VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Måndagsfrågan – hur ska jag äta när jag är gravid?

Måndagsfrågan Ulrika Davidsson

Dags för Måndagsfrågan!

Hej Ulrika,

Jag har precis fått veta att jag är gravid i 9 veckan och undrar om jag kan fortsätta med GI metoden? Jag har också börjat med 5:2 dieten för några månader sedan och   det har hjälpt mig att tappa 8 kilo. Jag är nu rädd för att tappa mina hälsosamma matvanor och gå upp för mycket i vikt under min graviditet. Hur rekommenderar du att jag ska äta? Hälsningar Lina

 

Svar på frågan:

Hej Lina

Grattis – både till bebisen i magen och att du har tappat kilon. Det måste kännas skönt att du blev av med kilon innan du ska bära en graviditet under många månader.

Jag tycker att du ska göra ett uppehåll med 5:2 dieten under dessa månader men fortsätta med din hälsosamma GI livsstil. Jag rekommenderar att du ska fortsättningsvis:

1. Undvika socker – försök att håll dig borta från godis, kakor, desserter och söta drycker – använd recepten i mina böcker på hälsosamma val t ex mandelmuffins, frukt och nötbollar och frukt- och bärdesserter.

2. Undvika gluten så gott det går – skippa pasta även om det är fullkorn och gärna bröd också. Baka fröknäcke eller något annat glutenfritt bröd.

3. Satsa på långsamma kolhydrater i form av rotfrukter, quinoa, baljväxter, grönsaker, frukt och bär.

4. Ät så naturligt som möjligt – välj kött, fisk, fågel och skaldjur som proteinkälla och ägg är en fantastisk råvara med alla vitaminer. Ät lagom med fett och satsa på naturliga fetter som olivolja, nötter, avokado, grädde, smör, gräddfil, oliver, ost mm.

5. Ät inte för 2 – ät lagom portioner och ha koll på kalorierna. Försök att hålla dig runt 1500 – 1700 kalorier per dag.

6. Rör på dig – så mycket du kan och träna dig stark, framför allt bål, rygg och mage!

Om du tvekar och känner dig osäker – fundera några minuter på hur människan är skapt… vi är inte skapta att äta så mycket kolhydrater som vi äter idag och framför allt inte den mängd bröd, pasta och socker – det kan alltså inte vara skadligt att ta bort dessa råvaror.

Hälsningar Ulrika


Kommentarer


  1. Gunilla Andersson 11 november, 2013 on 14:33 Svara

    Vad rekommenderar du för kost om man är vegetarian som vill gå ner i vikt. Endast ägg och mjölkprodukter äts från djurriket? Har även problem med psoriasis. Kostråd?

    • Ulrika Davidsson 11 november, 2013 on 21:45 Svara

      Hej Gunilla,
      Vilken blodgrupp har du?
      Jag rekommenderar att du ska börja med fasta och 5:2 dieten för att öka din förbränning men man kan skräddarsy ett program till dig men då måste jag veta din blodgrupp.
      Hälsningar Ulrika

  2. Maria 18 november, 2013 on 08:41 Svara

    Hej Ulrika!
    Har en fundering kring juicer. Kan du tipsa om nyttiga juicer som man kan pressa i råsaftcentrifug?

    Tacksam för svar
    Maria

    • Ulrika Davidsson 18 november, 2013 on 11:49 Svara

      Hej Maria,
      Jag brukar främst använda mig av morötter, äpple och päron – det är en god kombination! Blanda gärna i lite ingefära och kanske lite apelsin också…
      Jag gör också rödbetsjuice och det är gott att mixa i en blender med hallon och blåbär – kanske lite sojamjölk i.
      Hälsningar Ulrika

  3. Filiz 18 november, 2013 on 12:10 Svara

    Hej! Undrar vilken misodoppa du rekommenderar och hur många kcal du rekommenderar . Såg det i din bok, men har glömt bort och har lämnat boken nu.

    • Ulrika Davidsson 19 november, 2013 on 12:02 Svara

      Hej! Jag brukar köpa Renee Voltaire men du kan säkert ta den du hittar – de flesta är ok!
      Hälsningar Ulrika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna