VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK

Godaste lussebullen

 

Varenda jul är jag alltid på jakt efter det godaste lussekattsdegen! Det ska vara smakrikt, luftigt och saftigt.

 Nu har jag hittat det tack vare Icas buffétidning. Jag har bara gjort några små justeringar bara.
 
Hemligheten är att sätta saffranen 30 minuter i starksprit innan man lägger i det i degen vilket gör det blir mycket mer intensivare smak av saffran. Jag använder vetemjöl special istället för vanligt vetemjöl vilket gör bullen så mycket saftigare och jag smälter inte smöret utan använder rumstemperat smör. Det är även viktigt att knåda degen 15 min innan den ska jäsa då blir degen mycket luftigare.
Ni måste bara baka det här receptet! Ni kommer inte att ångra er! De blir så otroligt saftiga och luftiga. De påminner lite om sockerbullar med smält smör och socker på.
 
LUSSEKATTER
 
2-3 paket saffran
2 dl socker
2 msk starksprit eller vatten
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
1 krm salt
5 dl mjölk
13 1/2 dl vetemjöl special
 
till pensling 1 ägg
Ev. russin
 
Efter ugnen
50 g smält smör
1 dl socker
 
GÖR SÅHÄR
Stöt saffranen i en mortel med 1 tsk socker. Lägg i saffranen i starkspriten och låt stå i en halvtimme. Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen och lägg i en bunke. Häll i socker, smör, mjölk och saffran.
Tillsätt salt och mjöl. (Behåll 1 dl till utkavlingen)
Arbeta i maskin i 15 min eller knåda själv 20 minuter.
Jäs 60 min.

Rulla små bollar och lägg i en muffinsform. Låt jäsa 20 min under bakduk. Sätt på ungen 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda ca 8-10 min. Låt svalna under bakduk.
Pensla på smält smör och rulla i socker.
 
 
 
 
 
 

Kommentarer


  1. Anonym 26 november, 2013 on 18:45 Svara

    Ja den ser ju minst sagt väldigt god ut =)

  2. Beatrice 26 november, 2013 on 19:01 Svara

    Dem ser otroligt goda ut, dessa ska jag absolut testa att göra. 🙂

  3. Ingmarie 26 november, 2013 on 20:46 Svara

    Hej !
    Har med bakat efter de receptet. blev supergoda .
    Jag trodde att special vetemjöl var mer till bröd..Men ska köpa de nästa gång .
    3 paket saffran .. oj det blir dyrt .. en påse kosta 35 kr ..
    Ha det bäs t

  4. Lina 26 november, 2013 on 21:09 Svara

    ungefär hur många blir det? 🙂

  5. linda 26 november, 2013 on 21:35 Svara

    Måste prova! Hur stora gör du bollarna? 🙂

  6. Josefine 26 november, 2013 on 23:34 Svara

    Måste verkligen testa!:) men har två frågor (kanske superdumma) vad gör du med russinen & om man blandar saffran, sockret med lite vatten, ska man då hälla i hela den blandningen eller hur menar du? 🙂 ursäkta mina dumma frågor:)

    • Sweet and Simple 27 november, 2013 on 10:34 Svara

      Ja du blandar allt tillsammans:) russin är bara om man vill ha i:)

  7. Sofie 27 november, 2013 on 10:02 Svara

    Oh vad sugen jag blev på att baka det där, måste rensa frysen 🙂
    Men starksprit, baqardi razz är kanske uteslutet?! Enda starksprit vi har hemma 😛

    • Sweet and Simple 27 november, 2013 on 10:33 Svara

      Det borde gå. Smaken försvinner och alkoholen försvinner i ugnen:)

  8. Amandas jul 27 november, 2013 on 13:28 Svara

    Åh, vad gott det lät! Och bilderna gjorde en riktigt sugen. Har inte testat att ha på smält smör och socker men borde göra det ser jag 🙂

  9. Jenny 27 november, 2013 on 19:25 Svara

    De här ser riktigt goda ut..

    En liten fråga bara.. Måste man ha degen i muffinsformar eller funkar det att lägga direkt på bakplåtspapper?

  10. Jenny 27 november, 2013 on 19:37 Svara

    Ser Jätte mumsiga ut!
    Är muffinsformar ett måste?
    Har nämligen inga hemma just nu 🙁

  11. Kamilla 28 november, 2013 on 13:14 Svara

    Utkavlingen, när sker denna? Är det inte bara att rulla till bollar eller ska man kavla ut degen innan?

  12. luvcatz 28 november, 2013 on 21:25 Svara

    åååh Icas recept på lussekattor var så goda 😉

    Ska prova detta, tack för tipset 😉

  13. Sophie 29 november, 2013 on 13:55 Svara

    Jag bakar idag för nästa helg. Vad tror du, ska jag pensla med smör och socker nu, sen frysa in. Eller frysa in nu och pensla och sockra då de ska serveras?

  14. Mia 30 november, 2013 on 12:25 Svara

    Går denna variant att kavla ut och sätta fyllning i?

  15. Anonym 30 november, 2013 on 16:29 Svara

    Åh mums! måste prova

  16. Anonym 30 november, 2013 on 16:32 Svara

    Så gott! 🙂
    Jag har en tävling på min blogg just nu om att man ska gissa vad en bild föreställer, vinnaren vinner en länk på min fb-sida, om du vill vara med 🙂

  17. Annika 30 november, 2013 on 16:34 Svara

    Mumsigt :>

  18. Susanne 8 december, 2013 on 20:24 Svara

    Världens bästa Lussebullar!!!!! jäklar så bra dom blev TACK

  19. Ulrika 14 november, 2016 on 20:41 Svara

    Hej!!
    Var har du köpt dom guldiga bullformarna 🙂

    • Sweet and Simple 15 november, 2016 on 09:16 Svara

      de köpte jag på ica:)

  20. Helena 8 december, 2016 on 22:33 Svara

    Har aldrig testat den här varianten av lussebulle. sweet and simple. 😉

    Men ganska likt mina klassiska:
    http://helenasmatresa.blogspot.se/2016/12/klassiska-lussekatter.html

    • Sweet and Simple 9 december, 2016 on 11:24 Svara

      ja det är ju icas recept!

  21. Ellinor 7 december, 2017 on 20:33 Svara

    Så sjukt goda och saftiga blev dom! De helt klart bästa lussebullarna jag gjort, däremot så tog jag en msk glögg istället för sprit. Men detta recept kommer jag köra på varje lussebak, tack för alla dina fantastiska recept!

    • Sweet and Simple 17 december, 2017 on 17:09 Svara

      visst är de goda mmmm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att få de senaste uppdateringarna