VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Chokladbollsmuffins

Chokladbollar ger mig minnen från barndomen när mamma och jag stod i köket och knådade ihop en smet. Det var sällan det blev en hel smet av det, oftast åts det upp innan det blev bollar av dem. Jag brukade alltid ha extra smet på mina fingrar så var det bara att slicka av det sen i smyg.
Som vuxen älskar jag fortfarande chokladbollar särskilt när jag mixar havregrynen. Jag tycker chokladsmaken kommer ännu mer fram då och det blir mer lättuggat.
Jag föredrar chokladbollar rullat i pärlsocker men givetvis så kan man rulla i strössel eller kokos. Eller kanske doppa bollen i smält choklad?
Jag har då gjort en chokladcupcake med ett chokladbollscrisp toppat av en krämig chokladfrosting och mörkt choklad.
Först så bakade jag själva muffinsen, jag tog ut den några minuter innan den var klar och gjorde ett litet hål och tryckte i lite chokladbollsmet. Det blev ett härligt crisp och en liten surprice för smaklökarna.
CHOKLADBOLLS CUPCAKES
(blir ca 20 st stora muffins beroende på storlek, går utmärkt att halvera)

1.5 dl kakao

3.5 dl socker

3.5 dl mjöl

1.5 tsk bikarbonat

3/4 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3/4 tsk salt

2 ägg

1.5 dl hett vatten

1.5 dl mjölk

1/4 tsk vinäger (Vitvins eller äppelcider)

3 msk olja

2 msk starkt kaffe

CHOKLADBOLLAR
100 g smör
3,5 dl mixade havregryn
1 dl socker
4 msk starkt kaffe
1 msk vaniljsocker
pärlsocker till dekoration
CHOKLADBOLLS FROSTING
 60 g smör
5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
50 g ljust choklad
120 g philadelphiaost
1 msk starkt kaffe
DEKORATION
50 g mörkt choklad
0,5 dl kokosflingor
 
GÖR SÅHÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Sikta ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.

Tillsätt resten av ingredienserna och vispa med elvisp 2 minuter.

Fyll upp dina muffinsformar och grädda ca 15 min i 175 grader.

Gör en chokladbollssmet. Mixa först havregrynen. Tillsätt alla ingredienser och arbeta till en smidig deg. Ta ut muffinsen från ugnen efter 10 min och gör ett litet hål och stoppa i lite chokladbollssmet. (spara lite smet till dekoration) Grädda lite till i ugnen tills muffinsen är klar. Låt dem svalna helt.
Frostingen
Vispa ihop med elvisp: smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt.
Rör sist i smält choklad och kaffe.
Spritsa ut på din cupcake med en stjärntyll.
Häll på smält choklad och strö på kokosflingor.
Lägg på en chokladboll.

Annons

Kommentarer


  1. Anonym 13 januari, 2014 on 13:25 Svara

    Oj vad gott =)

  2. Amanda [SPONTAN] 13 januari, 2014 on 14:33 Svara

    Men åh så gott!

  3. Elin – styling by Eliin 13 januari, 2014 on 16:43 Svara

    Åh, det såg ju supergott ut! Perfekt för mig som AVGUDAR (var på väg att skriva älskar, men insåg att det inte var tillräckligt) choklad! 😉

  4. Anonym 13 januari, 2014 on 23:25 Svara

    Åh vad coolt!

  5. Silje 14 januari, 2014 on 17:34 Svara

    Det här måste jag verkligen prova på, ser supergott ut!

  6. Suzette 16 januari, 2014 on 18:57 Svara

    Så fina bilder. Skulle du vilja ge lite tips på hur man får mörka och fina bilder så som dina? Håller på att försöka få till bra mörka bilder men det är inte så lätt. Har du något tips att ge? Bra inställningar på kameran? :)

  7. Suzette 17 januari, 2014 on 12:17 Svara

    Ja det gör jag! Förstår det är svårt, för man brukar ofta inte ha exakt samma inställningar. Men jag tränar :)

  8. Ester 20 januari, 2014 on 18:32 Svara

    Dessa godingar ska göras till helgen! Hur många blir det, 12?
    Får även lägga till att jag älskar din blogg och den nya designen och alla dina bilder!

  9. Cathrin 22 januari, 2014 on 21:00 Svara

    Ser ljuvliga ut! Om jag vill förbereda dessa inför ett kalas, kan jag då frysa dem som vanligt när själva muffinsen är klar? Undrar även hur du får chokladen att inte smälta själva frostingen? Min smälter alltid och det blir inte särskilt snyggt… Ska jag tempa chokladen eller något?

    Mvh Cathrin

    • Sweet and Simple 22 januari, 2014 on 22:31 Svara

      Ja de går att frysa. Men är godast när man gör dem samma dag eller dagen innan. Man måste låta chokladen vara helt kall (jag tar in den i frysen ett tag) oxh häller sedan på.

  10. Gabriella 23 januari, 2014 on 10:30 Svara

    Hej, vill bara säga att jag älskar din blogg! Den ger jätte mycket inspiration och är jätte mysig. Sen följer jag ju dig självklart även på instagram. :) tack för att du skriver om ditt intresse, det ger så mycket glädje. Mvh Gabriella

  11. Marita 5 februari, 2014 on 19:00 Svara

    Hej,va mycket gott du har på din blogg.
    Man blir så inspirerad och vill baka allt.
    Och skulle gårna vilja kopiera och ha i min
    scrapbookpärm, men det går väl inte.
    Jättemysig sida….

  12. Lena 21 april, 2014 on 18:47 Svara

    Hej
    Har bara en liten liten fråga =D Ska det inte vara kakao i chockladbollssmeten? // Lena

  13. Anonym 11 maj, 2015 on 13:19 Svara

    Gud det där ser helt fantastiskt ut!!!

  14. Annster 11 maj, 2015 on 21:12 Svara

    Ser farligt gott ut :)

  15. Elina 11 maj, 2015 on 22:23 Svara

    Jag blir så IMPONERAD! … och sugen.

  16. Anonym 18 april, 2016 on 15:53 Svara

    Ser himla gott ut och låter så gör det också!

  17. Silja 19 april, 2016 on 17:37 Svara

    Mycket ingredienser men när jag läste hur man gjorde verkade det inte så avancerat, chokladbollar är ju väldigt simpla att göra i grunden ändå 😇 Detta måste testas 😍 !!

  18. Fröken 11 maj, 2016 on 19:20 Svara

    Vilken chokladdröm! :-)

  19. Sweet and Simple 16 januari, 2014 on 19:45 Svara

    Fotar du manuellt? Man får leka lite med ison och bländaren. Svårt att förklara hur man gör. Kram

  20. Sweet and Simple 20 januari, 2014 on 19:18 Svara

    Ja 10-12 st. Va kul! Måste kolla in din blogg med :) kram

  21. Sweet and Simple 5 februari, 2014 on 19:06 Svara

    Kan försöka fixa det ❤️❤️

  22. Sweet and Simple 11 maj, 2015 on 14:23 Svara

    Tack snälla

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna