vad som har hänt under dagen. Ha lite lugn musik i bakgrunden och se till att tv:n är avstängd.

    MVH
    sofie

  207. Elisabeth Klaesson september 27, 2011 on 7:07 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!!!

    Min dotter är snart 6 mån och sitter väldigt ostadigt. Jag har henne i knät när hon ska äta.
    När jag inte är mammaledig jobbar jag på en förskola och där kämpar vi emellanåt med att få barnen att sitta still och kvar vid bordet.
    Det jag märker funkar bäst är när jag diskuterar med barnen om saker jag vet de är intresserade av. Att få prata om sig själv är vad barn gillar mest. =)

  208. Karin september 27, 2011 on 7:08 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år.

    Jag har en dotter på 2 år som i princip aldrig suttit vid bordet en hel måltid. Inte förrän nu, när hon börjat dagis. Jag fick min dotter att sitta still genom att läsa en bok medans vi åt (dock lättare om man är två). Försök med ett sugrör till vattnet och något som din dotter kan ”pilla med”, en liten skål med ris tex. Men mitt främsta råd är att inte ha dåligt samvete för att ta till alternativa metoder (tv) tror nog att din dotter kommer finna matro med tiden. Lycka till!

  209. therese september 27, 2011 on 7:17 e m Svara

    babybjörn fyller 50 år.

  210. Åsa Isaksson september 27, 2011 on 7:20 e m Svara

    Hej.

    BabyBjörn fyller 50år i år.

    Min dotter har också spring i benen och vill helst inte sitta still. Vi har just upptäckt att hon är väldigt förtjust i torkade blåbär (osockrade från ICA) så dessa brukar vi muta henne med i slutet av måltiden. Vi lägger några bär på bordet som hon sedan kan plocka i sig. Mellan varje bär så ger vi en sked mat. Då brukar hon för det mesta sitta kvar och äta upp all mat.

    Hälsningar Åsa

  211. Diana september 27, 2011 on 7:21 e m Svara

    Baby björn fyller 50 år i år:)

    Har samma problem med min son men jag låter honom äta själv, han vill vara delaktig och visa att han också kan själv. Det funkar jättebra för oss:) lycka till.

  212. Emelie september 27, 2011 on 7:22 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år:)
    Vår dotter tycker att det är trist att sitta stilla, vill inte missa en minut av lek. Och så ska det ju va! Så vi dukar till dockan eller nallen som ocskså får smaka på maten och då blir det mycket roligare att sitta vid bordet o äta själv också. Sen gillar hon att få känna på maten och lite lagom lek gör måltiden till en rolig stund istället för att man själv blir superfrustrerad och barnet går från bordet hungrig.. Lycka till!

  213. […] tävla om BabyBjörn matstol och ett fint matset här […]

    • Magnus september 28, 2011 on 7:38 f m Svara

      Rätt svar är: 50år.
      Gör din barnmat i HerbChopper från Tupperware. Det går snabbt ochär väldigt smidigt!

    • pernilla hallengren september 28, 2011 on 7:45 f m Svara

      jag tycker att man kan göra det till ett äventyr vid matbordet och göra det roligt.. gör maten till roliga figurer i glada färger och berätta en saga kring dessa samtidigt som han äter.. kan funka.. 😉

    • Louise Lindahl september 29, 2011 on 3:56 e m Svara

      Babybjörn fyller 50 år!
      Låt barnen vara delaktiga i förberedelser o dukning av maten, samt gör det till en mysig stund o se till att alla sitter på en bra stol, anpassad efter längd o ålder!!

    • Karolina september 30, 2011 on 10:00 f m Svara

      Hej

      Babybjörn fyller 50 år!

      Min lilla Alice på 7 månader är verkligen typ exemplet på myror i brallan!

      Men när det är dags för mat har jag en leksak med sugpropp i botten, den klämmer jag fast på bordet framför henne så hon kan sitta och slå på den så den snurrar runt och spelar melodier, på så sätt blir hon tillräckligt distraherad för att sitta stilla medans jag matar henne, fungerar kanon än så länge! Sen kör jag ju mycket med det klassiska brumflygplanet som flyger in i munnen och även tåget som åker in i tunneln hehe

  214. Mary Jane september 27, 2011 on 7:27 e m Svara

    Hej!

    De fyller 50 år 🙂

    Jag är väl oxå av en ”dålig mamma”. Min dotter på 19 månader vägrar ofta äta alls, så jag brukar dra till med vår iPad. Jag drar helt enkelt igång en film vid matbordet på den, så äter hon upp.
    Andra gånger brukar jag distrahera med leksaker 🙂

    Hoppas matningen går bättre för er snart!

    Mvh,
    Mary Jane

  215. Rebecca september 27, 2011 on 7:29 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Har en son på 15 månader som inte tycker om att sitta vid bordet och inte är särskilt glad i mat.
    Mitt bästa tips som brukar funka för det mesta är att låta honom ha en egen sked. Han kladdar runt med maten medans jag matar honom. Går även bra med något annat, bara han får vara upptagen med nåt så gapar han för det mesta.

  216. Heidi september 27, 2011 on 7:39 e m Svara

    Hejsan!

    Babybjörn fyller 50 år!

    Jag har tre pojkar i åldrarna 4 månader, 23 månader och en nybliven 4-åring.
    Jag har haft samma problem med att det ska hoppas och visas allt han kan, det ska ”bara” hämta nånting, ”bara” titta på nånting…
    Mina tips är att leka lite innan maten, skicka ut pappan med barnen och gunga eller bygga lite lego, nästa tips är att, eftersom 3-4 åringar ääälskar att prata, låt barnet berätta vad hon/han gjort på dagis idag etc. och berätta sedan om din egen dag (medan barnet lyssnar så äter h*n utan att märka det själv)

    Men det bästa tipset är ända att låta barnet vara med på matlagningen, och ibland låta barnet helt fritt välja ur både skafferi och frys!! Då sitter h*n still och äter ”sin egen” mat av ren stolthet 😀 ( en gång åt vi spagetti med ris och bacon… men det var hans val, och han åt!) …och inga snacks innan maten.

    med vänliga hälsningar/ en som vill vinna.

  217. Anna f september 27, 2011 on 7:42 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Mitt bästa tips är att erbjuda små plockbitar. Tillräckligt stora så att barnet kan få upp de själva, med ett ännu inte så tränat pincettgrepp, men ändå så små att man törs låta de stoppa in hela bitarna i munnen!
    Ger barnet något att göra och bidrar till matintaget. Vill man mata på sidan fungerar det. Eller så försöker man hitta rätter ( inte så mosat och så mycket sås) t.e.x. små broccolibuketter, mindre korvbitar, utskurna med pepparkaksformar samt större kokta bönor, som barnet själv kan få i sig, kanske mindre noga om det är med hand eller sked till att börja med!
    Lycka till! 🙂

  218. Malin september 27, 2011 on 7:52 e m Svara

    Hej.
    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Prova att sjunga en sång för henne vid bordet. Kanske det kan locka till att sitta kvar en stund längre.
    Sen håller jag med om att sitt alla tillsammans vid bordet, tv avstängd och njut av maten. Tillslut kommer hon att vilja sitta kvar och äta där oxå, vanesak/rutin.

    MVH Malin

  219. Helena september 27, 2011 on 7:59 e m Svara

    Hej!

    BabyBjørn fyller 50 år!

    Hör jämt om familjer som sliter med mat-situationen men just det problemet har inte vi…. massor av andra saker som inte är enkla i vardagen… men middagarn funkar fint.

    Så har gör vi:
    – Låt barnen vara med att laga maten.
    *T ex. Idag finns det pepparkaksformar i alla storlekar och former- dom går fint att skära grønsaker eller potatisar med. En gurkbit kan lätt bli ett mumintroll.
    *Køttfärs – vem har sagt att en köttbulle måste liten och rund? Låt barna bygga rymdraketer eller en dinosaurie av köttfärsen… Barnhänder kan få till dom mest kreativa formerna man kan drømma om.
    * När dom har både ”dinosaurier” og ”mumintroll” på tallriken som dom själva har lagat, så är det väldigt spännande att äta maten som man själv har lagat. Det här skapar också ett samtalsämne runt middagsbordet.

    – Låt barnen hjälpa till att skala morøtter, potatisar mm.
    – Inte var rädd för att låta barnen hjälpa till med att använda kökskniven.
    – Ingen tv på.
    – Barnen hjälper till att duka bordet.
    – Hela familjen äter tillsammans.
    – Låt barnen äta själva från det att dom klarar att sitta själva och klarar att hålla en sked.

    Det blir ”griseri” både när man lagar maten och när dom minsta äter själva men å andra sidan äter dom upp maten, inkl grønsakerna. Våra barn är 3 och 6år nu.

    När jeg väntade vårt førsta barn sa en kollega: ”Kom ihåg att køpa sopborste og sopskyffel samtidigt med barnvagnen”. Jag førstod det inte då men jag har lärt en del sen dess och en sopborste borde stå på inköpslistan till alla blivande föräldrar!

    Hälsningar Helena

  220. Linda Johansson september 27, 2011 on 7:59 e m Svara

    Hej!

    Baby Björn fyller 50 år i år!

    Min dotter är precis ett år fyllda och är inte längre förtjust i att jag matar henne. Hon kan själv(och visst det ingår ju i utvecklingen). Nu lagar jag hemmalagad lunch och middag till oss båda och hon har sin egna tallrik och hon äter rejält med fingrarna och en gaffel i ena handen.. MEN räkna med mat på golvet 🙂 nu vet jag att hon garanterat får i sig bra mat. Ett tips: koka fullkorn snabbmakaroner (koktid 7-8min) häll sedan i frysta grönsaker när det är några minuter kvar på pastan (skönt spara på disken). Servera lax, falukorv etc till och violá, mums i magen 🙂 funkar bra för oss i alla fall.. Ett annat tips: vi har en Baby Björn haklapp (precis den man kan vinna fast rosa). Hade ettårskalas och la små pannkaksbitar i ”skålen” på haklappen och hon åt själv ur den eftersom hon satt i sin barnstol och vi hade inget bord som avlastning (samtidigt kunde jag också få i mig lite gott gott), funkade perfekt för oss båda 🙂

    Kul läsa alla kommentarer! Ha det fint!

    //Linda

  221. Katarina september 27, 2011 on 8:00 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Med båda mina söner 3 och 1 år har jag låtit de pilla på en leksak eller plastsked eller liten burk eller någon annan intressant liten sak som fångat deras intresse. Då har de tuggat i sig maten utan problem eller försök att ställa sig upp. 3-åringen äter numera utan någon sak så de lär sig inte att ha leksaker på matbordet. Nu ger jag 1-åringen några sockerfria flingor som han kan pillra med medans jag värmer maten istället för att han ska stå och dra mej i byxbenen.

  222. Carolin september 27, 2011 on 8:02 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år i år. Vår dotter får hjälpa till med dukning, matlagning osv och sedan blir det så intressant att prata om vad vi gjort att hon helt glömmer bort springet, en stund i alla fall 😉

    Mvh Carolin

  223. Julia september 27, 2011 on 8:04 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 fantastiska år i år!

    Mitt tipps är detta:
    Sluta stressa upp er alla mammor där ute, det är pissjobbigt(!) när barnen inte vill äta
    (jag vet, min dotter är en exeptionell matvägrare) men så länge hon följer sin vikt- och längdkurva så ”bryr” jag mig inte!

    Det finns inga barn som frivilligt svälter ihjäl!
    Det dom missar i dag tar dom igen i morgon är min melodi.

    Dessutom – din uppfattnig av vad som borde få plats i den lilla magen kan vara helt annorlunda än vad som värkligen får plats!
    En annan sak värd att tänka på är att inte låta barnen dricka före maten, häll inte äns upp något o glaset fören halva måltiden är klar och servera bara vatten (förutom till frukosten då..)

    Dessutom är maten en av dom enda saker ditt barn har ”kontroll” över, och det är även ett tillfäle när hon/han utvecklar en egen smak för maten, att få maten ”in lurad” i munnen tror inte jag är något bra sätt.

    Lär i stället ditt barn att SMAKA på allt, vill dom fortfarande inte ha – ”okej, säg tack för maten och torka händern o gå från bordet, men förvänta dig inte att jag ska hoppa över maten för o jaga dig runt huset med en ”extra” måltid sen”.

    Förr eller senare kommer han eller hon stanna kvar och äta, uten trug, utan bråk – gör bara ingen stor grejj av det! 🙂

  224. Anna G september 27, 2011 on 8:06 e m Svara

    Svaret på frågan: BabyBjörn fyller 50år!

    Jag känner igen problemet med att sitta silla. Vi har en son som gärna ställer sig upp i stolen eller klättrar upp och ner under måltiden, men det har blivit lite bättre, lite äldre han bli så ha tåla mod! Men mina tips är ät tillsammans, ha en tallrik med motiv på som kommer fram när man äter, ett motiv/bild som barnet gillar.
    Att komma med skeden och säga” här kommer morfar med traktorn” nästa sked är ”pappa” och så vidare. (man kan byta ut traktorn mot bilen, flygplanet, hästen mm till det som barnet gillar).
    Ha någon mat på tallriken som barnet gillar då äter den och förhoppningsvis även smakar på det nya, det är inte alla gånger som barn äter upp all mat som finns på tallriken va glad för det den åt, tänk inte på vad barnet inte åt!

  225. Gabriela september 27, 2011 on 8:14 e m Svara

    Hejsan!
    Tror det bästa är att göra matstunden till något roligt. Stäng dörren till vardagsrummet, se till att TV:n inte finns i närheten och att hon kanske inte kollar på tv precis innan hon äter… Sen kan det vara roligare att äta när man själv får vara med att laga mat. Låt henne röra om en sallad eller salta grytan. Kommer göra det mer spännande att äta och viljan att äta blir större.

    Att hon sen inte sitter stilla kan vara för att hon inte gillar stolen. Som liten satt jag på flera kuddar på stolen för att man vill känna sig stor!

    P.S. BabyBjörn fyller 50år… D.S.

  226. Christine september 27, 2011 on 8:14 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Min svärmor sa en så fantastiskt smart sak i somras när vi åt frukost tillsammans med min sambos syster med familj, då den äldsta tjejen inte hade nån lust att äta utan istället ville springa runt och leka. ”Att när man äter ska man tänka på att mätta magen så att den är mätt fram till nästa mål, för däremellan serveras det ingen mat.” Tjejen sprang ändock iväg och lekte men kom tillbaka endast några minuter senare och sa att hon hade tänkt och att maten hon ätit inte skulle räcka till nästa mål mat. Därefter satt hon varje måltid och åt tills hon var mätt och lekte sedan.

  227. lottia september 27, 2011 on 8:20 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Min dotter är än så länge bara 8½ månad och jag har inga barn sedan tidigare och har därför inget superbra tips till större spralliga barn =)
    Min dotter är dock ändå ibland väldigt okoncentrerad när hon ska äta mat ( om hon inte är superhungrig vill säga)
    För att få henne att sitta stilla och koncentrera sig på att äta brukar jag ha en leksak på bordet som man kan trycka på. Då brukar hon titta på den och så kan jag stoppa in en sked med mat. Det bästa är om det är en leksak hon tycker om och som kan göra ljud ifrån sig.
    Annard fungerar det att leka att maten flyger in i munnen som ett flygplan en båt eller kanske ett tåg. I övrigt är dottern väldigt glad i mat, så det behövs oftast inte ta till några metoder =)

  228. Cristina september 27, 2011 on 8:22 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Om barnet inte vill äta upp vid matbordet så är väl barnet klar med maten? Lägg på mindre portion från början istället. Är barnet fortfarande hungrig så ber det väl om mer istället? Alternativt så ”fungerar” inte tv:n innan maten är uppäten.

  229. Kristin Blomqvist september 27, 2011 on 8:23 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Min son älskar tomat, så om jag bara har sett till att ha tomat uppskuren så brukar jag kunna lura i honom annan mat mellan tomatbitarna. Och det bästa är att han blir mest bara förvånad när han känner smaken av annat och inte får den där smaskiga tomatbiten som han såg närma sig hans mun.

    Hoppas att någon annan kan dra nytta av detta lilla tips.

  230. Anette september 27, 2011 on 8:25 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år:)
    Vårt tips är att göra matstunden lite speciell under den ”jobbiga” perioden. Kanske att man släcker ner å tänder ljus så det blir mysigt å lite spännande.. Varför inte färga macaronerna gröna eller potatismoset rosa:)…. Det är ju kul att äta rosa mat:)… Sen håller jag med alla som har skrivit att det är viktigt att hela familjen äter tillsammans.

    Kram anette

  231. Johanna Rylander september 27, 2011 on 8:26 e m Svara

    Födelsedagsbarnet fyller 50 :)!

    Jag försöker att själv sitta ner med min tjej (4år) och äta låååångsamt så jag inte är klar när hon bara kommit halvvägs. Ger alltid henne mat först osv… Vi försöker göra måltiden till en mysig sund med skoj och bus i lagom doser. I perioder har jag berättat ”hitta-på-sagor”, ”… när han gick där på vägen så såg han plötsligt en… ta ett lass till så ska jag berätta vad han såg…”
    Inte alltid hon sitter still trots allt men mat vid tvn blir det inte!

    Lycka till

  232. Jannike september 27, 2011 on 8:36 e m Svara

    50år fyller BabyBjörn iår.

    Jag arbetar med barn och är nybliven mamma.. 1)Prata med barnet och Förbered barnet på att det är lunch/middag strax. 2)Låt barnet vara med i köket, titta när du lagar mat, och/eller låt barnet få vara med och laga mat (röra i såsen, skölja tomater…) så blir det emr kul att äta. 3)Barnet kan få hjälpa till att duka. 4)Sitt tillsammans och ät ihop. Barnet ser vad du gör och känner mindre stress. 5)Tacka för maten, gå och lek. Det roliga EFTER maten.

  233. Cathrine Borg-Åkersten september 27, 2011 on 8:45 e m Svara

    BabyBjörn 50 år!

    Tips.

    Börja berätta berättelser om något tokroligt, låt sedan barnet fylla på i historien, byt så fram och tillbaka och vips så kanske maten är slut och alla har suttit kvar vid bordet 🙂

    Jag och min dotter hittade på en historia tillsamman om Schnigeln Schnubert som slemmade sig upp på en motorcykel och drog iväg på mc-semester till norge osv osv osv.

  234. Maritha S september 27, 2011 on 8:46 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år, hipp hipp hurra!!
    Har samma problem själv med min 2,5-åring. Det jag brukar göra är att ha förberett hennes mat innan jag säger åt henne att komma, allt som behövs finns på bordet och vi sitter alla fyra tillsammans och springer inte upp och ner och hämtar saker. Detta fungerar ibland och ibland inte. Mitt tips är att acceptera att barn är barn och det kommer en dag då de äntligen kan sitta ner och äta en måltid med resten av familjen utan att hoppa rundor. För oss har denna strid inte varit värd att ta, utan vi har sett tiden ann och slått dövörat till. Min sjuåring klarar oftast att äta en hel måltid sittandes vid matbordet. De gånger hon inte vill sitta med utan vill äta framför tvn eller på sitt rum är när vi har tillåtit det vid något tillfälle och då måste det testas.

  235. movitzmamma september 27, 2011 on 8:48 e m Svara

    BabyBjörn fyller lika mycket som min make – dvs 50 år.

    När min son genomgick samma period insåg vi att man måste offra lite för att vinna mycket. Vi gjorde helt enkelt så att vi i två dagar åt under bordet. Det var jättespännande och roligt. Där under bordet så planerade vi för hur vi skulle ta oss upp och äta vid bordet. Vi smidde värsta sjörövarplanerna hur vi skulle ta tillbaka vårt matbord från nallarna och lastbilen som bodde där när vi var tvungna att sitta under bordet. Efter två dagar gick vi tillbaka upp till stolarna och dukade i stället fint för nallar och lastbilar under bordet. I bland tittade vi alldeles tyst och i smyg ned under bordet för att se att de hade de lika bra som vi hade. Och så kunde man inte hoppa och stöka runt så uppe vid bordet för då kanske nallarna skulle komma upp igen. Det här blev en oerhört spännande lek och efter någon vecka kunde vi inte ens tro att vi haft ett barn som inte ville sitta vid bordet. Men vi gjorde det lite kul genom att då och då gömma någon annan – eller kanske någon lite bil eller nalle som tagit sig upp på bordet och gömde sig bakom potatiskastrullen. Faktum är att vi hade rätt kul hela familjen :))

  236. Ulrika september 27, 2011 on 9:01 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år! Jag hade en tanke på om man på något finurligt vis med typ genomskinligt plexiglas i brickan kunna ha olika ”kort” i/under. Som en utbytbar tablett ,skyddad under brickan Vanliga tabletter ligger ju oftast på golvet eller kastas över bordet så middagen ligger över hela bordet. På detta sätt kan man sitta och titta på de olika bilderna och prata med barnet och på så vis få måltidsro!

  237. Johanna september 27, 2011 on 9:04 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år!

    Min lilla dotter har precis blivit 6månader så det här setet skulle passa perfekt för henne. =)

  238. Martina september 27, 2011 on 9:25 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år i år! GRATTIS!!

    Mitt tips är att göra matstunden till en mysig stund. Familjen samlas, man pratar, äter och har det trevligt. Gör det till en stund där man landar lite grann, går ner i varv och slappnar av. Att leka mycket före maten gör det enklare att kunna varva ner.

  239. Maria september 27, 2011 on 9:31 e m Svara

    hejsan!!
    Baby Björn fyller 50 år!!

    Jag hade också en son som älskade att sitta o röra på sej vid matbordet, så mesta dels av maten flög ner på golvet eller ner på kläderna. Men jag tror att en bra matstol som gör att dom sitter riktigt bra och säkert i är den första grejen man ska tänka på. Min son försökte redan ifrån början då jag började använda en äldre stol att försöka vrida sej runt, och är solen inte justerbar så brukar det också gå rätt lätt!

    Men jag har iallafall köpt flera olika underlägg med fina figurer på som jag varvar med, så när han börjar bli lite ouppmärksam så börjar jag prata med honom om dem, ”titta på snigeln, eller ser du vart björnen eller blomman är” osv..
    det fungerar inte varje måltid men oftast, eftersom dom är så små och älskar att utforska allt omkring sej så gillar dom att ha något att aktivera sej med även under måltiden.
    Lycka till!
    Mvh, Maria

  240. Annica september 28, 2011 on 4:24 f m Svara

    Hej hej!
    Baby Björn fyller 50 år!
    Så va de ju det här med maten… Har haft samma ”problem” men som tur är så går det över! Min son hade ett leksakståg med rels som körde runder själv, detta hade vi på bordet, för att få måltiden att bli roligare & då satt han faktiskt kvar vid bordet.
    Du kan ju oxå prova med att låta barnet vara delaktig vid tillagningen & dukningen.
    Lycka till!

  241. Camilla september 28, 2011 on 4:51 f m Svara

    hej!
    Babybjörn fyller 50 år.

    Jag tror att varje barn är unikt och därför finns det en eller fler lösningar som passar just ditt barn.
    här är mina förslag:
    – Ett hungrigt barn äter.
    – Sänk barnets tempo precis innan matstunden, så barnet inte är i full fart när det äter. Men se till att barnet har fått röra på sig INNAN maten.
    – Vänta inte för länge med maten, då är risken stor att barnet får för lågt blodsocker.
    – Var en närvarande vuxen. Intressera dig för vad barnet har gjort under dagen, eller ställ frågor om det barnet vill prata om. Ge uppmärksamhet åt barnets intresse istället för en massa förmaningar.
    – Njut av matstunden själv! Om den vuxne inte äter/bantar så äter inte barnet heller. Tänd ljus eller skapa mysstämning på annat sätt, så barnet VILL vara med vid matsituationen!

  242. Maria Älloäng september 28, 2011 on 5:19 f m Svara

    Hej!
    BabyBjörn fyller 50 år.

    Jag tycker det är lättare att få barnet att sitta still vid matbordet om man gör det roligt på platsen. Man kan t.ex. ha kritor och papper som barnet får rita med medans de äter (det gör inget om det blir kladdigt och kritor kan man ju tvätta av). Eller om man helt enkelt fångar barnets uppmärksamhet genom att berätta spännande och roliga historier som även barnet kan vara med och hitta på och berätta. Då blir allt lite som en sitta still lek, men man kan ju fortfarande se den stora elefanten som står och vill komma in i köket för att äta upp all den goda maten! 🙂

  243. Hanna september 28, 2011 on 5:30 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Ett tips kan vara att försöka göra måltiden till något litet extra, prata om vad man ska äta innan och gör barnet förberett på vad som ska hända. Testa olika maträtter och se framförallt till att barnet är hungrigt när det är dags för mat (alltså inget snacks innan)!

  244. Gabriella september 28, 2011 on 5:39 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år i år!

    Jag brukar försöka sitta ner och äta med min dotter, men om det inte hjälper, brukar jag låtsas att jag äter av hennes mat (jag låtsas smaka den alltså) och då brukar det fungera. Dock får jag upprepa smakandet för var och varannan tugga hon tar, men det kan det vara värt om hon äter upp maten =)

  245. Helen D september 28, 2011 on 5:48 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år.

    Vi brukar ha tallrikar med färgglada grönsaker på bordet. Det är roligt, spännande och gott och får vår son att sitta kvar längre.

    Att han sedan ivrigt väntar på att han ska få ”sista droppen” från pappas juiceglas hjälper till, då juice annars inte är något han får dricka.

    Han hjälper även villigt till att ”smaka” från våra tallrikar, och är man liten så får man lära sig lite i taget och att han provsmakar från våra tallrikar är inte det viktigaste på etikettslistan när man är 2. (Jag är mycket äldre och kan fortfarande provsmaka från någon annans tallrik 😉

    Mvh Helen

  246. Catarina A september 28, 2011 on 7:03 f m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år!! =)

    Vi har också haft en del problem med att få sonen att sitta still vid matbordet men det har blivit bättre sedan vi börjat låte det gå längre tid mellan måltiderna, så att han är riktigt hungrig. Han är 1,5 år och väldigt aktiv, han har helt enkelt inte tid att sitta still och äta, men när han är riktigt riktigt hungrig så går det jätte bra och han vräker i sig =). Gärna mycket aktivitet innan maten, helst ute, och sedan att man sitter tillsammans och äter.
    En annan sak vi märkt är att vår son inte gillar när maten är blandad på tallriken utan att allt ligger för sig, gärna i glada färger. Tex en liten ärthög, morotstärningar, små bitar av kött, potatis och såsen brevid.
    Lycka till =)!

    /Catta

  247. Nydia september 28, 2011 on 7:16 f m Svara

    Hej!
    Babybjörn fyller 50 år! Grattis babybjörn:)

    Gör måltiderna lite roliga, använd olika pepparkaks former och tryck ut roliga smörgåsar. Även på falukorvs skivor går dom att använda på. Köp hem olika former av pasta och döp dom till olika namn, tex fjärils pasta.
    ” idag serveras falukorvs hjärtan och fjärils pasta”

    Mvh Nydia

  248. Linnea Eriksson september 28, 2011 on 7:33 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år !
    Har själv en son med myror i byxorna(blöjan) och vill verkligen inte sitta still ! Men vi gör så att vi lägger på en vaxduk innan vi dukar. Och våran son får lika bestick och tallrik som oss.Får hjälpa till att lägga på maten på tallriken , först blåser vi på hans mat, sen blåser han själv . Och vi berömmer och skrattar och säger att han är så duktig. Sen får han kladda och äta. Vi får absolut inte mata men om han får”mata” oss, att vi ska smaka på hans mat så brukar det slinka ner jätte bra när han äter själv. Huvudsaken är att han får i sig .När vi har mycket tid över så brukar vi tillsammans sitta och ”kladda” då blir det roligt vid matbordet och mat förknippas med nånting kul ! Har funkat super bra hos oss, Inte varje gång men 9 ggr av 10 =)

  249. Lina september 28, 2011 on 7:35 f m Svara

    50år!
    Ät alltid tillsammans med barnet. Det gör att barnet känner sig trygg i situationen och får en positiv bild av mat.

  250. Nathalie.L september 28, 2011 on 7:45 f m Svara

    Hej! Babybjörn fyller 50 år i år 🙂

    Har inte så där jätte många tips utan går mer från egna upplevelser. Min dotter var precis likadan i början. Men det vi gjorde för att hon skulle sitta still och äta upp maten var ju först och främst att hela familjen sitter vid matbordet. Även om jag och min sambo hade ätit upp sa vi tydligt ”tack för maten” men satt ändå kvar och väntade på när dom andra hade ätit upp. Tillslut var det bara våran dotter som hade mat kvar men vi satt snällt och väntade tills maten var slut. Om hon åt upp allt fick hon lite frukt till efterätt vilket gjorde det hela mycket värt för henne att äta upp maten. Men det gick. Nu säger hon också tack för maten när den är slut och väntar på att vi ska äta upp utan gnäll eller dylikt. Hon får en leksak att stimulera sig med när hon väntar på att vi ska bli klara 🙂

    Lycka till 🙂 / Nathalie

  251. pernilla hallengren september 28, 2011 on 7:47 f m Svara

    glömde skriva att babybjörn fyller 50 år!!

  252. Olof Karlström september 28, 2011 on 7:48 f m Svara

    Hej 🙂

    Babybjörn fyller 50år!

    Mitt tips är att inte starta tv:n förrän efter maten, att ha lite kvällsmys i soffan som belöning..

  253. Lina september 28, 2011 on 7:50 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.
    Jag har en tjej på tre år och hon är precis likadan. Vi har precis som du satt henne vid tvn för att få äta klart. Vad ska man göra? Nu har jag börjat få henne att sitta vid bordet en stund genom att pärla, rita eller något annat för att hålla henne intresserad. Så fort hon tröttnar så vill hon gå. Jag tror att dessa barn som inte kan vara stilla inte ska bli tvingade till det. De växer upp de oxå. Och kommer inte sitta framför tv och äta jämt. Det blir bara värre om jag tvingar henne och jag väljer hellre mina bråk.

  254. Helga-Sofie september 28, 2011 on 7:53 f m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år – Grattis!

    Jag har en dotter på tre år och om några veckor föder jag vårt andra barn. Vi har alltid kämpat med maten med vår treåring och när hon var liten hände det ofta att hon kräktes upp allt hon fått i sig. Jag tror aldrig att hon upplevt mat (förutom amningen och vällingflaskan) som något roligt och positivt. För vår del hemma vid köksbordet gäller därför det motsatta mot vad många andra gett tips på här. Vi måste distrahera henne för att få henne att sitta kvar. Vi börjar nästan alltid måltiderna med att lilla tv:n i köket är avstängd och alla leksaker är bortplockade. Det går jättebra ibörjan när hon är riktigt hungrig men efter ca 5 tuggor mat och hungerskänslorna försvinner tröttnar hon och bara gråter och skriker om vi säger att hon ska sitta kvar. Det är då vi plockar fram olika pussel eller spel för att distrahera henne med. Ibland kan vi också sätta på tv:n. Jag anser att det är bättre att hon tittar på tv och äter upp sin mat än att hon inte äter alls. Tids nog kommer hon kunna äta en hel portion utan distraktion men fram till dess så gör vi så här. Det här funkar för oss och idag äter dottern oftast upp allt på sin tallrik vilket är en stor framgång för oss.

  255. Angam september 28, 2011 on 7:54 f m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år i år! Jag har en liten pojke på 14 månader. Och han har alltid varit jobbig och mata. Han vill hellre springa runt och leka. Så jag ha r provat så mycket för att låta han äta någorlunda bra. Låt inte ditt barn småäta innan maten, då är barnet extra hungrigt. Ät tillsammans med ditt barn då får du i det nånting och så tycker barnet det är roligare/trevligare att se flera äta med han/hon. Så matstunden blir rolig istället för att kännas som en tjatig stund där barnet måste äta. Sen tycker barnet om att hålla i saker själv tex en sked eller matbitar som de själva äter på medan du emellanåt matar med ordentliga matbitar.

    Så där har du lite tips från mig! Lycka till!

  256. matilda september 28, 2011 on 8:03 f m Svara

    dom är praktiska :lätta att torka och roliga för barnen.Bestickerna är lätta att greppa 🙂

  257. Anna Olsson september 28, 2011 on 8:10 f m Svara

    Hejsan!

    Jag brukar först låta min dotter äta själv. När jag sedan märker att hon börjar bli otålig och har viljan att gå från bordet brukar jag mata henne och frågar vad som ska komma ”in i garaget”. Då får hon välja själv om det ska vara en bil, ett tåg, en båt etc. Detta brukar oftast fungera hemma hos oss. =)

    Mvh Anna

    • Anna Olsson september 28, 2011 on 8:12 f m Svara

      Glömde att säga att Baby Björn fyller 50 år 😉

  258. Sara september 28, 2011 on 8:12 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år
    A och O är lugn och ro och att resten av familjen sitter ner vid bordet också. Man springer ju ofta upp och ner från bordet för att hämta papper, skedar, mjölk osv. Min dotter på 2½ tycker om när man dukar fint med servetter och ljus. Sen kanske ni inte har det bekymret, men barn tycker ofta om att man inte blandar maten på tallriken, utan var sak för sig, även sås och lingon, så att de kan ”doppa”, då blir det lite roligare att äta också. Något gott efter maten kan också fungera tex frukt och bär eller lite krämig yoghurt typ danonino. Man kan hänga något intressant i barnets blickfång kanske i lampan eller fönstret, som en mobil med fina djur eller ljuslyktor i fönstret. Lycka till!

  259. Emma september 28, 2011 on 8:25 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Vi har haft samma problem med vår nu 4,5 åriga dotter sedan hon fyllde 2,5. Hon vägrade sitta kvar vid matbordet, ville hellre leka eller titta på TV. Det blev ett sånt himla tjat och bråk varje gång vid matbordet när vi stängde av TVn och till slut sa hon att hon inte gillar mat och inte vill ha mat. Uppenbarligen fungerade det inte att stänga av TVn och tvinga henne till bordet. Vi började då att duka fram till oss alla och sa till henne att nu sätter vi oss och äter och har det mysigt och att hon kunde komma och sätta sig med oss när hon ville. Jag och min man satte oss vid bordet och började äta maten och det tog inte lång tid förrän hon kom och satte sig hon med. Ibland dröjde det lite längre men till slut kom hon och satte sig. Idag sitter vi alla och äter maten ihop och det är inte alls massa tjafs och bråk vid matbordet.

  260. Maria september 28, 2011 on 8:35 f m Svara

    Ciao!

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Genom att göra stunden vid bordet rolig vill ju barnet sitta still. Mitt tips passar inte alla situationer, men det ger alla i familjen ett gott skratt.
    Grimas-leken har vi hittat på 3-, 5- och 7-åringen stortrivs när de får göra fula och roliga miner till lillebror (1år) och dessutom skrattar och äter alla.
    Testa!, lovar att det ger er ett gott skratt och lugnare måltider VID BORDET…. 😉
    Kram

  261. E-L september 28, 2011 on 8:52 f m Svara

    Baby Björn har stått till föräldrars tjänst i 50 år.

    De bästa tipsen för att få barnet att äta vid köksbordet är:

    Låt barnet följa med till affären och välja mat och grönsaker ibland. Då blir det roligare att äta då den känner sig delaktig.

    Låt barnet hjälpa till med matlagningen i den mån den kan beroende på ålder.

    Skär upp grönsaker och mat i små bitar den kan sitta och plocka med själv.

    Ha ett fint underlägg som den kan titta på när den blir rastlös. Kanske ett med Pettson och Findus där det finns mycket nya små saker att upptäcka. Köp barnbestick som ser ut som grävskopor och låtsas att det är en maskin som ska köra in maten i munnen. Det finns också tallrikar att köpa med olika fack som man kan lägga maten så det ser ut som ett huvud.

    Skoja till maten ibland genom att tillsätta karamellfärg i potatismoset eller skära ut falukorvsbitar med pepparkaksformar. Det kanske är roligare att äta grönt/rosa mos och grisformade falukorvar.

    Låt hela familjen sitta ner tillsammans under måltiden och ha det lugnt och skönt. Tänd ljus på bordet och duka med servetter. Låt eventuellt barnet duka och vika servetter.

    När min dotter börjar skruva på sig och börjar ge upp så försöker jag få henne att skratta och glömma bort sig.

    Köpa en kasperdocka (handdocka) som man kan hitta på sagor om/med. Så kan dockan få mata barnet emellanåt.

    Säga till barnet att det får se på tv en stund efter maten OM det äter klart i köket. Äter det inte upp och trotsar så blir det ingen tv. Hur elak och taskig man än känner sig mot barnet så mår det bra av att se att man gör som man säger/ lovar. Om man ofta hotar med konsekvenser och aldrig uppfyller dem så tappar de sin kraft.

    Självklart så blir det myror i brallan även om man gör allt i sin makt för att förhindra det. Då är det man kan göra att säga till barnet att man äter bara vid köksbordet och går man därifrån så har man ätit färdigt. Går då barnet så ge inte med dig och ge den ny mat. Den klarar av att missa något mål då och då.

    Lycka till med maten!

  262. Desirée september 28, 2011 on 9:00 f m Svara

    Grattis 50-åringen!!

    Vi har haft lite problem hemma med vår tjej. Vi har provat allt!!
    Detta funkar för oss!

    – Vi pratar mycket om maten, vad det är för något. Att fiskfilé faktiskt är fisk eller ”blubb, blubb” som hon kallar den och vilka djur som kan tänkas äta just den maten.

    – Vår tjej älskar att hitta på egna sånger. Så vi sjunger ibland en trudelutt till varje sked. Fisken igår blev en ”fiskidisk” sång.

    -Variation är roligt! Först tar vi en STOOOR sked, sedan en liiiten.

    -Leker! Vem sa att man inte får leka vid matbordet. Ibland leker vi att vi är hundar, hönor, lilla bebisen som vill bli matad eller musen som piper lite när den vill ha mer.

    – ”Denna tallrik den ska vandra” Är vi bara familjen hemma så byter vi tallrik med varandra, runt, runt går de. Går även att utföra med musik som man pausar och sätter igång.

    -Givetvis är förberedelserna lika viktiga som själv inmundigandet! De små måste känna sig delaktiga, framförallt vill de veta vad som ska hända! Säg dina tankar högt och berätta alla moment när du gör dem och fråga om de vill hjälpa till. Beröm dem även om det inte alltid blir rätt, de gjorde sitt bästa! =)

  263. Therese september 28, 2011 on 9:01 f m Svara

    Mitt tips som funkar på min 2åring är att hon får vara med och laga maten, i den mån hon kan, duka fram och framför allt att hon får ta mat själv! Detta tips har funkat länge på vår lilla då hon är väldigt kavat av sig och gör att hon känner sig duktig och delaktig! Det blir ju en hel del spill o kladd men det får man ju ta =)
    Det behöver inte vara så avancerat, hon tycker ju att hon får var med bara genom att hon sitter på diskbänken och äter okokt pasta medans jag kokar pastan =)

    Även om jag inte vinner så kanske ngn annan kan vara hjälpt av detta!

    BabyBjörn fyller 50år.

  264. Sanna september 28, 2011 on 9:06 f m Svara

    Hej! 50 år fyller Baby Björn!

    Jag är just nu gravid med mitt första barn men kan tänka mig att om man gör måltiden till en rolig grej så går det säkert bättre. Kanske att barnet får vara med och göra maten eller titta på så att det blir intressant att äta sedan. Och att alla i familjen tycker det är kul och äta middag tillsammans, woohoo nu ska vi äta! 🙂 Och så springer alla till bordet! Då kanske barnet tycker att det är kul och vill också äta!

  265. Cacka september 28, 2011 on 9:38 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Du skriver inte hur gammal din dotter, men försök att göra måltiden rolig. Gör roliga ljud eller miner. Att hon skall ta en tugga för mamma, pappa, mormor, farmor osv. Det kan funka eller så kanske det skulle funka om hon hade en tidning/bok att läsa när hon åt. Så att hon får koncentrera sig på något annat än att hon måste äta.

  266. Karin Bissmarck september 28, 2011 on 9:52 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Vår son är 15 månader och ibland går det som en dans med maten, men ofta tröttnar han efter ett tag. Då brukar vi ta fram en bok med massor med djur och fråga var de är så får han peka. Visst boken kan bli lite kladdig (men det är tjocka glossiga sidor så de går att torka av). Det verkar ändå fungera att han får något annat att tänka på där han dessutom får känna sig duktig.

  267. Johanna september 28, 2011 on 9:55 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år i år!
    Mitt tips är att man hjälps åt med både matlagningen och framdukningen för att få barnet lite mer intresserad och stilla sittande.
    Att även prata om saker som har hänt/kommer hända är också något som funkar hemma hos oss.

  268. Mikaela september 28, 2011 on 10:25 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!
    Jag har det ganska lätt vid matbordet då min dotter är väldigt matglad och gärna sitter kvar tills det är tomt på tallriken. Ett tips är att uppmuntra barnet genom att själv sitta ner och ta det lugnt, äta tillsammans och visa barnet vad man tycker barnet ska äta innan det går från bordet. Rolig mat kan rekommenderas, och att man sitter vid matbordet och äter vid alla tillfällen.

  269. Yvonne =) september 28, 2011 on 10:26 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år i år!

    Wow, det var många tips att läsa. Min flicka kommer snart att behöva matstol, hon är fyra månader och börjar kunna sitta själv korta stunder nu. Vi har ännu inte börjat ge henne smakportioner men samlar information om hur vi ska göra och väntar på rätt tillfälle att börja. Tack för många fina tips som kan hjälpa i framtiden!

  270. Lotta september 28, 2011 on 10:46 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Min lille kille var likadan när han var lite mindre. Jag tog då fram en liten skål med lite vatten i och ev. någon sked eller liknande så kunde han sitta & leka med det medans jag matade honom. Detta höll på nån månad bara, sen ville han ”vara med” på måltiderna igen! 🙂

  271. Malin september 28, 2011 on 11:02 f m Svara

    Hej,
    Vet inte om jag har världens supertips men mitt är att ALLA i familjen sitter och äter tillsammans och sitter kvar tills alla har ätit upp. Att man har som rutin att ALLA varma mål äter man i köket så kan frukost, kvällsmat och ev mellanmål ätas i soffan framför teven.
    Har även börjat med att tvååringen får lägga upp sin mat själv så gott det går. Det tycker hon är roligt och så får hon känna sig stor och duktig 🙂

  272. Johanna Lindström september 28, 2011 on 11:09 f m Svara

    Hej!

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Min son på 4 år har alltid haft myror i byxan och varje måltid har varit ett projekt. Nu för tiden menar han att han har myror i foten och det gör att han inte kan sitta still. Vi har varit hårda på att alla sitter ner och stilla runt matbordet, och sen brukar vi även ha ”plockmat” i skålar på bordet. Plockmaten kan då vara morotsstavar, gurkstavar, gröna ärtor, körsbärstomater eller något annat som man kan äta med händerna. Dels blir det roligt för barnet, för vilket barn gillar inte att äta med händerna, och dels nyttigt. Det blir även lite lugnare runt matbordet. Sakta men säkert ska vi nog få in den rutinen också. 🙂

  273. Julianna Hallgren september 28, 2011 on 11:50 f m Svara

    Hipp hipp hurra! I år fyller Babybjörn 50 år! I min vardag vill vi fira vårt familjetillskott Felix som efter en sängliggande svår graviditet tittade ut lite tidigt. Vår vardag skulle definitivt piggas upp av det fina mat-settet från Babybjörn.

    Med bästa hälsning,

    Julianna

  274. Anna Falk september 28, 2011 on 11:50 f m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år!!! Grattis!

    Vi har en son på 3 år som inte gärna sitter kvar och äter vid matbordet. För att undvika detta så får vi honom att prata om något som han tycker om. Till exempel om vad han gjorde på dagis idag, eller om hur hans favoritleksak mår. Detta får honom att glömma bort att han måste sitta still och maten slinker ner undertiden. Har fungerat mycket bra.

  275. Annika Åborg september 28, 2011 on 11:55 f m Svara

    Hej! babybjörn fyller hela 50 år, wow:)
    Mitt tips är att ge maten lite roliga namn. Ella, 2,5 år vill sällan sitta still någon längre stund, men när hon får äta mat som tex. gröndroppar(ärtor) månspruta (tomat) och Broccoli (små träd) osv. och själv hitta på namn till maten går det bra att sitta still. Går även bra att leka en sked för osv. Och så funkar ibland nån liten muta, tex. om du sitter still och äter upp så får du äta russin i soffan och titta på Bolibompa sen. 🙂 Tur att de är livliga iaf de små liven, annars hade det varit mycke långtråkigare! Kram!

  276. Elin september 28, 2011 on 12:46 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år! Och mitt tips är att släppa på principerna och helt enkelt låta barn få utlopp för all det härliga spring de har i benen. Jag har två killar som ofta har springtävlng runt bordet när de själva har ätit tills de inte vill ha mer. Jag försöker tänka att barn äter när de är hungriga och om de inte kurrar i magen idag kanske det gör det imorgon. Mat är lust, passion och glädje. Man får äta med händerna och känna på maten. Vi räknar hur många färger vi kan få ihop på tallriken för det tycker magen om, vi skålar i vatten och dricker mjölk med sugrör.

    Jag är dock principfast när det gäller två saker: jag vill äta klart vid matbordet och kan inte delta i springtävlng förrän jag är klar 🙂 samt kladdig mat på tallrik äts vid bordet om man är hungrig och ingen annan stans. Däremot går det bra att tugga på en lite frukostsmörgås vid tvn innan frukostgröten är klar.

  277. Karin Lundholm september 28, 2011 on 1:09 e m Svara

    Jag gör det klassiska. Ger mycket uppmärksamhet till barnet och brummar in maten i munnen med hjälp av olika fordon som vill in i sitt ”garage”. Försöker att uppmärksamma ifall det är något nytt extra roligt som barnet kan utföra vid matbordet som har äta-anknytning. Just nu är det att få en egen bordskniv och kunna skära sin egen mat själv (eller i allafall gurkstavar och annat lättskuret).

  278. Lotta september 28, 2011 on 1:27 e m Svara

    babybjörn fyller 50 år!
    Tips e att sätt er ner o läs en bok innan maten. Då kommer barnet ner i varv. Ha sen en lugn måltid, se till att allt finns framme vid bordet så du inte behöver springa fram o tillbaka o hämta saker – sånt kan oxå skapa oro hos ett barn. ha en mysig stund, samla familjen och tänd lite ljus nu när höstmörkret börjar närma sig. Låt alla sitta kvar till ni har ätit klart och gör en mysig avslut med maten, kanske med en egen ”tack-för-maten-sång”.

  279. Matilda september 28, 2011 on 1:30 e m Svara

    Hej,

    Babybjörn fyller 50 år 🙂
    ¨
    Vår son vill gärna fortsätta leka fast vi varit ute flera timmar innan middagen.
    När han kommer in vill han gärna leka med ”inneleksakerna”.
    För oss funkar det om leksakerna får vara med vid bordet, inte i maten såklart utan om dom står och tittar på när han äter så duktigt.

    tack för en bra sida!

  280. Monika september 28, 2011 on 1:41 e m Svara

    Rätt svar: 50 ÅR

    Det bästa tips jag har är att inte stressar igenom måltiden och att man gäran sitter hela familjen och pratar om vad som har hänt under dagen. Om inte detta går så ge henne mindre mat så hon blir klar snabbare och ge henne ett mellan mål till i ställer så att hon lär sig att man äter vid bordet.

  281. Nathalié - Extrem barnlängtan och snart händer det september 28, 2011 on 2:16 e m Svara

    Hej är gärna med & tävlar!

    Babybjörn fyller 50 år och jag minns den gul/bruna barnmatstolen jag hade när jag var liten.. Den var från Babybjörn :).

    Jag skulle gärna vilja vinna för efter 6 års kämpande med att försöka bli gravid med min sambo (blivande fästman nu t.o.m, hihi) så har vi äntligen lyckats. Nu är det några månader kvar och vi har inte köpt barnmatstol och så, för vi vill hitta en superbra barnmatstol till ett vettigt pris. Och så hittade jag denna tävling och nu vill jag ju såklart ha en sån matstol från Babybjörn! Skulle bli utmärkt när man är förstagångs-mamma och hela kitet är ju helt underbart bra.

    Mitt bästa tips (som jag iaf skulle använda mig av), är att man gör det roligare att sitta vid bordet. T.ex att man får plocka lite mat själv från mindre skålar på bordet, så barnet ‘måste’ sitta vid bordet =). det har fungerar på mina syskonbarn när de varit mindre och du kan juj prova iaf på din sprallis, hehe :).

    tack för en underbar tävling, nu håller jag & sambon tummarna hårt här kan jag lova!

    Kram Nathalié

  282. Helena september 28, 2011 on 2:50 e m Svara

    Har med en ganska liten som nyss börjat äta lite och hon tycker det är jättekul att få sitta och få nåt ätbart i munnen än så länge. Antar att det inte alltid blir lika enkelt… men tror på som med allt annat att skapa vanor som:
    * en så lugn och ostressad miljö som möjligt såklart
    * att äta ihop och att sitta tillsmammans
    * beroende på ålder – hjälpa till med lite innan som har med maten att göra, typ dukning och lägga sallad i skålen mm- dvs bli lite delaktig och intresserad
    * uppmuntra och berömma
    *äta själv om det går
    * fokus på måltiden och inte en massa andra prylar som stör någon
    *prata om ditt och datt
    Glöm inte att vara en bra förebild!! som bekant gör barn som vi gör inte som vi säger…
    Lycka till med måltiderna!!

    Babybjörn fyller 50 år.

  283. lillal september 28, 2011 on 3:51 e m Svara

    Baby Björ fyller 50 år 🙂

    Jag kanske är en dålig morsa….men min son brukar få ha nån leksak när han äter, och hålla på med för då går det liksom att äta samtidigt….eller ibland en barnmatburk som han sätter på och tar av locket på…. 😉

  284. Zandra Jörnhov september 28, 2011 on 4:15 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!
    Mitt tips är att använda sig av en äggklocka.. Föräldrarna får bestämma vad de tycker är en lagom tid att sitta vid bordet (en kvart kanske) sätt äggklockan och när den ringer får man gå ifrån bordet:)

  285. Malin september 28, 2011 on 4:27 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.
    Dom flesta barn vill nog inte sitta still, när min dotter inte gör det vid matbordet brukar jag ställa den bärbara datorn på bordet och sätta på pingu. brukar funka ganska bra för då är hon helt inne i det så det är bara att sleva in maten;) Hoppas att jag vinner stolen nu till mitt andra barn som är på väg för hokus pokus stolen som jag har haft nu är helt förstörd efter allt kladdande och tuggande på tyget

  286. Marie september 28, 2011 on 4:28 e m Svara

    Baby Björn 50 år i år.

    Det har inte varit något problem för oss att få barnen att sitta still vida matbordet, 3 st. När de är ”små” sitter de i hög matstol/tripp, trapp stol e dyl, samt har ”bälte” på sig, för att inte ramla ut. Hela familjen sitter ned och äter middag tillsammans, inga distraktioner runt omkring som Tv att man som vuxen går omkring etc.
    Familjen väntar på varandra, sitter kvar vid matbordet och pratar tills man är färdig med maten. Den/de yngre i familjen får mat som h*n kan plocka med själv, smak av all mat som bjuds på vid måltiden, ingen tvång att äta upp maten, när de är lite äldre har vi haft som krav att prova 1 tugga, sedan kan man lämna grönsaken (som det oftast är) och äta den andra maten.
    Det har för våran familj inneburit att barnen har suttit stilla, iofs skruvat sig lite på stolen fram och tillbaka, men inte gått ned ifrån stolen. Då de har plockat med maten som h*n velat själv och fått äta vad h*n vill och hur mycket/lite h*n velat ha.

  287. Celia september 28, 2011 on 5:21 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år

    Försök få dottern att ”springa” av sig lite innan maten så är hon lite lagom trött när hon ska äta.

    Lycka till!!!!!

  288. Hanna september 28, 2011 on 5:50 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är att lägga fram lite mumsiga grönsaker (t.ex majs, ärtor, broccoli) nåbart för barnet medan man matar barnet. Det funkar iaf med min son som är 15 månader! Han sitter och plockar med grönsakerna och jag matar honom i lugn och ro.

  289. Jenny Ivarsson september 28, 2011 on 6:05 e m Svara

    Hej! Babybjörn firar 50 år i år! Mitt tips för att få barnet att sitta kvar vid maten är att ha ett genomskinligt bordsunderlägg med en teckning, bitar ur en bok eller serietidning eller kanske något rebusliknande för de större under. Då kan man läsa, titta på teckningar och bilder eller lösa problem samtidigt som maten serveras. Självklart får man hjälpa till att prata om det som ”händer” under bordsunderlägget och se till att det som finns där under byts ut lite då och då så att det fortfarande är nytt och spännande.

  290. Malin Skålberg september 28, 2011 on 6:47 e m Svara

    50 år, stort grattis baby björn 🙂

    Ett simpelt tips som kan funka är att lägga lite mat framför barnet som de får ha att leka med. Stoppa i munnen. Ja testa lite själv. Lägger man barnets fokus på något annat än själva maten som ligger i tallriken brukar det funka bra. Jag har även haft sånna här böcker man har i badet vid bordet så har man bläddrat i den å pratat om bilderna samtidigt som man matar. Hoppas du hittar en lösning som passar er 🙂

    Ha det gott!

    Malin

  291. Madeleine september 28, 2011 on 6:52 e m Svara

    50 år

    Jag använder mig av en leksak. Min tjej kan ha lite svårt att fokusera på just maten och då underlättar det om hon kanske får en arm att hålla/leka med (om man matar vill säga) eller att hon har något att titta på, här kan hon titta ut genom köksfönstret. Eller kanske någon leksak eller dylikt som verkar lite lugnande. Annars kan man ju göra det till en lite roligare grej, kanske som att äta tacos, ha som ett smörgåsbord där barnet får välja vad den vill äta, låta barnet få vara mer med i valet av mat.

  292. Zandra A september 28, 2011 on 7:45 e m Svara

    Hejsan

    Svar: 50år

    Min lilla tjeja är nu 5 månader och har redan nu börjat sitta med vid matbordet med sina smakportioner medans vi andra äter. En tjeja i din dotters ålder har ju lite mer vilja och spring i benen 😉 så jag förstår att det kan vara en riktig fight ibland. Mina grabbar har även nu som 6 och 8 år en förkärlek till att äta vid tv:n, men efter att vi köpt en inspelningsbar box, så kan man tydligt PAUSA tv:n, då vet de att de inte missar något, utan barnprogrammen fortsätter när de ätit färdigt. Har man inte någon sådan box så måste jag nog säga att tv:n ska vara avstängd helt innan maten, så den inte är i tankarna på barnet, få istället barnet att hjälpa till med maten, kan de inte direkt hjälpa till med det man ska äta så lite vatten i en bunke och en visp brukar man komma ganska långt med.
    Och givetvis som även andra skrivit innan så ska hela familjen äta tillsammans i lugn och ro.

    Lycka till!

  293. Klara september 28, 2011 on 7:52 e m Svara

    Babybjörn fyller 50år.

    Tips om att mata…
    Jag vet inte ännu bästa tipset för att mata, då min lilla tjej bara är 4månader och vi snart ska börja med riktig mat.
    Min lilla tjej gillar att få hålla i skeden själv,och vi ska prova med en ny metod där små barn får hålla i maten själva, till exmpel mjuk kokta broccolibuketter, banan eller gurka. Tydligen sätter barnen inte i halsen när de får bestämma takten själv.
    Annars för att få henne att äta sina D vitamin droppar fungerar det bra med en sked med en mjuk del,som hon kan suga på som en napp.

  294. Johanna Ljungkrantz september 28, 2011 on 8:20 e m Svara

    Svar : 50år!

    MItt tips är att låta barnen äta själv, inte stressa eller föröka hjälpa till. För min dotter växer för varje måltid då hon får äta själv och mindre spill blir det också. Kom ihåg att lite matrester under bordet är lätt att torka bort, även om det kan vara svårt att se skiten på golvet, (för det tycker jag). Får man inte lära sig själv med en gång så blir det bara svårare sen och så blir dom bortskämda. Bästa känslan är när dom ser att dom verkligen KAN!
    Lycka till att prova om ni inte redan gjort det..

  295. Evi Sideridou september 28, 2011 on 9:22 e m Svara

    Rätt svar: 50år
    Ett tips är att bada/duscha barnet ca 15-30 minuter innan det ska äta så att det blir riktigt hungrigt. Det lär glufsa i sig all mat på tallriken, om inte mer…
    Funkar för mig!
    Lycka till!

  296. Malin Mårtensson september 29, 2011 on 6:34 f m Svara

    Hej!
    Jag vill vinna! 🙂
    Baby Björn fyller 50 år i år!
    Mitt bästa tips för att få barnen att sitta stilla vid matbordet är att distrahera dom! Vi brukar låta vår 9 månader gamla dotter få leka med tex skeden, eller andra (tvättbara!) leksaker! Vi anser att hellre att hon sitter kvar vid matbordet & leker, än springer (kryper) runt på golvet. Det är viktigt att dom lär sig att sitta med & att man sitter kvar tills alla ätit upp tycker vi & då är detta ett alldeles utmärkt sätt, som passar oss & vår dotter 🙂

    Mvh Malin

  297. Titti september 29, 2011 on 7:32 f m Svara

    Hejsan! BabyBjörn fyller ju 50 år i år 🙂
    Myror i brallan är nog nåt som alla kommer att få brottas med nån gång under barnets uppväxt. Gå ut en stund innan maten och aktivera lite extra så är barnet extra hungrigt och lite lagomt trött när ni kommer in. Här hemma fungerar det jättebra att sjunga medans maten ska intas, det distraherar honom lagom!
    Däremot så tror jag på att vara hård med reglerna, barnet bör sitta hela måltiden även om det inte äter eller tjurar. Till slut inser de väl att det går fortare om de bara äter upp maten och sen får man gå..

    Lycka till! 🙂

  298. Sofia september 29, 2011 on 8:04 f m Svara

    Själv har jag en 6 månaders flicka så har inte så stora problem än men det kommer väl;) När hon tappar intresset för maten så brukar jag göra några miner eller sjunga en trudilutt för henne:)

    Babybjörn fyller 50år!

  299. Johanna Andersson september 29, 2011 on 8:08 f m Svara

    Rätt svar är att Baby Björn fyller 50 år i år.

    Tips: Ja visst är det klurigt. Vi brukar ha små handdockor som vi har vid matbordet och som vi ger olika röster och låtsas att de är hungriga och vill ha mat. Det fungerar för det mesta och så blir matsituationen fylld med skratt istället för gnäll och tjat.

  300. Anna september 29, 2011 on 8:29 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50år!

    Gör middagen mysig, duka fint och tänd ljus. Samma mat till alla och alla ska äta samtidigt tillsammans. Låt barnen vara med och hjälpa till med tex dukning eller skära grönsaker.
    Funkar bra för oss som oxå har en dotter med myror i brallan:)

  301. Camilla september 29, 2011 on 9:41 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!
    Om det är spring i benen åldern så är mitt bästa tips att när man sitter tillsammans vid bordet – berätta något spännande. Jag brukar alltid hitta på sagor där den lilla huvudpersonen självklart är din skatt och sedan en massa spännande oväntade saker som händer på vägen. Under tiden sagan berättas så glömmer de helt enkelt bort att de faktiskt äter klart och vips så är maten uppäten och en spännande saga har de fått på köpet. Blir lite mindre tjat och eftersom de äter så snabbt så hinner inte din mat kallna för mycket medan du berättar sagan. Då min son är 3,5 år så har vi också ibland turats om att berätta sagan tillsammans. Han får berätta en del och sedan ta en tugga och sedan är det min tur att berätta och själv ta en tugga och så fortsätter det. Det är helt enkelt att få dem att fokusera på något annat och hjälpa dem att äta ”fort” då de inte har så mycket tålamod när de har myror i brallan!

  302. Lisa september 29, 2011 on 9:44 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Mitt bästa tips för att få små barnrumpor att sitta still vid matbordet är idel uppmuntran.
    I vår familj är barnen 9, 6 och 4 år så visst är det lite livat kring bordet och visst är det lite spring men vi försöker sitta tillsammans – vi vuxna kollar av att allt finns på bordet innan vi sätter oss så att vi slipper onödigt spring. Sen samlar vi guldstjärnor för varje måltid som de sitter still. När de nått en viss mängd guldstjärnor så får den en extra stor belöning ex glass, en liten pryl de längtat efter, dubbla sagor på kvällen eller liknande.

  303. Marita september 29, 2011 on 11:26 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!

    Mitt tips:
    Se till att förbereda middagen i god tid så att barnet inte är tokhungrigt, Baby Björns stol gör att barnet kan få vara med i köket och se på/ ”hjälpa till”. Ställ stolen bredvid dig då du lagar mat och låt barnet få en morotsbit eller liknanade att suga på. Se sedan till att hela familjen äter samtidigt och att ni inte behöver stressa iväg till något utan kan ha det mysigt och turas om att mata barnet. Krångla inte till saker utan gör matstunden till en positiv o mysig upplevelse. Det är OK att barnet ibland inte vill äta, ge det då något att sysselsätta sig med medan resten av familjen äter klart. Alla lär sig då att sitta kvar tills middagen är avslutad.

  304. Sara mamma till Dogge 13 mån september 29, 2011 on 12:47 e m Svara

    Hejsan!

    Baby Björn fyller hela 50 år

    Min lilla vilding ville varken sitta still eller äta tills han fick äta själv å med mycket berömm å lite lek vid matbordet så sitter han och äter och tycker det är skoj dock ligger ju det mesta under bordet men våran hund är nöjd!!! Så låt barnen leka å gegga dom får bordsskick tids nog 🙂

  305. Jessica september 29, 2011 on 3:50 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är att skära maten i lagomt stora munsbitar (eller klicka upp mindre klickar av exempelvis mos och puré) och sen lägga upp maten i nåt kul mönster. En glad gubbe, ett djur… Ha gärna mat i olika klara färger så det är roligt att plocka med maten och smaka på den! Sitt ner med barnet och ät nåt du också, helst hela familjen tillsammans, och låt det ta tid! Barnen måste få äta med händerna för att så småningom kunna lära sig använda bestick. Beröm när barnet har ätit upp ”gubbens öga” eller ”kaninens öra” och ha roligt tillsammans när ni äter!

  306. Sofia september 29, 2011 on 4:11 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år =)

    Min lilla kille är så liten än så jag har ingen erfarenhet av att han inte vill sitta med..
    Men när jag var liten så var det enkelt. Vid middagen sitter man hela familjen samlad för en trevlig stund då man i lugn och ro kan berätta hur ens dag varit. Det är en så kort stund varje dag som man sitter samlad hela familjen. Så förklara det för barnet och berätta att hon får leka efteråt =) Då lär hon sig också att hennes familj bryr sig. Kanske inte det lättaste att förklara för en tvååring… Låt hennes favoritnalle/ docka/ leksak sitta med och äta så kanske hon tycker det är lite roligare. Ni får väl fråga nallen hur han haft det också =) haha, får se om jag behöver prova detta själv sen. Ska bli spännande. Lycka till!!

  307. Viola september 29, 2011 on 4:39 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år

    Tyvärr har jag inga tips då min lilla ängel endast är 10 dagar gammal och njuter för fulla muggar av amningen, vilket har blivit våra mysstunder. Hoppas innerligt att vi kan fortsätta med våra mysiga familjestunder vid middagsbordet när det är dags för det. Till dess vet jag inget annat tips än att man låter barnen hjälpa till och låta dem vara delaktiga redan innan maten serveras, samt att alla sitter ner och har en ”lugn” stund vid matbordet så att det blir en god stämning för alla.

  308. Kristiina S september 29, 2011 on 5:37 e m Svara

    Hej!

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Tips till en bra och fungerande matsituation:
    Barn gör inte som vi säger utan barn gör som vi gör!
    Föregå med gott exempel och ät tillsammans med barnet. Samtala runt bordet och ät samtidigt. Allt detta kryddat med tålamod! Förr eller senare så förstår barnet att detta är så just vår familj gör vid maten och det blir en stund att se fram emot istället för en kamp. Var konsekvent, vet barnet med sig att om man bara stretar emot lite till så slipper man så lär den sig det rätt så snabbt.

    Smaklig måltid!

  309. Magnus september 29, 2011 on 5:42 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år.

    Receptet till en lyckad matstund:
    Låt barnet vara med och ”laga” maten. Anpassa möjligheterna utifrån barnets ålder och låt även barnet smaka på ingredienserna under resans gång till en färdig rätt. Detta väcker smaklökarna och intresset för att se vad det till slut blir. Låt barnet sitta med och titta på när du fixar i köket och väck matlusten redan där.

    Hoppas att det ska smaka för både stora och små!

  310. Maria september 29, 2011 on 5:59 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Just nu har jag mest sjå med att få min son att sitta kvar i barnstolen då selen gått sönder. Helt plötsligt sitter han PÅ köksbordet…
    Mitt tips är att ha en rolig leksak på bordet och att låta honom äta själv så långt som det går. När han inte orkar äta själv längre brukar jag köra på det klassiska: en sked för mamma, en för pappa osv. Brukar fungera bra!

  311. Petra september 29, 2011 on 8:51 e m Svara

    Baby Björn fyller hela 50 år.

    När det är middag här hemma sitter vi alla samlade (de som är hemma). Alla måste sitta vid bordet under middagen. Man behöver inte äta upp, men man måste sitta kvar tills alla är klara. Sen avslutar vi alltid när alla har ätit upp med 10 min ljudbok (eller ett kapitel beroende på hur långa de är). Dottern tycker det är jättekul att välja vad vi ska lyssna på och det blir lite avkoppling för oss äldre med 😉

    Mvh/Petra

  312. Lilla jag september 29, 2011 on 8:57 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Då min älskling fortfarande bor i magen så har vi inte kommit till matbordssituationen ännu (tur det kanske!), så jag har tyvärr inget tips att ge annat än att det verkar som en god idé att hela familjen sitter ner och äter tillsammans =)

  313. Cecilia september 30, 2011 on 5:13 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50år.

    Min lilla ligger varmt och skönt i magen fortfarande. Så jag frågade mina föräldrar hur dom gjorde med mig.
    Att låta barnen vara delaktiga med förberedelserna, dukning. Att få röra om i kastrullen, I den mån dom kan, dvs ålder.
    Att man själv hade fått vara med att göra sin mat, var roligare. Vet egentligen inte om det kan ha med att göra idag att jag älskar att laga mat. =)

    Mvh Cecilia

  314. Anja Lennartsson september 30, 2011 on 5:28 f m Svara

    Babybjörn blir 50 år i år.
    Mitt tips: gör det mysigt vid bordet. Morots o gurkstavar gillar barnen. För att få barnen sitta still vid bordet måste vi vuxna själva sitta still. -Barn gör inte som vi säger. De gör det vi gör. Skulle barnet någon gång springa ifrån dukas tallriken bort. Då anses barnet färdigt. Det är tråkigt den gången det händer, men det fungerar i fortsättningen.

  315. Andrea september 30, 2011 on 5:52 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Tips nummer 1 är att stänga av tv:n så att hela familjen (inte bara den lille) är koncentrerade på maten och den trevliga stund det faktiskt är att sitta ner vid bordet och äta tillsammans.
    Försök i mån av tid att skapa en mysig, god måltid och när man har ätit färdigt får man busa och göra något kul tillsammans.

  316. Elle september 30, 2011 on 8:03 f m Svara

    Hej hej!

    BabyBjörn fyller 50 år i år, otroligt att de redan hunnit hålla på så länge med sin verksamhet!

    Mitt tips är väl också inte världens ” bästa” men man är ju inte mer än människa. 🙂
    Och det är lätt att säga – gör si och gör så, men de gör ju ändå som de vill i slutändan, de har ju starka viljor och själv har man mjukt hjärta.

    Jag brukar innan middagen visa på klockan, ( ca 30 minuter ) att om du kan sitta vid matbordet hela den tiden, tills den stora visaren är där och den lilla där så får du en överraskning! Under den tiden, brukar de hinna äta upp, och jag pratar ofta om vad det tror att det kan vara, om pappa kommer orka sitta hela tiden och vara lika duktig som du osv.

    I början gjorde jag det varje dag, då kunde överraskningen vara en glasspinne, eller frukt upplagt som ett ansikte på en tallrik, vi lekte tjillevipp med russin, eller att de skulle få kolla på ngn ny film som jag ordnat eller så.

    Är de små är det inte alltid lätt att förstå, så man får visa, och ofta berömma – ” Åhh vad duktig tjej/kille du är som kan sitta så länge osv.
    Man kanske tycker det är mutning, men plötsligt när de är liiite större kan man säga att nu får du välja vad mamma ska göra ( och ge dem alternativ) – kan du äta upp allt vid köksbordet så diskar mamma i klädd ENDAST förkläde, strumpor och trosor/BH. Och så får man låtsas som att man tycker det är pinsamt osv., säga gärna ” Åh nej, snart har du ätit upp allt och då får ju jag stå och diska i strumpor!! Rumphumor gillar alla barn. 🙂

    Sen så glömmer de snabbt bort belöningssystemet, och tycker det är så roligt ändå, för de assoccierar måltiden med något roligt.
    Man ska inte leka med maten, men vem säger att man inte kan göra det pedagosiskt. 😉

    Vips så kanske ni sitter där allihop med påmålade kaninnäsor när det är dax för att äta rivna morötter.

    Lite humor i vardagen är bara extra krydda för familjelivet.

    Lycka till!

  317. Madelen september 30, 2011 on 9:00 f m Svara

    Tre ord räcker – den är läcker!

  318. Ann-sofie september 30, 2011 on 9:47 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50år i år!

    Mitt tips för att barn ska sitta still vid matbordet och äta är att göra mycket annat vid matbordet också. Tex. rita, måla, bygga med lego och även att resten av familjen sitter ner vid bordet så att det inte blir så mycket annat runt omkring som kan distrahera barnet.

  319. Hanna nybliven mamma till matvraket Oliver. september 30, 2011 on 10:05 f m Svara

    Babybjörn fyller 50år!
    Min älskade ”lilla” Oliver är bara dryga två månader så har inte hunnit skaffa oss de problemet än, men skulle väl kanske kunna komma med någon fundering!
    Att göra matstunden till något roligt, att ta den tid de tar och prata om dagen eller om det är något intressant som ska hända senare. Att man låter barnet få försöka själv även fast köket ser ut som ett bombnerslag efteråt. Ha tålamod!

  320. Johanna september 30, 2011 on 11:01 f m Svara

    I vår familj ger vi varandra ”arga blicken” vid matbordet. Det började med att vår son på 2 1/2 år härmade min sambo när han försökte säga ifrån om något och försökte titta lite barskt. Då började vi skratta och numera är vår son den som är bäst på ”arga blicken”. Så nu turas vi om att säga, ”ät din morot/gurka/blomkål/kyckling (vad det nu är på tallriken) annars ger jag dig arga blicken”. Och sen skrattar vi och alla måste äta av maten. Sen är det nästas tur att ge arga blicken. Det funkar alltid och vi har mysigt och roligt samtidigt. Ingen vill gå från bordet i förtid för man vill inte missa chansen att få ge någon arga blicken och få skratta.

  321. Johanna september 30, 2011 on 11:04 f m Svara

    ARGA BLICKEN
    I vår familj ger vi varandra ”arga blicken” vid matbordet. Det började med att vår son på 2 1/2 år härmade min sambo när han försökte säga ifrån om något och försökte titta lite barskt. Då började vi skratta och numera är vår son den som är bäst på ”arga blicken”. Så nu turas vi om att säga, ”ät din morot/gurka/blomkål/kyckling (vad det nu är på tallriken) annars ger jag dig arga blicken”. Och sen skrattar vi och alla måste äta av maten. Sen är det nästas tur att ge arga blicken. Det funkar alltid och vi har mysigt och roligt samtidigt. Ingen vill gå från bordet i förtid för man vill inte missa chansen att få ge någon arga blicken och få skratta.

    Baby Björn fyller 50 år

    Hoppas alla får en trevlig helg!

  322. Felicia september 30, 2011 on 1:41 e m Svara

    Hallå! 🙂

    I år blir Baby Björn hela 50 år!

    Jag har en liten kille på 7 månader som också har väldigt mycket spring (kryp) i benen! Han får frukost och lunch vid matbordet vilket också kan vara en kamp många gånger. Däremot har han alltid gillat att leka/suga på och titta på olika köksredskap, så när det är dags att sitta vid bordet får han nån slev eller ett plastglas eller någonting att pyssla med. När han sitter och leker får man ge honom skeden när han inte har leksaken i munnen.
    Ett annat tips är att låta dom äta själva! Jag lät min son en gång äta mosad potatis själv som han satt o slabbade med, även här gav jag honom sked med annan mat under tiden. Kanske är det dumt att lära dom att leka vid matbordet, men jag fick tipset av hans barnmorska och det funkar super för oss! Lycka till! 🙂

  323. Ellinor Hed september 30, 2011 on 1:52 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Precis som när jag pluggade och belönade mig själv med en godis då ett stycke var klart kan man göra samma sak med barnen, men byta ut godiset mot en favoritfrukt eller grönsak.

    Matningen blir en lek i olika avsnitt, först 3 rediga skedar, sedan en vindruva, 3 skedar till och lite äpple osv. Är barnet med i leken vet den att om de sparar så blir det fruktsallad i slutet 🙂

  324. Ellen september 30, 2011 on 2:30 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    När sonen vill inte äta och inte vill sitta kvar vid matborden så brukar vi säga till sonen, ska du äta upp pappas nycklar, då tar han en tugga mat och vi fortsätter med pappas bil, mammas glasögon.
    Sonen tyckte det var roligt när vi sa det.Ibland fick vi ta en bok eller tidning och berätta för sonen.

  325. Anna L september 30, 2011 on 4:12 e m Svara

    Vill vinna för att ta med till Australien nästa vår,
    när resan till barnbarnet vi snart får, går!!

  326. Khanzad Abdulla september 30, 2011 on 6:07 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år.

    Min tipps är att skapa rutiner innan maten som till exempel sjunga tillsammans, ha barnens favorit bok och läsa för henne, stäng av TV n, leka med henne medan du ger henne maten var ute innan maten så att hon blir ganska trött. Lycka till !!!

  327. Anna september 30, 2011 on 6:19 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    Jag låter min son som är 2 1/2 år att vara delaktig i matlagningen, bakning, dukning. Ingen fara om det blir lite extra kladdigt. Han får även vara med vid städningen och han tycker det är såå roligt. När han känner att han ”gjort” maten då han tår på en stol och tittar och rör ibland får han en god aptit. ofta säger: kolla vad mamma och jag har lagat eller pappa och jag har lagat.

  328. Spacegirl september 30, 2011 on 8:27 e m Svara

    Svar: 50 år
    Jag har inget tips för jag har inga egna barn.

  329. Pamela Smith september 30, 2011 on 8:49 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!
    Jag har en pojk på snart 3 år (och en tös på 6 månader). För att få min stora kille att sitta still vid matbordet krävs förbredelse. Ofta tittar han på tv när jag gör färdigt maten. När jag sätter på TVn talar jag om för honom att han kan se medan jag gör klart maten men att när maten är klar då får han stänga av TVn och komma och äta. Jag vill då att han sitter på sin stol och äter upp sin middag så kan vi leka efteråt (får han välja vad han vill att vi skall göra). När maten nästan är klar talar jag om för honom att efter det programmet/avsnittet eller dyl så är det mat och då stänger vi av TVn (här gäller det att välja ”rätt” kanal/film som har korta avsnitt) . Jättetråkigt tips men jag har insett att är jag tydlig med vad jag förväntar mig av honom så har vi jättemysigt tillsammans.

  330. Marielle oktober 1, 2011 on 6:58 f m Svara

    Jag vill också tävla!

    Babybjörn fyller 50 år!

    Mitt tips är att plocka undan alla leksaker från det rum man ska äta och stäng av TV:n innan ni sätter er vid bordet. Så lite distraktion som möjligt. Försök vara samlade hela familjen, prata om dagen, låt alla komma till tals och försök få matstunden till en trevlig stund där alla trivs. Och om detta inte funkar… Ha en cd spelare i närheten och sätt på en ljudsaga när barnen är på väg bort från bordet. Inte det roligaste för resten av familjen kanske, men ändå trevligare än att äta vid TV:n, funkar iaf på min sprattliga 3,5-åring.

  331. Madeleine oktober 1, 2011 on 7:43 f m Svara

    Obs ta bort leksaker när barnet ska äta. Barn lär sig utav oss vuxna. Så det bli naturligt för barnet, genom att det får sitta med vid bordet när ni äter. På det viset så kommer de tycka att lära sig äta och inte leka vid bordet. När man äter så äter man och när man leker så leker man!

  332. Jennie oktober 1, 2011 on 8:42 f m Svara

    Hipp hipp hura på Baby Björns 50års dag..

    Min lilla prins sitter jätte fint om hans ”matbok” får vara med.
    När han börjar bli lite less och vill iväg så läser vi en sida, tar en
    munsbit, läser en sida och tar en munsbit till och så fortsätter vi
    tills boken är maten/boken är slut.. Fungerar med honom men
    det är ju ingen garanti att det fungerar för andra.

  333. Anna oktober 1, 2011 on 9:54 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 i år!

    Mitt bästa tips är väl inte så mycket av ett tips. Vi har öppen planlösning i vår lägenhet så matrummet och vardagsrummet är i ett. Vi gav upp och började äta framför tvn med den på med låg volym. Satt och pratade, men var man lite trött kunde man bara glo en stund. Fick dottern att slappna av och äta bättre, samt sitta längre vid matbordet. Nu INSISTERAR hon på att vi ska sitta vid vanliga matbordet och prata och äta tillsammans som familj. Jag tror det viktigaste är att man inte kämpar så mycket utan försöker hitta en lösning som passar just ens egen familj. Vi är ju ändå individer och allt passar inte alla.

  334. Carola L oktober 1, 2011 on 11:56 f m Svara

    50 år

    Tipset är att aldrig låta dem äta någon annanstans 🙂 och när de ätit klart så får de gå från bordet. Hur kul är det att sitta 100 år och vänta på att föräldrarna ska äta klart *s* eller som i vårt fall ett av barnen som äter väldigt långsamt!

  335. Michael Frank oktober 1, 2011 on 8:05 e m Svara

    50 år. vår lilla son sitter inte vid bordet än men då han börjar med riktig mat tänkte jag göra den så god att han vill stanna tills han ätit upp.

  336. Lisa Magnusson C oktober 1, 2011 on 10:03 e m Svara

    Hej !

    Babybjörn firar 50 år ! Hipp, Hipp Hurra!

    Mitt bästa tips är att slänga ut TV:n! ,-)
    Enkelt och effektivt!

  337. Kirran oktober 2, 2011 on 3:49 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.

    Jag tror på att försöka att själv inte stressa upp. Självrannsakan – hur beter vi oss som vuxna innan middagen? Är det lugn och ro, lagar vi maten med glädje, involverar vi barnen i matlagningen eller ska det bara gå så fort- och smidigt som möjligt?

    Jag har provat med olika leksaker, klistermärken osv till min son – men när jag som mamma ändå fortsatte stressa så hjälpte det föga. Inte förrens jag insåg att jag själv behövde varva ned och ta mig TID så började det funka. Jag lät honom hjälpa till med matlagningen, vi myste på medans grytan puttrade. Vi dukade bord, tände ljus och sedan åt vi middagen i lugn och ro där både jag och hans pappa ständigt tänkte på att inte ”prata över hans huvud”, utan prata MED honom och involvera honom i diskussionerna krings middagsbordet.
    Nu är den lilla pojken mycket större och älskar att äta goda middagar. Jag har nyss fått en liten igen, och även han ska jag försöka göra ha samma middagsprincip med:-)
    Good luck!

  338. Marie oktober 2, 2011 on 7:42 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!

    LÅt barnen vara med i förberedelser, ge dem tex en uppgift/ansvar att sätta fram något på bordet.

    Och uppmärksamma dem vid matbordet så de känner att den stunden är mysig och rolig tillsammans med sina föräldrar och inte bara ett måste för att man ska äta mat!

  339. Marius Grötan oktober 2, 2011 on 9:40 f m Svara

    Baby Björn fyller 50 år.

    Mitt tips: make sure you’re done eating , then read a book for her while she eats.

  340. Ida K oktober 2, 2011 on 10:43 f m Svara

    Babybjörn fyller 50år!

    Mitt bästa tips är att försöka ha så regelbundna mattider som möjligt och att alltid hela familjen sitter vid bordet tillsammans. Så det blir som en rutin. Strunta i om telefonen ringer eller om det är något bra på tv:n..
    En enad och trygg familj kan väll inget barn motstå. 🙂

  341. annica oktober 2, 2011 on 11:09 f m Svara

    50år
    Mycket plockmat-sällskap vid bordet-

  342. ullismedanton oktober 2, 2011 on 11:30 f m Svara

    Hej baby björn fyller 50 år.
    Prova med att ignorera när barnet inte sitter still, säg inget och titta inte på barnet, ha is i magen.
    Och när barnet sitter på stolen beröm. Det tar några gånger och ibörjan kommer barnet gå ifrån oftare än hon sitter kvar, men till slut kommer det funka. Barnet vill ju självklart ha beröm och uppmärksamhet och lär sig vad det ska göra för att få det.
    Sen är det ju viktigt att man äter tillsammans med barnet

  343. Nina oktober 2, 2011 on 1:06 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år! Massa Grattis!

    Mitt tips utmärker sig inte så mycket från de andra som skrivit här.
    Låt barnen hjälpa till så gott de kan utefter deras förutsättningar med att tillaga och duka.
    Vi sitter hela familjen tillsammans och äter. Nu har vi tre barn och vi är stenhårda med att man ska vänta på varandra. Man får inte gå ifrån förrän syskonen oxå är klara. Detta brukar innebära att man äter en bit till bara för at det är så trist att vänta 😉

  344. care69 oktober 2, 2011 on 4:15 e m Svara

    Jag är gärna med!
    Svar: 50 år.

    Hos oss så äter vi alltid vid matbordet och de små får gå ifrån om de blir klara innan, vilket sällan händer med minstingen då han har ”talets gåva”
    Vi har alltid TV:n avstängd när vi äter och belöningen kan ju vara att man får gå dit efter maten.

  345. Helena oktober 2, 2011 on 4:24 e m Svara

    Hej

    Svaret på frågan hur många år BabyBjörn fyller i år är 50 år! Congrats! 🙂

    Myror i brallan vid matbordet? Stäng av tv-apparater och andra störmoment som stressar upp oss själva och barnet även innan ni sätter er till bords och låt barnet vara delaktigt redan vid tillagandet av maten och dukning. Om barnet exempelvis sitter framför tvn innan matdags vill kanske barnet se vidare så fort som möjligt och får inte ro att sitta. Samtala med barnet medan ni lagar mat om vad ni lagar osv och sedan även när ni äter.
    Det är ju oftast lättast att fixa inför matsituationer själv, och man orkar inte alltid att vara konsekvent med regler… Vem är perfekt?

    Tänk också: Är det viktigt att barnet sitter vid bordet och äter? För vem? Lugn och ro för mig/för barnet/för familjen? Annan anledning?
    Är det viktigt tror jag på att göra det tuffa jobbet stenhårt under en period – låt barnet vara delaktigt, strunta i spill och att det tar tid, håll på regler/konsekvenser..

    Lycka till, Helena

  346. Åsa oktober 2, 2011 on 4:45 e m Svara

    Baby Björn fyller 50 år!
    Jag har också problem mellan varven med min ettåring vid matbordet, ofta måste vi kika i en bok för att matandet ska funka, men här har vi fått nya tips att pröva på! 🙂

  347. Malin Stjernberg oktober 2, 2011 on 5:35 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år i år!

    Min Elsa är 5 månader, så hon sitter ju kvar vid bordet ärn så länge =)
    Men minns när jag vikarierade på dagis, på småbarnsavdelningen att vi läste för barnen vid bordet, och även de med spring i benen satt stilla och lyssnade! Superpedagogiskt & ger ett bra samspel då barnen frågar en massa! Och barnen älskade det! Så kommer jag att göra med min Elsa när hon får spring i benen!

  348. Malin oktober 2, 2011 on 6:11 e m Svara

    50 år fyller de!!

    ”Jag känner igen mig mycket även jag,
    vi hade samma problem här hemma var dag!
    Måltiderna tömde oss fullkomligt på energi,
    så vi bestämde att det var dags att byta strategi!

    Att börja om från grunden, det var vår idé,
    läs nu noga så ska du få se!
    Vi startade i affären och gjorde vår son delaktig i handlandet,
    han fick vara med och bestämma -det var slut på svamlandet!

    Han fick i viss mån själv välja ut det han ville ha,
    och att gräva i grönsaksdiskarna förgyllde hans dag!
    Vi fick hem såväl sparris som gurka och champinjoner,
    -lägg där även till konstiga salladsblad i miljoner!

    Sedan fick han vara med och tvätta, skära och tillaga när vi väl kom hem,
    och hjälpte till att se till att bordet var dukat då klockan slog fem!
    Vi gjorde sjörövarsvärd av gurkan och riset blev ibland snö,
    såsen blev till vatten och biffarna till en ö.

    I efterhand var detta bland de bästa vi har gjort,
    förändringen blev drastisk -och den kom fort!
    Att låta sonen vara med och även få bestämma,
    har gjort att vi nu lämnar bordet i en glad stämma!
    Vi har tillsammans tömt alla faten
    och sonen är noga med att se till att vi ”tackar honom för maten!””
    hoppas på tur och lycka till!

  349. Eleonor Hållbus Dahlin oktober 2, 2011 on 6:38 e m Svara

    Svar: BabyBjörn fyller 50år!

    Tips: Låt barnet få bestämma! Vilken tallrik, vilka bestick och glas. Val av servetter. Låt barnet känna sig viktig – huvudpersonen vid middagen! Vi har en tvååring hemma och jag har alltid applåderat vid varje tugga hon tagit så hon känner sig stolt över sin prestation! Det gäller bara att bara konsekvent från början! Lycka till!

    Mvh Eleonor

  350. Emma E oktober 2, 2011 on 6:42 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år.
    Vi har liten tvååring som är överallt och ingenstans när hon ska äta men de här tricksen brukar underlätta:
    1. Ställ fram en skål med morotsstavar och gurkstavar att tugga på innan maten är klar.
    2. Sugrör i glaset är simpelt men mkt populärt.
    3. Tända ljus på bordet och dämpad belysning får henne att gå ner i varv.
    4. Hjälpa till! Den som varit med och fått röra i kastrullen tycker att det är mkt roligare att äta. Om det blir för stökigt kan Ikeas fina kök med tygmat rekommenderas, vi blir ofta bjudna på låtsasmiddag och det är också en bra situation att träna på sitta-vid-bordet-kunskaper!

    Mvh Emma
    [email protected]

  351. Johanna Hölzer oktober 2, 2011 on 6:45 e m Svara

    Hej

    Babybjörn fyller 50 år!
    Vårat bästa knep är att ta fram en bok som pojkarna tycker om och läsa högt för dem medan de äter. Så fort de slutar äta så slutar vi läsa, dvs slutar mitt i meningen/ordet. När de då ber oss att fortsätta säger vi att de först måste ta en tugga (…för att vi ska ”orka” läsa).

  352. liselotte oktober 2, 2011 on 6:55 e m Svara

    Är gärna med och tävlar, svaret är 50 år. Har ingen jättebra lösning på den andra frågan, här hemma brukar vi försöka sitta så många vid bordet som möjligt och att ha det lugnt runt omkring.

  353. Lena M oktober 2, 2011 on 7:18 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år GRATTIS

    Det viktigaste är att försöka att inte vara stressad, för då blir också barnet stressad. Lugn och ro, alla äter samtidigt, vid samma tid på dagen. Vill inte barnet äta så får hon vara utan. Låter kanske strängt, men det är du som bestämmer och om du ger med dig så är det svårt att få rätsida och bråket/tjafset kommer att fortsätta. Det kommer att ta tid, men det går. Ha tålamod för hon behöver gränser. Händer bara någon enstaka gång är det inte mycket att bry sig om, då kanske det är så att hon helt enkelt är trött och maten har dröjt för länge. Rutiner är den i särklass bästa metoden för harmoni i hemmet.

  354. Ewa - Noels mamma & ett ny liten i magen. oktober 2, 2011 on 7:20 e m Svara

    Vi är gärna med 🙂 De fyller 50 år !

    Mitt tips är Sömn & gott tålamod som förälder, samt att man alltid planerar (planering a & o) Så att frukost är förberedd och klar när barnet ska upp i stolen, så tiden minimeras där i. Sen att man har lite sunt förnuft och inser att bebis oftast klarar sig på det den har ätit när den vill iväg. lite o ofta vill dom äta. Små magar vettu 🙂

    Sen om dom får riktigt mega bråttom är mitt tips att lägga fokusen på något roligt. Lampan uppe i taket är något min son(1½ år) faschineras av .
    Sen om det gärna är på en fläkt eller radio i bakgrunden så det inte blir så tyst och tråkigt om det tex bara är du och barnet hemma, det brukar förlänga tiden en aning vid köksbordet. Har märkt stor skillnad när det är för tyst hemma, då vill han snabbare iväg.
    Sen variation i frukosten 🙂 lite av många olika saker är bra (min son är lika kräsen som sin mor:D).

    Mvh Ewa

  355. VS - Anna oktober 2, 2011 on 8:06 e m Svara

    Svar: 50 år – Grattis!

    Av någon anledning brukar myror-i-brallan-barn sitta kvar när de är på dagis så om man ibland bjuder hem andra barn till middagen är det lättare att få till en middagsstund i köket. Det är såklart itne hållbart i längden man värt ett försök.

    Något vi lärt oss är att ALDRIG prata om det som ska hända efter maten (spelar ingen roll vad det är) för då hamnar fokus på fel plats. Beriende på åldern så brukar det vara bra med någon slags fingermat som tillbehör som det är helt okej för barnen att leka med medan man lite smidigt får in maten i munnen…

    Superfin stol, nu håller jag tummarna!

    Ha en fin höst!

    Mvh Anna

  356. Evelina oktober 2, 2011 on 8:33 e m Svara

    Vilket fint pris!

    Babybjörn fyller 50år 🙂 De brukar fungera ganska bra för min dotter när hon alltid har älskat mat. Vi har alltid försökt att äta tillsammans. Om inte vi äter sitter vi med henne. Får hon bara äta själv och så är hon nöjd. Har inga bra tips på de tyvärr! Men intressant att läsa allas tips här ovan.

    Kram och hoppas du får barnet att sitta i lugn och ro vid maten 🙂 De går nog över.

  357. Liga oktober 2, 2011 on 8:47 e m Svara

    Babybjörn fyller 50 år!
    Locka barnet med att ge t.ex någonting gott att dricka ( som t.ex juice) men bara lite i taget. Funkar bra med våran pojke när han vill springa iväg – så får han välja om han tar en sked mat till och sen får dricka juice eller springa iväg. Oftast väljer han att stanna kvar. Eller då sjunger jag någonting jag just då kommer på där jag inblandar hans namn och aktiviteter han känner till sammt gör roliga rärelser med skeden, gömmer den bakom tallriken eller glasset osv. Då börjar han skrata och glömmer att han egentligen ville springa iväg.

  358. Jennie oktober 3, 2011 on 5:10 f m Svara

    Mina råd skiljer sig lite beroende på vilken ålder det handlar om. Till dottern som är 7 månader brukar vi lägga fram lite puffat ris att sitta och plocka med så vi får äta färdigt. Sonen som är 2 år älskar mat så vi försöker servera ganska små portioner och ge flera gånger istället. Det gör att han noga äter upp första och dricker upp innan vi ger honom mer.

    Sen tror även vi att det är viktigt att man försöker prata med barnen vid bordet och lyssna på dem. Vi vuxna får prata till kaffet istället:)

    Babybjörn blir 50 år!

  359. Ida Källberg oktober 3, 2011 on 7:22 f m Svara

    Roligt med tävling!
    Babybjörn fyller 50år.
    Tips va de ja hmm.. min kille är bara 4mån och sitter i mitt knä när han äter efterom han inte sitter så bra i stolen än, men de lär väl ändras. Men se til att övriga familjen sitter vi bordet så hon inte ser andra äta i tex vardagsrummet.

    Lycka till med matningen!

  360. Linda Schneider oktober 3, 2011 on 8:13 f m Svara

    Babybjörns fyller 50 år.

    Mitt tips är låt barnet gå, när de är små tycker jag att mat och äta ska vara lustfyllt. De måste inte lära sig alla traditioner och rutiner direkt. Det viktigaste för mig är att de äter inte vart! Sedan kan man ta det andra när de är större, tex i skolåldern när det krävs att de ska sitta stilla i skolan osv. Jag tror barn lär sig genom lek och lust, även när det gäller mat och matstunden ska vara en positiv upplevelse!

  361. things2die4 oktober 3, 2011 on 9:50 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år!

    Gör dottern delaktig redan när ni lagar maten och ge henne uppgifter som att skala potatis, skiva gurka, krydda, duka osv. Låt henne sen själv lägga upp mat på tallriken. Ett tips till är att skaffa en liten glaskanna så hon kan hälla upp sin egen dricka i glaset. Brukar vara väldigt roligt och gör att hela middagen blir en rolig och positiv stund tillsammans runt matbordet.

    Barnen uppskattar maten mer när de själva varit med och lagat den 🙂

    Lycka till från en 5-barnmamma!

  362. angelica oktober 4, 2011 on 6:28 f m Svara

    Babybjörn fyller 50 i år!

    Jag brukar skära grönsaker i stavar som min dotter får hålla på med under tiden vi äter, så länge hon har att göra ed händerna så sitter hon kvar rätt nöjd och mellan gnagandet på nån grönsak får man lugnt i maten. Gjorde lika med min stora tjej som nu är nio… och det funkade bra så jag gör lika nu. De sysselsätter sig ,får lugn till mat, träar motorik, sitta med vid bordet och lär sig gilla grönsaker-vilket jag anser är superbra! Alla är olika men man får prova sig fram. Testa! Lycka till!!

  363. Lotta oktober 4, 2011 on 8:32 f m Svara

    Hej!
    Vi har precis samma problem med vår son, ibland går det jättebra och ibland går det inte alls.

    Tips:
    – Tjata om maten, stressen av det leder oftast inte till mer mat i magen
    – Ät samtidigt hela familjen (i den mån det går)
    – Prata och skratta vid bordet, ett perfekt tillfälle att prata med barnen om vad dom har hittat på på dagis osv. Det är sällan kul att sitta vid ett bord där man måste vara tyst och bara äta, tycker inte ens vi vuxna.
    – Vänj henne vid att äter gör man vid matbordet, hon kommer säkert protestera i början, men det släpper.
    -Till sist, försök att inte göra en för stor grej av det, här gör vi som så att vill sonen gå från bordet innan han ätit upp är det ok, så länge maten står på bordet är det ok att sätta sig att äta igen. Har insett att han behöver ofta känna efter lite, oftast så kommer han tillbaka och äter upp. Gäller att ha tålamod.

    Hoppas du kan ha nytta av något tips iaf.
    Lycka till och hoppas det löser sig för er!

    /Lotta

  364. Nancy oktober 4, 2011 on 9:34 f m Svara

    Grattis Babybjörn 50 år!!

    Som alla redan vet så måste man – med en del barn – verkligen jobba in sig på en vana (det behöver vi göra med i princip allt!).
    Ett tips är att mysa till stämningen, tex tända levande ljus vid matbordet och släcka tv:n. Om fler i familjen är närvarande så kan alla sitta vid matbordet och äta. Prata med barnet (om barnet pratar) om dagen och vad hon/han gjort på förskolan, säga fröknarnas namn etc. Även om barnet bara orkar sitta några minuter så får man öva in vanan, så blir det fler och fler minuter åt gången. Om barnet är för litet så kan man leka att skeden är ett flygplan, peka på saker och ting och säga vad de heter – dvs försöka distrahera lite :o)

  365. Cicci oktober 4, 2011 on 11:41 f m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år.

    Tipset från mig är (en lång historia); Grabben min är mer vild än tam. Han busar 30h/dygn. 😛 Men i matstolen sitter han still. Vi har gjort likadant där som vi gjort med hans sömn, som funkar ypperligt, till o med så han tackar för att han får gå o lägga sig. 🙂

    Så, PRATA mkt om matstolen och gör roliga saker medan hon sitter där. Pyssla, rita, lera. Om den är duschningbar o hon gillar att duscha, så testa det. Så hon ser stolen som något posivit. Grabben går alltid till sin stol och lägger fram haklapp o tallrik själv när det är dags att äta. För honom får man inte sitta i soffan, utan man ska sitta vid bordet. 🙂

    Ser nu, efter jag skrivit allt, att tävlingen var avslutad.. 🙁 Buhu! Men men, skickar väl in mitt tips ändå och hoppas hon sitter still framöver. 🙂

    • ulrikatrendspanar oktober 4, 2011 on 12:12 e m Svara

      Hej hej!

      Tack för ditt tips – håll ut, snart har jag en ny tävling som du kan vara med och tävla i:)

      Ulrika

  366. Emelie oktober 4, 2011 on 6:08 e m Svara

    BabyBjörn fyller 50 år !
    Jag brukar ge Moa en bit smörgåsrån som hon kan pilla med och medans hon gör det så gäller det att vara snabb med skeden och ge henne. Sen leker vi vart är lampan m.m så hon får annat att tänka på.

  367. Tamila oktober 5, 2011 on 9:38 f m Svara

    Grattis Baby Björn nu är du 50 år 🙂 Tack för att du finns <3

  368. Annica, mamma till 6 juli 1, 2012 on 6:03 e m Svara

    50 år fyller babybjörn

    ja jag har 6 barn men alla har varit lika dana, myror som bara den=)
    men vi har låtit dom ha nått litet att pyssla med under tiden, har funkat bra för oss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna