VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Pepparkaksrulltårta med lingongrädde

Godmorgon allihopa!
Här i Skåne har vi riktigt mycket snö. I morse på väg till jobbet så var det riktigt mycket snö. Det gick knappt och komma in i bilen. Men jag tog mig fram i allafall.
Igår var jag ledig och vi fick besök av min barndomsvän och hennes 1 åriga dotter. Då passade jag och Vincent på att baka något till eftermiddagskaffet. Det blev en pepparkaksrulltårta med lingongrädde.
Smakerna blev verkligen perfekt tillsammans. Pepparkakan smakade lagom och lingongrädden var lagom syrlig. Den gick snabbt och göra med så det kunde inte bli bättre.
Jag har fått min nya kamera och jag är så himla nöjd. Receptet är i slutet av inlägget.
Mammas älskling ler fint mot kameran.
Pepparkaksrulltårta
3 ägg
2 dl socker
2 msk gräddfil
1 msk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk ingefära
2 dl mjöl
Fyllning
3 dl grädde
3 msk lingon
1 msk vaniljsocker
Gör såhär
Sätt på ugnen på 250 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt gräddfilen.
Ta fram en annan skål och häll i mjölet och kryddorna och rör runt och häll sedan i äggsmeten och rör om ordentligt.
Ta fram en plåt och lägg i bakplåtspapper. Häll över smeten så det blir som en fyrkant. Grädda i 250 grader i ca. 5 minuter.
Ta fram ett annat bakplåtspapper och häll över lite socker.
Vänd rulltårtan upp och ner på det sockrade bakplåtspapper och dra väck pappert.
Låt kakan svalna.
Vispa upp grädden med vaniljsocker. Sedan rör du ner lingonsylt.
Fördela jämnt på kakan. Rulla en rulltårta och sedan är den klar.
Kommentera (2)

Chokladfudge med hallontryffel

Julbaket är i full gång här hemma. Jag har aldrig provat fudge innan så detta var jätteroligt att göra. Det gäller att ha koll på det så det inte svämmar över på spisen. Den smakar lite kladdkaka och så mjuk och len i konsistensen. Sedan lägger man på hallontryfflen så gifter sig verkligen smakerna med varandra. Choklad och hallon passar ju så bra med varandra.
 
Som resten av Sverige så har vi ett vinterland i Skåne. Vincent tycker det är så roligt. De är så mörkt ute snabbt. Redan vid halv fyra så blir det mörkt. Då behöver man lite choklad och pigga upp sig.
 
 
 
 
 
 
 
Receptet tog jag från www.kryddburken.se
 
Choklad fudge
 
Det här behöver du
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
3 msk kakao
 
GÖR SÅHÄR
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills kolan kokat till 120 grader. Använd en stektermometer som du låter ligga i kastrullen. När termometern visar 120 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör och kakao. Ställ tillbaka på plattan och låt koka upp igen 2 minuter.
 
 
Hallontryffel
 
100 g hallon
2 msk socker
100 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
25 g smör
 
 
Ta fram en kastrull och koka upp hallon och socker. Häll sedan i choklad och smör. Låt sedan  smälta och låt den stå kallt några timmar. Häll sedan på tryffeln på chokladfudgen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite choklad gör människan gla´!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (4)

Klassiska rocky roads

 

Rocky roads är klassiskt här i Familjen Håkansson. Jag brukar ha i mjölkchoklad istället för min man gillar inte mörk choklad. Man blandar i nötter och godis med smält choklad.

Första advent har passerat och vi är sjuka hemma. Så det har inte blivit något bak här hemma. Dessa rocky roads gjorde jag förra veckan som tur var. Min lilla pojk älskar alla ljus och tomtar här i lägenheten. Igår kom första snön och det är riktigt mycket snö ute.
Nu får man bli frisk så man kan sätta igång ordentligt med julstöket.
 Jag hittade ett gammalt inlägg på Rocky road cupcakes som jag gjorde förra julen. Dem blev med jättegoda. Men jag gillar mer klassiska rocky roads.
 
 
 
 
Min älskade son och jag står för julstöket här hemma. Tur han gillar och baka precis som sin mamma. Han har en adventskalender här hemma på väggen. Så kul och se hans min varje morgon och han blir  glad som en sol när han får ett paket. Idag fick han ett barbapappa pussel.
 
 
 
 
 
Klassiska rocky roads recept Leila Lindholm
 
600 g valfri choklad
2 påsar dumle
2 nävar minimarshmallows
3 dl saltade jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
 
Gör såhär
 
Smält chokladen och häll i ingredinserna och rör om. Lägg ut smeten på en plåt och in i kylen tills det blir hårt. bryt sedan i önskade storlekar.
 
 
 
 
 
Kommentera (2)

Saffrans macarons

Jag har jobbat ganska mycket och har varit lite sjuk så tyvärr så har det inte blivit så många blogginlägg. Men dessa små godingarna kunde jag inte motstå. Jag har sett saffransmacarons på lite olika bloggar så jag var bara tvungen att prova dem. Jag bakade med de vanliga receptet som jag kör på och sen lade jag till lite saffran ett paket saffran efter jag lade i alla ingredinser och sedan lite gul pastafärg.
 
Ni kan kolla in mig på instagram. Där jag har lagt ut fler bilder på mina macarons och annat smarrigt, mammastartor
 
Just nu håller jag på med två stycken tårtor till min älskade vän. En riktig chokladtårta och en annan som ska vara frisk. Så antagligen kommer en av tårtorna upp här på fredag.
 
 
Har ni börjat baka till julen??
Jag har börjat lite med att baka lussekatter, saffrans macarons (!) och saffrans cupcakes.
Nästa projekt blir nog pepparkakor och knäck.
Förra året bakade jag pepparkaks cupcakes, knäck, ischoklad, mozartkulor mm. Men detta året vill jag göra lite annurlunda julgodis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha en fortsätt trevlig kväll
 
 
Kommentera (3)

Nutella kladdkaka

Jag har länge tänkt och prova en nutella kladdkaka. I början på veckan provade jag att göra denna godingen. Det var dåligt väder så då passade jag på att baka. Det finns så många olika varianter av kladdkaka. Jag älskar nog mest klassisk kladdkaka men denna var underbar den också. Jag låter den gräddas i en kvart sen in i frysen över natten och sen tina upp den igen. Då blir det som godast. Sådär seg och kladdig.
 
Jag har även provat att göra hemmagjord nutella. Ni hittar receptet här
 
 
 
 
 
Pudra på lite florsocker….
 
 
 
Visst luktar det underbart med nybakat?
 
 
 
Nutella kladdkaka
 
 
Ingredinser
 
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
4 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1,5 dl nutella
2 dl mjöl
 
Gör såhär
 
Smält smöret och nutellan och rör ner äggen.
Lägg de torra ingredinserna i en skål och blanda med äggblandningen.
Bröa och smöra en form och låt den vara i ugnen ca. 15-30 min beroende på vilken form du vill ha. Stick ner en sticka och kolla om den är kladdig mitt i men torr i kanterna.
 
 
 
 
 
 
 
 
Kommentera (6)

För att få de senaste uppdateringarna