VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Saftig pepparkaksbrownie med cream cheese frosting och jordgubbar

t
 
 
Julbaket är i full gång i det skånska köket! Lussekatterna, pepparkakorna, glöggen och julskinkan är klara. Problemet är att det ska räcka till julafton. Jag brukar aldrig lyckas hihi.
När det gäller chokladkakor ska de vara saftiga, kladdiga och krämiga enligt mitt tycke.
Den här brownien är verkligen inte torr  och tråkig utan väldigt kladdig och saftig. Man får bara ha lite koll på den i ugnen bara, den ska vara kladdig i mitten och torr i kanterna.
 
Tänk på att ha rumstemperat smör och philadelphiaost när du gör frostingen. Annars blir det lätt klumpar och inte alls lika god. Om du inte hinner vänta på att det ska bli rumstemperat så kör smöret några sekunder i micron.
 
Här har vi en saftig pepparkaksbrownie med en krämig Cream cheese frosting toppad med chokladganache och färska jordgubbar. Det är otroligt gott med pepparkakskryddor i brownie och nästan godare än vanlig enligt mig.
 
SAFTIG PEPPARKAKSBROWNIE
200 gram smör
3 dl socker
1 dl farinsocker
1 dl ljus sirap
en nypa salt
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl kakao
2 dl mjöl
1 tsk mald nejlika
1 msk kanel
1 tsk mald ingefära
eller 3 msk pepparkakskrydda
 
CREAM CHEESE FROSTING
600 g philadelphiaost
80 g mjukt smör
ett krm kanel
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
 
CHOKLADGANACHE
100 g mörkt choklad
1 dl grädde
15 g smör
 
DEKORATION
10 st färska jordgubbar
 
GÖR SÅHÄR
Vispa smör,farinsocker och socker riktigt krämigt. Det tar 5 min ungefär.
Tillsätt mjöl, kakao, salt, pepparkakskryddorna, vaniljsocker och sirap. Rör om väl.
Tillsätt ett ägg i taget och rör runt.
 
Bröa och smöra en 20 cm form. Grädda i ugnen mellan 40-60 min i 175 grader. Den ska vara kladdig i mitten och torr i kanterna. Gör stickprovet.
 
Fortsätt med Cream cheese frostingen. Vispa upp alla ingredienser och vispa någon minut med elvisp.
Dela bottnarna i tre delar och lägg philadelphia ost emellan lagren och även runt tårtan.
 
Sen gör du chokladganachen. Smält alla ingredinser i en kastrull på svag värme. Låt det svalna helt innan du häller ganachen på din tårta.
Dela jordgubbarna och lägg på din tårta.
 
 
 

Kommentarer


  1. Marie Bergman - Om livet på Cypern 6 december, 2013 on 17:13 Svara

    Låter helt fantastiskt =) Pepparkakor och jordgubbar har jag nog aldrig testat, men det kan säkert vara en hit! =)

  2. s p i n d e l t j e j e n 7 december, 2013 on 17:16 Svara

    Men åh vad gott det ser ut – som vanligt! 😉

  3. Marie Ståhl Diniz 8 december, 2013 on 14:50 Svara

    Gradantal tack 😉

  4. Elin 9 december, 2013 on 17:05 Svara

    ser supergott ut! vart det svårt att få tag på bra jordgubbar såhär års?

  5. Emma Grann - Pluggar till FOTOGRAF 9 december, 2013 on 17:07 Svara

    MUMS!

  6. Sofia 9 december, 2013 on 17:07 Svara

    Åh vad gott det ser ut:)

  7. Anonym 9 december, 2013 on 17:11 Svara

    Fantastiskt!

  8. Suzanne BakeBelieve 9 december, 2013 on 17:12 Svara

    Åh så vackert! Juligt så man blir alldeles varm inombords 🙂 Säkerligen jättesmarrigt också!

  9. LORISSA LOVEBOMB 9 december, 2013 on 17:36 Svara

    Woow, så himla SNYGGT bakverk, framför allt. Säkert dundergott också 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna