VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Pepparkakscupcakes med smörkola och brända mandlar

 
 
Idag känns det att vintern är på väg. En frisk och kall kyla sveper över lilla Kristianstad i Skåne. Jag har längtat efter den isiga kylan så man får lite mer julkänsla. Vi har redan satt upp juldekorationerna julfreak som jag är.
 
När jag tänker på brända mandlar tänker jag på julmarknad. Färgglada ljusslingor, julgranar och doften av brända mandlar förtrollar mig. Jag köper alltid en strut bränd mandel och knaprar på. Det är lätt att fixa till hemma man får bara vara försiktig så man inte bränner sig. Jag valde att tillsätta lite kanel vilket blev otroligt gott!
 
En saftig och mjuk pepparkakscupcake med en krämig Cream cheese frosting toppad med söt smörkola som möter krispiga mandlar.
 
 
PEPPARKAKSCUPCAKES

 
250 g rumstemperat smör
180 g strösocker
40 g farinsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g vetemjöl
3 msk pepparkakskrydda
(eller 1 msk kanel, 1 tsk nejlikor, 1 tsk ingefära)
1 tsk bakpulver
4 ägg
4 tsk mjölk
 
CREAM CHEESE FROSTING
50 g smör
200 g philadelfiaost
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
SMÖRKOLA
1 dl grädde
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk sirap
20 g smör
 
BRÄNDA MANDLAR
250 g mandlar
2 msk vatten
3 dl florsocker
0,5 dl strösocker
1 tsk kanel
 
GÖR SÅHÄR
Vispa ihop alla ingredienser till cupcaken med elvisp i 1 min.
Fördela 2/3 i en muffinsform. Grädda ca 15 min. Gör stickprovet.
 
Vispa ihop alla ingredinser till din Cream cheesefrosting. Spritsa ut på din muffins med en stjärntyll.
Ta fram en kastrull och lägg i grädde, sirap, socker och vaniljsocker. När den börjar tjockna lägg i smöret. Låt svalna. Häll över på din cupcake.
 
Bränn dina mandlar. Lägg i 2,5 dl florsocker och mandlar i en stekpanna. När mandeln knäpper är den klar. Rulla i 0,5 dl socker och 0,5 dl florsocker.
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (10)

Krämig kokospaj med en hint av citron

 
 Att ge kroppen en sockerchock denna gråa söndagen slår aldrig fel.
 
Här har vi en paj med spröda digistivekex med en frisk kokosfyllning och ett sött marängtäcke.
Jag använde inte kokosflingor i smeten för jag tycker om när det är lent i konsistensen men vill man ha mer crunch så kan man tillsätta lite kokosflingor.
 
Jag har i lite citronsaft i fyllningen därför att jag tycker citronen lyfter upp kokosen så himla bra. Om man tycker det blir för sött med maräng kan man klicka på lite grädde och riva på lite mörkt choklad. 
 
 
DIGISTIVEBOTTEN
20 digistivekex
100 g smör
 
KOKOSFYLLNING
4 äggulor
1 dl kondenserad mjölk
1 dl kokosmjölk
1 msk smör
1 tsk pressad citron
ev.  1 dl kokosflingor
 
MARÄNGTÄCKE
4 äggvitor
2 dl socker
Några droppar ättika
 
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Krossa kexen i en matberedare med smält smör. Tryck ut blandningen i botten i en bakform.
 
Ta fram en kastrull och häll i alla ingredinser. Vispa hela tiden i ungefär 1 minut tills den blir en aning tjock. 
Häll i formen. Grädda i ca 15 minuter.
 
Vispa upp äggvitorna pch ättikan tillsätt lite socker i taget tills du har en blank och fin maräng. Placera ut på pajen. Grädda ytterligare 10 minuter tills marängen får en gyllenebrun färg.
 
 
 
Kommentera (1)

Lyxig och kladdig chokladbrownie

 
När det gäller kladdkaka och brownies är det viktigt för mig att det är kladdigt och krämigt. Hellre för kladdig eller för torr, eller hur?
 
Här har vi en extra lyxig och söt brownie med marshmallows, kolakräm, chokladganache och hasselnötter. Varför inte satsa stort?
 
 Jag nöjer mig med en liten bit för den är ganska mäktig. I min mun blir det en sådan stor smakexplosion. Det påminner lite om snickers, sött och salt.
Visst blev sött att paketera in kakan i bakplåtspapper? Det röda snöret blev så fint och juligt och känns lite extra lyxigt. Det här är ju ett perfekt julgodis!
 
BROWNIE
(form 20 cm)
 
100 g smör
2 dl socker
1 dl mjöl
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 dl kakao
en nypa salt
 
MARSCHMALLOWTÄCKE
15 st marshmallows
 
KOLAKRÄM
1 dl grädde
1/2 dl sirap
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
CHOKLADGANACHE
150 g mörkt eller ljust choklad
2 msk smör
 
DEKORATION
1 dl hasselnötter eller jordnötter
 GÖR SÅHÄR
Smält smöret och häll i sirapen.
Lägg i alla ingredienser i en bunke.
Rör om väl.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen.
Grädda ca. 15-20 min i 175 grader. Den ska vara rätt kladdig i mitten.
 
Placera ut marshmallows på brownieskakan och grädda ca 1 min.
 
Ta fram en kastrull och lägg i alla ingredienser till din kolakräm. Låt koka ca 10-15 min på svag värme. När den börjar bli lite tjockare så är den klar. Låt svalna helt.
Häll på kolakrämen på marschmallowsen.
 
Smält choklad tillsammans med smöret. Häll ut på kolakrämen.
Hacka lite mandlar eller jordnötter och lägg på.
Låt stå i frys minst 2 timmar.
Skär önskade bitar.
 
Kommentera (3)

Saftig morot cheesecake

 
Jag kom ihåg första gången jag åt morotskaka på Coffee house i Stockholm. Vilken otrolig smakupplevelse! Jag blev så förvånad att den inte smakade morot och istället kände jag kanel, kardemumma och ingefära. Den krämiga frostingen är ett måste till morotskaka! Eller hur?
Jag älskar cheesecake (surprice!) och morotskaka. Varför inte blanda de här sakerna tillsammans?
 
En ljuvlig morotskaka med cheesecakefyllning som är toppat med Cream cheesefrosting och rostade mandlar.
 
 Morotskaka är ju aldrig fel och tillsammans med cheesecakefyllning och de rostade mandlarna blev det lagom sött och så saftigt.
 
Om du inte gillar mandlar passar det med vilken nöt som helst valnötter, hasselnötter eller kanske pistagenötter?
 
 
 
MOROTSKAKA
(20 cm form men går lika bra med 24 cm form)
3 ägg
3 dl ströskocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 msk kanel
1 tsk malen kardemumma
0.5 tsk malen ingefära
1 nypa salt
1.5 dl  neutral olja
5 dl rårivna morötter
 
CHEESECAKEFYLLNING
 
250 g philadelphiaost
2 dl socker
2 msk mjöl
1 ägg
2 msk mjöl
 1 tsk vaniljsocker

FROSTING
2,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 gram philadelphiaost

Sätt ugnen på 160 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten. Tillsätt olja och rivna morötter.

Vispa ihop philadelphiaost, socker, mjöl, ägg och vaniljsocker till allt har blandas till cheesecakefyllningen. Rör inte för mycket för då kan den bli lös. 
Smöra och bröa en form och varva både cheesecakefyllningen och morotskakan. Börja med morotskaksn sen fyl på med rätt mycket cheesecakefyllning sen fyller du på. Grädda i ugn ca 55 minuter beroende på vilken form du använder. Om du använder en 20 cm form tar det något längre. Men stick ner ett sticka och när den är torr så är den klar.
Låt kakan svalna. Vispa alla ingredienser till frostingen krämigt. Bred över kakan.
Hacka mandlarna och stek i en stekpanna tills dem blir en aning bruna. Om man vill kan man dekorera med morötter.
 
 
Kommentera (11)

Krispiga kolakakor med choklad och flingsalt

Äntligen börjar det komma lite kyla! Tänk att det är två veckor kvar till första advent. Jag är stort ett julfreak kan jag lova!! Julbak, pyssel, god mat, inredning ja you name it! Det är så underbart att ta fram sin varma filt och ta fram en bra jultidning kanske tända några ljus och bara kura ihop sig.
 
Min absoluta favorit småkkaka är kolakakor aka sirapskakor. Så enkla och otroligt goda!
Idag serveras kolakakor med mörkt choklad och flingsalt. Kombinationen av sött och salt är helt fantastiskt! Saltet bryter av de söta så himla bra. De här kakorna är totalt livsfarliga och jag lovar att man nöjer sig inte med en. Jag gjorde en sats och dem försvann lika fort. -Jag ska bara ta en till, detta är sista.
Eller hur?
 
KOLAKAKA
ca 20 st
100 g smör
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
2,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk ingefära
1 msk sirap
 
DEKORATION
50 g mörkt choklad
2 tsk flingsalt
 
GÖR SÅHÄR
Vispa rumstemperad smör, muscovadosocker och strösocker krämigt.
Tillsätt övriga ingredienser och vispa ihop en aning.
Ta fram en plåt och lägg i ett bakplåtspapper. Kavla ut degen ca 1 cm på plåten
Grädda 13-15 min i 175 grader.
Skär önskade bitar.
Ringla choklad och strö på flingsalt.
 
 
 
Kommentera (7)

För att få de senaste uppdateringarna