VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Whisky kola

 
Nu är whiskyveckan igång på riktigt. Denna ljuvliga kolan var nog den godaste kolan jag har ätit. Den var så mycket smak  och var sådär härligt segt. När man har salt på så bryter saltet mot det söta.
Även min man blev väldigt förtjust i kolan. Han brukar inte gilla godis men denna kolan gick ner.
 
 
 
WHISKY KOLA
 
 2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 msk whisky
1 tsk vaniljsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Ta fram en kastrull och häll i ingredienserna.
Stoppa i en kökstermometer i och när den når 130 grader så är den färdig.
Placera bakplåts papper i en form och häll i.
Låt det stå kallt någon timme. Skär sedan ut önskade bitar och strö över lite salt om det så önskas.
Kommentera (1)

Whisky parfait

 
 
Detta receptet smakar mer whiskey och glassen påminner om vienetta glassen. Ni vet dem med chokladglass och chokladkross i.
En parfait är en glass som innehåller mest grädde.
Whiskey sirapen är grädden på moset!
 
 
WHISKEY PARFAIT
 
3 dl grädde
1 dl socker
4 äggulor
5 msk whiskey
200 g mörk choklad
100 g  mörkt chokladkross
 
WHISKEY SÅS
 
2 dl vispgrädde
1 dl socker
½ dl sirap
2 msk whisky
 
GÖR SÅHÄR
 
Vispa upp äggulorna och sockret tills det blir pösigt.
Vispa även upp grädden och vänd i äggblandningen.
Smält chokladen och rör ner.
Hacka den resterande chokladen och rör om.
Mät upp whiskyn och rör ner.
Låt stå i frys minst 4 timmar.
 
Sedan gör du whisky såsen
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka på svag värme till en tjock sås cirka 15 min. Tillsätt whiskyn.

 
 
 
Kommentera (1)

Whisky pannacotta

 
Pannacotta är så himla gott. Den är mjuk i konsistensen och det är så gott med dem färska bären till.
Jag tog bara i någon matsked whisky för att förstärka smakerna men om man vill ha en starkare smak är det bara att ha i lite mer whisky. Man får prova sig fram helt enkelt.
 
Det som är bra med pannacotta är att det är så lätt att göra. Det tar ca tre timmar innan det stelnar sen är det bara att njuta.
 
WHISKY PANNACOTTA
 
2 dl grädde
2 msk socker
1 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
2 tsk whisky
1 tsk limesaft
 
GÖR SÅHÄR
 
Koka upp grädde, vaniljsocker och socker. Låt grädden sjuda i 15 minuter.

Låt gelatinbladet ligga i blöt i 10 minuter

Rör ner whiskyn och limesaft (ev. mer om det så önskas)
Häll upp pannacottan i ett glas och låt det stå i kylen minst tre timmar. Dekorera med bär.
 
 
Kommentera (1)

Whisky macarons

 
Jag tänkte att jag skulle ha en temavecka igen. Jag tyckte det var så roligt när jag hade kokos recept i en vecka. Denna gången är whisky i fokus. När man tillsätter sprit så förstärks smakerna.  Dessa ljuvliga chokladmacarons smakade verkligen mycket choklad och det var svårt att bara ta en av dessa ljuvliga bakverk. Jag använde mig av Made av mary recept till macaronsen.
 
I chokladmacaronsen så har jag i en whisky smörkräm. Här kommer receptet!
 
 
100 g osaltat smör
1,5 dl florsocker choklad
2 msk starkt varmt kaffe
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk whiskey
 
GÖR SÅHÄR
Vispa smöret i en kvart. Tillsätt resten av ingredienserna och vispa i 10 minuter till.
Denna smörkräm passar även till cupcakes eller spackla en tårta med.
 
 
 
 
Kommentera

Cheesecake i ett glas

 
 
Denna veckan har varit helt ljuvlig. Man får så mycket mer energi när solen tittar fram. Här i Skåne har vi haft 10 grader (!)
Jag har använt min meloncurd till denna fräscha dessert.
Det bästa är med denna efterrätten att den går snabbt att göra och sen smakar den verkligen sommar med melon§ och jordgubb.
Jag använde mig av fem stycken snaps glas så det är svårt exakt hur mycket man behöver av varje. Men jag går efter mina snapsglas.
 
 
CHEESECAKE I ETT GLAS
 
4 digistivekex
100 g philadelaost
1 dl grädde
1 msk florsocker
Några jordgubbar
 
 
GÖR SÅHÄR
 
Smula sönder digestivekexen och lägg i botten på glaset. Lägg i skivade jordgubbar.
Vispa upp grädde och vänd ner i osten. Rör även ner florsocker.
Lägg fyllningen i glaset.
Häll sedan över lite meloncurd.
Sen varva allting igen.
Njut!
 
 
 
 
 
Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna