VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Frågor om GI-metoden?

  • Inlägg av:
  • Datum:
  • Kategori: Blandat

Jag vet att många har frågor om GI-metoden, och säkert också om boken 6kilo på 6 veckor. Därför tänkte jag lämna öppet för en allmän ”frågestund”.

Detta är alltså Ola Lauritzson som skriver (måste lära mig hur jag byter ”namn” i inlägget). Ulrika hälsar till er alla. Den lyckosten är på semester i Oman och har det säkert alldeles underbart!


Kommentarer


  1. Anna 28 december, 2010 on 10:24 Svara

    Äter enligt LCHF nu. Har köpt er bok och skulle vilja få veta skillnaden på LCHF och det ni skirver om i boken. Eftersom Ulrika skrivit en LCHF bok blir jag lite förrvirrad. Vad är vad och är det skillnad?

    Mvh Anna

  2. Sara 30 december, 2010 on 11:20 Svara

    Hej!
    Jag har köpt 2 av era böcker och har börjat så smått denna veckan för att sedan rivstarta i januari och känner mig riktigt taggad.
    Men jag har ett problem, jag tänkte göra energibars för att ha med mig till jobbet som mellanmål men kan inte finna någon osötad granola någonstans. Det enda jag hittade var en sockerfri granolamusli men dock sötad med äppeljucie och malt från Voltare. Är den ok?
    Kan man annars använda Paulins Musli som bas, den är sockerfri men innehåller dock havreflingor, veteflingor och vetekli?
    Eller har ni något recept på hur man gör egen granola eller något annat som kan fungera i energibarsen?
    Tack på förhand

  3. Åsa 30 december, 2010 on 11:37 Svara

    Hej!
    Jag undrar om man kan byta ut nötterna i recepten mot något annat eller bara utesluta dom eftersom min sambo är allergisk mot nötter?
    Tacksam för svar

    • Ola Lauritzson 2 januari, 2011 on 13:05 Svara

      Kan uteslutas. Eller testa ex pumpafrön eller solrosfrön om han tål dem!

  4. Anette Ohlsson 2 januari, 2011 on 10:01 Svara

    Hej
    min man äter inte kyckling. Vilket kött är lämpligast att ersätta kycklingen med?

    Mvh Anette

    • Ola Lauritzson 2 januari, 2011 on 13:06 Svara

      Skinka. Tofu eller Qourn är två andra alternativ.

  5. Emelie 3 januari, 2011 on 10:13 Svara

    Hej! Jag tycker det är lite luddigt med fas 1 och fas 2. Vad är egentligen skillnaden? Vad får man inte äta under fas 1 som är ok i fas 2?
    Sen skulle jag vilja ha tips på frukostar som inte innehåller ägg. Jag brukar alltid äta fil med musli och undrar om det funkar med en bra musli? Kan man äta fil även under fas 1? Hur är det med vanligt svart te?

    Hoppas ni kan hjälpa mig lite. Jag har börjat med GI idag och vill gärna göra en typ av rivstart!
    Kram

    • Ola Lauritzson 7 januari, 2011 on 22:20 Svara

      Emelie, skillnaden är att vi är lite striktare med mängden kolhydrater just i början. Under andra delen (dvs de två sista veckorna) får du också lätta till lite kolhydrater (med lågt GI) till måltiderna. Har skrivit lite om dem i texten som du ser när du väl kommit dit.

      • Emelie 8 januari, 2011 on 11:41 Svara

        Tack för svar.
        Frukosten med 2dl naturell yoghurt, är den ok även i fas ett?

  6. Tess 5 januari, 2011 on 17:30 Svara

    Hej!
    jag har flera av era kokböcker och undrar därför förstås hur denna nya fas ett skiljer sig från tidigare i mängd kolhydrater? Det verkar som det är mera kolhydrater i denna än tidigare? Det vore bra att veta så att man kan blanda recept från olika kokböcker. Jag tänkte köra 20 gram om dagen såhär till en början och behöver därför veta om denna nya meny passar för det?
    Tack för hjälpen!

  7. Malin 7 januari, 2011 on 07:43 Svara

    Jag har en fråga ang hur mycket man får äta. Tex de frukostar ni ger tips på i boken; får man bara ta en av dem i taget, för i så fall vet jag inte om jag kommer bli mätt. Tex en smoothie kan väl inte mätta längre än nån halvtimme? Är det tex ok att ta både yoghurt och ägg-smörgås?

    • Ola Lauritzson 7 januari, 2011 on 22:22 Svara

      Nej, jag skulle inte säga att det är mer kolisar i denna boken (möjligen med undantag av bullreceptet bland frukostarna). Om du kompletterar smoothien med kokt ägg eller extra proteinpulver så mättar den bättre!

      • Malin 10 januari, 2011 on 09:49 Svara

        Hej igen.
        Jag förstod inte riktigt ditt svar på min tidigare fråga. Vad är kolisar??

  8. Yvonne 8 januari, 2011 on 11:20 Svara

    Hej!
    Kanske en dum fråga… men vill ändå höra med er : )
    Är det ok att ta gårdagens middag till lunch? Eller blir det fel i beräkningarna då?
    Det finns ett par dagar där ni rekommenderar det i boken men blir det för mycket om man gör det flera dagar i veckan??

    Mvh
    Yvonne

  9. Maja 9 januari, 2011 on 22:10 Svara

    Hej!Jag skulle vilja fråga om jag kan köra rivstart i flera månader eftersom jag går ner i vikt, fast långsamt.Recepten i boken fungerar utmärkt, men jag har också bara 7 st mellanmål och är lite fundersam kring frukostförslagen (fil och bullar).
    Mvh
    Maja

  10. andreas 11 januari, 2011 on 10:46 Svara

    Började med fas 1 igår, spännande. har försökt läsa runt lite hur det är med att äta frukt under fas 1. Hur ser ni på det och vilka frukter rekommenderar/ avråder ni från?

    • Ulrika 13 januari, 2011 on 10:31 Svara

      Hej Andreas, Du bör inte äta frukt alls eller enbart frukter med lite fruktos. T ex citron, grape, rabarber, plommon, bär.
      Hälsningar Ulrika

  11. Annelie 13 januari, 2011 on 11:46 Svara

    Min fråga liknar Yvonnes.. Jag bor med min sambo, vi är alltså bara 2, och det är opraktiskt att laga middag (men dela receptet på 2) och sen dessutom laga luncher (men dubblera recepten). Det blir då flera timmars matlagning per dag, något som varken han eller jag är särskilt intresserade av.. Jag har istället planerat att laga middagarna, och sen ta resterna i matlådor till plugget dagen efter. På det sättet kan jag även hoppa över mat som jag, av olika skäl, inte gärna äter (kokt skinka, färdiggrillad kyckling, t ex). Är det här ok, eller blir det för mycket/för lite kolhydrater per dag då?

    Jag undrar också vad ni har tänkt att man ska äta till ”pistasch- och mandelmüsli”, eller om det är så att det receptet är det ni senare kallar ”osötad granola”?

  12. Annika Andersson 15 januari, 2011 on 14:42 Svara

    Hej!
    Hittar ingenstans jag kan ställa en fråga till er ang boken 6 kilo på 6 veckor.
    Därför prövar jag här!
    Boken är toppen, precis vad jag och många med mig har önskat. Jättegoda recept!
    Jag har gjort Energibars idag, de håller inte ihop utan liknar mest en plåt med musli.
    Vad är felet? Tacksam för svar Annika Andersson

    • Ulrika Davidsson 16 januari, 2011 on 14:14 Svara

      Hej Annika,
      Här kan du ställa frågor! Vad konstigt med dina energibars. Fattar inte varför det har blivit så? Har du gjort allt som det står? Du kan blanda i ett extra ägg men det ska inte behövas. Du får väl använda den här plåten till müsli då! Pröva igen – hälsningar Ulrika

      • Jessica Hallengren 18 januari, 2011 on 12:28 Svara

        Hej!

        Började med er 6-veckors kur igår. Det verkar vara många bra recept och hittills har jag inte varit hungrig. MEN: är det normalt att bli så trött och orkeslös att man får gå och lägga sig och vila mitt på dagen?

        Har även frågor om den del av era recept, samma frågor som andra har ställt på denna blogg men inte fått svar på (eller så har ni mejlat dem privat):

        1. Vad är granola och var kan jag köpa det?
        2. När och hur ska jag äta frukostfrallor och frukostmûsli, dvs hur mycket och med vad? Tex mjölk till mûslin, smör och skinka till frallorna?
        3. Kan man byta lunch mot middag och tvärtom?
        4. Kan jag äta alla frukostar i fas 1?

        Tack! Jessica

        • Ulrika Davidsson 19 januari, 2011 on 17:23 Svara

          Hej Jessica,
          Du ska inte var så trött tycker jag men visst kan kroppen reagera. Ha tålamod och ät ordentligt på måltiderna. Här kommer svar på dina frågor:

          1. Granola köper du i vanliga välsorterade affärer. Fråga efter Renee Voltaires märke.
          2. Frallorna kan du äta 2-3 st per vecka och du kan lägga på allt du gillar t ex slami, skinka, ost, keso, grönsaker mm. Müslin är lagom att äta några morgonar ( 1 1/2 dl naturell fet yoghurt med 1/2 dl müsli). I början är det dock bra att satsa på mycket äggfrukostar för bästa resultat- varva lite så att du inte tröttnar!
          3. Du kan byta lunch mot middag – inga problem!

          Hälsningar Ulrika

  13. Marika 18 januari, 2011 on 21:19 Svara

    Hej!
    En liten fråga: hur många chokladbollar anser ni vara lämpliga som ett mellanmål?
    Med vänlig hälsning
    Marika

  14. annica lindhe 5 februari, 2011 on 11:55 Svara

    Hej!
    Jag har tre av era böcker bl.a den senaste. Bra på många sätt med goda recept men ni utgår från att alla vet vad allting är. Som det är nu måste man googla eller springa runt i olika hälsokostaffärer och fråga och de vet inte alltid. VArför svarar ni inte på frågan om bars t.ex. 18 januari skrevs en fråga om hur många chokladbollar man kan äta. Det har ni inte heller svarat på. Er bok är lite vag och otydlig.
    Dessutom kan det inte behövas över en månad för att svara eller vet ni inte själva. Det är ganska irriterande om man föresatt sig att gå ner i vikt.
    Min fråga är som andra förut frågat.

    Hur gör man en bra granola som duger till GI-metoden
    Hur många ”chokladbollar” som ni har som mellanmål kan man äta /gång?

    Hälsningar Annica

    Hur gör man en bra granola

    • Cassandra 5 februari, 2011 on 12:01 Svara

      Frågan om chokladbollar är besvarad flera gånger, men finns också under inlägget ”vanliga frågor och svar”, det är en chokladboll om dagen som gäller. När det kommer till granola så rekommenderar Ulrika Renée Voltaires granola som finns i de flesta butiker. Annars kan man beställa det på Voltaires hemsida. Det är många som ställer frågor varje dag och Ulrika svarar så gott hon hinner och gör ett jättebra jobb. Ola likaså. Jag och Lina försöker hjälpa till vi med, som nu till exempel. Vi har satt ihop ett inlägg som heter vanliga frågor och svar och kanske kan du ha användning av det senare om en ny fråga dyker upp. Ha en bra dag! Hälsningar Cassandra

  15. Catrin 27 februari, 2011 on 21:47 Svara

    Sara,

    I boken GI Gourmet finns ett recept på underbart god kryddgranola! Jag använder den som müsli, men den går säkert lika bra att använda i energibars också. Ingredienser bl a havregryn, solrosfrön, sesamfrön, kanel och torkade aprikoser.

  16. marie 10 maj, 2011 on 20:21 Svara

    Hej Marina!
    I början av boken finns ett antal frukostrecept, ta något av dom till frukost. Ett till två mellanmål om dagen om du känner dig hungrig.

  17. Christina Samuelson 10 januari, 2012 on 13:08 Svara

    Hej!

    Har nu hållit på med dieten 6 kg på 6 veckor i drygt en vecka. När jag ställde mig på vågen hade jag gått upp 1 kg!!
    Min fråga är nu kan jag äta middagar som jag lagat vecka nr 1 även vecka 2. Jag är ensam och har ju köpt ingredienser för 4 personer och gjort i ordning, frusit ner och det passar mig bra att kunna ta det även vecka 2. Är det ok eller måste jag använda menyerna som dom är? Tycker att det blir förskräckligt dyrt i sådana fall.

    MVH

    • Ulrika Davidsson 11 januari, 2012 on 21:32 Svara

      Hej Christina,
      Jag förstår om du tappar sugen om du går upp i vikt men fortsätt ändå och se vad resultatet bli efter ytterligare en vecka. Vet du vad du har för blodgrupp?
      Det går jättebra att mixa middagar och luncher mellan vecka 1 och 2 – inga problem alls.Låter som en bra idé att frysa in och ta upp. Kämpa på och hölr av dig igen hälsar Ulrika

  18. mona 14 februari, 2012 on 16:50 Svara

    jag undrar om frysta bär från affären går att använda i smoothies i fas 1

    • Ulrika Davidsson 16 februari, 2012 on 13:57 Svara

      Hej Mona,
      Frysta bär går utmärkt att använda! Hälsningar Ulrika

  19. Åsa 21 september, 2012 on 09:02 Svara

    Hej!

    Har lite frågor om GI. Kör efter er bok 6kilo på 6 veckor. Gick väldigt bra i början, underbart god mat. Gick ner som jag skulle ca 3 kilo på tre veckor men förra helgen åt jag en GI dessert från boken och ett halvt, halvt glas rött vin. Sedan dess är det som förbytt. Går knappt ner någonting varken i vikt eller via måttband.
    Äter ca 1 1/2 – 2 dl mjölk produkter de dagar jag äter fil 3% fil. 2 ägg per dag. Bröd (surdegsbröd) två ggr i veckan.
    Har börjat röra på mig och går som regel 5-6 ggr per vecka mellan 30-1 timme per gång. Har simmat en gång.
    Får panik, vad gör jag för fel? Har kört Dukan dieten förut och rasat i vikt första tiden men denna diet känns mer hälsosam. Har struma och äter levaxin. 0 neg i blodgruppen. Har du några tips för snabbare viktnedgång? Har nog 20 kg övervikt enl BMI men är nöjd om jag går ner 11-12 kg till.
    Mvh Åsa

  20. Ninoska 21 november, 2012 on 17:53 Svara

    Hej! Jag såg att flera hade samma fråga som jag har ang. osötad granola. Man kan väl göra en egen? och undrar om man kan använda receptet på pistasch och mandelmusli som finns i boken ”6 kilo på 6 veckor” ? Eller finns det ett annat recept? Försökte få tag i receptet för ett år sen men lyckades inte 🙁

  21. Cathrin 8 juli, 2013 on 15:08 Svara

    Hej äter efter boken Gi dag för dag 30 dagar till en nyttigare livsstil. Har kommit in i andra veckan nu går bra efter huvudvärk och trötthet , svårt att veta vad man ska äta för mellanmål? Tacksam för svar . Mvh cathrin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna