VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Ännu ett test som vill skapa rubriker…

Jag tycker att produkt tester är kanonbra – det gör att vi får bort farliga produkter på marknaden, vi sållar bort oseriösa leverantörer och distributörer så vi får säkrare produkter på den Svenska marknaden.

Det finns standarder så man vet hur man ska testa produkterna så att alla testlaboratorium testar på exakt samma sätt – det gör att man kan testa en produkt i Tyskland, Sverige eller någon annanstans bara det är ett godkänt testlabb och få samma resultat.

Det som kan vara lite förrädiskt i såna här lägen är att bara för att man testar en produkt så kanske inte alla är av lika bra standard – därför så skickar leverantörerna in produkter kontinuerligt för att testa för att upprätthålla kvalitén i produktionen.

Det finns bolag som har gjort produkt tester till en lönsam verksamhet, vi konsumenter älskar produkt tester – det är dom och våra kompisar som oftast hjälper till när vi står inför ett val om vi ska välja en produkt framför den andra. Så tester är en viktig del – då får man reda på prestanda, användarvänligheten, fördelar, nackdelar, layout m.m. Jag läser ofta själv produkt tester och väljer sen att köpa en produkt efter det.

När det gäller barn och babyprodukter så blir det ofta stora konsekvenser – dom som gör testerna vill ju såklart få dom sålda till diverse tidningar/saiter m.m., det är dyrt att låta testa olika produkter på testlab och man måste få affären att gå runt. När det gäller barn, det dyrbaraste och bästa vi har så är det ett känsligt ämne, ofta får det STORA rubriker vilket är bra för är det en produkt som är farlig så måste man som kund få veta det. Men när man gör det här på ett oschysst sätt så blir jag lite irriterad.

Idag så finns ett test ute – det är ett test om paraplyvagnar – såklart man gör det nu när det är högsäsong och såklart så skriver man barnvagnar för det får hög publicitet och då tillsammans med dödsfälla – ja ni kan ju själva förstå vilken dragkraft man får, precis det man vill -skapa rubriker.

Leverantörerna som har sina vagnar med i det här testet fick information för bara ett par dagar sen – dom har inte fått tillbaka sina vagnar för att se vad som har gått snett exakt vad som har gått sönder bara ATT dom har gått sönder. Dom har inte fått någon chans att få återkomma med kommentarer eller något annat till testet för att lugna dom kunderna som har köpt dom här vagnarna då dom inte har fått sett vagnen.

Jag tror att det är en del i det här – såklart man inte vill ha en förklaring till vad som har hänt, då skapar det inte tillräckligt mycket rubriker. Testbolaget säljer/skickar iväg testet till diverse tidningar/nyhetsbyråer på en fredag eftermiddag – ingen har möjlighet att kommentera, dementera eller förklara testresultaten förrän efter ett par dagar eller i ännu värre efter ett par veckor.

Butikerna står handfallna – dom visste inte om testen, dom visste inte om resultaten, dom får inte tag på leverantörerna då det är helg. När en orolig konsument kommer in till butiken eller ringer så får dom inget svar eller hjälp då dom stackarna som jobbar i butiken INTE har något svar att ge, dom får återkomma till kunden på måndag. Är det här bra för er? Nej det tycker jag inte.

Summan av det här tycker jag har fått en annan vändning – varför har vi egentligen testerna? Är det för att vi ska få säkrare vagnar/produkter i våra butiker eller är det för att skapa publicitet och tjäna pengar på andras olycka?!

Jag tycker att man ska göra tester, man ska göra dom oftare och seriösa – testa enligt dom standarder som finns och testa det mesta som finns på marknaden så både vi som inköpare kan tryggt köpa in produkter från våra leverantörer och distributörer och framför allt så våra kunder kan känna sig trygga med sina köp dom gör i Svenska butiker. Men då måste man sköta det här med finess tycker jag. Även om en produkt har totalt kapsejsat i ett test så kan faktiskt produkten vara feltestad – det har hänt ett par gånger.

Dom som har testat produkten har köpt den i kartong, monterat den fel och då blir också testresultatet felaktigt, det har kommit fram och leverantören har fått en ursäkt MEN publiceras det sen på de olika nyhetssidorna…nej det gör det inte, för det är inte intressant. Det har också hänt att just den produkten som har blivit testad har stått i butik som ett provex, man har varit och köpt det och testat – såna produkter kan ha blivit förstörda i butik och då klarar dom inte testet heller – det kan finnas flera orsaker till varför en produkt inte klarar testet tex transportskada – men det får man som leverantör ingen möjlighet att kommentera då man inte får tillbaka sin produkt och se vad som har hänt INNAN man publicerar testet.

Det man vill är att ”sätta dit” leverantörerna och skapa publicitet och trafik och sälja lösnummer. Annars så skriver man inte om ”dödsfällor” i samband med babyprodukter, det är inte schysst att utnyttja vår svagaste länk, våra kära barn för att skapa rubriker.

Det som händer när man gör så här är att man sätter dit konsumenten – det är dom som är förlorarna i det här tycker jag då man publicerar ett sånt här test på det här sättet. Som kund får man ingen hjälp, ingen i butik vet något, ingen i butik har nånsin vetat om att det har varit ett test och framförallt inte resultatet…är det bra?! Det tycker inte jag, men alla delar säkert inte min mening med det. Som kund får man vara orolig i flera dagar innan egentligen vet vad som har hänt och om sin vagn man har är farlig eller inte för sitt barn.

Nu har en hel del vagnar blivit testade ni kan läsa Aftonbladets artikel här. Vår shop har bara en av vagnarna i testet och det är Chicco Liteway. Det som förvånar mig mycket är att vagnen havererade i testet. Den har blivit testvinnare flera gånger i olika test, den är godkänd i gällande standard. Det har sålts över 15.000ex i Sverige och ingen allvarlig olycka har inrapporteras till leverantören.

Jag kan tyvärr inte säga vad som har hänt mer än att hjulupphängningen havererade i ett uthållighetstest, leverantören kan tyvärr inte heller kommentera något då dom inte har fått sett vagnen. Vi vet inte i dagsläget om den var rätt monterad innan testet, om det var ett utställningsex som blev testat eller om det var ett fel på vagnen. Vi får återkomma i det ärendet. Det jag kan säga med min erfarenhet och kunskap är att vagnen inte är livsfarlig, den är inte en dödsfälla. Att framhjulsupphängningen ska gå av kräver en stor kraft om vagnen är rätt monterad och inte skadad sin innan, och om båda ska gå av samtidigt så förstår jag inte riktigt hur man ska gå tillväga – kanske springa det snabbaste man kan med ett barn och packning i vagnen mot en trottoar utan att stanna och lyfta upp hjulen….

Om ni undrar något så får ni mer än gärna skriva en fråga i kommentarfältet så svarar jag så fort jag kan, trots helg så kommer jag att kolla kontinuerligt på bloggen för att svara på era frågor.

Ha en fortsatt underbar helg!

Ulrika


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna