VISA ARKIV & KATEGORIER   |   SÖK
Annons

Studentekonomi

Jag fick en fråga om hur ekonomin fungerar när man pluggar?

Och det ser ju såklart olika ut, jag som har pluggat såpass länge har inte längre ngt CSN (varken lån eller bidrag) och jag har också alltid pluggat utan lån men rent generellt så ser det ut såhär (med reservation om felaktigheter, jag är ingen expert på CSN då jag knappt haft ngt med dom att göra):

– Du kan få CSN-pengar i 240 veckor (12 terminer) om du tar ut 100%
– Cirka 2900kr/mån i bidrag (behöver inte betalas tillbaka)
– Cirka 7000kr/mån i lån (betalas tillbaka)
– Tilläggslån kan tas på cirka 3500kr/mån (betalas tillbaka)
– Extra bidrag om du har 1 barn (588kr/mån), 2 barn (964kr/mån), 3 barn (1160kr/mån) och 4 eller fler barn (1356kr/mån), detta betalas inte tillbaka.

– Du börjar betala tillbaka på lånet året efter att du slutat plugga och kan välja mellan att betala årsvis eller månadsvis.
– Det finns en gräns för hur mkt pengar du får tjäna förutom CSN, den gränsen ändras varje år så kolla upp det noga! Om du tjänar mer än vad du får så blir du återbetalningsskyldig – detta gäller både lån och bidrag!
– Ränta på lånet är för närvarande 0,34% så det är ett otroligt förmånligt lån och jag vet att många tipsar om att tex ta fullt studielån för att sedan spara det om Du tex vill köpa en lägenhet eller liknande efter studierna, det är ofta mkt förmånligare ränta än att tex ta lån på banken!

Vill Du läsa mer om hur CSN-pengar fungerar kan Du klicka här!

Kommentera

Annons

Vad är vitsen med överstrykningspennor?

Alltså, vi måste prata om överstrykningspennor – och – missbruket av dessa färgglada pennor!

Ibland köper jag begagnade böcker från vår Campusbokhandel och ibland (om jag är riktigt snål, haha) köper jag böcker i ”godkänt skick” vilket innebär att det kan finnas anteckningar osv i dem – och – överstrykningar!

Men ärligt – vad är det folk stryker över egentligen och varför?!

I många böcker är i princip allt överstruket! Vad är vitsen med det? Är allt lika viktigt? Och vad använder man sedan dessa överstrukna sidor till? 

Om Du ska stryka över saker, gör såhär (ja, det är i princip en order för jag stör verkligen ihjäl mig, haha):

1) Stryk bara över i sånt som du vet att du kommer gå tillbaka och läsa igen! En bok går man extremt sällan tillbaka och läser i, möjligen gjorde jag det mer på grundkursnivå men på avancerad nivå, där kurslitteraturen ofta omfattar flera tusen sidor gör man knappast det.

2) Stryk endast över enstaka meningar eller ord som är nyckelord (om du kommer gå tillbaka och läsa texten igen)!

Jag stryker alltså bara över saker om jag vet att jag ska läsa samma text en gång till – det innebär att det är helt onödigt att stryka över massa text i en bok om du inte ska läsa den igen. Jag stryker över text tex i artiklar som jag sedan ska använda i en examination eller på ett seminarie! Om jag sitter och läser en bok och hittar viktiga saker – så skriver jag istället ner detta i ett anteckningsblock. Ta en ny sida, skriv boken namn överst som en rubrik och skriv ner allt viktigt i punktform (eventuellt kan du skriva ner sidnumret ifall du behöver gå tillbaka och titta exakt vad det stod) och sedan kan du plugga in allt viktigt i boken från dina punkter! Om stycken eller liknande är viktigt i en bok och du behöver läsa dessa igen – sätt dit en mini-postit (eller vad heter de där små smala lapparna som går att flytta?)

Så ja, sluta stryk över allt och tänk igen varför och vad det är du styrker över!

Kommentera

Annons

Kaffe & Morgonrutiner

Vaknade av att N ställde en stor kopp rykande varmt kaffe på nattduksbordet – helt klart ett av de bästa sätten att börja en ny vecka på!

Fick för ett tag sen frågan om hur våra morgonrutiner ser ut och ja, de ser ut såhär:

05,50 Klockan ringer och samtidigt så väcker N mig (jag är annars bästa i världen på att stänga av IPhonelarm i sömnen) 

06.00 N åker till SATS och tränar och jag går upp (duschar, klär mig och gör mig i princip helt klar)

06.30 Börjar väcka barnen (tänder lampor och sätter på TVn) och går och gör frukost smörgås / mjölk / youghurt / smoothie

06.45 Alla barn klär sig (tjejerna lägger fram kläder kvällen innan, A tar det som ligger överst i byrån, haha!)

07.00 Frukost!

07.15 N kommer hem och gör sig iordning

07.20 Barnen ser på TV och jag plockar undan frukosten och kollar över att allt är packat inför dagen (väskor, mellis och gympakassar)

07.30 Barnen gör sig iordning och jag bäddar och fixar iordning 

07.40 Alla tränings i hallen (om jag ska till skolan så går A ut med hunden, annars gör jag det när jag kommer hem igen)

07.50 Off we go – jag skjutsar två av barnen och N skjutsar ett

08.15 Jag är hemma igen eller åker upp mot KAU!

Ja, såhär ser i princip alla morgonar ut hos oss – enda skillnaden är att om N inte åker och tränar så går jag och barnen upp 7.30 och han gör då iordning frukosten! 

Kommentera

Annons

Fullbokad vecka comin’ up

Här hemma blev helgen exakt sådär lugn och skön som jag önskade. Igår delade vi upp oss och L och jag spenderade flera timmar på stan, shoppade, åt världens godaste lunch på ZAO och fikade – väldigt behövligt att dela upp barnen lite ibland för det finns enormt mycket tankar och funderingar i de här små människorna och det är så himla roligt att hänga med dom! Medan vi var iväg hade N och LillaA bla varit iväg och kikat på ridkläder åt LillaA – och när vi kom hem så tog N med sig barnen och åkte skridskor medan jag bara var hemma!

Idag har barnen lekt med kompisar, jag och LillaA har bakat och så har jag förberett kommande vecka lite. Nästa vecka är i princip helt fullbokad med kompislek, två dubbelexaminationer, två kursstarter och en doktoranduppgift som snart ska vara inlämnad, ett uppsatsPM som ska lämnas in och så behöver jag komma igång med att samla in data för min D-uppsats….kommer antagligen bli en kul med busy vecka, ser dock fram emot att träffa klasskompisarna och att äta lunch med H på onsdag!

Kommentera

Trevlig helg!

ÄNTLIGEN – har jag gjort klart allt inför nästa veckas examinationer!
Jag hade gjort en studieplan för veckan men den höll inte riktigt…men nästan…jag fick ta ungefär en timme nu på kvällen för att hinna klart!

Nu ska jag ta en ledig helg och bara fundera lite över uppsatsämne och sen kan jag ägna både måndag och tisdag till att spika syfte och frågeställning!

Så ja, här inne kommer det kanske vara lite tyst – som vanligt över helgen – men vi ses iallafall på måndag igen!

freTrevlig helg!

 

Kommentera

För att få de senaste uppdateringarna