VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Hösttårta med chokladkaka och polkagrismousse

 
 
I torsdags så fyllde jag år så min familj och mina vänner kom hem till oss på mat och efterätt. Riktigt trevligt blev det och många skratt.
 
Till fikan bakade jag en mustig chokladkaka med höstens smaker. Jag funderade en stund på alla smaker som jag relaterar till hösten; äpple, kanel, bär, choklad, kardemumma, rotfrukter, pumpa….
Jag valde tillslut ut kanel och apelsin till min hösttårta.
Det blev en chokladkaka som är en browniebotten med en mörk choklad i och kanel. För att få en syrlig touch så rev jag ner det yttersta apelsinskalet.
 
På kakan så vispade jag ihop en frisk polkagrismousse med vit choklad. Jag toppade med ett gäng björnbär och dekorerade med chokladpinnar runt om.
Jag hittade chokladpinnarna vid glasshyllan i handeln där strösslet står.
 
CHOKLADKAKA
(20 cm form)
 
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1 tsk kanel
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk olja
1/2 tsk bakpulver
2 msk saft från apelsin
1 msk apelsinskal
 
POLKAGRISMOUSSE
 
200 g vit choklad
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
60 g krossade polkagrisar
1 dl florsocker
2 tsk pepparmintsarom
 
DEKORATION
100 g färska/frysta björnbär
50 st mörka glasspinnar
1 msk florsocker
 
GÖR SÅHÄR
 
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa lätt ihop socker, ägg och vaniljsocker. 
Smält smöret och den mörka chokladen. Vänd ner i äggblandningen.
Ta fram en annan bunke och häll i alla torra ingredienser. Vetemjöl, kakao, kanel,  bakpulver, rivet apelsinskal. Vänd ner i de blöta ingredienserna. Rör till en smidig smet.
Tillsätt till sist oljan och apelsinsaften.
Grädda längst ner i ugnen ca. 40 minuter. Kakan ska vara en aning kladdig.
Sätt in den i frysen minst 1 timme.
 
Fortsätt sedan med moussen.
Blöt gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. 
Krossa polkagrisarna i en matberedare eller i en mortel.
Vispa upp grädden ganska hårt. Rör sedan ner krossade polkagrisar, smält vit choklad, pepparmintsarom och florsocker.
Micra gelatinbladen några sekunder och rör ner i smeten.
Häll moussen i chokladformen. Låt den stelna i frysen minst 3 timmar.
Dekorera med bär och sätt pinnar runt om tårtan. Pudra på florsocker
 
 
 

Kommentarer


  1. Anonym 7 november, 2014 on 10:00 Svara

    mums

  2. Anonym 7 november, 2014 on 10:00 Svara

    mums

  3. Peasyeasy 7 november, 2014 on 14:21 Svara

    Vilken vacker tårta! Och stort grattis till priset – välförtjänt 🙂

  4. Anonym 7 november, 2014 on 18:07 Svara

    Ser fint och gott ut =)

  5. emma 7 november, 2014 on 21:59 Svara

    Gott!

  6. c 7 november, 2014 on 22:44 Svara

    it looks very winter-esque cake. lovely!

  7. Fröken.A 8 november, 2014 on 00:16 Svara

    Snacka om estetiskt tilltalande ! Super 🙂

  8. biggeros 8 november, 2014 on 10:07 Svara

    Så läckert!! Underbara bilder på din tårta=)

  9. Elina 8 november, 2014 on 11:44 Svara

    Den tårtan såg makalös ut och jag älskar verkligen hur alla ni med bakbloggar lägger ner tid på att få snygga bilder med hjälp av all rekvisita och allt, ååh helt förtjänt priset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna