VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Nu är julen avklarad!


I år gjorde jag ett fantastiskt gott julbod – faktiskt det godaste jag har gjort! Jag gjorde också lagom mängder av allt och serverade julbordet på ett annat sätt än jag brukar. Istället för ett stort julbord så delade jag upp det. När gästerna kom fick de en ”julig drink” med tranbärsjuice, vodka, Cointreau, soda, lime och is. På glaset hade jag lagt mitt hembakta fänkålsknäcke och 4 olika röror med anjoviscréme, rökt lax med senapscréme, en rödbetsskiva med getostmousse och en röra med renkött och pepparrot.

Efter lite femkamp var det dags för en silltallrik med 3 sorters sillar som jag hade lagt in själv – apelsinsill, senapssill och currysill. Efter den tallriken hade jag gjort en tallrik med ett ”smörrebröd” med saffranscréme och räkor och ett glas med dillmarinerad fänkålsskivor, rökt lax och hovmästarsås. Efter dessa tallrikar var det dags för det vanliga julbordet med sesamgriljerad skinka, köttbullar, rödbetssallad, Janssons och prinskorv.

Mycket är enligt GI men inte allt – vissa vill fortfarande ha Jansson…

En mätt och belåten Ulrika somnade sött efter julklappsutdelning och spel med familjen denna julaftonskväll!

Kommentera (1)

Annons

Längdskidåkning

Den här veckan har jag plockat fram min längdskidåkningsutrustning! Jag och min dotter Ebba tog en tur i onsdagskväll i det upplysta spåret i Enebyberg. Det var helt magiskt att åka i spåret på kvällen och se alla snötäckta granar och andas in den friska luften – det är då man undrar över varför det inte är fler i spåret en så härlig kväll???

Jag älskar verkligen vintern, den friska luften och den vita snön. I år står långfärdsskridskor högst upp på önskelistan! Eftersom vi bor nära Edsviken i Sollentuna så har vi en fantastisk skidåkning på isen under vintern. Har ni inte provat denna sport så är det verkligen dags nu när vi har så fina vintrar i Sverige!

Ha en skön aktiv helg i vintersverige!

Kommentera (1)

Annons

Chokladpannacotta med clementingelé

4 portioner

1 vaniljstång

3 gelatinblad

5 dl grädde

2 clementiner

2 msk agavesirap (kan uteslutas)

75 g mörk choklad 70%

Gelé

2 gelatinblad
1 clementin
1½ dl färskpressad apelsinsaft

Skär ett snitt i vaniljstången och gröp ur fröna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången och fröna. Pressa clementinerna och tillsätt saften och agavesirap.  Bryt chokladen och låt den smälta i grädden. Lägg i gelatinbladen och blanda om. Ta upp vaniljstången och häll blandningen i fyra glas. Ställ kallt i minst 2 timmar.

Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 minuter. Skala clementinen och skär den i fyra tunna skivor. Lägg skivorna på pannacottan. Koka upp apelsinsaften och ta därefter av den från värmen. Lägg i gelatinbladen och häll gelén över pannacottan. Låt stå kallt i ytterligare 1 timme.

Kommentera

Annons

GI föreläsning i morse för 70 killar!

I går kväll och i morse var jag och föreläste för 75 banarbetare om GI och vinsten med att dra ner på kolhydrater. Jag bjöd på Ägghack i salladsblad och det gick hem! Hoppas att jag inspirerade killarna att börja laga mat och ta med matlådor istället för att äta skräpmat, dricka kaffe och läsk. Jag pratade mycket om blodsockret och målade upp min blodsockerkurva som tydligt visar hur dåligt det är med dessa berg och dalbanor vi lider oss igenom varje dag som snor all vår energi och gör oss tjocka:

Ägghack med skinka – 1 portion

2 hårdkokta ägg

1 msk majonnäs

1 msk hackad färsk gräslök eller purjolök

Salt och svartpeppar

½ paprika i 3 färger

2 skivor rökt skinka

Hacka äggen och blanda med majonnäs och hackad gräslök. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp paprikahalvor på ett fat och fördela ägghacket i. Servera med skinka.

Kommentera (1)

Annons

Nyttiga Saffransbullar!

I går var det luciamys hemma med både saffransbullar och luciatåg! Här kommer ett gott recept på mina lussebullar. Tänk på att lägg bullarna tätt på plåten – då blir de extra saftiga! De ska gärna jäsa ihop så att man bryter isär dem…

Saffransbröd med kesella – 30 stycken

50 g jäst

100 g smör

250 g kesella mager

2 kuvert saffran, 1 g

1 ½ dl råsocker

½ tsk salt

ca 17 dl dinkelsikt

Pensling och garnering: 1 ägg och ½ dl russin + mandelspån

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 °C. Häll blandningen över jästen och rör till den löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa i 1 tim. Knåda degen och tillsätt eventuellt mer mjöl om det behövs. Baka ut degen till bullar i önskad form och lägg på en plåt. Låt jäsa i 30 min under en bakduk. Sätt ugnen på 225 °C. Pensla bröden med uppvispat ägg och dekorera med russin och mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 5–8 min.


Kommentera (4)

För att få de senaste uppdateringarna