VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Jordgubbscurd

Just nu så provar jag massa olika curd. Bland favoriterna är jordgubbscurden. Den är frisk i smaken och är perfekt och ha i tårta. Tillsammans med grädde så blir det underbart enligt mig. Curd är en sorts sylt och det vanligaste är att göra lemoncurd. Men man kan göra curd på olika saker som frukter ch bär. Det är bara fantasin som sätter gränser. Man kan använda curd i olika desserter, tårta, cupcakes på mackor osv.
 
 
 
Du behöver
200 g jordgubbar
2,5 dl socker
1 msk maizena
2 ägg
80 gram smör
ev. lite riven limeskal
 
Gör såhär
Ta fram en kastrull och fyll med vatten. Lägg på en rostfri skål eller en glas skål. Sedan häll i jordgubbarna och ev lite limeskal och sockret. När sockret har löst upp sig så knäck i 2 ägg och smöret. Häll i 1 msk maizena och rör runt då och då i ca 15 minuter.
När du ser tydliga spår i din curd så är den klar
Kommentera (42)

Annons

Macarons med raberbercurd

Jag är verkligen tokig i dessa små skapelser. Man kan variera och dem blir oftast vackra. Rabarbercurden var verkligen supergod och passade så bra i macarons.
 
Rabarbercurden gör du såhär:
 
85 g strösocker
2 ägg
200 g rabarber
50 g smör
 
Ta fram en kastrull med vatten och lägg på en glasskål eller en rostfri skål. Hacka rabarbern och häll i sockret. När sockret har löst upp sig så knäck i 2 ägg och 50 g smör. Rör om då och då och curden är klar om ca 15-20 minuter.
Sila sedan rabarbern.
 
 
 
 
Kommentera (14)

Annons

Steg för steg macarons

Macarons är verkligen superfina. Men dem är väldigt svåra med att få till. Innan jag lyckades så provade jag 4 olika recept. Men tillslut gick det. Men det händer fortfarande att de blir sprickor i dem eller dem flyter ut. Det som är viktigt när man gör macarons är att ha tålamod.
 
Var noga och mäta ingredinser. En digital våg är ett måste. Minsta lilla gram som är för mycket eller för lite går det åt skogen
 
Ha rumstemperade ägg
 
Tänk på att inte röra för mycket. Rör stora tag.
 
Läs på receptet ordentligt och gå igenom varje steg ordentligt.
 
Det är viktigt att dem torkar minst 45 minuter innan dem ska in i ugnen. Men helst 60 minuter.
 
När du har spritsat ut dina macarons så slå till i bordet lite så luftbubblor försvinner.
 
Använd inte karamellfärg utan pastafärg eller pulverfärg.
 
Baka inte när det ska bli oväder eller regn. Macarons är en maräng så då kan det bli helt förstört. Ha helst inte något fönster öppet.
 
 
 
Nu kör vi en steg för steg beskrivning hur man ska göra.
 
 
Börja med att sila 200 g florsocker och lägg sedan i en bunke.
 
 
Sila 100 g mandelmjöl och lägg mjölet i samma bunke som florsockret och rör om väl.
 
Mät upp 110 g äggvita och vispa upp. När det har börjat bli vitt så häller du  i sockret. Häll i sockret ut vid sidorna så det fördelas.
 
Fortsätt och vispa och när du ser den börjar bli blank och vit då är den färdig.
 
Såhär ser den ut
 
Häll i mandelmjölet och florsockret i äggvitan och rör runt med långa drag. Häll i ev. färg. Använd pulverfärg eller pastafärg.
 
Ta fram en spritspåse och en rund tyll och fyll på macaronssmeten. Spritsa ut lika stora klickar (som en femkrona) Låt dem vila i 60 minuter
 
När dem har vilat så sätt in dem i ugnen på 150 gradder i mitten av ugnen. Jag lägger även in en extra plåt över macaronsen så dem behåller sin färg. Dem ska vara inne i ugnen ca. 15-20 minuter. När du kan lyfta på macaronsen är dem färdiga. Håll koll på dem minut för minut så dem inte blir bruna.
 
Nu är dem färdiga! Låt dem svalna och spritsa ut valfri fyllning.
 
Macarons håller sig en vecka i kylen med fyllning.
Om du inte fyller dem så frys in dem och håller sig flera månader.
Det går att frysa macaronsen med fyllningen men de är lite sköra.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (10)

Annons

Lakrits macarons

Idag har jag bakat lakrits macarons. De blev mycket lakrits smak så det var ju toppen. Jag tänkte lägga upp en steg för steg macarons idag eller imorgon. Det är inte lätt att lyckas med dessa små skapelser. Ibland går det jättebra och ibland blir det kaos. Men man lär sig mer och mer hela tiden. Jag använder detta grundreceptet 
 
 
Till fyllningen gjorde jag lakritsfluff.
Jag smälte 70 g sötlakrits och 3 dl grädde.
Låt godiset smälta helt (om det är några bitar kvar så sila av det).
Låt fluffen stå i kylskåp över natten och vispa upp.
 
 
 
Kommentera (4)

Annons

Hemmagjorda Snickerskakor

 

Jag älskar snickers så jag har länge viljat prova hemmagjorda snickers. Dem blev verkligen supergoda. Det är helt klart värt att baka dessa godingar själv. Men det är svårt och bara ta en hehe. Dessa snickers smakar mer än vanliga snickers. Nästa gång ska jag ha ännu mera kolakräm i. Jag använde en form 25 x 15.

 

SNICKERS KAKOR
Till första lagret
250 g marshmallow
100 g äggvita
2 tsk vaniljsocker
en hand jordnötter
4 msk olja
1 msk smör
2 msk mjölk

Till andra lagret
2 dl socker
1 dl sirap
100 g smör
100 g nougat
2 dl grädde

Till chokladöverdraget
200 g mjölkchoklad eller mörk choklad
lite olja

Börja med att smälta marshmallowsen i micron. Micra i 1 min och rör sedan om. Sen fortsätt att micra tills det är helt slätt. Tillsätt sedan ovispad äggvita i och vaniljsocker.
Mixa sedan jordnötter, olja, mjölk och smör till en fin konstitens och lägg i marschmallow smeten och rör om ordentligt.
Ta fram en form och lägg i bakplåtspapper och ta på marschmallow smeten.
Gör sedan din kolakräm. Lägg allt i en kastrull och låt kolakrämen koka tills den blir lite seg. Men ha det på medelhög värme så det inte bränns. Min kolakräm tog ca 10 minuter. När du ser den börjar bli seg så ta bort kastrullen från plattan och lägg i saltade jordnötter.
Lägg på andra laget och ställ in i frysen. Låt det stå i frysen minst en timme.
Skär sedan ut önskade rutor.
Sedan smälter du mjölkchoklad eller mörk choklad och lite olja i ett vattenbad och sedan doppar du dina kakor i chokladen.

Låt dem stå svalt och njut!

Kommentera (6)

För att få de senaste uppdateringarna