I torsdags så fyllde jag år så min familj och mina vänner kom hem till oss på mat och efterätt. Riktigt trevligt blev det och många skratt.
Till fikan bakade jag en mustig chokladkaka med höstens smaker. Jag funderade en stund på alla smaker som jag relaterar till hösten; äpple, kanel, bär, choklad, kardemumma, rotfrukter, pumpa….
Jag valde tillslut ut kanel och apelsin till min hösttårta.
Det blev en chokladkaka som är en browniebotten med en mörk choklad i och kanel. För att få en syrlig touch så rev jag ner det yttersta apelsinskalet.
På kakan så vispade jag ihop en frisk polkagrismousse med vit choklad. Jag toppade med ett gäng björnbär och dekorerade med chokladpinnar runt om.
Jag hittade chokladpinnarna vid glasshyllan i handeln där strösslet står.
CHOKLADKAKA
(20 cm form)
100 g smör
2 ägg
100 g mörkt choklad
2,5 dl strösocker
1 tsk kanel
1 1/2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
4 msk kakao
2 msk olja
1/2 tsk bakpulver
2 msk saft från apelsin
1 msk apelsinskal
POLKAGRISMOUSSE
200 g vit choklad
3 gelatinblad
3 dl vispgrädde
60 g krossade polkagrisar
1 dl florsocker
2 tsk pepparmintsarom
DEKORATION
100 g färska/frysta björnbär
50 st mörka glasspinnar
1 msk florsocker
GÖR SÅHÄR
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa lätt ihop socker, ägg och vaniljsocker.
Smält smöret och den mörka chokladen. Vänd ner i äggblandningen.
Ta fram en annan bunke och häll i alla torra ingredienser. Vetemjöl, kakao, kanel, bakpulver, rivet apelsinskal. Vänd ner i de blöta ingredienserna. Rör till en smidig smet.
Tillsätt till sist oljan och apelsinsaften.
Grädda längst ner i ugnen ca. 40 minuter. Kakan ska vara en aning kladdig.
Sätt in den i frysen minst 1 timme.
Fortsätt sedan med moussen.
Blöt gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten.
Krossa polkagrisarna i en matberedare eller i en mortel.
Vispa upp grädden ganska hårt. Rör sedan ner krossade polkagrisar, smält vit choklad, pepparmintsarom och florsocker.
Micra gelatinbladen några sekunder och rör ner i smeten.
Häll moussen i chokladformen. Låt den stelna i frysen minst 3 timmar.
Dekorera med bär och sätt pinnar runt om tårtan. Pudra på florsocker
mums
mums
Vilken vacker tårta! Och stort grattis till priset – välförtjänt 🙂
Ser fint och gott ut =)
Gott!
it looks very winter-esque cake. lovely!
Snacka om estetiskt tilltalande ! Super 🙂
Så läckert!! Underbara bilder på din tårta=)
Den tårtan såg makalös ut och jag älskar verkligen hur alla ni med bakbloggar lägger ner tid på att få snygga bilder med hjälp av all rekvisita och allt, ååh helt förtjänt priset!
Tack snälla ❤️